icon

Už je to tu!

5. mar 2025

Komentátor nazval slovenského cyklistu sovietskym šampiónom!

biba_18
5. mar 2025

😂

moonlight1210
5. mar 2025

Nejaky link, ze by sa zisiel. Pytam sa pre kamosku.

andreatytler
5. mar 2025

Naskor to hadal spravne ako Slovak ale potom sa zamotal.
Neuveritelne ze slovo soviet je este takto bezne v slovniku ludi po tolkych rokoch.

eva8
6. mar 2025

Doteraz sa Slovensko mylilo len so Slovinskom 🙂
A opat v slovniku slovicko "soviet"? 😉 Som zvedava na vek komentatora

autor
6. mar 2025

@eva8 už nejde o vek, vrátili sme sa k spojenectvu s Ruskom a vidí to celý svet. Všetci nás už odpísali a pre nich sme znova sovieti. Hovorí sa tomu freudovské prerieknutie, alebo ešte inak - keď sa pomýliš, aj pravdu povieš.

eva8
6. mar 2025

My sme nikdy neboli sovieti

kiwi3
6. mar 2025

tak najvtipnejsie je, ako to opravil zo slovak na soviet. asi vie predpovedat buducnost.

autor
6. mar 2025

@eva8 ako sa to vezme ..

Popri odstupovaní Podkarpatskej Rusi si Sovietsky zväz totiž prisvojil aj časť slovenského územia. V komunistickom Československu sa to darilo tajiť alebo to aspoň prezentovať ako obojstranne výhodnú výmenu územia. To, že išlo o výmenu územia, sa chybne a nekriticky dodnes opakuje aj v odbornej literatúre.

Možno si spomeniete, že po začiatku ruskej vojny na Ukrajine začali jazdiť od marca do Česka a na Slovensko evakuačné vlaky. Vyrážali z Čopu. Z mestečka, ktoré kedysi patrilo do okresu Kráľovský Chlmec.

nikaeli
6. mar 2025

A teda vlastne - čo je tu?

eva8
6. mar 2025

Prvykrat pocujem o vymene uzemia. Napus podrobnejsie, prosim

autor
6. mar 2025

Podľa zístených poznatkov, ruské bezpečnostné orgány pred odstúpením obce vyviezly odtial všetkých zakarpátskych Ukrajincov. Ďalej sobraly 2 kompletné mlátačky s traktormi a vyviezly tiež asi 200 q pšenice a raži,“ píše sa v policajnej správe zo 6. apríla 1946 o tom, ako obec Lekárt opustili sovietske bezpečnostné zložky.

Oblasť, kadiaľ sa dnes tiahne hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou, prežívala dramatické udalosti aj v období po skončení ničivej vojny. Československo v roku 1945 odstúpilo víťazovi druhej svetovej vojny Sovietskemu zväzu Podkarpatskú Rus. To je všeobecne známa dejinná udalosť. Slovenské dejiny však takmer mlčia o tom, ako vznikala hraničná čiara medzi Československom a Sovietskym zväzom. A ak sa o týchto udalostiach píše, často je to len opakovanie dobového propagandistického vysvetlenia.

Popri odstupovaní Podkarpatskej Rusi si Sovietsky zväz totiž prisvojil aj časť slovenského územia. V komunistickom Československu sa to darilo tajiť alebo to aspoň prezentovať ako obojstranne výhodnú výmenu územia. To, že išlo o výmenu územia, sa chybne a nekriticky dodnes opakuje aj v odbornej literatúre.

Možno si spomeniete, že po začiatku ruskej vojny na Ukrajine začali jazdiť od marca do Česka a na Slovensko evakuačné vlaky. Vyrážali z Čopu. Z mestečka, ktoré kedysi patrilo do okresu Kráľovský Chlmec.

https://dennikn.sk/2791755/ako-si-sovietsky-zva...

eva8
6. mar 2025

Dakujem

andreatytler
6. mar 2025

Ja si hlas toho komentatora pamatam dobrych 30 rokov dozadu, takze je mozne ze uz ma cez 50-60 a zazil sovietsku eru.
Neviem ci sa ludia zo zahranicia zaujimaju o situaciu na Slovensku. Mozno je to v europskych krajinach ine, ale v Kanade o Slovensku nikdo nic nevie ak sa vyslovene nezaujima a nestuduje. Posledne male spravy boli ked bol atentat na Fica. Vazne si myslite ze tento komentator a vseobecne ludia v europe vedia ze slovensky premier tiahne k Rusku? Ja som bola viac menej v tom ze ho nikto v zahranici neberie prilis vazne. Nejaky osud slovenska je im ukradnuty.

eva8
7. mar 2025

Uz je tu aj prva patrocnica 😉 :

Nová dohoda medzi Slovenskom a Turkménskom: Krajiny sa zamerajú na priemysel a energetiku
Dohoda by mala byť uzavretá na obdobie piatich rokov
https://koktejl.azet.sk/clanok/xJvTNJI/nova-doh...
Ale ja som rada dohodam na rovnosti. Len som to tu pridala, lebo mi pri citani napadol retrovyyraz 🙂

autor
7. mar 2025

@andreatytler áno, komentátor športu vie na 100% kde je Slovensko a kto je Slovák, nakoľko máme mnoho veľmi významných športovcov, ktorí patria a patrili medzi celosvetovú špičku. Pán veľmi dobre vie, prečo sa preriekol. Takto nás vnímajú už vo svete a nič dobré ohľadom našej krajiny von nevyjde mimo super športovcov, ktrorí sú ako vidíš už tiež zaškatuľkovsný.

Tak isto politici dobre vedia kde je Slovensko v Európe a tí, čo by aj nechceli vedieť pred vojnou, teraz dobre vedia, aký štát príde na rad po Ukrajine a kto im robí štít. Bežní zahraniční majú Slovensko v súvise s Czechoslovakia.

eva8
7. mar 2025

No, s Kazachstanom to ma historiu 🙂

Jedným z tryskáčov, ktoré kúpil minister Kaliňák, unikala rodina diktátora

Ministerstvo obrany ešte v decembri minulého roku kúpilo bez súťaže dva kedysi súkromné tryskáče za takmer 48 miliónov eur. Rezort obrany sa háji tým, že šlo o dobrú cenu a prirovnalo ju k cenám jazdených áut. Nové stroje tohto typu sa predávajú za 60 až 70 miliónov dolárov.

Diktátorova dcéra
Jeden z tryskáčov, ktorý teraz patrí Slovensku, používala dcéra dlhoročného kazašského diktátora Nursultana Nazarbajeva, informuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Ten bol prezidentom krajiny už od začiatku 90. rokov až do roku 2019, jeho vládu sprevádzali korupčné škandály.
https://www.aktuality.sk/clanok/OQG0W20/jednym-...

autor
7. mar 2025

@eva8 táto vláda, stále niečo vyjde na povrch nejaký hnoj čo smrdí tak ďaleko, že si treba zapchať aj uši, nie len nos a aj tak to vyjde 🤮.