Je zákrok na odstránenie odstávajúcich uší bolestivý?

Zodpovedané
6. nov 2018

Dobrý večer,

zvažujem plastiku odstávajúcich uší. Už odmala mám z toho traumu a v mojich 30 rokoch by som si chcela splniť svoj sen.

Moja otázka znie, či je tento zákrok bolestivý?

Aký je časový horizont od prvej konzultácie po vykonanie zákroku?

Zároveň ma zaujíma, či je každý človek vhodný na takúto korekciu, alebo je možné, že doktor uzná, že operácia je, či nie je potrebná a aj to, v akom rozsahu?

Ďakujem veľmi pekne za odpovede

Dobrý deň,

operácie odstávajúcich uší sú relatívne časté. Zákrok zvyčajne vykonávame v lokálnej anestézii, teda pri miestnom znecitlivení. Podanie znecitlivujúcej injekcie do okolitej kože vie byť nepríjemné, prirovnať sa to dá injekcii u zubára. Ale samotná operácia už bolestivá NIE JE.

Zákrok sa niekedy robí v celkovej anestézii, najmä pri kombinácii s iným zákrokom a vtedy odpadá bolestivá injekcia do kože.

Po operácii v jednom aj druhom prípade znecitlivenia, trvá bolestivé obdobie 1-2 týždne. Vnímanie bolesti je individuálne a každý to znáša inak.

Pooperačný režim trvá asi 6 týždňov a prvé 3 týždne nosíte celý deň a noc na ušiach obväzy - kompresívnu čelenku.

Pri posudzovaní vhodnosti operácie je v podstate vhodný každý pacient, ktorý ma ušnice na stranách hlavy. Ako pri každej operácii, aj tu sa na osobnej konzultácii dozviete o rizikách spojených s operáciou vo vašom konkrétnom prípade.

Určí sa pomer riziko/benefit. Ak sa prikloníte vy a aj lekár na stranu benefitov, operáciu označíme za indikovanú a takisto jej rozsah.