Vojenska sluzba vs. studium
Napadlo vas niekedy, ze v sucasnosti chodia chlapci miesto 2 rokov na vojencinu, na 5 rokov studia? Vsak to je perfektne. Osamostatnia sa, naucia sa, nestratia 2 roky zivota, kde boli sikanovani, alebo ich sikanovali. Vela muzov, na druhej strane, na vojencinu spomina v dobrom Omnoho viac mladeze v sucasnosti studuje mimo bydliska, nez v minulosti. Mnohi aj v zahranici. A mnohi sa domov nevratia. Je to vyvoj. V niektorych statoch sa uvazuje o obnoveni vojenskeho vycviku. Podla mna, nemal by byt povinny. Ked tak, tak maximalne mesiac-dva.
Tiez sa zamyslam, pri prezerani inych tem na forach MK - nemam prehlad, ale viac postrehov som nasla takych, ze muzi v zrelom veku vyuzivaju mamahotel. Tym mozno ta vojencina chybala. Pri sucasnej situacii a zdrazovani, budu mat moznost sa mladi dostat k byvaniu, osamostatnit sa?
Ano, nacrtla som viac tem
- vojensky vycvik
- siroke spektrum moznosti studia
- odchod mladych zo Slovenska
- solventnost buducich mladych rodin
- aj zensku temu - chlapi-mamickari
Vsetko so vsetkym suvisi.
Ale najviac vyzdvihujem mladych, ktori studuju mimo rodneho miesta, osamostatnuju sa, prezivaju ako vedia, zarabaju pri studiu. Su sikovni. Co ich caka? Prispisobia sa vyvoju spolocnosti, "evolucia" 😉 Ako to vsetko vidite vy? Nadalej bude prebiehat bezny zivot, alebo sa vsatko zmeni? Budu ludia pospoliti, vychadzat, aj staty medzi sebou vychadzat? Ked citam prispevky na forach, akoby sa stracala aj sudrznost rodiny, same odstrihavanie sa, toxicke vztahy a podobne. Alebo pisu len ti, ktori maju problemy, cize len preto sa tu tymto hemzi? Vsak kto nema problem, nepise.
Pointa - co do mladych vlozime, to daju svetu. Vychovavajme ich k laske, pochopeniu, k spolupraci. Vsak oni budu vychovavat dalsie generacie.
Co si myslite o tom vsetkom vy? O buducnosti Slovenska, sveta. Mladi maju perspektivu. Pocas celych dejin prebiehalo stahovanie. Zlozenie obyvatelstva sa meni, hranice statov ostavaju. Az na tie, ktore sa kvoli vojne posuvaju, alebo chcu byt zmenene kvoli chamtivosti niektorych lidrov. Ma to zmysel sa tym vobec zaoberat?

@eva8 Osobne si myslím, že vojenský výcvik by mal byť dobrovoľný. Kto chce, nech sa prihlási. A budúcnosť sveta? Počkám a uvidím. Skôr sa bojím tej zmeny zloženia obyvateľstva. Ta určite nastane v prípade západnej Európy. My vo východnej Európe máme ešte čas nedopadnut ako oni.