icon

Ako sa venujete deťom popri mladšom súrodencovi?

5. jan 2026

Ahojte, mám dvojročného a 5 mesačného chlapčeka, chcela som sa opýtať ako sa venujete starším deťom ak máte cca deti v podobnom veku ? Kým sme mali len toho staršieho chodili sme aj na pohybový krúžok. Teraz to neviem zladiť, mladší nemá s kým byť a ja som bez auta a bývame na dedine … ešte aj táto zima… už len čakám nech je aspoň jar a dlhšie dni 😃 Ja sa snažím s nim veľa tvoriť, čítať, idem mu teraz vyrobiť rôzne edukačné aktivity, hráme sa … len je mi ľúto, že sme tak trochu izolovaní.

anonym_5c8edc
5. jan 2026

@anonym_autor prečo izolovaní? Veď to nie je vada mať malé dieťa, kľudne ho daj do kočíka, do nosiča a choďte spolu. Kým bude staršie skákať. Behať, tvoriť, malé bude v kočíku.

really8
5. jan 2026

@anonym_autor kruzky sa dali absolvovat iba pre to zr manzel mohol hocikedy z prace. Inak by sme tiez nemohli. Inak normalne. Hrali sme sa spolu doma, vonku ihrisko kazdy den. Mame surodenecky kocik tak sa dalo ist aj dalej prejst aj na cele doobedie

anonym_e94933
5. jan 2026

@anonym_autor nie ste vôbec izolovaní, veď ste rodina, Naopak, spolužitie v rodine s mladším súrodencom mu dá oveľa viac, ako nejaký krúžok. To, že mu vymýšľaš aktivity, je perfektné, nechaj ho aj samého, nech sa pohrá, je to pre neho dôležité. O pár týždňov bude zase všetko ináč, oteplí sa, menší drobec podrastie

belllinka
5. jan 2026

@anonym_autor keď si mala iba jedno dieťa, si nebola na dedine? A ako chceš neskôr existovať bez auta?

anonym_bcaf4d
5. jan 2026

@belllinka a bez auta sa neda existovat??

belllinka
5. jan 2026
@anonym_bcaf4d

@anonym_bcaf4d dá, ale ak je niekde odrezaná na dedine a už teraz sa nevie dostať ani na krúžok s dieťaťom, tak ako chce neskôr riešiť školy, škôlky, lekárov, robotu, výlety?

beata_k
5. jan 2026
@anonym_bcaf4d

@anonym_bcaf4d Na dedine s 2 detmi? Nie.

anonym_bcaf4d
5. jan 2026

@anonym_autor ved tak ako doteraz sa mu venuj, knihy, hracky, samolepky, kreslenie, plastelina, “role play” s babikou, kuchynkou alebo autickami, lego, stavebnice. Teraz je toho tolkooooooo. Nemusi mat vyslovene kruzok ved na kruzky sa este nachodi teraz potrebuje teba a 2 rocne nepotrebuje este ani kolektiv deti.

autor
5. jan 2026
@anonym_e94933

@anonym_autor nie ste vôbec izolovaní, veď ste rodina, Naopak, spolužitie v rodine s mladším súrodencom mu dá oveľa viac, ako nejaký krúžok. To, že mu vymýšľaš aktivity, je perfektné, nechaj ho aj samého, nech sa pohrá, je to pre neho dôležité. O pár týždňov bude zase všetko ináč, oteplí sa, menší drobec podrastie

@anonym_e94933 ďakujem za povzbudivé slová tiež si to takto hovorím..

autor
5. jan 2026
@belllinka

@anonym_autor keď si mala iba jedno dieťa, si nebola na dedine? A ako chceš neskôr existovať bez auta?

@belllinka bolo to trosku jednoduchšie v tom že partner cestou do prace ma hodil k mojej mame do mesta, kde sme trávili dni …

anonym_bcaf4d
5. jan 2026
@belllinka

@anonym_bcaf4d dá, ale ak je niekde odrezaná na dedine a už teraz sa nevie dostať ani na krúžok s dieťaťom, tak ako chce neskôr riešiť školy, škôlky, lekárov, robotu, výlety?

@belllinka no normalne autobusom. Ved tak ako ostatni ludia. Ja som chodila do roboty vlakom, asi 3 kolegyne autobusom.
Nemusi kazdy fungovat tak ze len polku zivota rozvaza deti.
Na dedine vie byt aj lekar, obchod, posta, ihriska, na vylet sa da ist aj na bicykli.

autor
5. jan 2026
@belllinka

@belllinka samozrejme plánujeme to v budúcnosti doriešiť

autor
5. jan 2026
@anonym_bcaf4d

@anonym_autor ved tak ako doteraz sa mu venuj, knihy, hracky, samolepky, kreslenie, plastelina, “role play” s babikou, kuchynkou alebo autickami, lego, stavebnice. Teraz je toho tolkooooooo. Nemusi mat vyslovene kruzok ved na kruzky sa este nachodi teraz potrebuje teba a 2 rocne nepotrebuje este ani kolektiv deti.

@anonym_bcaf4d ďakujem 🙂

autor
5. jan 2026
@anonym_bcaf4d

@belllinka no normalne autobusom. Ved tak ako ostatni ludia. Ja som chodila do roboty vlakom, asi 3 kolegyne autobusom.
Na dedine vie byt aj lekar, obchod, posta, ihriska, na vylet sa da ist aj na bicykli.

@anonym_bcaf4d u nás žiaľ nie 😀 autobus tak dvakrát za deň … ale plánujem cestovať aj spojmi len asi až keď starší pôjde do škôlky

belllinka
5. jan 2026
@anonym_bcaf4d

@anonym_bcaf4d keby bol pre ňu ten autobus OK, tak s ním ide a nerieši tu, že je odrezaná. Takže asi tie spoje z jej dediny nie sú až také v pohode.
Tiež nefandím celoživotnému rozvážaniu detí, preto bývame v meste.

anonym_bcaf4d
5. jan 2026
@belllinka

@anonym_bcaf4d keby bol pre ňu ten autobus OK, tak s ním ide a nerieši tu, že je odrezaná. Takže asi tie spoje z jej dediny nie sú až také v pohode.
Tiež nefandím celoživotnému rozvážaniu detí, preto bývame v meste.

@belllinka tak s 5 mesacnym a 2 rocnym to nie je pre nikoho ok.
Ale ani trepat deti do autosedacky a potom ich zas obliekat len preto ze sme v MESTE tiez nie je pohodlne. Ale za napriklad 2 roky to bude pre deti dobrodruzstvo. Len mam pocit ze polka ludi pisti preste za tym co nema. Som na dedine mam klud mensi ruch tak chcem mesto. Som v meste vsetko mam po ruke ale vsade milion ludi a aut tak pistim po klude na dedine.