Neprerušený kontakt bábätka s matkou po pôrode
Poprosila by som radu od mamiciek,ktore maju skusenost s nasledovnym (ak sa tu take najdu)...Termin porodu mam coskoro a zistujem si moznosti, ako rodit co mozno najprirodzenejsie v BA porodniciach...uz mam jeden ,,fasa'' porod zasebou na Kramaroch, takze viem,aka je realita nasich porodnic...tento raz budem mat pri porode dulu+zazmluvnujem porodnika, ktory je aspon scasti ochotny prisposobit sa mojim predstavam....netusim vsak ako postupovat v pripade,ze ak bude dieta v poriadku, chcem, nech ho vysetria na mne + dodatocne vysetrenia o par hodin neskor v mojej pritomnosti...mamicky, ktore ste na tomto trvali, ako sa vam podarilo dosiahnut,aby dieta neodnasali na vyhrievacie lozko? a v ktorej z dvoch porodnic-ruzinov a antolska- su ochotnejsi toto splnit? Dula mi vravela, ze zo zakona si to nemozu dovolit, ak si to matka nezela,ale viem si predstavit ten cirkus ked sa im niekto postavi a poziada, aby dieta vysetrili na bruchu...vazit a merat sa da aj neskor...pomohol by napr podpis primarky novorodeneckeho? ak mate akekolvek skusenosti bud co sa tyka tejto temy,alebo skusenost s prirodzenym porodom v jednej z tychto nemocnic,napiste, prosim, velmi mi na tom zalezi. velka vdaka
Určite sa treba individuálne dohodnúť, ale myslím, že jednoduché to nebude. V nemocniciach majú svoje predpisy, ktoré musia dodržiavať. To krátke odlúčenie dieťatko necíti, je to dosť dôležité, aby bábatko poodsávali a povyšetrovali---Neboj, budeš sa tešiť a venovať celé roky...
@emi16 ddakujem velmi pekne za odpoved, to je celkom prijatelne, ze ti ju priniesli po polhodine, keby mi vedeli zarucit, ze mi ju hned prinesu, bola by som vcelku OK...len ja mam velmi zlu skusenost z kramarov, aj napriek tomu, ze vsetko bolo v poriadku, mali synceka na novorod. odd. cca pat hodin...potom mi ho priniesli a bol strasne uplakany, ked somsa pytala sestricky, ze naco tak dlho, odvrkla iba, ze nech sa nestaram, ze mu tam bolo najlepsie....a potom mi sucho oznamila, ze je tak nadavkovany glukozou, ze aj keby nekojim celych 24 hodin, tak bude spokojny..vraj to robia bezne...samozrejme, ze sa nechcel prisat a dalsie problemy sa od toho potom odvijali...nema zmysel sa tu o tom vypisovat, proste nonsens...chcela by som mat pod dohladom,co s nou budu robit, ale hlavne:zdrave babatko patri uz len mame! v kazdom pripade ti dakujem za radu, myslim, ze ist priamo do porodnic a porozpravat sa s personalom o tomto je asi najlepsie riesenie..,.zvazovala som kvoli tomu i hainburg a kocha, ale tie peniaze ma zabrzdili, ani dula a zazmluvnenie nestoja malo, ale stale to nie je tak financne narocne, ako sukromne strediska.
@gabona1
dakujem, urcite pojdem na pokec s personalom nemocnice 🙂 kratke vysetrenie Ok,ale nie pol dna, to sa mi zda fakt dlho.
@mariannnka81 to je hrozne co pises..a nechces do rakuska??ja som rodila 2x tu a dieta nam hned dali. oba som mala bohuzial cisarske,dieta po vybrati vysetrili max 5min,pozom mi ho hned ukazali a zaniesli muzovi koza na kozu. ked ma doniesli na izbu,muz ma tam uz s dietatom cakal a odvtedy bolo nonstop somnou. ked bolo treba prebalit,ci len podat na kojenie zvonila som sestricke a ona to robila na izbe. Vsetky ostatne vysetrenia len v mojej pritomnosti.Svoje dieta by som po porode nenechala ani na 5min same.Nechapem ze je v tejto dobe sa zo na svk este robi. Tu ked sa jedna moja spolubyvajuca pytala ci jej na noc vezmu babo do ich izby nech sa moze vyspat,jej sestricky nato povedali ze sice mozu ale vobec to neodporucaju. kedze ich skusenosti su ze tieto deti ked necitia svoju mamicku potom vela placu. Tato predstava ze ma moje novorodeniatko niekde plakat od strachu , ma desi!!!!Uz by si to mohli uvedomit aj slovenske nemocnice!!
