Dohodnutá sekcia v 38. týždni tehotenstva - rady a skúsenosti
Ahojte mam termin 26.4., predvcerom som sa stretla s porodnikom a ze bum urobime ju 13.4. ani nekukol maleho vahu nic len od oka strelil den. Je to podla Vas OK? Vsade pisu, ze tie dva tyzdne je norma ale beztak stale hovorili, ze je mensi ci mu staci len takto.
Plus prosim dievcata ako sekcia prebieha? Je sa coho naozaj bat? Pripadne nejake rady.
No neviem ja by som sa bala! Aj týždeň je dosť! Nechcem strašiť ale známa tak rodila skôr cisárskym a vraj jej zle určili dátum a dieťa je postihnuté! Ale zase celebrity bežné takto rodia ...je to na tebe
A na zaklade coho chce robit tu sekciu skor?
Preco chcu robit sekciu? Pleaco nie prirodzeny porod? Na sekciu potrebujes nejaky dovod. Nerobi sa to len tak.
Ja som mala seckiu v spinalnej aneste. Bolo to OK. Velmi mi pri tom klesol tlak a musela som na to upzornit anesteziologa ze idem odpadnut a nieco mi na to dal, lebo potom mi uz bolo fajn.
Po operaciu obrovske bolesti. Cakala som to, ale aj tak ma prekvapili ake boli velke. Trvalo mi asi tyzden kym som sa dokazala normalne rychlo postavit. Bola som po operacii extremne dehydrovana asi 2 dni.
Statisticky sa najmenej mrtvych deti rodi v 38 tyzdni a koli tomuto aj mna doktor tlacil do porodu v 38 tyzdni. Ja som trvala na tom ze pockam do 40 tyzdna. Ukazalo sa ze isiel na dovolenku a chcel ma odrodit a preto to suril.
Ja som mala mať v 38tt. Bola som vďačná vzhľadom na môj zdravotný stav/chrbtica. Spustil sa mi sám pôrod ešte pár dní pred planovánov SC. Stihli sme dôjsť do nemocnice a urobili. A nespomínam si žeby mi nejaké presné merania robilo pred tým. Len robili, povedali odhat. Vedeli sme že malá bude malá. 48cm /2900g. Nič jej nechýbalo.
Teraz tehu a počítam tak isto, že tak isto v 38tt spravia SC. Dúfam že sa to opäť nespustí skôr. Dieťatko má už všetko v poriadku, max nebude mať 3500g.
SC som si naštudovala predom na nete, skôr odborné články. Bude to bolieť? Bude a je to normálne. Nič čo sa nedá zvládnuť. Mala som aj hneď mlieko.
Len žiaden stres.
Mam 2 sekcie. Vzdy som si mohla vybrat datum porodu. 38 tt je bezny datum na sekciu. Dieta je donosene.
Prides rano, cievkovanie, priprava, ides na salu. Nic necitis. Ak mas velky strach poziadaj o rajsky plyn. Ty budes za plachtou, nic neuvidis. Zvacsa kecas s anesteziologom. Ja som za 20 minut bola vybavena. Postavia ta na nohy za 12 alebo 24 hodin. Ked budes vstavat tak jedine bokom. Najprv nohy dole, opri sa o laket a dvihaj sa cez laket. Tak zapajas bocne svaly a nie priame. A ani ten trojuholnik nad hlavou nepouzivaj. Ver, ci nie najlepsie je chodit, chodit a chodit. Pri prvej sc som neverila, ze kazdy den to bude lepsie a lepsie. Ale fakt to tak bolo. Na 5 den som normalne fungovala. Drzim prst ✊
Prosím, nestresuj a neboj sa. Ja som síce mala sekciu naplánovanú v 38.týždni, ale chalani sa i tak vypýtali na svet ešte o 4 týždne skôr a boli v pohode. Sekciu som mala o tretej popoludní a na druhý deň ráno o ôsmej som už bola na nohách a poobede na ceste domov (v UK). Bolieť to bolelo normálne, ako keď máš zašitú ranu. Ja som strašný bojko, ale nastavila som sa, že to bude OK a bolo. Držím palce...
@beata_k ...ja mám takisto plánovany cisarak a tiež za toho veľmi bojím 😁 idem prvý krát takže logické ..akurát som bola operovana na žlčník takže tá rána neskutočne niečo preto viem do čoho idem :(
@barbora19911 Ano, tak aj ja som sa bala. To je normalne. Ale urcite netreba ochkat a poddavat sa tomu. Ano, boli to. Ale ozaj to bude kazdym dnom lepsie ked budes chodit. Ked pozries na babatko, tak ti bude lepsie. 😉 Drz sa.
