icon

Ako na neposedné dieťa?

piacere
6. apr 2011

Potrebujem radu... som vynervovaná, vystresovaná, v byte bordel ako v tanku....

Môj synátor je neriadená strela. Nedokážem pri ňom nič urobiť, lebo... v kočíku mi neposedí (tak putoval do garážu, zbytočne v byte zavadzal)... Ak chcem občas aspoň umyť riad, niečo narýchlo uvariť, alebo si len pomastiť chlieb (aj mama musí jesť, že áno?... a počas spánku sa to nedá, pretože dieťa mi spí zásadne v kočíku... a nechať ho nemôžem, pretože len rozlepí jedno oko a už v kočíku sedí, vstáva... proste neriskujem, takže celý jeho spánok sa od neho nemôžem pohnúť... s kočíkom sa po byte pohybovať nedokážem, pretože ho máme malý....).... Takže kočík padá.... na zem ho dať nemôžem, lebo všetko ťahá, všade lozí... dnes na seba stiahol veľkú sklenenú fľašu kávy.... chytá mi rúru... proste des.... Takže voľný pohyb padá..... moja posledná záchrana bola jedálenská stolička, v ktorej sa však naučil vstávať, pripútaný v nej byť nechce... takže padla...

Uvažovala som nad prenosnou postieľkou??? alebo nejakou malou ohrádkou??? Má zmysel za niečo také utrácať peniaze?? Aké sú vaše skúsenosti, rady, nápad?....

zúfalá, hladná, neupravená, nič nestíhajúca mama.....

stardust
6. apr 2011

ahoj, moj syn sa naucil preliezt cez ohradku aj postel, takze nic moc 😒

kaja73
6. apr 2011

@piacere my sme kupili cestovnu postielku,planovali sme, že tam bude vždy, ked budem musiet niečo robit,nakoniec v nej spava-to mu viac vyhovuje ako drevena postielka.No a drevenu použivame,ked ho treba na chvilku niekde uložit.Mame ju v obyvačke pred TV-kto chce nech sudi-ale takto vydrži aj pol hodinku,kym niečo porobim v kuchyni.Mame poschodovy dom a ked ho necham na prizemi,kde mame kuchynu "navolno",tak vsetko demoluje-ma volny pristup z kuchyne aj do obyvačky ,ku krbu a potom tam hadže do skla,do plazmy Tv atd.Ja som rada, že takto vydrži,aj ked za pomoci TV-/bebe tv zbožnuje/ .

borocka
6. apr 2011

@piacere a to este nechodi, tak len potom sa dockas 😉 😀 musis si to preskakat, tiez som zavidela mamam co maju kludne deti, ale ten moj ako zacal lozit 7mesacny tak sa nezastavil. nepouzivala som ani ohradku, ani jedalensku stolicku, ani choditko...proste sme si tym presli. rad vyvadzal, kazdu volnu chvilu vyuzil a aj dnes obcas pokusa a caka na reakcie za ucelom vyvolat nahanacku. ale aspon viem ze je zdravy kym sa hybe. nezufaj si, jest som si odvykla a mas vidiet takuto postavu som nemala ani v patnastich 😉 snaz sa len dat nebezpecne veci z jeho dosahu (hoci viem ze vsetko dokaze byt nebezpecne pre neho a aj on je nebezpecny pre vsetko). chytanie rury si nevsimaj, to u nas funguje dodnes, proste vidi ze svieti tak ide skusit ci pali a potom mi to len ohlasi, vobec uz nereaguje ze je tepla (co je aj dobre). a prve pady a urazy si musi kazde dieta skusit. moj je uz taky obity, ze ked vonku padne a rozbije si koleno tak ani nemukne (len potom doma krici ze sa to musi umyt lebo on nechce mat bobo). len cakaj kym porastie a dostane kusok rozum. zatial napominaj a karhaj ked chyta nieco nema (vid: sporak, elektroniku,...)

