Ako sa vyrovnať so smútkom z cisárskeho rezu?
Neviem sa zmieriť s tým, že som prvý pôrod musela mať akútnu sekciu a keď som sa pokúsila druhý pôrod o VBAC tak mi do konca dávali nádej, že to bude možné, keď som prišla s kontrakciami do pôrodnice zmerali plod, tak mi oznámili, že dieťa ma cez 4 kg a nemôžem porodiť prirodzene tak bola urobená sekcia
Veľmi ma to štve, lebo prvý pôrod mohol prebehnúť prirodzene....a potom aj ten druhý si myslím...chcela som zažiť prirodzene porodiť, bodinng, hlavne to porodenie prirodzene...som už 4 roky od prvého pôrodu, no ešte som.sa s tým vždy nezmierila...
Ako ste to "prekusli", zmierili ste sa s tým ženy, ktoré ste niečo také prežili...ja som z toho veľmi sklamaná
Ak toto riešiš 4 roky a nevážis si, že máš zdravé deti tak makaj čím skôr k cvokarovi. Každá normálna matka má na 1. mieste zdravie a bezpečnosť dieťaťa. Či si myslíš, že tu sekciu ti urobili len tak zo srandy?
Akútna sekcia není pre nič za nič 🙂
Mám 2 porody - 2 sekcie.
Pôrod sekciou ťa nerobí o nič menej ženou matkou a zároveň prirodzený pôrod ťa viac matkou tiež nerobí.
Prvú sekciu som mala ako ty akútnu. Uvedom si, že sekcia zachraňuje matku aj dieťa. Nerobí sa preto že si ju niekto vyberie či nie. Mne dieťatko zachránila a som za to vďačná.
Ak ťa to trápi aj po takom dlhom čase, vyhľadaj psychológa, ktorý ti pomôže so spracovaním tvojej traumy že si nemohla rodiť prirodzene.
@anonym_autor ja ta chápem. Tiež som chcela porodiť prirodzene, hneď vidieť moju bambulku a mat ju na sebe 🙂 žiaľ porod nepostupoval a klesali jej ozvy. Mna dali do celkovej narkózy takže som ju videla až po pár hodinách. Ja som.ale rada za zásah lekárov, predsa vedia zhodnotiť situáciu a radšej som za sekciu ako nedajbože by muselo maličkú oživovať alebo by to neprežila.
Pozri ja som pri prvom porode takmer umrela. mam traumu, zranenia ... a mnoho tazkych chvil potom. mojej kamoske na porodnej sale umrelo babatko.
bud rada ze zijete, ste zdravi a ze mate to stastie zit v dnesnej dobe, kedy tato moznost existuje.
chapem ze si mala inu predstavu. ale neber to ako zlyhanie ale ako stastie ze si nemusela zazit nic z toho co som pisala.
si rovnako dobra mama a zena ako keby si rodila prirodzene. dala si dietatu vsetko co si mohla, zivot! ochranila si ho aj seba pre neho. prezila si bolest, zranenie ... pre neho. zvladla si to - zvladli ste to. nie kazdy pride do ciela. to je ako keby si clovek s chorym srdcom daval za vinu ze sa neuzdravil sam a museli ho operovat. nase telo je krehke a obcas potrebuje pomoc. budme radi ze existuje.
@anonym_autor suhlasim s príspevkami vyššie - vďaka akútnej sekcii mám zdravého synčeka. Vdaka Bohu (lekárom) za to, že je taká moznost…🙏 Moja teta kedysi take šťastie nemala a už vyse 20 rokov ma doma ležiačika mentálne na úrovni môjho 6 mesačného dieťaťa. 😪
@anonym_autor smer psychológ. Vážne. Ja vás chápem akože ale naozaj sa musíte už cez to dostať. Tiež som nechcela sekciu ani za svet a nakoniec som teda rodila prirodzene a mala som po pôrode zdravotne problémy že som si neraz tak vzdychla že pri sekcii by sa mi to pravdepodobne nestalo. Ale je úplne jedno kto ako rodí hej ale, že úplne. Hlavne je to, koľko lásky dáte bábätku. Keď bude dospelé určite nebude nijak postihnuté tým že sa narodilo cez brucho a nie cez spodok. Ale psychológ vám to inak vysvetlí , popracujete na Tom spolu. Držím palce
@anonym_autor mala som sekciu v plnej narkoze, som stastna, dieta je zdrave aj bolo od zaciatku zdrave, nebolo v ohrozeni zivota, a ja nemam traumu z prirodzeneho porodu.
