Ako zariadiť, aby sa laktácia nerozbehla?
Mamičky,prosím Vás,ako sa dá po pôrode zariadiť,aby sa laktacia nerozbehla? Dá sa dať nejaká injekcia, vôbec neprikladat,alebo ako?? Aké máte skúsenosti s tým,ak ste si do pôrodnice vzali rovno UM? Dakujem.
Mám už jednu skúsenosť.A áno nútili,a musíte a musíte.Dávali nutrilon našťastie, ale tie vražedné pohľady🙂 Len neviem,či to nebude príliš trúfale prísť tam rovno s UM🙂
@ave17 no to bude 🙂, hlavne teda v dnesnom tredne, ked na matku, ktora nedojci a nenosi dieta v satke, pozeraju ako na vraha, ktory neskutocne ublizuje svojmu dietatu a je radena automaticky do "skupiny zla matka". Popravde som nezazila ani nepocula, aby si nejaka mamicka hned vzala UM do porodnice, ale ja by som si asi vzala,pre istotu, s tym, ze by som pockala asi 1 den a potom poziadala a prikrmenie, ze mam vlastne UM a potrebujem len zabezpecit ohrev dojcenskej vody. V podstate ta nemaju ako nutit je to tvoja volba, tvoje rozhodnutie a tvoje dieta a nech sa kazdy pozera ako chce, netreba si to vsimat i ked je to tazke v zaplave tych hormonov 🙂
Pri prvom som tri dní akože skúšala,dieťa hucalo nonstop,nespali sme 48 hodín vkuse a keď prišla sestrička,že prikladat musím aj každých 10 minút,tak sa mi chcelo niekomu ublížiť🙂 ach jaj,no teším sa🙂 len mi príde oveľa rozumnejšie s tym ani nezačínať,ako sa potom trápiť s ukončením laktacie. Dakujem🙂
@ave17 ahoj, ja tiez nechcem s tym ani zacat, a desim sa toho ze v porodnici ma budu nutit. Zatial to u mna vyzera na cisarsky rez tak aspon sa laktacia nerozbehne tak rychlo
@pininka ako tých 5 dní v pôrodnici by sa dalo prežiť,ale nevidím v tom význam. Ja jednoducho nechcem kojit, keď si spomeniem na tu bolesť,rozzute bradavky,ktoré sa nestihli ani spamätať a zase som mala kojit. Tá ohromná vyčerpanosť a nevyspatost:( Normálne ma chytá depka:( pre mňa je celé kojenie horšia spomienka a trauma než pôrod🙂
No zienky, kazdopadne je tazke dojcit aj nedojcit, ale tak drzim vam vsetkym palceky. A este sa vam priznam, ze ja som mala poporodnu depresiu a pripisovali to teda k tomu, ze som nedojcila vobec, tak na to chcem upozornit, ale neznamena to, ze to bude mat teraz kazda, ale bolo to hrozne musim povedat, hoci som na to nikdy neverila, kedze mam tri deti a som strasne rada, ze mam uz potom i ked vycitky svedomia ostali....
Divim sa ze tu este nie su negativne reakcie no mne to neda. Som normalne v soku a az mi vtrazilo dych ked som to citala. Preco mas teda deti ked ich nechces dojcit to ako keby si chcela mat deti a nebyt tehotna. Pride mi to dost postavene na hlavu. Ja som tiez mala neskutocne bolesti pri dojceni dokonca az take ze manzel utekal o 9 vecer do pohotostnej lekarne pytat daky krem na bradavky aby mi bolo lepsie a dojcila som kazdu hodinu. Bolesti take ze az krce som mala ale ten pocit ked som videla ako krasne na mne moj syn zaspinkal bol nanezaplatenie. Ale je to tvoja vec ale myslim si ze je maximalne sebecke. Neviem co by si robila pred x rokmi ked nebolo um. Ja by som ho davala len na predpis tak ako dakedy ked mamicka naozaj nemohla dojcit.
@nika898 nehnevaj sa ja som mama tiež, deti sú moje, dojčila som obe. Ale tiež by som chcela ešte dieťa a nebyť tehotná. A tiež by som niekedy radšej dala um od začiatku a bola by som šťastná. Prečo hneď každého odsudzovať? Pre mňa tehotenstva neboli super krásna prechádzka ružovým sadom. A dojčenie tiež nie. Kamenné prsia, 40 horúčky, zápal. Proste nie každý je stavaný na to, aby vydržal veľa. Niekto znesie viac, niekto menej. To ale asi nerobí z nás lepšieho alebo horšieho človeka. Ak z nej má byť spokojnejšia mama bez dojčenia tak nech je.
@ave17 je Ťa nejdem ani prehovárať ani nič podobné... samozrejme všetko je to Tvoja voľba... ale pri druhom dieťatku to môže byť celé inak a nemusí byť vôbec problém. Keď sa malá narodila, ja som nevedela o kojení nič.. takže bradavky v prdeli ale že úplne, bolelo to... mlieko sa nespúšťalo, malá sa zle prisávala... proste des des des... potom prišla jedna laktačná, zobrala malú, zobrala mňa resp. prso.. ukázala čo a ako, dala mi šňupnúť oxytocínu a mlieko sa rozbehlo... bradavky sa za pár dní zhojili a dnes kojíme koľko to dá a som zato rada. Tým Ťa ale nechcem prehovárať... len je možné, že teraz to pôjde "samo" tak tomu skús dať šancu.. keď nie, nie... dáš UM.
