Koľkými jazykmi učíte rozprávať svoje dieťa?
Koľko jazykov ovládajú vaše deti? Koľko ich ovládate vy?
Ja ovládam maďarčinu, slovenčinu + učím sa práve angličtinu a nemčinu. Moja sesternica má 12 rokov, ale hovorí plynulo piatimi jazykmi. Žasnem nad tým, pretože sa ich naučila sama. Jej rodičia ovládajú len slovenský jazyk. Ona od malička pozerala rozprávky v rôznych jazykoch a nejak sa na ňu nalepili.
Niektorí majú štastie. :D
@anonym_autor moje deti nesedeli 24/7 pred obrazovkou aby pozerali rozprávky, mali aj iné aktivity ako napr sport, tak zatiaľ 3 slušne a jedno menej
@anonym_autor hmmm 12 ročná plynulo 5 jazykmi? Plynulo a hocičo? Možno keď z tej rozprávky niečo, ale určite neovláda jazyk úplne.
ucime nemecky a anglicky
ja 3 svetové jazyky, syn 2 svetové plus 2 nesvetové, češtinu nepočítam
učil sa v škole, cez online hry, s lektormi aj sám
@anonym_autor ja viem plynule slovensky, anglicky, poľsky, niečo nemecky a dorozumiem sa aj španielsky. Teraz sa učím francúzštinu. Syn vie plynule slovensky, anglicky a poľsky. Ostatné sa bude učiť keď bude mať záujem. Do toho nepočítam češtinu, tú vieme tiež.
@anonym_autor Dcéra už dosť dáva po maďarsky. Aj rozprávky pozeráme spolu po maďarsky. Ja viem okrem maďarčiny ďalšie 4 jazyky. Žena len maďarčinu.
Dcéra je stvorjazycna, syn len bilingvalny, so základmi francúzštiny a angličtiny. A vždy ma fascinuje, že ani jeden nerozumejú češtine.
Moje dieťa hovorí slovensky a spisovne. To jej stačí. Cudzí jazyk sa bude učiť v škole. Dôležité je, aby vedela slovensky. A to hovorím ja, čo hovorí 4 jazykmi. Kľud, nič jej neutečie.
slovensky. Anglicky sa učí v škole. Ja rozprávam len slovensky, manžel tiež. Rozumiem rusky, poľsky, čiastočne nemecky a trochu anglicky, ale fakt len trochu ( max A1, NJ - A2). Manžel rozpráva plynule anglicky ale povedal, že dieťa učiť nebude, pretože by ho mohol naučiť s chybami. Rozumie nemecky. Bývame na Slovensku, nevidím dôvod, aby sa doma učilo iný jazyk, keďže iný jazyk nie sme nativ speaker. Ale mám kamarátku Bulharku, ktorá študovala tu na SVK, rozpráva plynulo slovensky, žije už opäť v Bulharsku a s deťmi sa rozpráva slovensky, aby vedeli, keď prídu na návštevu na Slovensko.
Moje dieťa hovorí slovensky a spisovne. To jej stačí. Cudzí jazyk sa bude učiť v škole. Dôležité je, aby vedela slovensky. A to hovorím ja, čo hovorí 4 jazykmi. Kľud, nič jej neutečie.
@anonym_6b0c5a pochopím, že dieťa rozpráva 2-3 jazykmmi od narodenia, ak rodičia rozprávajú dvomi ( napr matka Slovenka, otec Nemec a medzi sebou anglicky), alebo že žijú na zmiešanom území ( Maďari, Rusíni, ..), tak to áno, ale ináč nevidím dôvod učiť dieťa iný jazyk. Bude sa učiť v škole.
Jedno dieťa 3 jazyky - ANJ, NEJ, RUJ, druhé ANJ a tretie sa zatiaľ učí len ANJ. Ja, žiaľ, NEJ a ANJ na veľmi chabej úrovni a trpím tým. 🥺
Ono je rozdiel vo veku dieťaťa a rozdiel v úrovni jazyka. Nevidím absolútne žiaden dôvod učiť dieťa cudzí jazyk, ale dvanásťročné dieťa už zrejme minimálne jeden cudzí jazyk ovládať bude. A zase trojrocak, ktorý vie po anglicky vymenovať farby a napočítali do desať, nie je v kategórii, že "ovláda" angličtinu.
@anonym_autor pri uceni jazyka je super ak ma clovek dobry sluch, velmi to ulahcuje.
Ja viem anglicky a nemecky, tak ze mozem v tychto jazykoch normalne pracovat. Dohovorim sa madarsky a spanielsky. Slovencinu a cestinu neratam.
Deti mame v skolke a ucia sa anglictinu, to je pre mna uplny zaklad a ked budu vacsi, tak urcite este 1 jazyk (zrejme nemcinu) im pridame. Vediet jazyky otvara velmi vela dveri. Niekto ma na ne talent, niekomu to ide horsie, ale urcite by sa kazdy mal v tomto smere posuvat dalej.
moje dieťa vie po slovensky (žijeme na SK, tak treba hlavne to aby ovládala) a teda v škôlke mali angličtinu a už chodí na ZŠ a tam od druhého ročníka sa učia anglicky..takže zatiaľ len angličtinu a tuším od 5.ročníka je na výber ďalší cudzí jazyk, uvidíme čo si vyberie..nejak to neriešim, nie každý je žiaľ na jazyky..
Neviem či je to šťastie a v čom je to šťastie
A v dobe, ked anglina bude univerzálny jazyk,len tak z koníčka je to fajn
ale že by to niečo viac špeciálne prinieslo to nie
Mužom sme obaja maďari, takže slovensky, maďarsky. Ja ešte anglicky, muž aj anglicky aj nemecky a deti samozrejme maďarsky (pre mňa samozrejmosť ak je aspoň jeden rodič maďar tak aj dieťa) slovensky a učia sa anglicky
ja neucim ziaden, nie som ucitel ani native speaker ineho ako slovenskeho jazyka. 17 rocne dieta ma jeden C2, druhy C1-B2, treti B1, k tomu cesky -ak berieme, ze cita knihy bezne v cestine a ovlada trocha cesku gramatiku, plus ako ulet esperanto.
Anglicky uplne plynule, nemcinu maju povinnu na ZS, ale nula bodov

Ja rozprávam plynule slovensky, anglicky, nemecky a taliansky.
Muž rozprava slovensky, anglicky, nemecky, maďarsky.
Dieta učíme slovensky, nemecky, anglicky. Ostatné jazyky sa naučí samo, ked bude chcieť.