@anonym_autor a keby si si ten prirodzený pôrod vtedy vydupala a uz štyri roky chodila na hrobcek, s tým by si sa akože zmierila, hej? Už som čítala asi všetko, fakt 😞
co uz s tym teraz narobis? mala si si vtedy stat za svojim, ze chces rodit prirodzene, nie sa dat prehovorit, ze dieta cez styri kila je dovod na akutnu sekciu
Tiez som mala podobne pocity po akutnej sekcii. Pomohol mi psycholog. Ak to nevies spravovat, vyhladaj pomoc, naozaj to vie pomoct. Teraz som stastna, ze mam zdrave dieta. Ak by ma nechali rodit prirodzene, obaja zomrieme. Velmi som rada, ze zijem v dobe, ked sa vedia zachranit zivoty tymto sposobom. Uplne rozumiem ake je to narocne pre Teba. Citila som to rovnako
Vyhľadaj odbornú pomoc.
@anonym_autor bud rada, ze je vsetko ok a deti zdrave.
Tiez som sa pripravovala na prirodzeny porod, ale nic sa nedialo, zmerali maleho, mal cez 4kg, tak dali sekciu...mal 4650g. Mala som spinal, takze som pocula dr....malo by sa stat nieco mne alebo malemu pri tazkom porode, tak radsej tak. Viac som to neriesila. Druhy som dufala, ze bude dievcatko a teda mensie a bude normalny porod, ale bol to chlapec, tak dali sc, 9d pred TP mal 4200g. Treti uz automaticky sc.
Aj ja som bola z toho sklamana, ale hlavne, ze deti su zdrave a vsetko bolo bez komplikacii. Casom to prestanes riesit.
Ja ta aj chapem. A to som nemala nikdy sekciu. Prvy porod som mala nekonecny 37h bolestive konttakcie pomali sa otvaral cervix a som to “ vzdala “ po 32h si dala epidural . Bola som cela znicena tlacila 2h . Babatko mi dali na brucho . A same sa vysplahalo na hrud a hnet sa prisalo - bonding . Ale pocitovo som sa nevladala moc tesit . Dva dni som nejedla nespala v bolesti a ked to skoncilo Akoby mi to stale nedocvaklo ze ozaj uz je po tom. Sa ma pytali kedy bude druhe par minut po porode som im povedala ze Nikdy . Lebo trauma uz bola . Po dvoch rokoch som zmenila nazor tuzba bola vacsia ako trauma. Dalsie teho nedopadlo dobre babo Nebolo ok a zomrelo v 18tt . Porod bol vyvolany bez fyzickej bolesti . A cely cas vo Mne bol pocit zlyhania za ten epidural a za to ze to trvalo tak dlho Akoby to bola Moja vina ci chyba hoci rozum Vravel ze nie je . Potom porod uzasny. Hoci vyvolany s oxytocin za 4.5h od prasknutia plodovky 9 minut tlacenia. Euforia po porode prisla pocit stastia minumum bolesti . Hrdost ze som to dala bez trapenia sa - ze to telo dalo . Lebo dost zalezi aj na postupe zdravotnikov . ( mala som inu midwife ) som povedala hnet takto by som vedela rodit aj zajtra . A Toto mi zobralo prec uplne tu traumu z prveho aj z druheho porodu . Prvy bol extremne bolestivy fyzicky ( bol masochizmus nedat si epidural hnet no bala som sa vedlajsich ucinkov Hlavne ci to nejak neublizi babatku / no tie vedlajsie ucinky hrozia realne viac zene ako dietatu) a druhy porod bolel psychicky . A ten posledny bol fantasticky . Aj ked som mala pocit ze je to stredoveke mucenie ked priviazali 4 kone ku koncatinam aby cloveka roztrhlo. Proste tie tlaky a panika pocit ze explodujes . Sestricky ma chvalili ze porod s oxytocin bez epidural ze som rock star . Ale moja midwife bola star Lebo mi to tak nadavkovala ze som necitila ziadnu bolest a kontrakcie prisli az ked bol cas tlacit. A potom som si uvedomila ze cela ta trauma a pocit zlyhania boli take zbytocne .. no clovek si to nevyberie ako sa citi ako nieco preziva. Teraz zbytocne trpis trapis sa . Ked jedine na com zalezi je ze ty aj tvoje deti ste tu zive . Ze je to uz jedno ake boli tie porody Aj ked neboli Podla tvojich predstav . Stale je to happy end . Dovol si plne tesit zo zivota z materstva . ❤️
Ako píšeš, že si mohla porodiť dva krát prirodzene. Mohla. A výsledok živo, alebo zdravo narodených detí mohol byť 0. Bola by si spokojnejšia?
Prijať to ako nutnosť. Podstatné je, z ste obaja v poriadku. Nie je nutné sa trápiť ! Energiu venuj kolotoči okolo babätka. Netrpíš popôrodnú depresiou?
@anonym_autor máš dve deti....z čoho si sklamaná?
