icon

Vodičák vo vyššom veku - skúsenosti a rady

3. feb 2026

Ahojte baby.
Aké máte skúsenosti s vodičákom vo vyššom veku?
Doteraz mi nejak nechýbal. Prácu som mala v blízkosti (MHD do 10 minút), to ostatné som zvládala aj bez vodičáku. Mala som 2 deti, ale tým, že práca bola blízko, tak sa to dalo úplne v pohode.
No veci sa majú tak, že prácu už mám ďalej (MHD cesta tam 40 minút a cesta späť ďalších 40 minút). A mám tretie dieťa, s ktorým som ešte na RD, ale bude keď začnem chodiť do práce, tak ten čas strávený v autobuse, tá cca hodina a pol denne, mi bude riadne chýbať...
Nikdy som si nespravila vodičák, preto, lebo podľa mňa nie som typ na šoférovanie. Som taká stresérka a ja samu seba vnímam ako zbrklú.
Máte niekto takú skúsenosť, že ste dlho nemali vodičák, že ste si o sebe mysleli, že to nie je pre vás a nakoniec ste sa na to dali?

maranco
3. feb 2026

Známa robila vodičák už keď bola na dôchodku, dovtedy ju vozil len manžel alebo deti. Potom si pochvaľovala že ho urobila keď si manžel zlomil nohu že ho mohla voziť k lekárom.

rybkoava
3. feb 2026

To nie je o veku, ale o povahe. Robila som si pred 30 tkou. Tiež som stresák, ale bola som donútená kvôli práci a dieťaťu. Ja som si robila cez MD. Testy a jazda boli v pohode. Cvičisko som si priplatia hodiny navyše. Pár krát som išla s mužom trasy, ktoré som mala chodiť pravidelne. Už jazdím roky a neľutujem, že som si ho urobila. Ideš kde chceš, kedy chceš. Žiadne trepanie sa autobusom alebo mrznutie na zastávke.

prasiatko30
3. feb 2026

Ja som si ho urobila pomerne mlada - mala som nejakych 20r ale zacat naozaj jazdit som zacala az po 30r. A pomohlo len sadnut za volant a jazdit - najprv len trasy, ktore som poznala aj zo zatvorenymi ocami a pomaly som sa rozjazdila. Teraz, sice jazdit nemusim, ale ked potrebujem dopravim sa a idem aj na nezname miesta, aj na slovensku som uz soferovala - co z toho som mala vzdy paniku 😂😂😂

anonym_45f6b8
3. feb 2026

@anonym_autor mama si spravila v 53 r🤪nie je to veľká veda určite si ho sprav

krasneleto
3. feb 2026

@anonym_autor svokra si robila v 50tke , a odvtedy je samostatna :D

madeincssr
3. feb 2026

@anonym_autor nemas moznost vyskusat si to najprv niekde mimo verejnych komunikacii neoficialne s niekym vludnym z rodiny, alebo z okruhu priatelov/znamych? Ak by to bol sikovny ucitel/ka, mozno by si bola zo seba prijemne prekvapena.

anonym_b477fb
3. feb 2026

Svokra robila po 50 , keď synáčik sa odsťahoval a nemal ju kto voziť hore dole 😂

anonym_fb8605
3. feb 2026

Ja som robila v 18-tke a nešoférujem. Nie je to o veku.

cimage
3. feb 2026

Suseda si robila v 50tke. Muz ju prihlasil, tak isla a odvtedy jazdi. Ak by si mala auto, tak by sa ti skratila casovo cesta do a z prace? Niekedy je MHD rychlejsie ako cesta autom kvoli zapcham. Moj otec roky cestoval radsej vlakom a MHD ako autom, lebo by bol v zapche rano aj vecer.

anonym_075d9a
3. feb 2026

Ja som robila v 37. Tiež len kvôli deťom.

autor
3. feb 2026
@anonym_075d9a

Ja som robila v 37. Tiež len kvôli deťom.