Neviem preco vsetci riesite dojcenie inych... nie je to vase dieta,nema vas co trapit ci dojci alebo nedojci... je to kazdeho vec! Niekto nedojci lebo nechce,niekto preto,ze to nejde,niekto zo zdrav. dovodov... atd... zakladatelka sa pytala ako nerozbehnut laktaciu a nie aky mate nazor na (ne)dojcenie...
I ked ja som obe svoje deti dojcila(a vystala som si pritom viac nez dost),respektujem volbu kazdej zeny... myslim,ze obcas sa to s dojcenim uz prehana.. tiez je pre mna nepochopitelne dojcit do 2,3 alebo nebodaj 4r a viac.. ale respektujem to a neodsudzujem nikoho za to!
Začiatky dojčenia sú ťažšie ale potom je to nádherná časť materstva.ja nechápem že niektoré ženy ešte ani neporodia a už myslia len na svoj komfort a pohodlie a vôbec nie na to čo je pre bábätko najlepšie. Materské mlieko je to naj čo môžme bábätku dát a žiadna umelá formula ho nemôže nahradiť...
existuju lieky na zastavenie laktacie, u nas (CR) sa davaju babam aj z psychiatrickej indikacie. ako je to na sk netusim, najlahsie mas zavolat si vopred do porodnice a spytat sa, mozes anonymne..
napriklad https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/medocr...
Neviem z osobnej skusenosti ale kolegyna mojej babky ma nevestu,ta kojit nechcela a povedala to hned po porode.sice ze ju prehovarali,ale nakoniec jej pichli injekciu a laktacia sa vobec nerozbehla.tak asi sa to da aj takto
@ada309 vidis, ja som dojcila vyse 2 roky, ale inak uplne suhlasim s tvojim príspevkom. Teraz pomaly ked zena dlho dojci, uz je fanatik z laktacnej ligy, ale proste nam to tak len vyhovovalo - cucnut rano, cucnut vecer pred spanim, okrem toho cely den pestra strava, a to ani nehovorim ako nas to zachranilo v nemocnici, kedy dieta nic ine do seba nedostalo a uz malo cez dva roky.
Ked niekto nedojci, z akehokolvek dovodu, zase je len pre druhy lenivy pohodlny fanatik. Bez ohladu na to, ze zena moze byt v depresii, moze jej prave umierat matka, moze brat lieky, z toho vsetkeho stratit mlieko a pomaly aj chut zit a vonku vytiahne flasu a okolo nej mudre matky, ktore jej vysvetlia, ze MM je to najlepsie a mala by sa viac snazit ....
k povodnej otazke - laktaciu by mal zastavovat aj salviovy caj, na druhej strane, pri tomto dietati by to mohlo byt uplne ine, takze mozno autorka nazor aj sama zmeni, uvidi, ako sa situacia pre nu vyvinie. Napokon, samotne dojcenie je hlavne pohodlnejsie pre matku, ziadna praca s flaskami a nakupovanie mieka
@mily7 ja ju neodsudzujem. Povedala som len svoj nazor a jedno k druhemu proste patri keby to tak nebolo priroda by to zariadila inak. Ideme sami z vlastnej vole proti prirode a to sa mi zda byt chore. Nie ze by som bola daka bio matka alebo greebpeace ale v urcitych veciach verim ze priroda vie co robi a tak isto je to aj pri dojceni alebo ked babatko zomrie.
@ave17 ak máš na to nejaký zdravotný dôvod, tak hádam dajú nejaké injekcie, resp. lieky....Ja som zdravot. dôvod nemala, len mi to nešlo.....a tiež ma nútili...zazerali a pod.....a akurát vo mne posilnili popôr. depresiu, čo som mala nervy z toho a plakávala som. Bola tam so mnou jedna mamička, ktorá prvé dieťa nekojila, lebo je to nešlo a pri druhom si povedala, že sa nebude ani nervačiť a rovno umelé mlieko. A ušetrila si aspon trápenie. Umelé mlieko dávajú v nemocnici. Takže je to tvoje rozhodnutie a podľa mna by nútiť mamičky nemali.....iba čo tým vyvolajú zbytočný stres....
je to vyhradne vec kazdej matky ako sa rozhodne. Uz by hlavne na MK mohli zeny prestat merat materinsku lasky na zaklade kojenia/nekojenia.
Ale k otazke - ak keby si nemala vlastne UM, nemocnica ti babo nenecha o hlade, to sa neboj. Ked chces byt kludna, vezmi si teda vlastne UM, vzala by som si rovno aj nejaku dojcensku vodu na pripravu UM a ziadala len o jej prevarenie. Sterilne flasy ti snad daju. Ides do sukromnej ci statnej porodnice? V sukromnej by ti urcite ochotnejsie vysli v tom v ustrety, ale tak snad aj v statnej nebudu robit prieky.