@kaja73 ja mam tiez patrika ale ten uz ani v postielke nespava. a jeho aktivitu prestavam riesit, aspon viem ze je zdravy. telku vobec nepozerame, radsej ho zamestnam pri sebe. najradsej sa hra na dospelaka (jasne ze mi vsetko trva dvakrat tak dlho a ked nestiham tak som aj nervozna) ale aspon ho mam na ociach. spolu varime, perieme, pecieme, zametame, umyvane a utierme riady. vsetko sa naucil kam patri, ktore cinnosti maju aku naslednost. vie obsluhovat vysavac, mixer, vie si napustit sam vodu do vedra ked umyvat podlahu, ....... obcas ma z neho slak triafa, ale tak co.

gabika7706
6. apr 2011

@piacere ako keby som o sebe citala, moja dcera bola taka ista 😉 Spala zasadne v kociari za pochodu, takze denne 2x na 2 hodiny vonku v akomkolvek pocasi, ine mamicky v parku odparkovali kociar, sadli na lavicku a citali, no ja nie, nachodila som xy jarnych,letnych aj celorocnych kilometrov 😎
naucila som sa vsetko robit vecer, ked prisiel manzel z prace alebo ked som ju ulozila spat, niekedy som varila dopoludni aj s nou na rukach, ked som jej chcela dat cerstve cestoviny na obed napr., vysavali sme spolu - drzala mi vysavac...
VZDY bola na zemi, odtial nemoze spadnut...byt sme prisposobili tak, aby si neublizila, nic nerozbila...Velmi skoro zacala chodit, takze o starost viac...
neskor, ked bola vacsia, aj kavicku sme spolu akoze pili popoludni, ona caro alebo meltu, ja svoju...je tazke a velmi unavne venovat dietatu uplne cely den ale vyplati sa to 😉
Ziadne ohradky ci prenosne postielky, je to zbytocne, mam doma teraz druhu takuto neriadenu strelu, ale ten aspon popoludni spi (klop klop), ked som mu urobila zabranu, aby mi neliezol do kuchyne, ked som piekla, jednoducho to skusal dovtedy, kym sa mu to nepodarilo...a ked su doma obidvaja cez den, ked starsia nie je v skolke, to uz je iny level, to mi ver 🤐
Moja rada - "bordel v byte, stastne dite" tymto som sa riadila ja....
a tak ako @borocka pise, vsetko sme robili spolu, to vy sice este nemozete, ale casom...bude to super, nezufaj 🙂

roo
6. apr 2011

Odstrániť všetko nebezpečné z jeho dosahu, preliezť si byt štvornožky. Dieťa práve má mať voľnosť pohybu, objavovať, treba mu to len spraviť bezpečné. učiť ho, čo je nebezpečné (svietiaca rúra napríklad - u nás nechávame rúru svietiť aj keď už nepečie, ale je ešte horúca). Ak sa ináč nedá, zobrať ho na ruky, do nosiča.
Posledná možnosť je ohrádka, postieľka, autosedačka.

kaja73
6. apr 2011

@borocka Vela zaleži od riešenia bytu.U nas na poschodi ma volnost aku len chce,ale dole je to o inom.Tam može byt navolno len po dozorom-presklenne vytriny,skleneny krb,velka plazma-už ju skoro na seba strhol 😕 Takže tu sa jedna o jeho bezpečnost.Ked varim,tak proste aspon na tu pol hodku je v postielke-viac aj tak nevydrži a ja si porobim-narychlo,ale predsa.Aj on už trochu pomaha,ale nebavi ho to este dlho.V postiekle ma aj knižky a aj tie rad cita.Inak on napriklad len pred 2m začal spavat v postielke-aj to len v cestovnej.Dovtedy spal so mnou vo velkej posteli-drevenu na spanie neznašal.

