icon

Budúcnosť Slovenska: Ako dosiahnuť pozitívne zmeny?

Dnes o 14:10

Často tu čítam nelichotivé vyjadrenia na adresu Slovenska a Slovákov ako národa. Čo vám dnes v našej krajine najviac prekáža? Ako by ste chceli, aby sa tu žilo o takých 10 rokov? Ako by vyzerala vláda, ako medziľudské vzťahy? Co by sa muselo stať, aby sme sa k tomu dopracovali? Čo su tie kľúčové veci, aby to začalo dlhodobo fungovať?

Strana
z2
777januska777
Dnes o 14:17

Slováci su schopní a šikovní, stačilo by aby si uvedomili svoju hodnotu. Kedze vdaka tomu, ze sme zakomplexovani a mame rozne traumy tak verime populistom a klamarom. Schopného človeka, ktorý ma zdrave sebavedomie len tak lahko neoklame kecal a klamar.

anonym_2b2e8c
Dnes o 14:17

Podla mojho subjektivneho nazoru by sa musela zmenit mentalita naroda.

anonym_de193e
Dnes o 14:30

@anonym_autor v prvom rade sa začať medzi sebou rešpektovať a prestať neustále riešiť a súdiť okolie. Vidíme to aj tu v diskusiách ako si ľudia vedia nepríjemne nadávať, urážať sa, ponižovať... + miesto závisti a ohovárania začať na sebe pracovať.
Sme šikovný, vzdelaný národ, vieme ťažko pracovať len keby bolo menej závisti a osočovania.

eva8
Dnes o 14:32

@anonym_autor v prvom rade sa prestat obavat pisat neaninymne. Musime zacat od zeba, vazit si druhych, akykolvek maju postoj. Na MK sa vyskytla moznost pisat anonymne a tak sme este viac nevoditelni a mozme si pisat co chceme a urazat sa navzajom. A z tej anonymity a toho, ze uz nik nikomu neveri, mat predsudky, napr - tato tema je na ziskavanie materialu na predvolebnu kampan, alebo odbocenie od inych tem 🙂

anonym_53c639
Dnes o 14:39

Zbytočne riešiť o 10 rokov sa už ľudia nebudú rozdeľovať podľa bývalej krajiny narodenia a Slovensko ako štát tu už nebude.

anonym_b84436
Dnes o 14:55

Mne strašne prekáža rodinkárstvo, privilegovanie, stranícke tričká na funkciách kde sa vyžaduje odbornosť, zvýhodňovanie, uprednosňovanie známych, nepotizmus, bez známostí nevybavíš takmer nič ...
a to sa nezmení asi nikdy .

anonym_63fc2c
Dnes o 15:01

Zacnime tym,ze vyhodime vsetkych 150tich darmozracov.To by na zaciatok stacilo.Nech mladi urobia nove strany,nech mladi vedu tuto krajinu,oni tu budu pracovat,zit a zakladat nove,mlade rodiny.My uz stari len dozijeme.Ale nech maju aj zodpovednost za chod tejto krajiny.
Ziadne ako teraz,nic sa nestalo,nic sa nedeje.

autor
Dnes o 15:14
@eva8

@anonym_autor v prvom rade sa prestat obavat pisat neaninymne. Musime zacat od zeba, vazit si druhych, akykolvek maju postoj. Na MK sa vyskytla moznost pisat anonymne a tak sme este viac nevoditelni a mozme si pisat co chceme a urazat sa navzajom. A z tej anonymity a toho, ze uz nik nikomu neveri, mat predsudky, napr - tato tema je na ziskavanie materialu na predvolebnu kampan, alebo odbocenie od inych tem 🙂

@eva8 Pýtaš sa, no zároveň si sama odpovedas, dávaš dve možnosti na výber.
Nie, ani jedna z nich. Ako pisem v úvode, reagujem na rôzne diskusie, príspevky, videá, nemám k tomu čo viac napísať.

oliolijanka
Dnes o 15:14

Nikdy som nepocula nelichotive vyjadrenia na adresu Slovakov. Dokonca si ich v zahranici velmi vazia, su spolahlivi a sikivni.

autor
Dnes o 15:19
@oliolijanka

Nikdy som nepocula nelichotive vyjadrenia na adresu Slovakov. Dokonca si ich v zahranici velmi vazia, su spolahlivi a sikivni.

@oliolijanka myslela som teraz vyjadrenia samotných Slovákov. Vidíš, to je zaujímavé, pokiaľ tak robíme len my samy.

anonym_528e88
Dnes o 15:19

@anonym_autor od covidu to s celým svetom ide dolu vodou. Slováci sú veľmi,veľmi závistliví. Závidia si všetko.

autor
Dnes o 15:29
@anonym_63fc2c

Zacnime tym,ze vyhodime vsetkych 150tich darmozracov.To by na zaciatok stacilo.Nech mladi urobia nove strany,nech mladi vedu tuto krajinu,oni tu budu pracovat,zit a zakladat nove,mlade rodiny.My uz stari len dozijeme.Ale nech maju aj zodpovednost za chod tejto krajiny.