@anonym_075d9a A v pohode si jazdíš? Ja mám 38

autor
3. feb 2026
@cimage

Suseda si robila v 50tke. Muz ju prihlasil, tak isla a odvtedy jazdi. Ak by si mala auto, tak by sa ti skratila casovo cesta do a z prace? Niekedy je MHD rychlejsie ako cesta autom kvoli zapcham. Moj otec roky cestoval radsej vlakom a MHD ako autom, lebo by bol v zapche rano aj vecer.

@cimage Áno, reálne by sa mi skrátila. MHD je jedna cesta 40 minút, autom by to bolo maximálne 15 minút. Mám to odsledované v reálnom čase, keď ma občas brala kolegyňa alebo muž.

autor
3. feb 2026
@madeincssr

@anonym_autor nemas moznost vyskusat si to najprv niekde mimo verejnych komunikacii neoficialne s niekym vludnym z rodiny, alebo z okruhu priatelov/znamych? Ak by to bol sikovny ucitel/ka, mozno by si bola zo seba prijemne prekvapena.

@madeincssr Práveže skôr sa bojím tých situácií v reálnej premávke.

edinka126
3. feb 2026

AHOJ ROBILA SOM SI AKO 37 ROCNA 🙂 DOVTEDY SOM SI HOVORILA ZE TO NEPOTREBUJEM DOSTALA SOM SA VSADE S MHD CI S BOLTOM..... STAHOVANIE DO DO DOMU MIMO MESTO MA ALE DONUTILO UROBIT SI VODICAK..... SKODA ZE SOM TAK NEUROBILA SKOR..TA SLOBODA.... TEN CAS.... PRIZNAM SA NEBOLO TO LAHKE... KEDZE JA SOM K TOMU VZTAH NEMALA NIKDY....AK CHCES KLUDNE NAPIS - POVIEM VIAC 🙂

anonym_259c3d
3. feb 2026

známa z rodiny vo veku 50+ - zomrel náhle manžel a zostalo auto
mm vo veku 43r - si myslel že nikdy nebude mať auto - toĺko e by nikdy nedal dokopy tak načo by mu bol VP

parvinka0001
3. feb 2026

Tiež som sa nato teraz dala budem mať 36.

anonym_620564
3. feb 2026

Ja som robila vodičák ako 19-ročná, po vodičáku som 35 rokov vôbec nejazdila a teraz pred mesiacom som si urobila 6 kondičných jázd, kúpila som si nové auto a začala som jazdiť. Je to stres, ale pomaly sa do toho dostávam.

anonym_8b215d
3. feb 2026

Moja skúsenosť ,je mi 44 rokov..Ja som jedna z tých čo nemajú na to, začala som,odjazdila som asi 8 jázd na automate,na jazdách bez hustejšej premávky,bez križovatiek som mala z jazdy radosť a potom keď som už bola v premávke a trebalo rýchlo reagovať,som zistila že na to nemám, nemám dostatočne reflexy, predvídavosť...tak som skončila a povedala som si načo to siliť,asi na to nemám..ale chcela som skúsiť,neľutujem to.. keď raz ten strach nedokážem prekonať nebudem ohrozovať seba aj iných.. našťastie som mala zaplatenú len 1/4inu sumy.vyskušaj, možno na to máš

cimage
3. feb 2026
@anonym_autor

@cimage Áno, reálne by sa mi skrátila. MHD je jedna cesta 40 minút, autom by to bolo maximálne 15 minút. Mám to odsledované v reálnom čase, keď ma občas brala kolegyňa alebo muž.