Este ma napadlo, hoci viem ze kojit nechces, ci aspon kolostrum nechces babu dat. Je ho malo, tvori sa tusim iba prvy den-dva, dalo by sa to zvladnut s tymi bradavkami, potom hoci aj to UM ak nechces skusat dalej. Je to len na zamyslenie 😉
@ave17 spoj sa s laktacnou poradkynou www.mamila.sk, aby Ti uz dopredu vysvetlila, comu sa vyhnut a ako zacat, aby to nebolelo. Bolesti sa da vyhnut len jednoduchou upravou polohy babatka, co sa vies naucit aj dopredu. A ze dojcenie je casto, aj kazdych 10 minut?...to moze a nemusi byt pravda. Dieta na UM tiez moze a nemusi spat po kazdom napapi 3h...takze tak ci tak reagujes na dieta a jeho potreby, akurát pri dojceni to riesis dojcenim, pri ktorom sa da napr. aj spat a pri nedojceni musis najst ine sposoby, co moze byt fyzicky aj psychicky narocne. Rozhodnutie na Tebe.
presne tak, ja som pri malom zažila neskutočné stresy, aj v tehot. aj po narodení....A ak by som náhodu mala ešte dieťa, tak idem do pôrodnice rovno s tým, že kojiť nebudem. Lebo keď si na to celé spomeniem....tiež to bol jeden z najhorších zážitkov, bohužiaľ teda. Nechcela som, ale stalo sa.
tiez som pocula o tom salviovom caji,ale popravde som ho neskusala.ja som pri prvej dcerke chcela kojit ale nemala som mlieko,aj som sa to snazila rozbehnut liekmi a neviem cim este ale nic ,po 3 tyzdnoch som sa na to vykasala ,mala som toho plne zuby ako mi kazdy len hovoril prikladaj ,odsavaj ...teraz pri druhom som rozhodnuta : nerozbwhne sa to do 2/3 dni ideme na umele ,bez tabletiek a bez vycitiek,pri prvej dcerke prestala aj ta mala laktacia hned po vysadeni tabletiek a asi aj preto ze som proste uz neprikladala ani neodsavala ,bude asi zalezat na tom ako vela mlieka budes mat ,ci injekcia alebo bude stacit ze nebudes prikladat ,umele ti daju aj v porodnici a ked tak tak ti moze potom manzel/frajer /rodina priniest ked pojdu na navstevu ...
@piacere inak mna by zaujimalo, lebo lekari to nevedia uplne vysvetlit, ze preco niektore zeny maju take silne nevolnosti a ine nie. Ako pises, mam velmi podobnu skusenost s tehotenstvami. Pri prvej dcere som vracala a bolo mi non-stop zle do 7. mesiaca, potom konecne uz sa to dalo.
Pri druhej som neverila, ze by mi mohlo byt rovnako, no mne dokazalo byt este horsie a grcala som do dna porodu 😉 pre mna to bolo fyzicky moje najhorsie zivotne obdobie, zle mi nebolo len ked som spala. Ja som sa dokonca ani nefotila ako tehu, a celkovo si na to obdobie ani nerada spominam, lebo cele tehotenstvo mam asociovane prave s vracanim a nevolnostami a ako pises aj ty, mne este aj zo vzduchu bolo zle.
Lekari vravia, ze zle je najma zenam co cakaju dievcatka kvoli estrogenu, ktore dievcatka vylucuju. No neviem ci som bola ten pripad zrovna, ale ozaj taketo zle zazitky dokazu velmi vela.
Baby dakujem za všetky názory,ako vidím,pre mnohé to nie je najkrajšia vec na svete - dojcenie🙂 ako sa to prezentuje;) som rada,že sa tu neobjavili agresívne kojofilky,ktoré idú aj cez mŕtvoly🙂
@raffaella ja cakam chlapca a tiez mi je vzdy zle
@piacere keby sa o to aspon pokusila tak ako ty a nie hnet to zavrhnut. Co ak jej babo bude mat dake problemy a zrovna dojcenie by mu mohlo pomoct? Tiez poznam xy mamiciek ktore mali katastrofalne tehotenstva a aj dojcenie a prezili to. Ja mam nastastie tehotenstva ukazkove bez vaznych komplikacii. Ja nevravim ze ked sa neda ale nie hnet hadzat flintu do zita je to smutne.

ahoj, ja som dcerku nedojcila vobec, v porodnici dostavala UM od nich, ale rodila som v sukromnej porodnici neviem ako je to v statnej teraz, ci su ochotni davat UM, volakedy neboli, davali "cukrovu vodu". Ked som prisla domov obmedzila som prisun tekutin a pila 3x denne salviovy caj a odsavala mlieko len na uvolnenie tlaku, ak som ho pocitovala, cize absolutne minimum a do tyzdna bolo po laktacii. Neviem z akeho dovodu nechces dojcit ale pocitaj s tym, ze ak to nie je zo zavaznych zdravotnych, v porodnici ta budu nutit aby si dojcila (hlavne teda v statnej, mam skusenost porodu aj v statnej aj v sukromnej).