Ako nájsť privyrobenie si ako copywriter v dobe umelej inteligencie?
Ahoj žienky,
Roky som pracovala som šéfredaktorka časopisov, magazínov, tvorila som ako drak do časopisov, online magazínov, ale aj pre rôzne weby.
Kvôli AI sa moja práca úplne stenčila. Objem zákazok sa drasticky znížil.
Dlhodobá objednávateľka mi povedala akurát predvčerom, že končíme, lebo je na to Ai a ona si to bude robiť sama.
Chcem tvoriť, chcem mať príjem...
Mám 8 rokov skúseností, nie som nováčik. Ľudia sú buď neseriózni teraz, nechcú napr vyplatit sumu, alebo nechcú vôbec a povedia mi, že 15 eur za normostranu je veľa v dobe Ai. 15 e však veľa nie je nakoľko za 15 eur som pracovala pred 4 rokmi už.
Ja neviem, čo mám robiť. Som frustrovaná. Na profesii na také práce ani len nezodpovedajú, keď sa prihlásim. To sú asi fejk posty, prípadne mi ponúknu za normostranu s mojimi skúsenosťami 7 eur. Čo je šialené. Za to by nerobil nikto....
Neviem, čo ďalej. Mám to ako bočný príjem, teraz nemám nič.
Neviete mi pomôcť, čo ďalej? Pozeral fb, než ponuky a nič. Ďakujem
Neviete mi pomôcť, čo ďalej?
Tak hlavne sa prestať spoliehať na to, že budeš sledovať FB či iné fóra a snáď niekde niečo nájdeš. V tvojom sektore AI funguje už dlhšie. Všade tam, kde AI viac či menej nahrádza človeka, je potrebné, aby človek napredoval. Ak nemieniš napredovať, tak to rovno zabal, to píšem úplne na rovinu. Napredovať znamená neustále sledovať trendy a na základe toho rozširovať svoje portfólio. Ešte predtým, než príde k tomu, že ťa AI odstaví (čo sa stalo teraz - zaspala si). Porfólio služieb musíš rozširovať, začať aktívne využívať AI (ľudia pôsobiaci v tvojom sektore či v marketingu nemajú AI ako nepriateľa, ale využívajú ju).
Pozerala som všade, ale mám pocit, ze také ponuky už sú non existing
Máš správny pocit. Zaspala si - takže začni riešiť, po čom je dopyt a o aké služby z toho vieš rozšíriť svoju ponuku. V tvojom sektore vie človek prežiť, ale musí denne sledovať trendy a hýbať sa podľa nich - už vtedy, keď prídu jemné náznaky a byť krok vopred. Takže zabudni na svoje doterajšie zákazky, doplň portfólio a venuj sa tomu, po čom je dopyt. A ber aktuálnu situáciu ako ponaučenie, že toto si mala riešiť už dávno.
Neviete mi pomôcť, čo ďalej?
Tak hlavne sa prestať spoliehať na to, že budeš sledovať FB či iné fóra a snáď niekde niečo nájdeš. V tvojom sektore AI funguje už dlhšie. Všade tam, kde AI viac či menej nahrádza človeka, je potrebné, aby človek napredoval. Ak nemieniš napredovať, tak to rovno zabal, to píšem úplne na rovinu. Napredovať znamená neustále sledovať trendy a na základe toho rozširovať svoje portfólio. Ešte predtým, než príde k tomu, že ťa AI odstaví (čo sa stalo teraz - zaspala si). Porfólio služieb musíš rozširovať, začať aktívne využívať AI (ľudia pôsobiaci v tvojom sektore či v marketingu nemajú AI ako nepriateľa, ale využívajú ju).
Pozerala som všade, ale mám pocit, ze také ponuky už sú non existing
Máš správny pocit. Zaspala si - takže začni riešiť, po čom je dopyt a o aké služby z toho vieš rozšíriť svoju ponuku. V tvojom sektore vie človek prežiť, ale musí denne sledovať trendy a hýbať sa podľa nich - už vtedy, keď prídu jemné náznaky a byť krok vopred. Takže zabudni na svoje doterajšie zákazky, doplň portfólio a venuj sa tomu, po čom je dopyt. A ber aktuálnu situáciu ako ponaučenie, že toto si mala riešiť už dávno.