@anonym_autor tak potom netreba uvazovat, je to velky casovy rozdiel. Budes chodit tu istu trasu, z domu do prace a to vies uz teraz ako to je, kde su krizovatky, prechody a na co si dat pozor. Horsie by bolo chodit stale inou trasou. Ja viem podla seba, ze ked uz som v nasom teritoriu, tak som kludnejsia.

autor
4. feb 2026
@anonym_8b215d

Moja skúsenosť ,je mi 44 rokov..Ja som jedna z tých čo nemajú na to, začala som,odjazdila som asi 8 jázd na automate,na jazdách bez hustejšej premávky,bez križovatiek som mala z jazdy radosť a potom keď som už bola v premávke a trebalo rýchlo reagovať,som zistila že na to nemám, nemám dostatočne reflexy, predvídavosť...tak som skončila a povedala som si načo to siliť,asi na to nemám..ale chcela som skúsiť,neľutujem to.. keď raz ten strach nedokážem prekonať nebudem ohrozovať seba aj iných.. našťastie som mala zaplatenú len 1/4inu sumy.vyskušaj, možno na to máš

@anonym_8b215d Ďakujem za skúsenosť. No presne toho sa bojím. Nie, že by som nezvládla "točiť volantom" obrazne povedané, ale presne toho čo ťa v autoškole nenaučia. Predvídavosť, mať oči doslova všade, zachovať pokoj a rozvahu v krízových situáciách a pod. Ale vnúkla si mi veľmi dobrú myšlienku, ani som nerozmýšľala o tom, že by sa to dalo platiť na štvrtinky. To by bolo možno riešenie, že takto to aspoň skúsiť a uvidí sa.

autor
4. feb 2026
@parvinka0001

Tiež som sa nato teraz dala budem mať 36.

@parvinka0001 A ako to ide?

prasiatko30
4. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_8b215d Ďakujem za skúsenosť. No presne toho sa bojím. Nie, že by som nezvládla "točiť volantom" obrazne povedané, ale presne toho čo ťa v autoškole nenaučia. Predvídavosť, mať oči doslova všade, zachovať pokoj a rozvahu v krízových situáciách a pod. Ale vnúkla si mi veľmi dobrú myšlienku, ani som nerozmýšľala o tom, že by sa to dalo platiť na štvrtinky. To by bolo možno riešenie, že takto to aspoň skúsiť a uvidí sa.

@anonym_autor lenze to je to co sa clovek uci - tak mozno za 10 hodin to nezmaknes tak si zaplat viac. Tak jasne ak si pred tym v aute nesedela a nemas ani skusenosti s nejakym inym vozidlom tak je to stres, ale postupne sa do toho dostanes. Zase ak si z bratislavy a ides robit vodicak tam tak to musis mat teda pevne nervy, ale v mensich mestach sa to da podla mna

parvinka0001
4. feb 2026
@anonym_autor

@parvinka0001 A ako to ide?

@anonym_autor zatiaľ mám teóriu ale od víkendu už idem na trenažér tak som veľmi zvedavá

anonym_e35b1d
4. feb 2026

Moja mama si dala vodičák ako darček k 60-tke. Už 10 rokov jazdí, je samostatná, nemusí nikoho otravovať. Takže len smelo do toho, držím palce!

24mima
4. feb 2026

@anonym_autor ja som si robila vodičak ako 36-ročná. Pri dvoch deťoch, ktoré treba voziť do školy, na krúžky sa nedalo stále niekoho prosiť, nech nás vozí. Môj muž, je najšťastnejší človek a ja ľutujem, že som si ho neurobila skôr...

anonym_8b215d
4. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor "točiť volantom"najmenej 🙂len tá premávka..🤷ja som už jazdila po parkovisku, ovládať auto viem,aj na dvore preparkujem keď treba a muž neje doma ale v premavke sa bojím že nebudem vedieť rychlo reagovať ak by niečo... skús možno máš inú povahu a dokážeš sa toho strachu zbaviť.ja aj keď s niekym idem a sledujem premávku, stále si poviem že nechcela by som byť teraz za volantom lebo nevedela by som ako reagovať..🙃

anonym_379f23
5. feb 2026

@anonym_autor ano ja...automat mi velmi pomohol, manual nesoferujem