gabika7706
6. apr 2011

@kaja73 nas nespi v postielke vobec, v noci spi so mnou a teraz cez den tiez na nasej velkej posteli. Ani ho do nej nemozem dat, napriek tomu, ze je najnizsie, vylezie z nej ani sa nestihnem otocit... Krb a plazma, to je nebezpecne, no a j take bezne veci ako tv na policke tiez nie je ktovieco a to som ho spustila z oci len na chvilku....foto je spred 2 mesiacov

borocka
6. apr 2011

@kaja73 tak pato si uz otvori vsade dvere,parkrat uteikol na dvor. mame tiez poschdovy, dole je to ok, ale hore ked si zmysli ze chce ist sam na prizemie tak amen tma, mame tocite kovove schodisko 🙄 . verim ti ze su tam veci ktore neodpraces, jednoducho treba stale dokola opakovat, capnut aj po prstoch ked robi co nema! moj maly sa rad hraval s tv, dvd, videom, pocitacom........to je okamih aby nieco znicil alebo na seba stiahol. tak isto mala chvilka ked vylezie po stolicke na kuch.linku, odtial otvara vrchne dvierka a vytahuje sklenene pohare......vybera noze, zapina sam sporak........vsetko je nebezpecne. treba byt prisny a nebat sa aj po prstoch capnut. ak dieta ignoruje to ze mu pekne dohovaras

borocka
6. apr 2011

@gabika7706 my mame TV na stoliku,takze si akurat prilozi stolicku ked chce zapinat rucne. inak ho viac bavi eletktronika pod nou (dvd,skrinka od satelitu, video,repraky. a to uz nie je sranda ked do elektriky pcha prsty)

kaja73
6. apr 2011

@gabika7706 Moj spal so mnou do vyse roka,ale potom my spravil opakovane monokle pod očami,so srandy ma hryzol,ale fakt až do modrin,takže som to musela riešit.Nastastie ta cest.postielka nas zachranila.Hned si ju oblubil a teraz už spi aj v izbe sam-cca mesiac a prespi celu noc.Vedla mna sa budil vela krat.Inak teraz sa už naučil otvarat dvere-už dočiahne na klučku a straši syn ma v izbe lego na legu,takže to je o nervy-dava ho do ust a niči mu jeho výtvory.

dadis
6. apr 2011

do kocika alebo do stolicky 9.mes dieta jedine pripnute, ci sa mu to paci alebo nie..tu ide o jeho bezpecnost, tu nie je miesto na kompromisy.. ☹ a nie ze na zem ho nemozes dat, prave naopak, ono MUSI byt v tomto veku na zemi (kvoli spravnemu pohybovemu vyvoju), takze zaisti bezpecnost (zasuvky, schody, kvety, rozbitne veci, chemia, ruru som neriesila, ved z vonku nepali a aj tak sa to vnutri pecie "samo", takze mam vtedy cas davat na mrnusa pozor)..moje deti si v tomto veku sami trajdali po stvornozky po byte, ak som potrebovala spravit nieco nebezpecne (napr. scedit cestoviny, vybrat nieco z rury), jednoducho som zavrela dvere do kuchyne, aj ked bol plac, tak len 1/2 minuty, lepsie nez si obarit dieta..alebo som ich dala na chvilu do postielky...ale to bolo velmi vynimocne..

kaja73
6. apr 2011

@borocka my sme dali-ale to ešte pri staršom synovi- na schody zabradlie,takže aspon schody su zabezpečene.Jasne že treba vychovavat,ale nie vždy sa na dietatu venovat na 100% a to sa radsej poistim tou postielkou-ta plazma mu mohla zlomit chrbticu-bolo to o chlp.A staši nam ako 3r letel cez cele schodisko,skončili sme na pohotovosti-takže niekedy ide fakt o život,nielen o hrče. ☹ A ty si este mlada 😉 o 15-20 rokov aj ty budes mat rada trošičku kludu-ozvala sa starena 😝

dadis
6. apr 2011

@kaja73 my mame lcd na stoliku a vzadu na tv je ale taky pas, ktorym je o tu skrinku isteny voci prevrhnutiu..

