icon

Čo majú Trump a Putin spoločné?

eva8
14. mar 2025

Anexiu.
https://www.ta3.com/clanok/984945/trump-je-pres...
Trump je presvedčený, že dôjde k anexii Grónska. Neodradili ho výsledky volieb ani nesúhlas obyvateľov
... Gronsko potrebujú na zaistenie medzinárodnej bezpečnosti. V tejto súvislosti prezident tiež oznámil, že Spojené štáty plánujú kúpiť 48 ľadoborcov.

Generálny Tajomník NATO Mark Rutte zdôraznil, že sa nebude zaoberať otázkou anexie Grónska Spojenými štátmi. "Nechcem do toho zaťahovať NATO," podotkol. "Pokiaľ však ide o Arktídu, máte úplnú pravdu," povedal líder Aliancie Trumpovi.
"Číňania teraz využívajú tieto trasy. Vieme, že Rusi sa prezbrojujú (a tiež vieme), že máme nedostatok ľadoborcov,"

eva8
autor
14. mar 2025

Ostrov je bohatý na nerastné suroviny a má strategickú polohu na prístupovej ceste do Severnej Ameriky cez severný Atlantik a Arktídu.

Súčasný grónsky premiér Múte Egede vyhlásil predčasné voľby, pretože krajina sa podľa neho nachádza v ťažkých časoch, aké ešte nikdy nezažila.
Kodaň stále kontroluje grónske zahraničné záležitosti, obranu alebo menovú politiku. V
Dánsko tiež poskytuje ekonomike ostrova približne 1 miliardu USD (takmer miliardu eur) ročne

eva8
autor
14. mar 2025

Cize. Trump ma zalusk na nerastne bohatstvo Ukrajiny a Gronska. Na bezpecnostne zaruky Ukrajiny kasle, lebo chce anektovat Gronsko akoze na zabezpecenie bezpecnosti. Z toho dovodu ani nema zaujem o zachovanie celistvosti uzemia Ukrajiny. Vlastne tym vychadza v ustrety Putinovi.

A pritom vyhlasuje:
Trump upozorňuje, že pre svet to bude 'veľké sklamanie', ak Rusko neprijme prímerie na Ukrajine
https://www.aktuality.sk/clanok/ogLqbI9/trump-u...
Putin podporuje mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, no zdôrazňuje potrebu diskusie o jeho príčinách.

P.S. Nemal byt koniec vojny do 3 dni od Trumpovej vyhry vo volbach? Uz su to pomaly 3 mesiace. Potom sa to posunulo do 3 dni od inaguracie.

simona20201309
14. mar 2025

@eva8 v ševte, ale aj v iných papiernictvach kúpiš veľmi pekne notesy. Ale sú aj originál denníčky. Kúp si, aj nejaké pekné pero k tomu a zapisuj si prosím tieto tvoje poznámky tam 😉
Toto je stránka pre mamičky a budúce mamičky, nie pre politiku

pieces
14. mar 2025

Ale veď 3.sv. vojna je dávno naplánovaná...tak ako bola naplánovaná 1. a 2. ...
@eva8

hiro
14. mar 2025

@simona20201309 "Politické spektrum" 😉

no_predsa_ja
14. mar 2025

Analógia - koľké z kolonizátorských európskych krajín dnes nostalgicky pri stenčujúcich sa štátnych rozpočtoch spomínajú, ako bezstarostne mohli vysávať nerastné bohatstvo svojich kolónií?

777januska777
14. mar 2025

@simona20201309 "Nakoniec vám budú vládnuť tí najneschopnejší z vás. To je trestom za neochotu podieľať sa na politike." Výrok pre ľudí ako ty co ich vyrušuje téma o politike.

