Ako založiť a viesť upratovaciu firmu?
Ahojte, chcela by som si založiť upratovaciu firmu. Vedel by mi niekto poradiť, čo všetko budem musieť vybaviť a hlavne ako si zháňať zákazky? Koho osloviť v takom činžiaku? Ako sa to účtuje na jeden vchod? Ďakujem za každý komentár😊
@swwan najprv treba vyhrať zákazku, a to nie je jednoduché, a treba i správnych ľudí na teplých miestach....dnes ide všetko oveľa ťažšie....a pozor - neustále námietky a sťažnosti zo strany obyvateľov bytovky na nedostatočnú kvalitu upratovania 😆👉
a potom zohnat spolahlivy personal a pripravit sa na problemy typu:
Ja som nevedela ze aj v pondelok sa u vas pracuje
Umrela susedinej kamaratke macka tak som nesla do roboty ale jej pomoct
Dnes sa mi fakt nechce
Tam mi nejde priamy autobis a
musim prestupovat
Vzhľadom k otázke, ako sa účtuje jeden vchod - chceš upratovaciu firmu alebo chceš ty osobne a sama upratovať nebytové priestory v bytových domoch?
Ak to chceš robiť sama, čiže budeš upratovať iby ty a chceš robiť bytové domy - založiť živnosť alebo s.r.o. na upratovacie služby, kúpiť si náradie, chémiu a potom rozposlať do každej bytovky, do každej správcovskej spoločnosti cenovú ponuku. Najprv poslať, potom zavolať a pýtať sa, či tvoju cenovú čítali a mať obchodného ducha presvedčiť ich, aby si najali teba, bez ohľadu na to, či budeš lacnejšia lebo drahšia ako tí, ktorí tam upratujú teraz.
Ak chceš upratovaciu firmu, čiže chceš mať upratovačky, tak rozhodne zabudni na upratovanie bytových domov. To ti nezaplatí ani len náklady a to nepočítam mzdy upratovačiek. Ak chceš upratovaciu firmu, založ s.r.o., nakúp náradie a stroje (predpokladám, že ak chceš upratovaciu firmu, tak vieš, že len na malú firmu potrebuješ nakúpiť techniku za pár desiatok tisíc eur a firemné auto). Urob ponuky n služby a cenu prispôsovené tomu, akú firmu oslovuješ. Musíš mať poňatia, čo v tej firme potrebujú, kto v nej upratuje, aká je konkurencia všeobecne, v čom ty budeš lepšia. Musíš si byť vedomá toho, že ak získaš zákazku, tak máš dostatok techniky a že vieš najať dostatok upratovačov. Pri upratovačoch musíš byť schopná rýchlej náhrady. Rýchla náhrada znamená, že ak ti ráno o 6:00 nepríde upratovačka, tak vieš za pár minút zohnať inú. Niekde sa upratuje ráno o 6, niekde večer po 20, niekde v noci, niekde ceň den 2 hodiny, niekde cez deň celodenka. Tomu musíš prispôsobiť ponuky, na toto musíš zháňať upratovačov, ďalších mať v zálohe a ak nechceš platiť objektového manažéra, tak byť k dispozícii nonstop, lebo musíš ty osobne dohliadať na to, že príde upratovač aj na objekt o 6, aj večer o 20, aj v noci.
Ako zháňať zákazky? Tak buď si obchodník a vieš osloviť firmy, vieš robiť cenové ponuky, vieš sa prezentovať a predať sa. Ak nie, tak ako prvé si najmi obchodného manažéra, ktorý tieto schopnosti má, daj mu adekvátnu mzdu a bude ti zákazky zháňať on. V tvojom prípade asi možnosť obchodného manažéra. Ak by si bola obchodník a stratég, táto diskusia by nikdy nevznikla.
Suma sumárum, ak chceš upratovaciu firmu, tak si najmi ľudí, ktorí ti ju vytvoria a budú riadiť a ty len poskytni tých niekoľko desiatok tisíc na kancelárie a nákup techniky a potom dostatok tisíc eur na to, aby si vedela platiť mzdy, energie a kancelári kým nezačnú platiť klienti. Ak chceš upratovať ty sama a iba bytové domy, tak k tomu som sa vyjadrila vyššie.
Ešte doplním - či už chceš len ty sama upratovať alebo chceš naozaj upratovaciu firmu, začni tým, že si urobíš podnikateľský plán. V ňom si vypracuješ pohľad na náklady, odhadované tržby, zisky, na konkurenciu, na tvoje silné stránky oproti konkurencie, na dopyt a pod. Ak nebudeš vedieť urobiť ani len ten podnikateľský plán, tak odporúčam venovať sa niečomu, čo ovládaš. Ja rada podporím každého, kto chce podnikať, ale je potrebné na rovinu povedať, že nie každý je schopný podnikať.

@swwan nepoviem ti moc k téme čo sa pýtaš ale robila som kedysi dávno zástupkyňu vlastníkov bytov v bytovom dome (spolu 128 bytových jednotiek - 3 vchody). Už vtedy chodili pravidelne pár krát za rok za mnou rôzne spoločnosti s ponukami na upratovanie našich vchodov. Núkali nižšie sumy, úplatky alebo rôzne benefity… jednoducho konkurencie bolo vtedy veľmi veľa (predpokladám že teraz to nebude inak).
Teraz máme pár investičných nehnuteľnosti prevažne v novostavbách. Väčšina má upratovaciu firmu ktorá je dcérska spoločnosť od správcovskej spoločnosti. Takže za mňa nemožné sa tam dostať ako nová firma.
Držím palce ale v tomto biznis pláne