@melanta ved viem, ze uz dva roky je tu Ai, ponuky stale slabli a tak, a chapem to. Lenze ja som vzdy mala nejake zakazky ako privyrobenie, aj som si pomahala s AI, normalne, ako iny copici, ale jednoducho, bum, prisiel koniec, sefredaktorka so mnou rozviazala zmluvu, povedala mi, ze clanky si napise a poupravuje sama cez AI, neviem nic ine robit. Neviem robit webstranky, neviem ine robit, ani UCG videa a pod. uz aj to robi AI, ja som sa vzdy specializovala na blogy,popisy produktov, na preklady, na robenie rozhovor, prepisovanie textov a pod. na vytvaranie vlastnych clankov, teraz nikto nic nepotrebuje akosi, ja som ostala bez zakaziek :( som v strese
Bohuzial, pokrok nezastavis. Treba sa s tym zmierit a pohnut sa dalej. My ti tu s tym zial nepomozeme. Nevieme vypnut AI😃
@melanta ved viem, ze uz dva roky je tu Ai, ponuky stale slabli a tak, a chapem to. Lenze ja som vzdy mala nejake zakazky ako privyrobenie, aj som si pomahala s AI, normalne, ako iny copici, ale jednoducho, bum, prisiel koniec, sefredaktorka so mnou rozviazala zmluvu, povedala mi, ze clanky si napise a poupravuje sama cez AI, neviem nic ine robit. Neviem robit webstranky, neviem ine robit, ani UCG videa a pod. uz aj to robi AI, ja som sa vzdy specializovala na blogy,popisy produktov, na preklady, na robenie rozhovor, prepisovanie textov a pod. na vytvaranie vlastnych clankov, teraz nikto nic nepotrebuje akosi, ja som ostala bez zakaziek :( som v strese
@anonym_autor web stranky pomocou AI sa už robia, ideš podla postupu a aj uplny laik ich urobi , máš šablonu a len upravuješ
@anonym_autor
ved viem, ze uz dva roky je tu Ai, ponuky stale slabli
A čo si s tým robila? Nič. Preto je teraz výsledok, aký je.
neviem nic ine robit
Prečo nevieš robiť nič iné? Sama píšeš, že si si vedomá, že AI je tu už 2 roky, ale za tie 2 roky si neurobila nič, aby si vedela aj niečo iné. Tak aký čakáš výsledok? Buď sa naučíš iné, po čom je dopyt napriek AI alebo práve vďaka AI, alebo proste nebudeš mať ako vedľajší job nič.
ja som sa vzdy specializovala na blogy,popisy produktov, na preklady, na robenie rozhovor, prepisovanie textov a pod. na vytvaranie vlastnych clankov, teraz nikto nic nepotrebuje akosi, ja som ostala bez zakaziek
Stále točíš dokola to isté. Čiže budem aj ja - prstaň riešiť, že nie je záujem o tvoje služby. Začni riešiť, po čom záujem je a dokonca sa stupňuje a tomu sa začni venovať. Ak si v strese, tak iba preto, že si cielene zaspala (cielene preto, že si evidovala nástup AI ale nič s tým neurobila). Takže prestaň nariekať a začni riešiť.
@anonym_autor
ved viem, ze uz dva roky je tu Ai, ponuky stale slabli
A čo si s tým robila? Nič. Preto je teraz výsledok, aký je.
neviem nic ine robit
Prečo nevieš robiť nič iné? Sama píšeš, že si si vedomá, že AI je tu už 2 roky, ale za tie 2 roky si neurobila nič, aby si vedela aj niečo iné. Tak aký čakáš výsledok? Buď sa naučíš iné, po čom je dopyt napriek AI alebo práve vďaka AI, alebo proste nebudeš mať ako vedľajší job nič.
ja som sa vzdy specializovala na blogy,popisy produktov, na preklady, na robenie rozhovor, prepisovanie textov a pod. na vytvaranie vlastnych clankov, teraz nikto nic nepotrebuje akosi, ja som ostala bez zakaziek
Stále točíš dokola to isté. Čiže budem aj ja - prstaň riešiť, že nie je záujem o tvoje služby. Začni riešiť, po čom záujem je a dokonca sa stupňuje a tomu sa začni venovať. Ak si v strese, tak iba preto, že si cielene zaspala (cielene preto, že si evidovala nástup AI ale nič s tým neurobila). Takže prestaň nariekať a začni riešiť.
