icon

Green Deal ako cesta vyjednávania

leonard1997
14. sep 2025

Cina/Rusko/Usa tvoria 50% vsetkych emisii. Ak oni neprejdu na eko zdroje, Green Deal nema zmysel. Ale tieto krajiny maju diktatorov. Putin, Xi,Trump vsetko diktatory ktori maju chut na cudzie uzemia. Putin chce Ukrajinu, Bielorusko, Trump chce Kanadu, Xi chce Tajwan. Maju na Europu vyjednavaciu páku, neuznate nam nove uzemia, my odstupime od Parizskej dohody, ba mozno este aj emisie zvysime. A Europa ktora sa tak nastavila ze vidi Green Deal ako otazku prezitia bude zakazdym ustupovat a prenechavat tymto mocnostiam nove uzemia a podriadovat sa ich ekonomickemu tlaku, zakonom, len preto aby sa neohrozil Green Deal.
Aj pre toto je Green Deal cesta do pekiel, este viac to zvysi zavislost Europy od tychto 3 mocnosti.

anonym_f3da40
14. sep 2025

@leonard1997 no, neprekvapilo by ma, keby sa casom ukazalo, ze to je vysledok Rusackej hybridnej vojny... (odstavene jadrove elektrarne v Nemecku, "likvidacia" hlavneho europskeho priemyslu - vyroby automobilov...

leonard1997
autor
14. sep 2025
@anonym_f3da40

@leonard1997 no, neprekvapilo by ma, keby sa casom ukazalo, ze to je vysledok Rusackej hybridnej vojny... (odstavene jadrove elektrarne v Nemecku, "likvidacia" hlavneho europskeho priemyslu - vyroby automobilov...

@anonym_f3da40
Skor Ciny, 90% baterii sa vyraba v Cine, aj solarnych panelov...

minenkaa
14. sep 2025

@leonard1997 a ako ich chces donútiť alebo tento prd Európa ,no daj riešenie

leonard1997
autor
14. sep 2025
@minenkaa

@leonard1997 a ako ich chces donútiť alebo tento prd Európa ,no daj riešenie

@minenkaa
Donutit do coho ?

thirstymonk
14. sep 2025

Green deal je len výmysel niekoľkých hlupákov s kravatami v EU, celému svetu sme na smiech - najmä USA, Rusku a Čine. Tak ako hovoríš. Europa je najmenší kontinent na svete (áno, menší než australia), žije tu asi najmenej ľudi (okrem antarktidy) a my sa tu ideme pasovať do nejakej role záchrancov planéty. Je to na smiech aj mne samému...

Musk každý druhý deň testuje štarty rakiet, či čo, pričom tie rakety ani nevzlietnu, len na štartovacej dráhe dve minuty pusti motor a vypne. Za tie dve minuty zožere toľko kyslika, čo europa zožere za dva dni.

Ale problém je tvoj kotol na drevo, haha...

Pritom riešenie na celú klimatíckú krízu, ak vôbec nejaka existuje aj v realite, je veľmi jednoduché. My sa nesmieme orientovať na oxid uhličitý. Nebraniť jeho produkcii. Ale zvyšovať počet konzumentov CO2, čiže rastlin a planktonu.

Žiadne take, že dnes je tu les, zajtra neni a nikoho to nesere. Toto je jednoduche a lacne riešenie.

Akurát, že samozrejme, žiadna spriatelena firma by z toho nič nemala... ale to už určite konšpirujem... veď EU nie je o peniazoch predsa... čo som pipi? EU je o láske a svetovom miery... :P

minenkaa
14. sep 2025
@leonard1997

@anonym_f3da40
Skor Ciny, 90% baterii sa vyraba v Cine, aj solarnych panelov...

