Ako kúpiť auto na živnosť alebo súkromnú osobu?
Ahojte baby, kúpila som si auto. Pracujem na živnosť. Auto stálo dosť peňazí a problém nastal keď som sa malá rozhodnúť či ho chcem dať na IČO alebo súkromnú osobu. Ak som volala účtovníčke tak mi tvrdila že si mám dať na súkromnú osobu že vraj by to bolo lepšie. No ale ja na súkromnú osobu si to auto nemôžem odpísať každý rok, či ? Na aute jazdím väčšinou do zahraničia čiže cestaky si môžem odpočítať ale nič viac, či ? Účtovníčke už mi blbé volať po tretíkrát. Prišla som si po rady či s tým máte niekto skúsenosť alebo či som fakt tak blbá a urobila som chybu 😞
Máte niektorá z vás manžela kto pracuje v zahraničí a riešil tiež kúpu auta na súkromnú osobu ? Alebo na IČO ?
Mala som ísť radšej na IČO ?
Ďakujem za každú radu
@anonym_autor odpisovať si súkromné auto nemôžeš, keďže ho neeviduješ, ako firemne
A cesťaky si ťažko uplatniš, tiež z toho istého dôvodu
@anonym_0d7b70 čiže som urobila chybu 😞
@anonym_0d7b70 čiže som urobila chybu 😞
@anonym_0d7b70
@anonym_autor neurobila si chybu. Dôležité je podať daň z motorových vozidiel za r 2026 a môžeš si dať cestaky
@anonym_autor odpisovať si súkromné auto nemôžeš, keďže ho neeviduješ, ako firemne
@anonym_0d7b70 neraď keď nevieš
@anonym_0d7b70
@anonym_autor neurobila si chybu. Dôležité je podať daň z motorových vozidiel za r 2026 a môžeš si dať cestaky
@martul no len mne by sa to auto hodilo odpísať... Čo z toho že odpíšem len cestaky ?
@anonym_autor len cesťáky. Veď si ho prepíš na IČO teraz a hotovo
@martul to mi stačí len veľký technický a poistku urobiť na IČO a budem môcť v kľude odpisovať ? Lebo som už platila aj havarijnu a má dosť peňazí vyšla na súkromnú osobu. Proste som to posrala 😞
@martul to mi stačí len veľký technický a poistku urobiť na IČO a budem môcť v kľude odpisovať ? Lebo som už platila aj havarijnu a má dosť peňazí vyšla na súkromnú osobu. Proste som to posrala 😞
@anonym_autor prepísať auto z fyzickej osoby na IČO, potom poistky a následne všetky výdavky účtovať.
@anonym_autor prepísať auto z fyzickej osoby na IČO, potom poistky a následne všetky výdavky účtovať.
@martul účtovníčke mám volať ? Či radšej to nechám tak ? Ona tvrdila že na súkromnú osobu mám radšej napísať
@anonym_0d7b70 neraď keď nevieš
@martul prečo by som nemala radiť, napísala som pravdu, hlavne že ty jej radiš to isté, aby si to prepísala
To isté vyplýva aj z môjho príspevku
@martul prečo by som nemala radiť, napísala som pravdu, hlavne že ty jej radiš to isté, aby si to prepísala
To isté vyplýva aj z môjho príspevku
@anonym_0d7b70 bude lepšie od nového roka až to prepisovať ? Lebo ja som zaplatila poistku aj pzp na súkromnú osobu. Veľký technický tiež mám na SO
@anonym_0d7b70 bude lepšie od nového roka až to prepisovať ? Lebo ja som zaplatila poistku aj pzp na súkromnú osobu. Veľký technický tiež mám na SO
@anonym_autor je to lepšie, lebo ti to zase poniži tvoj príjem, ak nemáš moc , čo odpisovať.
Bloky za tankovanie si dáš , diaľničnú , servis si vieš prezutie gúm,nákup gúm,elektronov, umývanie auta , no všetko okolo
My sme si polovicu dali akontaciu a polovicu autouver a splátky mesačne si tiež odpisujeme
@anonym_autor ked si aj zaplatila to nevadi oni ti vratia peniaze teda alikvotnu ciastku, predtym ako ho pojdes prepisat na ico vytvoris si nove pzp a havarijnu pojdes na dopravny inspektorat urobis prepis a stare poistky odhlasis nakolko uz nie si majitelom vozidla ako sukromna osoba a poistky na ico zaplatis.....akoze budu to dvojite vydavky ale teda takto to veis spravit , jaaaj a rataj aj s poplatkami na dopravnom inspektorate
@anonym_autor je to lepšie, lebo ti to zase poniži tvoj príjem, ak nemáš moc , čo odpisovať.
