Cisársky rez - priebeh
Ahojte žienky chcem.sa opýtať mala zvas niektora.cisarky rez.ak hej ako to celé prebieha lebo pravdepodobne aj ja pôjdem na cisársky rez a mám strach bojím sa v zivote som nebola.nemocnici len pri prvej dcérke a to som ju rodila.normalne.kadejake myšlienky ma napadaju že sa už ja odtiaľ nevrátim.a neviem čo mám.stymto robiť.bojim.sa.velmi.mwbiem.co je radšej by som rodila normálne.len chc.vediet ako to prebieha pri a.po zákroku a koľko to trvá
@beata_k dá sa to vydržať cisársky som. Mala pri obidvoch čiže dvakrát čaká ta zacievkivanie je to nepríjemné ale. Keď máš pôrodné bolesti je ti to jedno... Mňa pri obidvoch uspali čiže celková narkiza samozrejme po prebrati to boli moc ale dá sa to.
@mia_142x vrátiť sa nemusíš ani po prirodzenom pôrode, kľud, nestresuj sa a vôbec na takéto niečo nemysli. Ak budeš mať plánovanú sekciu, ráno ťa napichaju, dostaneš ATB a čo treba, cievku do mechura lebo nebudeš môcť cikat, a po prevoze na sálu ta buď uspia alebo pichnú spinal. Ja som mala vždy len spinal, okamžite prestanes citit spodnú časť tela, polahnu ťa a za pár minút sa začína. Pred hlavu budeš mať plachtu, nič z toho neuvidis, pri hlave bude anestéziológ a sestra. Ja mam z oboch sekcii dobré skúsenosti, lekari dvaja, sestry dve, pediater detská sestra, anestéziológ, bolo tam proste okolo veľa ľudí, vládla tam dobrá nálada, bavili sa ako doma v obývačke, čo varili, aké je počasie a podobne, mne to pomáhalo zabudnúť na stres pretože ma zapájali do debaty ale aj tak sa ti bude chcieť spat, dostaneš volaky oblbovak. Cca po 10-15 min zacujes plač, bábätko odnesú aby ho prezreli, za pár minút ti ho priložila k tvari ale len na chvíľu. Potom ideš na 12-24hod na pooperačnu izbu, tam ta napoja na tlakomer a na EKG aby ťa monitorovali keďže predsa je to ako operácia. Po pár hodinách začneš cítit nohy, nastúpi bolesť, sakramentska bolest ale dostaneš infúzie, dá sa to zvládnuť. Po 12 alebo po 24 hod ako kde, sa musíš postaviť a rozchodiť to, bude to boj ale zvládlo nás to veľa, zvládneš to aj ty. Čim skôr sa dáš dokopy a dokážes existovať, tým skôr dostaneš bábätko. Ja som po prvej sekcii nevládala absolútne, po 24hod. ma tlačili na vozíku aby som videla malého. Pri druhej sekcii som si po 15hod. osprchovana išla po svojich sama pre syna. Takže je to individuálne.
@mia_142x a ideš do celkovej alebo lokálne?
Nemáš sa čoho báť... určite si pytaj len lokálne, aby si bola pri tom, keď sa tvoje dieta prvý krát nadychne a zaplace. Ja som sa tiež strašne bála, ale mala som šťastie na anestéziologa, ktorý celý čas sedel pri mojej hlave a všetko co sa dialo mi opisoval, upokojoval ma. A keď mi babo vybrali z brucha tak ta eufória a to šťastie bolo také, že všetko ostatné mi uz bolo jedno. A áno, po cisárskom sú prvé 3dni najhoršie. Máš pocit ze ta roztrhne, ale neboj, neroztrhne 😀. Ja som si aj kychla, všetko bolo ok.... a po 2 tyzdnoch budeš fit. Relatívne...
Držím prsty.
Mne ešte pomohlo že som si čítala, čo sa počas operácie deje, a viac menej ma nič neprekvapilo.
Nemusis sa bat, Ja som mala akutny cisarak-nacievkovali ma az po spinali, cize som to vobec necitila. Na sale uplna pohodicka, necitis absolutne nic, do 20 minut je babatko vonku a vas prevezu, v mojom pripade normalne na izbu. Bolesti som nemala ziadne prvych 12 hodin, asi mi dali dobre lieky😅potom som sa ale musela postavit a prejst so sprchy, a to uz je trochu zazitok😅ale po prvom postaveni uz jw kazde dalsie lahsie, a babatko ta motivuje, aby si prekonala bolesti
Kazde telo sa hoji inak, ale ja som bola po par dnoch relativne fit uz.
Nestresuj 😉buď sa dobre vyspis (celková anesteza) alebo si pokecas s doktormi ( spinal). Mala som dvakrát so spinalom,prvé akútne,že som sa nestihla bat a druhe sa tiež spustilo same prd plánovanou sekciou a to o 36 hodin skôr si to maly rozmyslel… baby ti opísali postup,cievkovanie mne napríklad nevadilo,to že si necitim nohy bolo “zábavné” lebo som sa zbadala až na stole a pytala sa že kedy má preložili a potom som cítila keď mi umývali brucho a rezali len tlak,nie bolest a keď sa mi tam hrabali tak má jemne natriasali a to som sa rehotala,lebo mi to prišlo veľmi vtipne ako má tam trndzuju… celkovo zo sekcie mam fajn spomienky,anestéziologička veľmi vonalo z ust po nejakej žuvačke a potom anestéziológ vyzeral veľmi mlado a toho som sa pytala ci sa nemusim bat,ci už doštudoval vôbec… ale všetci tam boli fakt pohoďáci. A neviem ako inde,ale nám po sekcii ponukali lieky vsetkych druhov,na bolest,na čreva, na vetry,oblbovak na spanie … len som cakala kedy prinesu menu lístok na lieky😃😃😃a jasne he to prvé vstávanie nie je med lízať ale z nemocnice dom už isla úplne vpohode,bez veľkých bolesti pri vstavani. Moje odporúčanie,ak chceš ísť spinalom,prines si v zermoske kavu alebo colu (tu si vybublinkuj) aby tá nebolela hlava,zvykne sa to stat a snaž sa veľa (pardon) prdiet,aby sa rozhýbali čreva… a ten pohľad na babo stoji za akúkoľvek bolest… akurát tu na mne drieme polrocny syn,štvorročný dpi vo svojej izbe a viem ze to ľahké nebolo ale už to mam zahmlene a len sa tesim ze sme tu,živí a zdravi a pri prvom za to vďačím lekárom a ich vyhodnoteniu a rozhodnutiu sa pre cisarak… a inak sj jazvu mam peknú a malinko ju vidno 😃🤷♀️
@vladkabalazova a potom ideš na izbu pooperacnu na EKG alebi niečo iné na pozorovanie či hneď na normal izbu
Nie z operačnej sály pôjdeš na jisku budeš sledovaná budi podávať lieky od bolesti od zrazanlivosti krvy pichať do zadku injekcie vytláčať krv z brucha budú ti mackat na brucho je to veľmi bolestivé ale to musia aby sa ti neurobila zrazenina...na ďalší deň ti budi pomáhať sestričky sa postaviť na vlastné nohy budú od teba chcieť aby si prešla aspoň dva metre je to namáhavé umna to bolo tak že prvý krát keď som vstala sa mi podporili nohy a padla som na zem nevládala som tak som musela na wc alebo kam som chcela na vozíčku ale ono sa to postupne zlepšuje držím palce 👍👐ale ja vravím o celkovej narkóze keď si pri vedomí neviem ako to prebieha