Ten novodobý boom hluposti okolo toho,čo všetko ako presne má byť a nie je,ako sa glorifikuje všetko prirodzene,ale úplne v pohode sa ženy menia v umelé bábiky....v čom si zlyhala,z čoho si sklamaná?
Ja som išla rodiť prirodzene,myslela som si...v pôrodnici zistili pri príjme niečo,na čo mala prísť moja gynekologická za 9mesiacov. Nezistila to....čiže urobili akútny cisársky a musel byť aj druhý,lebo som mala tenkú jazvu-mozno by som bola aj dala druhý pôrod prirodzene,ale išlo mi o zdravie a istotu. Takže som dôverovala lekárom.
V prvom prípade mi zachránili dieťa a vlastne aj mňa,lebo stačili,že by syn zišiel nižšie do pôrodných ciest ešte s je obrovský problém. V druhom prípade to tiež mohlo byť zle.
Mám dve krásne deti,natrafila som sa pri kojenie,atď,atď.
Ja si neprídem horšia mama len preto,že som nerodila prirodzene. A napocuvals som sa kadečo okolo.....
Teš sa z deti,nerieš hluposti a nepočúvaj reči niektorých mamičiek. Každý pôrod má svoje rizika a hádam sa nebudeme predbiehať v Tom,kto ako rodil ako to bolelo,čo musel všetko zvládnuť. Každý sme v Tom iný. Niekto sa musí vytrapit,niekto to má ideálne,aj booding,aj všetko okolo....a niekto nie a bábätko je na prístrojoch,pár mesiacov v nemocnici,či nedajbože zomrie.
Netvarme sa,že pôrod je iba v našich rukách...nie je.
Je to krásna,ale veľmi vážna vec,kedy žena a dieťa je veľmi blízko smrti a života. Aj keď je medicína ďaleko.
@anonym_autor ja som pred 4 rokmi rodila prirodzene a doteraz mám z toho traumu. Bola som v takom stave, že na dieťa som sa ani poriadne nepozrela. Žiadny bonding. Takže nie vždy je prirodzený pôrod výhra. Výhra je živé zdravé dieťa a živá zdravá žena po pôrode.
Mala som akutnu sekciu a s nicim som sa zmierovat teda fakt nemusela, bola som rada ze moje dieta to zvladlo. Sice so zapalom pluc, sice som ja prisla takmer o zivot a v druhej nemocnici ma davali dokopy 2tyzdne a skoncila som ako 39kg decko no tu sme. Fakt si niektore nevazite zdravie a zivot celkovo ked Vas trapi to ze ste tu a teraz aj s detmi a je jedno za akych okolnosti to bolo 🙄. Autorka ja som rodila aj v 5 mesiaci syna kt. Tu nieje. Mam sa teraz zozierat celi zivot ? To by bolo lahsie ako akutna sekcia pre Teba?
2 porody, 2 sekcie (druha planovana)…neviem, nikdy som to nejak neriesila a neprezivala 🤷♀️ deti su na svete, zdrave… ja som ok. Ako pride mi to ako nemam problem, vyrobim si… treba navstivit odbornika..
Tato pošahana tema a ,,problem" tu bol aj okolo Vianoc aj predtym. Nepochopim fakt co su toto za ludia a matky ktore si nesu so sebou vycitky skrz to ze nerodili prirodzene. Este by clovek chapal traumy z porodu ako takeho ked nema dobry zazitok ale vycitky to je naozaj na odbornu pomoc a to sa Ti vobec nesmejem autorka. Jedine co na fakt dokaze vytocit do vyvrtky je, ked si niekto z nicoho vytvori problem a este ten problem mame lutovat lebo je to fakt ze probleeeeeeem . A tu ludia s chorobami, s problemami, zeny ktore pridu o deti v tehotenstve...a hen tu niektore este maju vycitky aj zo sekcie. 4roky su naozaj dlho, mala by si navstivit odbornika.
Ok, som sa nechala uniest ale toto ma vie dozrat, nevazit si co mam. Teraz zas 50 zien nepochopi ze to nechapem ja ... no co 💁🏻♀️.
V neposlednom rade toto ,tento ,,problem" ked si precita velmi citliva osoba ktorej sa stalo ohladne deti nieco vazne zle , moze sa citit este horsie.
@anonym_autor ja som síce rodila normálne ale nemala som mlieko. Nech som spravila čokoľvek a zaplatila majland za laktačnú a lieky na kojenie tak nič nepomohlo. Bola som taká sklamaná zo seba.
V podstate aj tehotenstvo som mala udržiavané hormónmi. No cítila som sa ako najnemožnejšia žena na svete.
A vieš čo ? Moje telo nie je dokonalé a ani nefunhuje dokonalo. Ale aj tak čakám štvrté bábo a každé z mojich detí milujem najviac na svete.