@anonym_63fc2c Skôr by som chcela vedieť, ako to nastaviť, aby sa do politiky tí „darmožráči“ nedostali bez ohľadu na vek. Lebo ani mladí automaticky nezaručia, že budú lepšie rozhodovať. Čo by sa muselo stať, že ti noví či už mladi alebo starí budú rozhodovať naozaj inak?

viestta
Dnes o 15:30

Obavam sa, ze tu nepomoze ani generacna vymena. Babky Meciarovky vystriedali volici Smeru a vysledok je rovnaky.

eva8
Dnes o 15:51
@anonym_autor

@eva8 Pýtaš sa, no zároveň si sama odpovedas, dávaš dve možnosti na výber.
Nie, ani jedna z nich. Ako pisem v úvode, reagujem na rôzne diskusie, príspevky, videá, nemám k tomu čo viac napísať.

@anonym_autor nepytam sa a nedavam moznosti na vyber. Uviedla som, ze anonymita dava volnost neucty k ludom a roznym domyslaniam a dala som priklad.
Odpovedala som na otazku, co treba zmenit.
Chyba dovera k cloveku. Nik nikomu neveri ani tu na MK. Inak by nepisal anonymne.

anonym_0b7746
Dnes o 15:58
@anonym_63fc2c

@anonym_63fc2c najprv som chcela súhlasiť a potom si to zabila s tým, že mladí nech to tu vedú. No tak poviem ti, pracujem na strednej škole a nemám žiadne ilúzie o našich mladých ľuďoch. Absolútne nesamostatni, mamičky ich do 20-tky vozia do školy, drzí, arogantní, bez internetu neschopní niečo vyprodukovať, leniví pracovať, radšej budú chodiť do kasína. Česť výnimkám a bohužiaľ ich je veľmi málo. Toto keby malo viesť štát, amen s nami.
A k otázke. Ja sa o našej krajine nevyjadrujem škaredo, viem, kde sú moje korene a vážim si Slovensko a ľudí v ňom. Ale bojím sa toho, že to bude len horšie a horšie, pretože ľudí postavili proti sebe a kvôli sprostej politike sa rozhadaju celé rodiny.

anonym_b84436
Dnes o 16:00
@eva8

@anonym_autor nepytam sa a nedavam moznosti na vyber. Uviedla som, ze anonymita dava volnost neucty k ludom a roznym domyslaniam a dala som priklad.
Chyba dovera k cloveku. Nik nikomu neveri ani tu na MK. Inak by nepisal anonymne.

@eva8 Tvoj nick je pomerne neznámy. Ale, sú tu nicky pomerne známe, ktoré keď aj napísali že je všetko v poriadku, aj tak sa na nich zniesla vlna nevôle a kritiky.
Za mňa anonym v pohode.

autor
Dnes o 16:02
@eva8

@eva8 aha, ďakujem za objasnenie, naozaj som to inak pochopila. Áno, ani ja neverím, že by nikto neútočil a keď som anonym je to menej nepríjemne ako mať nick.

autor
Dnes o 16:05
@viestta

Obavam sa, ze tu nepomoze ani generacna vymena. Babky Meciarovky vystriedali volici Smeru a vysledok je rovnaky.

@viestta veď to, že aj mne pomaly čoraz viac dochádza, že iba výmena/omladenie nepomôže. Aj preto sa nad tým častejšie zamýšľam. Ale čo teda?

anonym_63fc2c
Dnes o 16:09

Tak napr.tak,ze daju do zabezpeky majetok svoj,teda urobia nieco proti slovensku moze byt basa,a stat zoberie jeho,ich majetok.Co sa preda a skody sa zase daju spät do kasy.Ale to je take scifi,ze az.

viestta
Dnes o 16:11
@anonym_autor

@viestta veď to, že aj mne pomaly čoraz viac dochádza, že iba výmena/omladenie nepomôže. Aj preto sa nad tým častejšie zamýšľam. Ale čo teda?

@anonym_autor neviem

autor
Dnes o 16:16
@anonym_528e88

@anonym_autor od covidu to s celým svetom ide dolu vodou. Slováci sú veľmi,veľmi závistliví. Závidia si všetko.

@anonym_528e88 myslím, že všade nielen u nás sa nájdu aj závistliví aj dobroprajni ľudia. Nie je to tak, že my si skôr všímame tie negatívne veci? Alebo viac než závisť je za tým pocit nespravodlivosti, že niekto získal niečo “bez zásluh” alebo obchádzaním pravidiel. Čo keby platili a dodržiavali sa pravidla pre všetkých rovnako, že by clovek fakt vnímal a mohol sa na systém spoľahnúť?

autor
Dnes o 16:17
@viestta

@anonym_autor neviem

@viestta to znie úprimne 😅😘

anonym_db365c
Dnes o 16:25

Nic nepomoze. Slovaci su zavistlivi a nevolia pre nieco, ale proti niekomu/niecomu.

autor
Dnes o 16:27
@anonym_63fc2c

Tak napr.tak,ze daju do zabezpeky majetok svoj,teda urobia nieco proti slovensku moze byt basa,a stat zoberie jeho,ich majetok.Co sa preda a skody sa zase daju spät do kasy.Ale to je take scifi,ze az.

