Kedy vaše deti začali rešpektovať vaše príkazy?
Pýtam sa preto, lebo synček mal nedávno 14 mesiacov. Keď mu niečo nedovolíme, akoby to nebral na vedomie (hoci si myslím, že v skutočnosti už vie, že to robiť nemôže). Niečo mu nedovolíme, buď formou no no alebo nie alebo ho z "miesta činu" jednoducho odnesieme 🙂, ale keď si ho po chvíli prestaneme všímať, je tam zas a zas robí to isté, prípadne sa nahnevá a ide na iné miesto a akoby naschvál robí zas veci, ktoré nemôže, alebo si buchne hlávku o zem (ale na to som si už zvykla)
Viem, že každé dieťa je iné a učí sa postupne a čo ho teraz baví, neskôr ho už nebude, ale chceli by sme ho nejako vhodne naučiť, kde sú hranice jeho činnosti. Stále sa mi ho už nechce napomínať kvôli tým istým veciam. My totiž nemôžeme už mať skoro nič na pôvodných miestach, ako sme mali, keď bol menší. Kvetináče máme povykladané hore, dvd taktiež, sklenené misky taktiež dakedy vykladáme, lebo sa ho to proste nedá naučiť, že môže ísť len do troch šuflíkov a do iných nie. Niektoré skrinky, kde dočiahne, máme zabezpečené proti nemu, lebo dokáže vyhádzať komplet všetko. Inak hračky ho až tak moc nebavia. Ako ste to svoje deti naučili vy? Poraďte.
u nás dcéra začala rešpektovať z časti, nie úplne!!! asi tak v 15 mesiacoch, to som si všimla na nej, že nič nezaberalo, ako píšeš ty, úplne nás ignorovala, tak teraz zaberá krik, ale riadny, poviem jej, nech sa hambí, že toto sa nerobí a hned sa stiahne, niekedy aj slzička vypadne a ide niekde dalej odo mna a potom, ked jej to dojde, príde tak za 10 minút, pritúli sa, vystíska ma a je dobre 🙂
Tvoj drobec sa sprava ako ukazkove rocne dieta, ktore objavuje svoje ego a nas svet a tak to ma byt. Vsetko co opisujes je znakom, ze je uuuplne v poriadku😀 My mame 15 mes. a uz par tyzdnov je nasa najviac casu zaberajuca volnocasova cinnost kontrola zasuviek, presuvanie ich obsahu co najvyssie, kupovanie a testovanie poistiek na dvere, skrinky, policky a pod. Nas maly sibal chape vyznam slov "nesmies", "no, no", "fuj", urcite tak, ako aj tvoj, ale zvedavost a tuzba objavovat je silnejsia🙂 Pravdaze ho pri veciach kt. nesmie opakovane upozornime, prip. sa snazime odviest jeho pozornost na "inu kolaj", pokial nezaberie, tak bez zbytocnych emocii, kriku a pod. vec zoberieme a pod. Pamätaj vsak, ze dieta do 3. rokov je z bezpecnostneho hladiska prakticky nevychovavatelne, preto dominuje bezpecnost nad vychovou. Hlavne ho, prosim, nebi a nekric nanho, nebude to mat ziaden vychovny efekt, skor naopak. Pouzivajte jednoduche pokyny, kt. rozumie, snazte sa reagovat pokojne, pokyny zdoraznujte intonaciou nie zvysovanim hlasu a reagujte jednotne. A hlavne si nedaj radit 100% osvedcene vychovne rady, ich uspesnost zavisi od temperamentu, povahy dietata a vela vela inych faktorov. A pamätaj, ze deti v tomto veku sa riadia heslom:"Co mi das-je moje. Co dociahnem-je moje. Co vidim-je moje. Co najdem-je moje. A vsetko ostane-je tiez moje."😉 Zelam vela trpezlivosti a pevne nervy tebe aj mne. V puberte to bude horsie😀
tak takto je to aj u nas..vsetko najde,vsade sa dostane,obyvacka jak vykradnuta pretoze vsetko je poschovavane a povykladane aby nedociahol.nemozem ani v kuchyni dvierka na linke otvorit,maly je rychlejsi a hned tam supne hlavu a veci vyhadzuje rychlostou blesku 😀 asi to chce len cas a trpezlivost..priznam sa ze mne niekedy ta trpezlivost chyba.tiez si myslim ze "no no no" a pohrozenie prstom -tomu rozumie ale este vzdy caka co dodam a niekedy sa aj smeje.horsie je ked to dojde aj mne uz smiesne 😝 ale tiez sa snazim len pohrozit a x-krat opakovat no no a zobrat ho prec z "miesta cinu" aj ked to je sprevadzane obrovskym placom..tiez dufam ze sa to zlepsi a nebude to nedajboze horsie-hadzanie o zem a pod... 😒 drzim Ti palce aj nam vsetkym 😉

ako keby si pisala o mojich detoch 😀 to ho tak lahko neodnaucis. dieta je vo veku, ked chce vidiet, chytit a spoznat uplne vsetko. a ako sa hovori, zakazane ovocie najviac chuti. 😀 ked mu povies nie, tak on chce zistit, ze preco nie? treba v dome vsetko zabezpecit, aby to slovo nie bolo pouzivane co najmenej a aby malo vacsi vyznam. zelam vela stastia!!!! 😉