eva8
autor
14. mar 2025

@simona20201309 pisanie rukou na papier "upevnuje pamatove synapsy", vsak? 🙂 Suhlas, ze prilis vela politikarcenia skodi, preto je mozne vypnut zltu hviezdicku pri vseobecnej skupine Politicke spektrum, alebo neotvarat temy, ktore nas nebavia..
Pre mna MK sluzi aj na "monitorovanie" nalad v spolocnosti, aby som vedela ciastocne predvidat, uz som stara na prekvapenia. Za velmi nebezpecne povazujem radikalizaciu ludi prostrednictvom socialnych sieti. Preto stale vyzyvam, aby kazdy, kto chcel lepsi svet, zacal od seba, siel prikladom ❤️
@alex49
@stellarstar
@romi031038
@done

barbie2023
14. mar 2025

@pieces to už odkiaľ cerpas tieto zaručene informácie?? 🤦

eva8
autor
14. mar 2025

@pieces tretia svetova nebude. Studena (hybridna, ekonomicka) uz je 🙁 Som zvedava, ako bude v buducnosti, ked sa zapoji aj AI.
@barbie2023

done
14. mar 2025

@eva8 prečo ale monitoruješ nálady v spoločnosti na MK kde je 90% žien? To ťa akože názory mužov nezaujímajú? Alebo podľa teba nie sú muži súčasťou spoločnosti?

eva8
autor
14. mar 2025

@done zena je krkom muza 😉
Viac casu s detmi travia zeny, cize maju vacsi vplyv na zmyslanie buducej mladeze

stellarstar
14. mar 2025

@eva8 ty ma tu čo označuješ?

eva8
autor
14. mar 2025

@stellarstar lajkla si prispevok, v ktorom mi bolo poskytnute odporucanie. Tak mi slusnost kazala podat aj tebe vysvetlenie

eva8
autor
14. mar 2025

Toto je zaujimave, co sa tyka obchodnych vztahov EU so svetom

Eurokomisár pre obchod a ekonomickú bezpečnosť Maroš Šefčovič v rozhovore pre slovenské médiá v Bruseli:

"Musím povedať, že odkedy začalo toto napätie a turbulencie, prichádzajúce zo Spojených štátov v obchodnej doméne, tak máme obrovský záujem o urýchlenie dohôd o voľnom obchode s EÚ,“ opísal situáciu. Spresnil, že po Mercosure, Švajčiarsku, Mexiku a Južnej Kórey sú to najmä krajiny Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) – Thajsko, Indonézia, Malajzia a Filipíny, ktoré majú záujem uzavrieť obchodné dohody s Úniou v priebehu niekoľkých mesiacov.

Rovnako to podľa neho platí aj o arabských krajinách Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) a v posledných dňoch mal viacero pracovných stretnutí s predstaviteľmi Indie.

Ten záujem je obrovský. Tie krajiny vnímajú túto situáciu podobne ako my. Chcú mať zodpovedného partnera, ktorý je predvídateľný, rešpektuje dohody a toho partnera vidia v nás. Máme z toho radosť, lebo bez ohľadu na to, cez aké napätie pôjdeme vo vzťahu s USA, vieme, že vďaka tejto veľkej sieti dohôd môžeme získať potrebné tovary, suroviny a poľnohospodárske produkty dôležité pre ekonomiku EÚ,“ vysvetlil.

stellarstar
14. mar 2025

@eva8 🤦‍♀️

eva8
autor
14. mar 2025

@stellarstar 😉😃

hellwant
14. mar 2025

Oni maju hlavne( okrem podobnosti veku) spoločný pohľad na svet štylom sme veľmoc, dupnem si, nech je po mojom. Len Amíci to robia po svojom- politikou, clami, kecami, raz podporia tych, raz tych. A ani ch obyvateľstvo by nesuhlasilo s otvorenou vojnou a celkovou mobilizaciou( nie iba štyl, keď sa využiva NATO na menšie konflikty a hlavne ďaleko od USA a na krajiny, ktore by nemohli ohroziť aj uzemie USA), to by ich politikom neprešlo- predsa len tam nie je taky štyl oligarchistickej vlady ako v Rusku .
Iba môj nazor, môžem sa myliť.

eva8
autor
14. mar 2025

Este vyriesit Palestinu a Izrael (Trump ma zaujem o Gazu)

Cyprus zatial Trum nechava na pokoji:
Generálny tajomník OSN António Guterres zvolal na budúci týždeň neformálne rokovania o budúcnosti Cypru. Do diskusií v Ženeve podľa svojho hovorcu pozval predstaviteľov z Grécka, Turecka a Británie, ako aj cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa a Ersina Tatara, vodcu odštiepeneckej Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva iba Ankara. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.
https://www.aktuality.sk/clanok/SEkDgQ5/antonio...