@melanta ? citas co pisem, prosim ta?
pisem, ze som neriesila tieto veci, ako robenie inych veci videi a pod, lebo som MALA zarobok a pracu, preto som nemala cas na riesenie dalsich veci. Citaj s pochopenim, prosim ta🙂
tieto dva roky som robila sefredaktorku znameho casopisu 🙂 nebola som bez prace, ale naraz majitelka uz nechce- lebo vsak je tu AI, nechce davat mne za to penaize,ale spravi si to sama..hmmm
@anonym_autor ja sice robim v tech-u ale pride mi, ze marketing ma celkom blizko k produktovemu dizajnu(ale mozno sa mylim?), tak by som sa mozno skusila ubrat tymto smerom. Tiez sa mi zmenil load prace, niektore casti uplne nahradilo AI, tak som zacala hlbsie studovat prompt engineering. Treba sa prisposobit. @melanta ti dobre radi.
pisem, ze som neriesila tieto veci, ako robenie inych veci videi a pod, lebo som MALA zarobok a pracu, preto som nemala cas na riesenie dalsich veci. Citaj s pochopenim, prosim ta🙂
tieto dva roky som robila sefredaktorku znameho casopisu 🙂 nebola som bez prace, ale naraz majitelka uz nechce- lebo vsak je tu AI, nechce davat mne za to penaize,ale spravi si to sama..hmmm
@anonym_autor a teraz mame ist za sefredaktorkou, nech to nerobi, ze si nenahraditelna? Ci ti mame ist najst inu robotu?
Ja som robila na linke, nahradili nas roboty.... Nemohla by si im ist povedat, nech nas vratia spat?
@anonym_autor a teraz mame ist za sefredaktorkou, nech to nerobi, ze si nenahraditelna? Ci ti mame ist najst inu robotu?
Ja som robila na linke, nahradili nas roboty.... Nemohla by si im ist povedat, nech nas vratia spat?
@anonym_e2cb43 nie, pisem, ci niekto o niecom nevie 🙂
@anonym_e2cb43 lebo som uz zufala, ako budem platit hypo buduci mesiac.....
@anonym_autor aha, takze najst ti inu robotu... Na to su profesia, karuera, linkedin, a pidobne...
@anonym_autor dávno si ako copy mala ovládať SEO - to teraz nezmizne z trhu, lebo SEO sa mení a musí optimalizovať pre AI a AI to zatiaľ nevie sama a dlho vedieť nebude. Dávno si mohla zistiť ako tvoriť UCG - to neni jadrová veda, zvládne to každý priemerný človek s lepším foťákom na mobile. 🙄 Úprimne, už rok sa viac zaujímam o AI a špecializácie tomu príbuzné, lebo viem, že bez pridanej hodnoty skončím o 2-3roky na trhu aj ja 🤷🏼♀️.
Pozri však skupinu marketéri na fb, je tam sem tam ešte dopyt po copy.
@anonym_autor dávno si ako copy mala ovládať SEO - to teraz nezmizne z trhu, lebo SEO sa mení a musí optimalizovať pre AI a AI to zatiaľ nevie sama a dlho vedieť nebude. Dávno si mohla zistiť ako tvoriť UCG - to neni jadrová veda, zvládne to každý priemerný človek s lepším foťákom na mobile. 🙄 Úprimne, už rok sa viac zaujímam o AI a špecializácie tomu príbuzné, lebo viem, že bez pridanej hodnoty skončím o 2-3roky na trhu aj ja 🤷🏼♀️.
Pozri však skupinu marketéri na fb, je tam sem tam ešte dopyt po copy.