Pane bože 🙈 ako ťa tu plašia ochhhhh ..sekcia sa vykonáva od 38+0 , nemusíš sa báť . Mám za sebou 2 a teda fungovala som hneď na druhý deň v pohode 👍 čím viac budeš ty chcieť ,tým to bude rýchlejšie a lepšie pre teba . Neboj sa ❤️ bude to ok
@zabka1987 a spinalna ci celkova? po ktorej to nutia dlho lezat rovno?
@barbora19911 mám operovaný žlčník a je to úplne iné. 😉 Len ja mám rez cez celé brucho od hora dole. A cisársky pod bruškom, čo ani nevidno. A ani nebolelo. Len na začiatku, keď som mala prvýkrát vstať, aj to nebolela rána, ale maternica, ako keby som v nej mala kamene, ťahalo má to na jeden bok. Ináč stačilo rozchodiť, odkedy som vstala, vkuse som chodila, trošku sadla, a zase. Až do večera. Ráno už som bola v sprche. 🙂
Pri spinale lezis rovno. Ja som si mohla vybrat. Zvolila som spinal. Pri narkoze uspia aj babatko a to som nechcela.
@beata_k a ako dlho sa lezi po spinale? Bez pohnutia?
Mozes sa hybat. Ide len o ten vpich do miechy. To nie je tak, ze par hodi polezim a uz bude dobre. To sa musi zacelit. Ja som mala bolesti asi tri dni. Vzdy mi dali tabletku. Je dobra kava, cola a infuzky. Lezis 12 alebo 24 hodin.
@beata_k kokso to lezanie uf a vraj spinalka je aj nebezpecna ale moj gyn ju odporuca, ze je to lepsie aj pre mna aj babanko 😳
Ma pravdu.
Po spinale lezis dovtedy kym nedostanes poriadny cit do noh. Dovtedy nemozes chodit, ale hornou castou tela mozes hybat kolko chces.
Budu ta nutit vstat hned na druhy den.
Nesmies sa hybat ked ti zavadzaju spinal do chrbta pred operaciou. To je len par minut a ja som pri tom sedela.
V 38. týždni pri cisárskom sa dieťa považuje za donosené, ja som mala tiež cisársky o dva týždne skôr. Dôvod bol že malá bola otočená prdkou a tiež že bola menšia. Mala 2400g. Šialene som sa bála ale bolo to fantastické náhodou. Personál bol úžasný, jedna sestrička ma hladkala po hlave, druhá po ruke, doktor bol mladý a sexi 🙊 Nič som necítila, teda je to také zaujímavé lebo cítiš dotyky ako ťa chytajú ale nie bolesť. Hrozne som sa neovládateľne triasla od strachu ale normálne by som si to zopakovala, bol to super zážitok. Až na to zotavovanie, samozrejme. To som zle znášala. Ten deň som už len ležala, malú som videla len dva krát, druhý deň ma už nútili vstať a to bol brutál, vážený... 🥴 A ďalší deň mi doniesli malú a dali mi ju už na starosť, no hneď ma všetko prestalo bolieť keď tam bola už aj ona 😄 Jaj a ešte to som chcela že najhoršie na celom cisárskom bola hadička na cikanie a klistýr.
Ja som mala prvú celkovú,postavenie bolo v ten deň a bolo horšie ako po spinali .ale zase spinal tá chvíľka mi prišla ako večnosť 🙈 trošku nepríjemné aj keď si od spodu umrtvena . Keby si môžem teraz vybrať chcem celkovú ,no neviem či sa dá vyberať . Tiež ma to čaká i chvíľku ale vôbec sa nebojím
Ja som mala akutnu sekciu v 37+2 tt mala mala 2320gr (odhad bol 2800gr) a nic jej neni .
V 38tt je dieta uz donosene,nemas sa coho bat❤️
Plánovaný cisársky na štandardne robí 14-10 dni pred termínom. Mne dali termín 10 dni pred ( vedelo sa že maly je menší) no a maly sa aj tak vypýtal este dva dni pred dohodnutým termínom a už som sla do nemocnice s malou dušičkou či stihame cisarak. Prvý porod som mala akútnu sekciu v celkovej narkoze, druhý plánovaná sekcia a spinal a to bolo lepšie v tom, že malého som hneď videla tak to bolo super. Držím palce

Ako stretla? V obchode či kde? Predsa na poradni sa také veci riešia a potom v nemocnici kde budeš rodiť.
Mám tri sekcie, prvú som prenášala 14 dní aj tak som išla sekciou. Druhého v 40tt, tretiu v 39tt. Všetky tri len v spinalnej anestézii. Nič ma nebolelo. Mne len vadilo cievkovanie, ani nie že bolesť, ale obmedzovalo má to. Deti som mala ešte v ten deň pri sebe. Až kým sme nešli domov.