simona20201309
14. mar 2025

@eva8 fuha. Neviem čo by sa muselo udiať aby ma zaujímala nálada spoločnosti na MK 😁
Ale ďakujem za info. Netušila som ze sa da vypnúť politické spektrum.
Na druhej strane som rada ze nebude tretia svetová. Upokojila si ma 😅
Už len dúfať a veriť ze máš pravdu🫠

eva8
autor
15. mar 2025

Ku Kanade:
Americký prezident zo svojich postojov nepoľavil. V nedávnom stanovisku, v ktorom potvrdil zavedenie prísnejších ciel, znova hovoril o zámere pripojiť severného suseda, čo by znamenalo „zmiznutie všetkých ciel a všetkého ostatného“. Kanadský premiér Justin Trudeau nazval Trumpove kroky hlúpymi a odkázal, že jeho krajina bude o svoju ekonomiku bojovať.
https://dennikn.sk/4521038/rano-s-nhl-obchodna-...

eva8
autor
15. mar 2025

Pribeh Palestiny pokracuje:
USA a Izrael diskutovali o presídlení Palestínčanov z Pásma Gazy do východnej Afriky, návrh však narazil na odmietnutie zo strany Sudánu.
https://www.aktuality.sk/clanok/o22pH34/spojene...

eva8
autor
15. mar 2025

Danskom som zacala:
Dánsky minister zahraničných vecí odmietol Trumpovu víziu anexie Grónska, pričom zdôraznil, že ostrov je chránený medzinárodným právom.
https://www.aktuality.sk/clanok/OBR0kDP/dansky-...

eva8
autor
15. mar 2025

O Panamskom prieplave sa hovorilo tiez uz davnejsie:
Trump tvrdí, že USA si musia vziať kanál späť, pretože Čína ho kontroluje a mohla by ho využiť na oslabenie amerických záujmov.
Panamský prieplav sa považuje za jednu zo strategicky najdôležitejších vodných ciest na svete.
Pentagón má za úlohu poskytnúť dôveryhodné vojenské možnosti na zabezpečenie spravodlivého a neobmedzeného vojenského a obchodného prístupu k Panamskému prieplavu.

eva8
autor
15. mar 2025

@777januska777 presne, ludia bez prehladu volia bezhlavo

A preto @simona20201309
pridavam linky,ktore ma zaujmu - dosledky volieb. Rusko moze (Putin - "dozivotna funkcia"), USA moze (Trump- demokraticky zvoleny plni sluby Amerika prva), Izrael moze ..., Cina moze .., , vsetci mozu (?)....

A nas slovensky premier sluby neplni minimalne co sa tyka nezvysenia dani a znizenia cien potravin
Svedska vyrobna bateriek krachla, teda europsky automobiovy priemysel bude mat problem. Na druhej strane, yrochu kompenzacie do automobilovej haly = Slovensko, prinesie cinska automobilka, aj baterkarnou snad bude. V tomto Fico myslel dopredu - "politika na vsetky 4 strany". No, uvidime...

eva8
autor
17. mar 2025

Toto je mile a suhlas 🙂 :
Na Kapverdách sa ľudia angažujú, chodia voliť, rozprávajú sa o politike, no nerobia z toho hlavnú tému všetkých debát. Podobne to bolo aj na Zanzibare či v Kostarike. Mám pocit, že ľudia v týchto krajinách sú tolerantnejší a nemajú potrebu spoločnosť polarizovať. Vedia lepšie prijať iný názor.
https://closer.sme.sk/c/23461296/slovenka-lucia...

eva8
autor
20. mar 2025

Vylucit zbrojarske firmy z Velkej Britanie nie je dobry napad, aspon podla mna
Zbrojárske firmy zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Turecka budú vylúčené zo 150-miliardového finančného nástroja Európskej únie na nákup zbraní.
https://www.trend.sk/spravy/zbrojit-nimi-nechcu...
Aj ked UK a Turecko nie su v EU, podielaju sa na uzavreti mieru na Ukrajine. Vylucenie z obchodovania oslabi celkovu spolupracu/sudrznost Europy