@leonard1997 spolupracovať

sheridanbouquet
14. sep 2025

Green Deal je v každom prípade veľká blbosť. Vieš, koľko je CO2 v atmosfére? 0,04%. A vieš, čím sa živia rastliny? Tým istým CO2. Boli doby v histórii Zeme, keď obsah CO2 v atmosfére bol niekoľkonásobne väčší než teraz, a život z toho len prekvital.

sheridanbouquet
14. sep 2025

@leonard1997 To nie je otázka prežitia pre Európu ale pre skorumpovanú mrchu ursulu WonderLiar a spol. Pre Európu otázka prežitia je, či dokáže dať preč zo svojho krku tú bandu, alebo zahynie.

sevrin
14. sep 2025
@thirstymonk

Green deal je len výmysel niekoľkých hlupákov s kravatami v EU, celému svetu sme na smiech - najmä USA, Rusku a Čine. Tak ako hovoríš. Europa je najmenší kontinent na svete (áno, menší než australia), žije tu asi najmenej ľudi (okrem antarktidy) a my sa tu ideme pasovať do nejakej role záchrancov planéty. Je to na smiech aj mne samému...

Musk každý druhý deň testuje štarty rakiet, či čo, pričom tie rakety ani nevzlietnu, len na štartovacej dráhe dve minuty pusti motor a vypne. Za tie dve minuty zožere toľko kyslika, čo europa zožere za dva dni.

Pritom riešenie na celú klimatíckú krízu, ak vôbec nejaka existuje aj v realite, je veľmi jednoduché. My sa nesmieme orientovať na oxid uhličitý. Nebraniť jeho produkcii. Ale zvyšovať počet konzumentov CO2, čiže rastlin a planktonu.

Žiadne take, že dnes je tu les, zajtra neni a nikoho to nesere. Toto je jednoduche a lacne riešenie.

Akurát, že samozrejme, žiadna spriatelena firma by z toho nič nemala... ale to už určite konšpirujem... veď EU nie je o peniazoch predsa... čo som pipi? EU je o láske a svetovom miery... :P

@thirstymonk to si do tej rozlohy Austrálie pripočítal aj ostrovčeky a rozsiahle vodné plochy v Tichom oceáne?

thirstymonk
15. sep 2025
@sevrin

@thirstymonk to si do tej rozlohy Austrálie pripočítal aj ostrovčeky a rozsiahle vodné plochy v Tichom oceáne?

@sevrin Nie som geografický mág a je to už dekáda, čo som mal naposledy geografiu :D Ale pokiaľ viem, štandardne sa to vyučuje ako "Austrála a oceánia", kde patrí napríkald aj novy zeland, papua nova guinea a potom tie ostrovčeky ako hovoríš - polynezia, mikronezia, a ešte jedna ...nezia :D Už si presne nepametam

eva8
16. sep 2025
@thirstymonk

@thirstymonk Europa nie je kontinent, Euroazia je kontinent.

eva8
16. sep 2025

Vyguglila som toto:
Európa je rozlohou druhý najmenší svetadiel. Rozloha je 10,2 mil km štvorcových. Najväčší svetadiel Ázia má 44 mil km, Amerika 42 mil, Afrika 30 mil, Antarktída 13 mil a najmenšia Austrália ( s Oceániou) 9 mil. Leží s Áziou na spoločnom kontinente Eurázia.
Viac tu: https://edu-polaskova1.webnode.sk/geografia-7-r...

eva8
16. sep 2025
@eva8

@thirstymonk Europa nie je kontinent, Euroazia je kontinent.

*oprava- Eurazia, nie Euroazia
@eva8

eva8
16. sep 2025

A wiki pise toto: 🙂
Eurázia alebo Euroázia je prastará pevnina a jeden z kontinentov, ktorej základné časti boli konsolidované už po rozpade prvotnej prapevniny Pangey (v severnej Európe a na Sibíri). Juh Eurázie budujú staré platformy (Arabská a Indická), ktoré sa k nej pričlenili po rozpade Gondwany. Pojem Eurázie zaviedol E. Suess (pozri Eurázijská platňa). Geograficky je Eurázia najväčší kontinent Zeme, ktorý tvoria svetadiely Európa a Ázia.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Eurázia

sevrin
16. sep 2025
@thirstymonk

@sevrin Nie som geografický mág a je to už dekáda, čo som mal naposledy geografiu :D Ale pokiaľ viem, štandardne sa to vyučuje ako "Austrála a oceánia", kde patrí napríkald aj novy zeland, papua nova guinea a potom tie ostrovčeky ako hovoríš - polynezia, mikronezia, a ešte jedna ...nezia :D Už si presne nepametam

