Naučili ste dieťa sami vyslovovať "Č"?
Ahojte,
moje dieťa má 6 rokov (predškoláčka).
Od 4 rokov sme chodili na logopédiu. Keď sme začali, nevedela povedať "k", sykavky šušlala a klasika, "r", tiež nešlo. Po prvej konzultácii cez telefón, keď som sa ešte len objednávala na prvý termín, mi pani logopedička povedala, ako sa učí "k" a dcére to v momente naskočilo. Na prvé sedenie sme prišli už s tým, že ho vyslovovala správne.
Na logopédii sme teda trénovali písmená "č" a "š", ale ani po roku sa to nejak nezlepšilo ,tak sme zmenili logopedičku. U ďalšej to tiež nešlo, tak sa nám podarilo vybaviť, že nás zobrala iná. Tam sme boli párkrát, najprv sme trénovali "c,s,z" a potom "č,š,ž". Popri tom nám ukázala, ako trénovať "r". To sa dcéra zatla a asi tri týždne poctivo trénovala sama, až to zrazu išlo. Pani logopedička nám potom povedala, že už nemáme chodiť, že "r" už vie a "č,š,ž" máme už trénovať sami, že to naskočí.
Problém je ale v tom, že to "č,š,ž" sme síce trénovali podľa pokynov, ale dcéra dáva jazyk na nesprávne miesto, takže sa trénovaním stále len utvrdzuje v tej zlej výslovnosti. Hlavne jej "č" zie ako "tš", jazyk má akoby celý predsunutý dopredu, vlastne tak hovorí všetky písmenká.
Zatiaľ sa mi nepodarilo jej vysvetliť, v akej polohe ho má mať, skúšala som neskutočne veľa spôsobov, no ani raz sa nepodarilo, že ho dala správne. Stále jej to tak ločká, neviem to lepšie opísať.
K ďalšej logopedičke už nechcem ísť, táto, u ktorej sme boli je jedna z najlepších na Slovensku, no i tak sa nepodarilo. V podstate u každej to bolo: trénujte a ono to naskočí, ale ja by som potrebovala vysvetliť dcére, kde presne má mať jazyk, keď rozpráva. Lebo trénovať to s ňou v zlej polohe a čakať, že zázračne sa to spraví, mi príde ako blbosť. Potrebujem nejakú fakt dobrú radu, ako na to. Ako pri tom "k".
Tak ak ste niekto natrénovali pekné "č" a podelíte sa o postup, budem veľmi vďačná.
Pekný deň 🙂
Pohladaj inú logopedicku. V Ba je ich celkom dosť, lebo takto naučia dcéru možno zle a potom oducat je na dlho
@pribinak už sme ich vystriedali niekoľko, z toho jedna je považovaná za asi najlepšiu na Slovensku. Nikde ale s nami neriešili, že jazyk pri rozprávaní nie je v dobrej polohe, všade len že máme dokola trénovať tie písmenká, čo nejdú. Lenže to nerieši problém a ani ho nijako nezlepšuje...
@pribinak už sme ich vystriedali niekoľko, z toho jedna je považovaná za asi najlepšiu na Slovensku. Nikde ale s nami neriešili, že jazyk pri rozprávaní nie je v dobrej polohe, všade len že máme dokola trénovať tie písmenká, čo nejdú. Lenže to nerieši problém a ani ho nijako nezlepšuje...
@katuska93 že najlepšia na Slovensku, to je take smiešne, skús úplne obyčajnú napr. v CPPaP
Najlepšia logopedička by určite nenechala dieťa cvičiť nesprávne.
Ahoj, syn nevedel "č" a prave cez tš sa to naucil. Najprv vsade vyslovoval tš a postupom casu naskocilo č. Ale on š aj ž vedel, len č bol problem
Najlepšia logopedička by určite nenechala dieťa cvičiť nesprávne.
@januska12323 nuž, vystriedali sme 4 a všade to bolo rovnaké. Tak sa mi moc nechce hľadať ďalšiu logopedičku, radšej keby mi nejaká mamina, ktorá to s dieťatom zvládla, povedala, čo presne cvičili.

Pohladaj inú logopedicku. V Ba je ich celkom dosť, lebo takto naučia dcéru možno zle a potom oducat je na dlho