@anonym_63fc2c asi by si chcela väčšiu osobnú zodpovednosť, to úplne chapem. Len neviem, nie každé zle rozhodnutie je automaticky aj protizákonne alebo ho robia viacerí, aj pri jeho vykonávaní nema jeden človek na všetko dosah. No ak by bolo všetko vyšetrované poriadne, bez úplatkárstva/bratrickovania transparentne a tiež by sme videli aj reálny dopad, postihy, to by už bola iná reč.

anonym_b84436
Dnes o 16:33
@anonym_0b7746

@anonym_63fc2c najprv som chcela súhlasiť a potom si to zabila s tým, že mladí nech to tu vedú. No tak poviem ti, pracujem na strednej škole a nemám žiadne ilúzie o našich mladých ľuďoch. Absolútne nesamostatni, mamičky ich do 20-tky vozia do školy, drzí, arogantní, bez internetu neschopní niečo vyprodukovať, leniví pracovať, radšej budú chodiť do kasína. Česť výnimkám a bohužiaľ ich je veľmi málo. Toto keby malo viesť štát, amen s nami.
A k otázke. Ja sa o našej krajine nevyjadrujem škaredo, viem, kde sú moje korene a vážim si Slovensko a ľudí v ňom. Ale bojím sa toho, že to bude len horšie a horšie, pretože ľudí postavili proti sebe a kvôli sprostej politike sa rozhadaju celé rodiny.

@anonym_0b7746 čo máš proti tomu že niekto dieťa dovezie do školy.
aj ja dcéru vozím, prečo nie.
Autistku vozím do mesta, odveziem aj staršiu do jej školy . Školy pomerne blízko seba.
Čo je na tom už len zlé.

eva8
Dnes o 16:36
@anonym_autor

@eva8 aha, ďakujem za objasnenie, naozaj som to inak pochopila. Áno, ani ja neverím, že by nikto neútočil a keď som anonym je to menej nepríjemne ako mať nick.

@anonym_b84436
@anonym_autor
Aj ja dakujem

anonym_528e88
Dnes o 16:45
@anonym_autor

@anonym_528e88 myslím, že všade nielen u nás sa nájdu aj závistliví aj dobroprajni ľudia. Nie je to tak, že my si skôr všímame tie negatívne veci? Alebo viac než závisť je za tým pocit nespravodlivosti, že niekto získal niečo “bez zásluh” alebo obchádzaním pravidiel. Čo keby platili a dodržiavali sa pravidla pre všetkých rovnako, že by clovek fakt vnímal a mohol sa na systém spoľahnúť?

@anonym_autor je to skôr mix všetkého. Pocitu menejcennosti, zakomplexovanosti, neschopnosti. Zároveň to hneď prebije chvalenkarstvo, klamstvo, nadradenosť.

tiezjedna
Dnes o 16:45

@anonym_autor ja to vidím tak, že nikdy sa nič nezmení. To je mentalita národa, ktorá sa nezmení ani po generačnej výmene. Je to niečo, čo národ definuje. Prúser je, ak s tým politici nevedia pracovať a vyťažiť z toho pre krajinu maximum - príklad - Slováci sú pracovití, vždy vedeli makať, a výsledok? Lacná pracovná sila pre automobilky a káblikárov alebo lacná pracovná sila v zahraničí. Tým by by som to uzavrela.

autor
Dnes o 17:00
@tiezjedna

@anonym_autor ja to vidím tak, že nikdy sa nič nezmení. To je mentalita národa, ktorá sa nezmení ani po generačnej výmene. Je to niečo, čo národ definuje. Prúser je, ak s tým politici nevedia pracovať a vyťažiť z toho pre krajinu maximum - príklad - Slováci sú pracovití, vždy vedeli makať, a výsledok? Lacná pracovná sila pre automobilky a káblikárov alebo lacná pracovná sila v zahraničí. Tým by by som to uzavrela.

@anonym_528e88 @tiezjedna takže skutočná zmena by nastala, ak by sa zmenili samotní ľudia, ich povaha, nastavenie, správanie, to, ako reagujú na riešenie každodenných problémov… alebo napriklad aj ako sa vyjadria na adresu tých, ktorí majú iné názory?

anonym_63fc2c
Dnes o 17:08
@anonym_autor

@anonym_528e88 @tiezjedna takže skutočná zmena by nastala, ak by sa zmenili samotní ľudia, ich povaha, nastavenie, správanie, to, ako reagujú na riešenie každodenných problémov… alebo napriklad aj ako sa vyjadria na adresu tých, ktorí majú iné názory?

@anonym_autor chceli tym povedat,ze zmenu treba hlavne od seba,keby sa kazdy zmenil aj cely narod sa zmeni.Ale preco by sa mali ludia zmenit,ked im je dobre a na ako by sa mali zmenit
Narod sa zmeni az vtedy,ked padneme na dno,uplne dno a z toho dna sa opät odrazime ako narod,dalsia generacia opät zabudne,a lekcia moze zacat odznova.

Strana
z2