@thirstymonk no hej, vďaka európskej časti Mordoru je Európa stále o dosť väčšia ako Austrália. Bez Mordoru by bola menšia

bosorkabb
17. sep 2025

Európska únia ako celok nieje konkurencie schopná už dlhšie a Green Deal ju položí ešte viac na lopatky.
Ale to sa nesmie písať lebo si hneď zlý.

hiro
17. sep 2025

@thirstymonk "Europa je najmenší kontinent na svete (áno, menší než australia), žije tu asi najmenej ľudi (okrem antarktidy) "
No, ani zdaleka tu nezije najmenej ludi:
Asia (around 4.8 billion), Africa (around 1.5 billion), Europe (around 743 million), North America (around 617 million), South America (around 439 million), Australia/Oceania (around 47 million), and Antarctica (no permanent residents).
"Green deal je len výmysel niekoľkých hlupákov s kravatami v EU, celému svetu sme na smiech - najmä USA, Rusku a Čine"
Nuz ohladom Ciny - ta ma prisnejsie emisne normy pre auta ako my. A co sa tyka tejto Ciny tak ona masivnou vystavbou solarnych, veternych atd elektrarni ktora je nasobne rychlejsia ako hocikde inde na svete tak zmenila pomer energetickych zdrojov ze emisie jej tento rok uz klesaju a do buducnosti sa tento pokles este zrychli.

thirstymonk
17. sep 2025
@hiro

@thirstymonk "Europa je najmenší kontinent na svete (áno, menší než australia), žije tu asi najmenej ľudi (okrem antarktidy) "
No, ani zdaleka tu nezije najmenej ludi:
Asia (around 4.8 billion), Africa (around 1.5 billion), Europe (around 743 million), North America (around 617 million), South America (around 439 million), Australia/Oceania (around 47 million), and Antarctica (no permanent residents).
"Green deal je len výmysel niekoľkých hlupákov s kravatami v EU, celému svetu sme na smiech - najmä USA, Rusku a Čine"
Nuz ohladom Ciny - ta ma prisnejsie emisne normy pre auta ako my. A co sa tyka tejto Ciny tak ona masivnou vystavbou solarnych, veternych atd elektrarni ktora je nasobne rychlejsia ako hocikde inde na svete tak zmenila pomer energetickych zdrojov ze emisie jej tento rok uz klesaju a do buducnosti sa tento pokles este zrychli.

@hiro Emisne normy pre auta? To je len omrvinka z celého chleba, stary moj 🙂
Smogy v tých čínskych mestách sú také, že to máš porovnateľné s tým, jak keby si vyfajčil dve krabky denne. Ani slnko tam poriadne nesvieti... A čo tie moria? Tony plastov plávajú v čínskom mori, ale hlavne, že tu z nás robia chujov s tými priondietými vrchnakmi. Btw, dnes som kvôli tomu vrchnaku skoro havaroval.

eva8
17. sep 2025
@thirstymonk

Smogy v tých čínskych mestách sú také, že to máš porovnateľné s tým, jak keby si vyfajčil dve krabky denne. Ani slnko tam poriadne nesvieti... A čo tie moria? Tony plastov plávajú v čínskom mori, ale hlavne, že tu z nás robia chujov s tými priondietými vrchnakmi. Btw, dnes som kvôli tomu vrchnaku skoro havaroval.

