Oplatí sa mi živnosť, keď popri práci šijem oblečenie?
Čaute, robím v administratíve na plný úväzok, ale vo voľnom čase šijem detské oblečenie a doplnky. Kamošky ma tlačia, nech si založím e-shop alebo aspoň predávam cez sociálne siete, že je o to záujem. Mám ale strach z úradov, daní a odvodov. Oplatí sa mi zakladať živnosť, keď môj odhadovaný zisk by bol možno 200-300 eur mesačne? Nezožerú mi tie odvody všetko čo zarobím? Navyše sa bojím, či to budem stíhať popri dvoch deťoch a domácnosti, aby som nakoniec nebola len viac unavená za pár drobných. Máte niektorá takýto malý "side hustle"? Na čo si dať pozor na začiatku, aby som hneď nebola v strate?
Neoplatí sa ti živnosť. Aj keď nič nezarobia, odvody musí zaplatiť. Čiže aj počas dovolenky, PN bude musieť šiť, aby si nebola v mínuse.
Rob si tak ako robíš....ja by som teraz zivnost neotvarala...vypočítaj si kolko reálne zarobíš a keď musíš mat všetky dokumenty, papiere, odvody ...to nie su male peniaze ..plus zase kvôli vojne pôjde všetko hore... energie, ropa, pohonné hmoty....
Kto by mal byť tvoja cieľová skupina?
Kto chce niečo luxusnejšie tak si potrpí aby tam bola známa značka, nech má čo ukazovať.
Kto hľadá len lacné, cena tvojho oblečenia asi nebude menšia ako Pepco a nikdy nedáš lacnejšie ako na Shein a Temu.
Mikroodvod od júla 2026 je minimálne 131,34 € mesačne, to budeš platiť aj tie mesiace kedy nič nezarobíš.
Zdravotný odvod 16 % so zisku mesačne 32-48€
Keď budeš mať zisk 200€ po zaplatení odvodov ti ostane 36,66€
Keď budeš mať zisk 300€ po zaplatení odvodov ti ostane 120,66€
@anonym_a7dc4e už je predložený zas iný návrh 🤣. Že odvody až od zárobku niečo cez 2800€
@anonym_a7dc4e už je predložený zas iný návrh 🤣. Že odvody až od zárobku niečo cez 2800€
@a0 tých 2800€ je asi tržba, alebo čistý zisk?
ak tržba tak by spadala do odvodov veď musí nakúpiť materiál a zahrnúť do ceny
ak zisk pri mesačnom zisku 240€ by tiež spadala do odvodov
@a0 tých 2800€ je asi tržba, alebo čistý zisk?
ak tržba tak by spadala do odvodov veď musí nakúpiť materiál a zahrnúť do ceny
ak zisk pri mesačnom zisku 240€ by tiež spadala do odvodov
@anonym_a7dc4e nečítala som to do hĺbky ale myslím, že tržba. Ak chce utŕžiť 200€ mesačne, tak je to úplne v pohode (tak to vnímam z príspevku)
Zisti si, ci by si mala vobec na tie veci realne odber, ci by o tom bol zaujem, keby si to predavala za trhovu cenu (nie za cenu materialu a pod. kamaratkam so zlavou alebo skoro zadarmo). Lebo ze Ti kamarati povedia, ze bude zaujem, to neznamena nic. Kupia si oni od teba za kolko mesacne tie vyrobky?
Lebo aj byvalemu kolegovi hovorili, ake super veci robi, on tiez vyrabal produkty a zistil, ze za pol roka predal 0 slovom nula tych vyrobkov.Lebo si to nikto nekupoval, aj ti kamarati co to vychvalovali povedali pekne, ale nekupime, draho predavas. On kvoli tomu odisiel z prace a po pol roku skrachoval.
Odvody platis bez ohladu na trzbu, aj ked nezarobis nic.
počkala by som ešte , momentálne ak to nezmenia tak sa ti neoplati popri ttp mat živnost lebo mikroodvod - ktory ti nijak tvoj dôchodok nezmení a platíš aj ked nič nezarobiš
čitala som rozličné návrhy -
1, že pre ttp , dôchodcov , mamičky rd budu oslobedeny od soc. odvodu - ostane im platit len zdravotna a dan , zdravotnu máš podla zisku vypočitvanu, popri ttp to dáš .
2, oslobodenie pri sume 2228 ako pišu baby - len to som sa nedočitala či hruby alebo čisty, skôr počitam že hruby - len to je ako o hubu tam potom ...
