Ako ochrániť deti pred šikanou?
Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť ohľadom výchovou detí. Máme 2 chlapcov a 1 dievčatko. Prvého syna sme vychovali mierumilovne, nikdy by nikomu vedome neublížil a keď mu niekto robil zle, vysvetlili sme mu to len my a radšej sme odišli. Keď sa aj niečo stalo, on vždy zamrzol a rozplakal sa. V škôlke pomáhal chlapčekovi s DMO, pomáhal mi s obliekaním, zabával ho a aj deti ho mali radi. Problém nastal keď nastúpil do školy. Už prvý týždeň prišiel od detí výsmech, a spolužiaci si z neho robia dobrý deň.. pýtajú od neho niečo s tým že mu niečo donesú na oplátku, on sa dobrák rozdá a potom sa mu vysmejú do ksichtu alebo jednej chalan mu doniesol pokémon kartu a roztrhal ju pred ním.. Je mi doplaču lebo príde domov a je smutný. A neviem mu vysvetliť aby sa nerozdával no na jednu stranu ho chápem, že chce mať nejakých kamarátov..
Druhý syn je ešte v škôlke takže zatiaľ v pohode ale bol vychovaný rovnako.
Kedže sa dosť obávam ako bude keď nastúpi do školy, zvažujem vychovať dcéru inak. Pokiaľ jej bude niekto ubližovať nech sa nenechá pretože nechcem aby niekomu moje deti robili fackovacieho panáka. Učiteľkyn názor je aby sme mu to vysvetlili sami doma keď to znáša zle, že sa mu smejú. Rada jak hovado.. Tiež som ako dieťa bola šikanovaná a nechcem aby to zažívali aj moje deti..
Aký máte na toto názor ?
@anonym_autor Syn má chudák precitlivenú povahu a ešte ste ho aj debilne vychovali. Zmena školy mu určite nepomôže, všade bude fackovacím panákom. Začni ho vychovávať inak.
V triede to má riešiť triedna učiteľka a doma ty. Nemôže si nechať skákať po hlave, musíte ho naučiť povedať nie.
Presne toto si z neho urobila tou dobrackou vychovou fackovacieho panaka. Nauc ho cim skor povedat nie ked sa mu nieco nepaci a nauc ho urcit si hranice pred kymkolvek... Si ptedstav situaciu ze sa dostane do ruk nejakemu pedofilovi tiez by bolo ok aby len zamrzol a plakal??? Toto je velmi nebezpecna hra... Alebi ked bude starsi tak len aby mal nehakych "kamaratov" dostane do zlej partie len aby o neho niekto zakopol?? Nauc ho ze ma hodnotu a niektoribludia mu proste za kamaratov nestija... Ak nevues ako n ato je nacase poradit sa so psychologom....
Hovoriť nie , nastavovať hranice a asertivitu treba učiť obe pohlavia od útleho veku. Dobrý človek nie je ten, ktorý by sa rozdal. Takýto ľudia končia práveže najhoršie.
este je malya kludne ho moze sprevychovat ..minimalne ho naucit rozpravat nie .. daj ho na chlapcensky sport ... nieco sa nauci od chapcov ci trenera .. ale to co je dane povahou nezmneis .... ono aj tak casom z toho vyrastie ..ale mala by si ho ucit ,ze nie vzdy je dobre byt mily a nehat si skakat po hlave,ze povedat nie - nieje zle ale ucinne .. a ist do skoly za ucitelkou nech im aj ta dohovori ...
Podla mna tu zohrava velku cast aj povaha. Moj prvorodeny je takyto, agresivitu nema rad, je citlivejsi…druhy?? tak ten sa nikde nestrati, co on je za povahu, ten sa nenecha ovladat.
@anonym_autor Syn má chudák precitlivenú povahu a ešte ste ho aj debilne vychovali. Zmena školy mu určite nepomôže, všade bude fackovacím panákom. Začni ho vychovávať inak.
@anonym_f8923d debilne vychovali??!to sú trochu ostré slová nemyslíš?! To že chce v dnešnej debilnej dobre niekto z detí vychovať dobrých a ĽUDSKÝCH ľudí je debila výchova??? Ty budeš asi jedna z tých čo deti vychovávajú len aby pozerali samé na seba a na nikoho iného nebrali ohľad... Aby si išli svoje ",cez mŕtvoly" a mali vždy len ostré lakte.... Ale čo vyrastie z takých ľudí???takto ma vyzerať svet?
Tvoja výchova tak spadá do rokov 80tych, možno ešte 90tych.
Teraz je doba kdesi úplne inde, čím drzejšie dieťa vychováš tým lepšie pre neho.
Mali sme prípad v škole. 5 trieda. Deti sa bili medzi sebou, škrtili, nadávali si.
Keď sa spravilo sedenie rodičia + deti, žiadne dieťa nevedelo povedať dôvod týchto vzťahov.
Najlepšie to zaklincoval otecko tmavšej pleti, ktorý tvrdil že akonáhle niekto ublíži jeho synovi - okamžite to nahlási na príslušné inštitúcie a bude sa to brať ako šikanovanie menšiny.
Ale to že jeho syn terorizoval polku triedy to bolo úplne v poriadku. To už za šikanu nepovažoval.