@thirstymonk ale vsak budme radi, ze u nas nie je ako v Cine a chranme si to.

columbovazena
17. sep 2025
@thirstymonk

@thirstymonk Super, som rada, že tu má niekto zdravý rozum.Lebo čítať tie trápne ideológicke prázdne frázy, to sa mi otvára vo vrecku nožík

sheridanbouquet
17. sep 2025
@columbovazena

@thirstymonk Super, som rada, že tu má niekto zdravý rozum.Lebo čítať tie trápne ideológicke prázdne frázy, to sa mi otvára vo vrecku nožík

@columbovazena pre tých idiotov "škodlivé emisie" sú emisie životodárneho CO2, ale vôbec nevšímajú emisie skutočne škodlivých látok, prachu a sutín.

sheridanbouquet
17. sep 2025
@eva8

@thirstymonk ale vsak budme radi, ze u nas nie je ako v Cine a chranme si to.

@eva8 To je ukážka toho, nakoľko sú ľudia zblbnutí propagandou. Green Deal vôbec nie je o tom, aby bol čistý vzduch, ale ide o boj proti CO2, ktorého podiel v atmosfére je len 0,04 % a ktorý je potravou pre rastliny; bez neho by samotný život nebol možný.

eva8
18. sep 2025
@sheridanbouquet

@eva8 To je ukážka toho, nakoľko sú ľudia zblbnutí propagandou. Green Deal vôbec nie je o tom, aby bol čistý vzduch, ale ide o boj proti CO2, ktorého podiel v atmosfére je len 0,04 % a ktorý je potravou pre rastliny; bez neho by samotný život nebol možný.

@sheridanbouquet preco nerozsirit temu?

Krajiny EÚ spolupracujú na ochrane životného prostredia a jeho zdrojov, v boji proti zmene klímy a pri prechode na obehové hospodárstvo.
https://www.consilium.europa.eu/sk/topics/envir...

A co sa tyka emisii v Cine - ta nepotrebuje green deal, pozri graf uvedeny vyssie.. Vsak v sucasnosti prave Cina prichadza s rychlym nabijanim aut, podporovala dotaciami kupu elektromobilov, viac sa vuzivaju elektromobily v Cine,nez u nas.

sheridanbouquet
18. sep 2025
@eva8

@sheridanbouquet preco nerozsirit temu?

Krajiny EÚ spolupracujú na ochrane životného prostredia a jeho zdrojov, v boji proti zmene klímy a pri prechode na obehové hospodárstvo.
https://www.consilium.europa.eu/sk/topics/envir...

A co sa tyka emisii v Cine - ta nepotrebuje green deal, pozri graf uvedeny vyssie.. Vsak v sucasnosti prave Cina prichadza s rychlym nabijanim aut, podporovala dotaciami kupu elektromobilov, viac sa vuzivaju elektromobily v Cine,nez u nas.

@eva8 1. Samotný koncept boja so zmenou klímy je obrovská blbosť a fake.
2. Obdivovať elektromobilitu je také primitívne detinské: 1) Elektrickú energiu najprv treba vyrobiť a doručiť spotrebiteľovi, 2) Treba vyrobiť akumulátory, čo je tiež energeticky náročné a škodlivé pre životné prostredie, 3) Po uplynutí životnosti akumulátorov ich treba zlikvidovať, čo je ešte náročnejšie a škodlivejšie.

hiro
18. sep 2025
@thirstymonk

@thirstymonk "Emisne normy pre auta? To je len omrvinka z celého chleba"
Emisie z dopravy su celkom dost velka cast kolaca. Tak ci tak Cina sa nehra na nejaky green deal ci bude a ked bude tak kedy a ked kedy tak kolko ako my v EU. Ta ide tvrdo za svojim cielom. Buduje nasobne viac veternych elektrarni, solarnych ako v EU, opravuje a montuje filtre na stare uholne, kompletny prechod na elektroauta. Zatial co my si stanovujeme ciele ze o X rokov o kolko menej emisii vypustime, Cina ma rovno stanoveny ciel uhlikovej neutrality do 2060.
"Smogy v tých čínskych mestách sú také, že to máš porovnateľné s tým, jak keby si vyfajčil dve krabky denne. Ani slnko tam poriadne nesvieti"
Ano, to som zazil. A dnes? Situacia je uplne ina. Slnko zacalo svietit.