3. licencia a potom nemusiš nič platit, ale aj ked si to rozrataš popri ttp tak sa ti to neoplati lebo do 10 000 by bola za 2000€ - pri malych tržbach fak nie
Doteraz to bolo fajn, popri ttp si si prilepšila cez živnost ,
možno ešte urobia že socialne bude vypočitavane tak ako zdravotne , čo sa dá utiahnut aj pri malých tržbách a nemusíš vôbec robit na čierno , máš klud, faktura ideš
niekto ti tu bude pisat že sa ti neoplatí podnikat , ale ano niekedy aj tá 100€ mesačne ti dobre padne ak máš TTP
ak je niekto len szoč tak ano tam to beriem že by mali platit aj soc. odvody ... mikroodvod je na mieste
vraj okolo velkej noci by sa malo už vediet načom sa vlastne dohodli ..
neotvarala by som si hned eshop ale skusila napr sashe, ano je tam nejaké vypalne % ale platiš len z predanych veci , maju rovno aj zmluvu s packetou, cez nich môžeš posielat , fakturu ti vytovri systém , platobny terminal ... a dodaciu dobu si vieš dat ako sama uznáš niekto má aj mesiac alebo 14 dni ..
nedávaj si šibeničné termíny, lepšie skorej napr poslat ako nestihat .. počkaju ...
pripadne napr websuport si pozri oni ti prenajmu za mesačny poplatok eshop ale tam zase si to treba prepočitat , neviem kolko máš maržu na oblečeni
ja a baby napr čakame ako sa rozhodnu či to stopnut, zrušit alebo čo vlastne ... máme popri TTP szoč ...
muchotrafka298 ma pravdu, nespoliehaj sa na to ze hlavny odbyt bude cez kamaratky, pretoze v realite prave ony nenakupia, lebo draho, lebo uz maju, lebo si nedala nejaku zlavu,.... tvoj realny zakaznik bude cudzi clovek. skus predavat cez socialne siete, cez znamych.
kedysi sa organizovali male miestne handmade trhy, kde vyrobcovia nemuseli mat zivnost a mohli predavat, skus si nieco prezistit
@anonym_autor
Také múdrosti napíše len kamoška. Čo nemá poňatia ako celá živnosť funguje. Žije virtuálne na sieťach, tak vidí predávajúce a pár komentov od kupujúcich. Inak o Tom celom vie houbi. Pokiaľ je tak hlúpa, že by to aj ona urobila, ok. Ty Rob ako doteraz a budeš spokojná. Kamoška pre skúšku správnosti návrhmi kolekciu výrobkov pre jej potrebu - cenu však daj takú, aby ti pokryla všetky náklady!. A samozrejme aj tvoj čas!! Žiadne zľavy a uvidíš ako rýchlo zmení názor.
Nie, v tomto pripade sa to neoplati, nielen kvoli nizkemu zarobku ale aj kvoli administrative a buzeracii od uradov. Ale nacierno to tiez nerob. Nechaj si to ako hobby.
Pri aktuálnej legislatíve by ti tie peniaze zožrali mikroodvody. A to je pre teba ako dať peniaze do čiernej diery, lebo z toho mikroodvodu nebudeš mať ale že nič. Počkaj si ale na to ako presne schvália výnimky. Lebo sa rieši, že do istého príjmu sa ani mikroodvod platiť nebude.a možno sa tam s uvedeným príjmom zmestis. A podľa toho sa rozhodni.
Absolutne nie. Hovorim Ti to v dobrom. Nielen odvody, ale kolko stravis papierovačkami, plus platit si účtovníčku, ak si netrufas, len ako hobby. Handmade nemá vyznam pre cudzích, pretože vela mamičkám sa zdajú drahé, a proste v tejto dobe sa oplatí sit akurat tak pre rodinu.
Absolutne nie. Hovorim Ti to v dobrom. Nielen odvody, ale kolko stravis papierovačkami, plus platit si účtovníčku, ak si netrufas, len ako hobby. Handmade nemá vyznam pre cudzích, pretože vela mamičkám sa zdajú drahé, a proste v tejto dobe sa oplatí sit akurat tak pre rodinu.
@sunrise99 jednoduche učtovnctvo s programom zvladne, ked tam nahadžeš dáta urobi ti to aj danove
kupuju sa takéto vecičky ale podstatne podstatne menej teraz
@sunrise99 jednoduche učtovnctvo s programom zvladne, ked tam nahadžeš dáta urobi ti to aj danove
kupuju sa takéto vecičky ale podstatne podstatne menej teraz
@sara07 no neviem. Ja som robila aj vo firme aj fakturácie, ale teraz co to obnáša účtovníctvo a hlavne bez chyby je celkom oriešok, a to sa nechcem hadat, hovorim z vlastnej skúsenosti. Nebyť mojej účtovnícky mala by som tam minimálne 4 chyby za minuly rok
@sara07 no neviem. Ja som robila aj vo firme aj fakturácie, ale teraz co to obnáša účtovníctvo a hlavne bez chyby je celkom oriešok, a to sa nechcem hadat, hovorim z vlastnej skúsenosti. Nebyť mojej účtovnícky mala by som tam minimálne 4 chyby za minuly rok
@sunrise99 zaleží od programu, prijem tovaru materialu na sklad, vyhotovit fakturu, zapisat do denniky vydavok prijem, taky kros sa dá - jednoduche operacie ... danove tiež nahodiš si ak máš ttp čísla a ideš ..

Mikroodvod od júla 2026 je minimálne 131,34 € mesačne, to budeš platiť aj tie mesiace kedy nič nezarobíš.
Zdravotný odvod 16 % so zisku mesačne 32-48€
Keď budeš mať zisk 200€ po zaplatení odvodov ti ostane 36,66€
Keď budeš mať zisk 300€ po zaplatení odvodov ti ostane 120,66€