@anonym_f8923d debilne vychovali??!to sú trochu ostré slová nemyslíš?! To že chce v dnešnej debilnej dobre niekto z detí vychovať dobrých a ĽUDSKÝCH ľudí je debila výchova??? Ty budeš asi jedna z tých čo deti vychovávajú len aby pozerali samé na seba a na nikoho iného nebrali ohľad... Aby si išli svoje ",cez mŕtvoly" a mali vždy len ostré lakte.... Ale čo vyrastie z takých ľudí???takto ma vyzerať svet?
@zanka777 byť dobrý asertivny ľudský ale nenechať sa zneužívať alebo byť za rohozku len ustupovať a každému vyhovieť medzi tým je dost velky rozdiel.
Moj mladsi brat mal tiez trochu problemy v skole,bol velmi drobny a väcsi spoluziaci mu robili zle.Poradil som mu,ako starsi brat,aby udrel pästou do brucha zaskodnika.Nie je to viditelne,tazko dokazatalne.Brat to spravil a spoluziak sa zvalil na zem,uplne ho knokautoval.
Samozrejme rodicia do skoly,pruser, ako hrom,ale odvtedy si nikto viac na braska, nic nedovolil.Bolo to v 80-rokoch...
No autorka, takže nie sú zlé a nevychované ostatné deti. Otrasný názor. Spoločnosť nezmeníš. Synovi vysvetli, že nie všetci sú dobrí a ma byť ľudský a láskavý len k tým čo si to najprv zaslúžia.
Pozri nie je nič stratené. Podla toho co citam on nema rad konflikty, kedze z konfliktu ste vzdy odišli, neriešili ho. Preto on vnima konflikt ako problem a ma strach z konfliktu a radšej ustúpi. Ani tie deti nemusia byt zle, skor tvoj syn nema hranicu a oni ju len vyuzivaju.
Vedome hľadajte prostredia a vytvárajte situacie kde moze riešenie konfliktov cvičiť. A kde podporí aj vlastne sebavedomie. A asi aj vy doma ste nekonfliktni a preto je to pre neho take narocne. Treba mu ukazat, ze konflikt nie je zlý, konflikt je len rozdielny nazor. Konflikty nam mozu pomoct pochopit a rozumiet si.
syna daj na aktivny tvrdy sport, nauci sa udriet aj branit, ziska odvahu, respekt, sudrznost, disciplinu, osobnostny rast, sebavedomie, nauci sa zvladat stres, duchovne vyzreje, a bude sa mu lahsie zit, aj vam
@anonym_autor Niekedy je to aj povahou dieťaťa.
Neochrániš. Dokážeš ale vychovať tak, aby sa nestal obeťou a vedel sa brániť.
@anonym_autor prihlásiť na karate.
@anonym_autor myslím, že vo významnej časti prebral správanie od vás. Ak chcete pomôcť synovi, mali by ste popracovať v prvom rade na sebe a svojich reakciách.
Lebo čo chcete odovzdať synovi, naučiť ho, ak to samy neviete? Deti sa viac učia pozorovaním, než vysvetľovaním.
Ty vieš povedať nie, byt asertívna, určiť si hranice, aktívne riešiť konflikt alebo z neho radšej utečies, vyhybas sa mu? Snažíš sa druhým vo všetkom vyhovieť, byt dobrá, pomáhať aj vtedy, keď ti to nevyhovuje?
Dôležité sú dve veci: pochopiť, že to ako sa správa niekto druhý, nehovorí nič o ňom, aký je on. Ak je k nemu niekto nepríjemný, klame, roztrhá kartičku, hovorí to viac o danom človeku nez o synovi.
Druha vec - mozno ti to bude znieť divne - ale druhých za ich správanie neodsudzuj. Nepestuj pocit nenávisti, ukrivdenia, zlosti, ani keď mu oni niečo “vyvedú”.
Je lepšie porozumieť druhému v zmysle, asi niečo chcel, potreboval, ale rieši to nevhodným spôsobom.
Skôr uč syna/dceru určiť si hranicu. Poučiť sa z chýb a nesprávnych rozhodnutí - čo by si nabudúce urobil inak? Čo by ti pomohlo? Ako by si tomu chlapcovi odpovedal?
@anonym_autor asi ste urobili chybu, ze je chlapec prilis malky, malo asertivny a nevie sa za seba postavit. Len to preboha nenechajte tak - rieste to s vedenim skoly, psychologickou... stale je to sikana zo strany spoluziakov a to by malo byt nepripustne.

tak to je debilny nazor skoly, urcite by som to riesila vychovnou komisiou alebo min. stretnutím s vedenim aby v triede spravili nejaky preventivny program na kamaratstvo. popr. skolska psychologicka. u nas to tak funguje. aj v 1r treba riesit problemy nie zatvarat pred nimi oci lebo sa to prenesie do vyssich rocnikov a do sikany. ale ano treba to riesit aj doma aby bol asertivny. urcite by som uplne nezmenila vychovu, ci das detom v mladosti v dospelosti ako keby nasli... ak sklon k agresivite necuduj sa co z nich neskor vyrastie držím palceky