kaja73
6. apr 2011

@dadis my tam nič take nemame 😕 A maly skoro prevrhol stolček na ktorom je plazma ,nie samotnu plazmu.Proste sa nan zavesil 😒 a rozkyval ho.Aha- už sa zobudil,tak idem za nim. 🙂

dadis
6. apr 2011

@kaja73 my mame Sony a je to od vyroby... skrinku pod tv mame Ikea a je prisrobovana k stene...Ikea ma sice nekvalitny nabytok, ale co sa tyka bezpecnosti, tak je cislo 1 a aj k tejto skrinke bola tato moznost (mozes a nemusis si to prisrobovat k stene)..inak v detskej izbe mame zasuvkovu komodu, mala Saska otvorila vsteky sufliky a potom nazerala do toho najvyssieho..a cela skrinka sa prvrhla...nastastie vedla nej...

borocka
6. apr 2011

@kaja73 joj, co starena, kazda by si obcas najradej nohy vylozila a uzila si ticho a klud, no nie??? 😀 a urcite sa malemu non stop nevenujem, len ho zamestnam svojou cinnostou, ved pre neho je to vsetko hra a najlepsie sa hra na dospelaka. ked moze to co ja.
pato zatial spadol len z kona, teda sedel ocovi na koni na pleciach a dako sa prekotil dozadu, takze z 2metrov spadol na chrbatik. bolo placu a placu, ale vdakabohu sa nic nestalo. boli sme aj v nemocke vtedy. som sa bala, ved si mohol rebra aj stavce dolamat.

inak ste si vsimli ze vsetky zapojene mame chlapcov?? 😀 😀 ze sa to s babami neda porovnat, uplne su ini od malicka

piacere
autor
Autor odpoveď zmazal
bubelko
6. apr 2011

@piacere ja viem, ze je to tazke, ale kym das nieco do rury, scedis cestoviny a pod. tak ten krik v tej sedacke ci kociku je pre neho bezpecnejsi ako to, ze ho obaris lebo sa ti pripletie pod nohy. cize tam by som na ten krik asi taky ohlad nebrala 😉
inak co sa tych popruhov tyka, deti si napriek kriku a placu na to zvyknu, ked zistia, ze nepovolis 😉 a hlavne ide o ich bezpecie, nie o srandu 🙂 aj ja davam, ak treba, jonasa do postielky ci do sedacky a krik mu nepomoze, lebo bezpecie je na prvom mieste. a jest musi aj druhy syn, takze take, ze dnes nevarime, neexistuje.

kaja73
6. apr 2011

@dadis My sme ten stolček dali robit , ked mal straši syn cca 6 rokov,takže na bezpečnost sme ohlad nemuseli brat.No a teraz to už menit nebudeme.Tažko by sa to aj menilo-mame obyvku v jednom style zladenu taky renesančny styl-aj ten stolček bol robeny presne podla nasej predlohy-aj nabytok a stol a aj krb.Proste musime to teraz len prežit v zdravi. 😉

roo
7. apr 2011

@piacere Ak nieje moc tazky a nemas zdr. problemy, mozes si ho dat na chrbat (napr. do turistickeho nosica)

mumca
1. nov 2011

🙂 my mame tiez velky problem s nasim 9mesacnym malym. Spat sa naucil hojdanim v kociku doma, von nechce spat vobec. Cez den spi tri krat po polhodine a v noci sa bidi kazde dve hodiny. Cez den papa ostosest, takze v noci by uz mohol prespat, no nie. A stale len hojdat a hojdat. Uz sa dostane vsade, nikde neobsedi dlhsie ako pat minut. Ja zatial cosi porobim, ked aspon v chodule pobeha, aj to nieje dlho. Ale zato sa vsetko vie rychlo naucit. Cika a kaka na serblik od polroka, do 5 minut je hotovy, no jedna radost. Uz sa tesime, ked bude behat. 😉