@anonym_431bb3 Seo viem pravdaže.... A ucg videa ..... Fotky viem robiť aj upravovať.. Videa zatiaľ nie. Viem robiť tiez posty na ig a fb.. Tupá nie som. Ale strihať videa a robiť videa zatiaľ neviem.
@anonym_931874 tá joj súper ponúka ale žiaľ ja mozem iba remote
A ty si odkial spadla? Kde si bola poslednych 5-6 rokov? Ake blogy? Blogy su mrtve uz minimalne od kovidu, pretoze vtedy este ludia ako tak citali, co druhi napisali. Ale na co teraz? Ja som blog citala 10 rokov dozadu. Teraz uz nikto z tych bab, co som sledovala nebloguje. Na co? vsetko je na internete, na sockych si dohladam veci do 3 sekund. Ci uz na uctoch danych firiem, inspiracie na Pintereste.
Dnes uz klienti neinzeruju v casopisoch, inzeruju na socialnych sietach, kde su tie dosahy obrovske, ci uz si tam sami platia reklamu alebo pouzivaju influencer marketing.
Kedze pises, ze si pracovala ako sefredaktorka, tak si musela mat pravidelne info o predajnosti printovych titulov a tie idu rapidne dole, z roka na rok je to horsie. Lebo ludi to nezaujima, nezaplatia za casopis 4 EUR, kde su len reklamy, nejake produkty, par clankov. Vsetko si najdu na nete a ZADARMO.
Bohuzial si zaspala dobu a nikto Ti tu nebude hladat alebo ponukat pracu. Preco by niekto platil tebe za pisanie clanku, ked mu to zbucha tak isto ako tebe AI. A keby aj pouzivali platenu, tak nemaju motivaciu zadavat clanky tebe.
@anonym_931874 tá joj súper ponúka ale žiaľ ja mozem iba remote
@anonym_autor ako pomaly na zaver diskusie napises, ze mozes iba remote? Prepac, ide ti o zivobytie, sama hovoris, ze nic navyse nevies ponuknut, ale do prace fyzicky chodit nebudes? Nuz, dievca zlate, treba sa prebudit do reality
@anonym_autor ako pomaly na zaver diskusie napises, ze mozes iba remote? Prepac, ide ti o zivobytie, sama hovoris, ze nic navyse nevies ponuknut, ale do prace fyzicky chodit nebudes? Nuz, dievca zlate, treba sa prebudit do reality
@anonym_10f507 mozno preto, ze nezijem momentalne na slovensku ? :D
A ty si odkial spadla? Kde si bola poslednych 5-6 rokov? Ake blogy? Blogy su mrtve uz minimalne od kovidu, pretoze vtedy este ludia ako tak citali, co druhi napisali. Ale na co teraz? Ja som blog citala 10 rokov dozadu. Teraz uz nikto z tych bab, co som sledovala nebloguje. Na co? vsetko je na internete, na sockych si dohladam veci do 3 sekund. Ci uz na uctoch danych firiem, inspiracie na Pintereste.
Dnes uz klienti neinzeruju v casopisoch, inzeruju na socialnych sietach, kde su tie dosahy obrovske, ci uz si tam sami platia reklamu alebo pouzivaju influencer marketing.
Kedze pises, ze si pracovala ako sefredaktorka, tak si musela mat pravidelne info o predajnosti printovych titulov a tie idu rapidne dole, z roka na rok je to horsie. Lebo ludi to nezaujima, nezaplatia za casopis 4 EUR, kde su len reklamy, nejake produkty, par clankov. Vsetko si najdu na nete a ZADARMO.
Bohuzial si zaspala dobu a nikto Ti tu nebude hladat alebo ponukat pracu. Preco by niekto platil tebe za pisanie clanku, ked mu to zbucha tak isto ako tebe AI. A keby aj pouzivali platenu, tak nemaju motivaciu zadavat clanky tebe.