Bloky za tankovanie si dáš , diaľničnú , servis si vieš prezutie gúm,nákup gúm,elektronov, umývanie auta , no všetko okolo
My sme si polovicu dali akontaciu a polovicu autouver a splátky mesačne si tiež odpisujeme
@anonym_0d7b70 no nemám čo odpisovať preto sme kupovali auto a jak blbá som sa nechala nahovoriť na súkromnú osobu a teraz nemám čo odpisovať. Poistky boli dosť drahé a nemám momentálne zvyšné peniaze žeby som to 2x preplatila... Cele zle
@anonym_autor ked si aj zaplatila to nevadi oni ti vratia peniaze teda alikvotnu ciastku, predtym ako ho pojdes prepisat na ico vytvoris si nove pzp a havarijnu pojdes na dopravny inspektorat urobis prepis a stare poistky odhlasis nakolko uz nie si majitelom vozidla ako sukromna osoba a poistky na ico zaplatis.....akoze budu to dvojite vydavky ale teda takto to veis spravit , jaaaj a rataj aj s poplatkami na dopravnom inspektorate
@gabika8855 práveže aj poistka na IČO vychádzala lacnejšie ale ja blbá sa nechala nahovoriť na súkromnú osobu 🤦♀️
@anonym_autor prečo až od nového roka, teraz so ho prepíš, veď ešte máš 9 mesiacov k dobru.
@gabika8855 práveže aj poistka na IČO vychádzala lacnejšie ale ja blbá sa nechala nahovoriť na súkromnú osobu 🤦♀️
@anonym_autor zjavne mas sikovnu uctovnicku 🤣🤣🤣🤣
@anonym_autor zjavne mas sikovnu uctovnicku 🤣🤣🤣🤣
@gabika8855 no. Teraz neviem ako to riešiť. Musím auto zas odhlásiť ?
Ja sa do toho vôbec nevyznám. Robím to prvýkrát
@gabika8855 no. Teraz neviem ako to riešiť. Musím auto zas odhlásiť ?
@anonym_autor no ked chces na ico tak najskor novu poistku na ico a ano ist na policiu a prepisat to na ico ale to spravis tam jednym ukonom, vsade poplatky a ptoom zrusis povodnu poistku co si mala ako sukromna osoba
@anonym_autor no ked chces na ico tak najskor novu poistku na ico a ano ist na policiu a prepisat to na ico ale to spravis tam jednym ukonom, vsade poplatky a ptoom zrusis povodnu poistku co si mala ako sukromna osoba
@gabika8855 ja zatiaľ mám len pzp na súkromnú osobu a zajtra idem po veľký technický ktorý tiež je na súkromnú osobu.
@anonym_autor auto môžeš zaradiť do obchodného majetku a odpisovať aj vtedy, ak nie je v TP na IČO.
@gabika8855 ja zatiaľ mám len pzp na súkromnú osobu a zajtra idem po veľký technický ktorý tiež je na súkromnú osobu.
@anonym_autor a ideš na skutočné, alebo paušálne výdavky? Lebo ak na paušálne, tak v tých paušálnych sú už zahrnuté aj odpisy.
My máme živnosť aj sro a áno, účtovníčka nám poradila, mat auto na súkromnú osobu. Vie takto odpísať viac.
@anonym_autor a ideš na skutočné, alebo paušálne výdavky? Lebo ak na paušálne, tak v tých paušálnych sú už zahrnuté aj odpisy.
@anos18 skutočné výdavky. Ročný príjem 40k cca
My máme živnosť aj sro a áno, účtovníčka nám poradila, mat auto na súkromnú osobu. Vie takto odpísať viac.
@anonym_eb9722 ja som čítala že na IČO sa dá odpísať auto. Mne by auto trebalo odpísať
Tvoja účtovníčka pozná tvoju situáciu určite lepšie ako odborníci na modrom koníku, ak nedôveruješ účtovníčke tak ju zmeň. Pri tvojom príjme určite viac vyťažíš z cesťákov ako z odpisov.