Musíš prosto odpustiť svojmu telu že nie je také dokonalé ako tvoje predstavy a byť vďačná, že žiješ v dobe a krajine kde si kvôli tomuto ty ani tvoje dieťa nezomreli.
Komentare necitam, ale presne viem o co ti ide. Pri prvom porode som chcela rodit zubami/nechtami prirodzene. Chodila som na predporodnu pripravu a aj ked som mala drobne obavy, na 1000% som chcela rodit prirodzene. Zial tiez som mala akutny cisarsky. Bolesti sa stupnovali a ja som sa vobec neotvarala. Ta bolest bola strasna a podpisala by som cisarsky aj zubarovi. Na stastie netrvalo dlho a zvladla som svoje vlastne myslienky. Si uplne rovnakou matkou ak si rodila cisarskym ako ked rodis prirodzene. Tvojou vyhodou je, ze v tejto dobe prave ten cisarsky ti pomoze porod prezit v zdravi. Ak by si rodila v roku 1800 tak si aj s dietatom uz niekde inde.
Ja ta uplne chapem, ze ti to nerobi dobre, ze si to mala premyslene uplne inak, ale si skvela matka a urobila si co si mohla. Zial obcas sa to dietatko bud zamota do pupocnej snury alebo sa proste cokolvek 'pokazi' a lekar musi pomoct. A pomohol a to je najdolezitejsie.
Na druhy porod som sa uz pozerala uplne inak, doma ma uz cakala dcerka a manzel, cize s planovanym cisarkym pri 2. porode som bola fajn, aspon som si myslela ze viem do coho idem. Pri prvom som bola uplne uspata, pri druhom nie.
Ak sa ti to nedari spracovat, prosim skontaktuj sa s psychologickou, mozno ti to nepomaha spracovat aj nejaka poporodna depresia. Nie je to hanba, radsej chod aj nadarmo ako vobec. Urob to zato aby si sa vedela tesit zo svojich deticiek. Zial aj v tejto dobe sa obcas stanu situacie ked porod neprezije dieta alebo matka. Ty si ho prezila a je cas sa dat do poriadku a uzivat si rodinku. Hlavne ale musis mat hlavu cistu aby si bola schopna sa z tohto vsetkeho tesit. Drzim ti palce.
Vidíš, ja sa neviem vyrovnať s tým, že som mala 2 vaginálne pôrody. Najradšej by som mala sekciu
Mala som zle pocity po prvom, ale prešlo to. Druhé som aj rada, že už sa neexperimentovalo, ale rovno sa išlo do sekcie. Vôbec nie je OK, že to takto prežívaš stále. Ozaj smer psychológ.
Chvalabohu za moju akútnu sekciu, bez nej by som mala mŕtve dieťa a ktovie či by som aj ja už 10 rokov nebola v hrobe
@anonym_autor Je v poriadku byt sklamana, kazdy je sklamany, ked mu nieco nevyjde podla predstav. Ak si z toho az tak nestastna, ze ta to obtazuje a kazi ti to cele materstvo, tak vyhladaj odbornika, inak to prijmi ako sucast vasej spolocnej cesty s detmi. Ja myslim, ze 99% matiek ma nieco, co im v ramci materstva nevyslo podla predstav, zivot nikdy nie je dokonaly a ani materstvo nie.
Ja som sa tiez narodila akutnou sekciou, z pohladu dietata nijako netrpim tym, ze som nepresla porodnymi cestami. Kedze som bola v ohrozeni zivota, tak som rada, ze bola moznost ma vyslobodit.
Asi budem teraz kruta,ale napr.ja mam vykonanu sekciu a napriek tomu som bezdetna.tiez to bolo moje prve tehu a predstavovala som si vsetko inak...
V 16.tt mi dieta umieralo vo mne,vnutorne krvacanie,placenta previa......a boj dietata o zivot,kt.nemohlo vyhrat.
Bojovali aspon o moj zivot,dieta sa zachranit nedalo...a ja som mohla vykrvacat z vnutornych organov.
Cize nebolo mozne operovat spodkom.
Okrem toho,ked mi po op vyväzovali prsia,aby sa mi netvorilo mlieko,odpadavala som,nevedela som dychat...nevedela som chodit..bola som ako handrova babika,slaba,chidokrvna..mam jazvu na bruchu a prazdne ruky.
Som rada,ze som vobec prezila...
Staci????
Ty mas doma zdrave deti,v podstate si zdrava....
Riesis uplne kraviny.
Kolke zeny maju cisarsky?
Hlavne ze ty a deti su v poriadku!!!
Co by ine za to dali...
@anonym_autor keď neveríte lekárom, načo vôbec chodíte rodiť do nemocnice? Oni tie sekcie nerobia preto, že ich to viac baví 🤦

Akútnu sekciu nerobia zo srandy, váž si svoj život a život bábätka