@muchotrafka298 bola som sefredaktorka online magazinu
baby, preco mate potrebu sa do mna navazat? namiesto toho, aby ste mi nieco poradili? prosim vas, vysvetlite mi tuto logiku MK....dakujem
Ak je to uz tak vážne, ze sa obavas z coho zaplatis hypo, tak by som išla do uplne inej prace. Teraz asi vela vody nenamutis
baby, preco mate potrebu sa do mna navazat? namiesto toho, aby ste mi nieco poradili? prosim vas, vysvetlite mi tuto logiku MK....dakujem
@anonym_autor pretože pod anonymom sa da kadečo schovat
a tu je žial vela trolov v poslednej dobe , to vidim aj v inych diskusiach , na vine nie je vlada a jej novely a zakony ale ludia že maju deti... a maju to vediet dopredu
len ist do nejak inej prace , doučit sa čo nevieš a potom znova skusit
@anonym_10f507 mozno preto, ze nezijem momentalne na slovensku ? :D
@anonym_autor no tak potom urcite vies, ze zamestnat sa na Slovensku a zit v zahraničí nie je vobec jednoduche. A ani pre tych, co normalne ziju na Slovensku, nie je vobec jednoduche najst pracu na full remote, este k tomu s tym, co ty ponukas/neponukas. Ved riešenie je najst si pracu tam, kde zijes, aj fyzicku, aj hocijaku mimo odboru, ked ti ide o prezitie.
Aha, uz viem, kto to je. Pise tu pravidelne. Stale dufa v zazrak.
@anonym_autor ja čítam, čo píšeš. Ale ty nerozmýšľaš nad tým, čo píšem ja. Mala si zárobok a prácu, tak si proste nerozmýšľala. Múdri ľudia rozmýšľajú. Múdri ľudia popri práci dokážu myslieť na to, že trh sa hýbe a nemôžu ostať stáť. Ty si stáť ostala. Riešenie som ti napísala. Iné neexistuje.
@anonym_autor tak nemas z coho zit, obavas sa o existenciu, ze nebudes mat z coho platit vydavky na zivot a este si budes pracu vyberat, co budes robit a za kolko? Ak zijes v zahranici, tak si najdi nieco tam. Bohuzial je na case sa realite pozriet do oci a uvedomit si, ze tvoja sucasna praca uz nie je potrebna, lebo doba isla dopredu. Hej, tu kazda len caka, ako bude lutovana, prace jej budu ponukane a ked niekto napise ine, ako dotycna chce citat tak su vsetci zli.
Sama pises, ze si frustrovana, ze ti nikto nezaplati za tvoje "know how". To vidis aj sama, ze jednoducho ty nemozes ist cenovo tam, kde AI. Za menej ako pises robit nebudes. Tak si potom zvaz to, ze ci je toto praca, ktora Ta este vie uzivit.
Aha, uz viem, kto to je. Pise tu pravidelne. Stale dufa v zazrak.
@anonym_1102b8 to bude ta z Afriky ci nejakej azijskej krajiny ci kde zije... uz si presne nespominam... ale pred casom tiez nic neslo...
@anonym_autor viem o niečom. Už som ti o tom napísala. Prevzdelaj sa na iné činnosti, po ktorých je dopyt. Ale začínam mať pocit, že ty už si tu písala viac krát a proste nemáš kapacitu pochopiť, že si zaspala a buď sa posunieš alebo profesne zakapeš.
A hlavne, druha diskusia medzi podobnymi je tiez urcite tvoja, zijes v Tunisku, vsak? Uz v marci minuleho roka si pisala, ze nevies, co budes dalej robit, ze ti ubudaju zakazky. Myslis, ze ked sem pravidelne v nejakych intervaloch budes pisat, tvoja situacia sa mihnutim carovneho prutika vyriesi? Davno si mala mat iny plan, ked teda chceš zit tak, ako zijes. A neurazaj sa, ze ti zeny povedia pravdu. To, ze ju nechces pocut, je len a len tvoj problem.
@anonym_autor toto je dôsledok AI na celom svete, postupne pribudnú ďaľšie 'zbytocne" profesie, ktoré AI nahradi. Asi ti zostava len zmeniť smer, porobiť kurzy atď... hľadať prácu v úplne inom zameraní.

Pozerala som všade, ale mám pocit, ze také ponuky už sú non existing.....
Tiež som prekladala z angličtiny a češtiny do slovenčiny.