icon

Je naozaj nutné šitie po nástrihu?

extempore
7. mar 2017

Len tak premýšľam. Ako kedysi ženy rodili? Lebo dosť pochybujem, že ich pôrodné babice pri natrhnutí hrádze alebo zvnútra šili. A pritom tie ženy mali x detí, niekedy aj 8-10. Čiže asi ani nemali potom problémy v intímnom živote. Alebo boli anatomicky inak dimenzované ako sme,my teraz? Myslíte, že by sa tie pôrodné zranenia nezahojili aj samy?

svetlana35
7. mar 2017

@extempore podla slov mojej starej mamy zahojili,ale 2 mes. po porode lezala a nebola schopna pohybu. Ked som prisla z porodnice a starka videla ze na 5 den chodim normalne nechapala.

extempore
autor
7. mar 2017

@svetlana35 no ale veď sme stále konfrontované s tým, že naše staré a prastaré matere robili do poslednej chvíle pred pôrodom a aj hneď po pôrode, niečo v duchu, že mať zrodila v poli syna, zaviazala do šatky a makala ďalej..

katulienkax
7. mar 2017

To su sprostosti co sa nám snažia natarat. Bola úmrtnosť velmi vysoká, deti tiez mreli jak muchy, neverte tym hlúpostiam o pôrode na poli. Babka spomínala ze minimálne 3 z 10 súrodencov neprežili. A nehovoriac o tých popôrodných infekciách u žien. A este spomínala ze jej išla vypadnúť maternica ci co v neskoršom veku.

alieeenka13
7. mar 2017

@extempore myslím si, že sa nadtrhla pri prvom pôrode a dalšie už boli jednoduchšie, ved preto boli aj také časté úmrtia po pôrode, lebo vykrvácali. jaked som bola v pôrodnici, tak ledva baba hovorila, čo ma tam šijete tak dlho, už ma nechajte a lekár, čo vám tam mam nechať kráter??? takže asi tak

katkakovac
7. mar 2017

Kedysi zeny 6 tyzdnov po porode lezali za tzv. kutnou plachtou a zeny z rodiny sa im starali o domacnost. Mohli sa venovat sebe a dietatu a dat telu cas sa plne zregenerovat. Ty prides a musis 4-5 den po porode fungovat. Ja som bola po porode zastopkana na 2 smery, zvonka aj zvnutra, neviem si predstavit, ze by som zostala nezasita. Kedysi bola vysoka umrtnost aj pri porode aj v sestonedeli. Rozne komplikacie a infekcie preriedovali populaciu. Trochhu nechapem preco ta to zaujima. Kedysi bolo vsetko inak, ludia viedli aktivnejsi zivot ako my a teda ich tela boli v niecom ine. Nedaju sa porovnavat porody pred 100 rokmi a teraz.

svetlana35
7. mar 2017

@extempore moja stara mama pri vsetkych 3 detoch lezala 2 mes. nebola schopna sa ani sama postavit...Rodila samozrejme doma. Druha stara mama rodila v nemocnici lebo cakala dvojicky, porod normalny a v pohode sa postavila hned na druhy den po porode.

lilith99
7. mar 2017

Vela zien pri prirodzenych porodoch nema zranenie alebo je minimalne. Ak sa aj objavi drobne natrhnutie, prirodzene sa zrastie. Bolestivost je ovela mensia pri hojeni prirodzeneho natrhnutia, ako pri nastrihu a naslednom siti. Ale ak sa uz vykona nastrih, potom je nutne ho aj zosit...

petronelka77
7. mar 2017

@extempore ja osobne neverim, ze po porode robili nadalej na poli. Ano, rodit na poli ano, ale dalej driet rozhodne nie. Poctivo lezali 6 tyzdnov, nevychadzali ani z domu, neprijimali ziadne navstevy.

mima283
7. mar 2017

Nesili to je pravda, ale kolko ich aj umrelo na vykrvacanie...

denisa098
Autor odpoveď zmazal
denisa098
Autor odpoveď zmazal
beton
7. mar 2017

@extempore keby sme rodili prirodzene, teda v slobodne zvolenej polohe, tak by ani tie zranenia take neboli a teda by sa aj sami zahojili. ked sa zena natrhne, tak na najslabsom mieste, ktore sa aj pekne zrastie. ked lekar striha, tak priamo cez najpevnejsi sval. preto to potom musi zosit, aby ten sval este ako-tak fungoval, hoci to uz nikdy nebude ono. Ja to povazujem za obriezku postmodernej doby...:o((

meluela
7. mar 2017

@extempore niektore sa nenatrhli alebo len trosku co sa lhko same zhojilo a mnohe zomreli na infekcie ci vykrvacanie alebo mali rodidla az po kolena po tych 8 porodoch :-/ no a zili kratsie, 40tnicka bola uz pomaly stara zena