@pragmaticka pises mi z duse, ja som na take zaobchadzanie vtedy nebola vobec pripravena, isla som rodit ako naivka...ze ved nejaky nutny nastrih prezijem.,.ale nebolo to bohuzial iba o nastrihu, pichnutie vody - bez toho, ze by ma upozornili, kopec kadejakej chemie co mi pichli, tlacenie na brucho, nastrih taky, ze som si nesadla bez kolesa tri mesiace....proste standardne ukony, ktore robia kazdej...vacsina zien to neriesi, preto sa nic v nasich porodniciach nemeni.a hainburg, ano velmi som zvazovala, ale co som patrala, tak to vychadza na cca 700 eur na den, moj muz mi povedal, ze ma podpori nech sa rozhodnem akokolvek, ale je to fakt vela...prosim ta, kolko si platila za cely pobyt?a aku sumu ti preplaca poistovna?
@mariannnka81
Mám podobný príbeh z krámarov. Druhýkrát som rodila v Kochu a super 🙂
@mariannnka81
ja som pred 4rokmi rodila, ale v kochu, a nemozem povedat nic zle..porod bol rychly, boli tam doktorka a porodna asistentka nikto viac, boli sme tam s manzelom od zaciatku spolu....ako sa mala narodila, na 5 minut ju zobrali odmerat, odvazit, ani ju neutierali a hned taku mi ju potom dali prisat...nechali nas takto 2 hodiny a potom ma previezli na izbu, aj s malou a odvtedy bola stale pri mne...ani ma nenastrihavali, cize potom minimalne sitie...my sme boli velmi spokojni, ale tak zaplatili sme..teraz dalsie budem chciet ist tiez tam, ak pojde vsetko ako ma 🙂
@mariannnka81
Ja som rodila 2 roky do zadu a vsetkim nam nosili deti do 30 min
Iba kocke co sa dieta napilo plodovej vody tak po hodine a pol
A glukozu nedavali vobec
Moja sa nacecala hned po porode aj sestricky boli prekvapene, lebo ju prevazovali este aj na oddeleni
@emi16
Inak mojej malej dali aj v Kochu glukózu, ale to bola taká situácia, že ja som ešte nemala mlieko, bola noc a malá strasaašne kričala. Tak som cinkla na novorodenecké a sestrička mi povedala, nech skúšam prsníky a keby je zle, nech sa ozvem. Tak potom jej doniesli, sestrička jej dala a malá zaspala a ja tiež. Ráno mlieka pre 3 deti 🙂
nevymyslaj vsleliake moderne voloviny. je niekde dokazane ze deti ktore boli vysetrene mimo matky su rozdielne?
@pragmaticka Pridavam sa, tiez nechapem, rozum sa mi zastavuje, ked citam pribehy zo slovenskych porodnic. Ale taktiez posledna vec, co som chcela je dat niekam par hodinove dieta, ze oddychnut si. Predpokladam, ze to bude musiet byt sposobene nejakymi liekmi alebo su zeny tak rozdielne, lebo ja som pod vplyvom hormonov jedine chcela drzat a pozerat sa na to dieta a od sameho nadsenia som ani spat nechcela (po dlhom porode, druhu noc bez spanku, vtedy nepodstatne)...
Ahoj. Ja Ti zelam, nech najdes personal, ktory Ti vyhovie...lebo nie je to ani tak o porodnici ktoru si vyberies, ale o doktoroch,sestrickach v nej...
Ja som rodila v Ruzinove, (bez nastrihu), maleho hned po narodeni este s pupocnikom mi vylozili na brucho. Doktor ho drzal v ruke sekundu a hned ho na mna "hodil". Vtedy pre mna zastal cas, neviem ako dlho bol na mne... Vzali ho ale vedla odmerat atd... muz bol pri tom, hned potom ho dali jemu do ruk. Mna zatial umyli, a doniesli mi maleho na prisatie, 2 hod bol s nami na sale, zhasli svetlo,boli sme tam len my 3.
Potom ma previezli na izbu, zbehla som do sprchy a potom som si ho hned pytala,aj mi ho hned doniesli... Ja som bola velmi spokojna. Mne napriklad vadilo zas to,ze som ho po chodbe nemohla nosit v naruci,ale len tlacit v tom otrasnom hrkotavom voziku...
Rodila som nedavno na Antolskej, a rutinne sa uz vela veci nerobi, mne teda neurobili rutinne nic, viacero veci som aj odmietla a nebol problem (ze si daka vyhorena sestra pofrfle, za problem nepovazujem). Bonding bol dve hodky, maleho odniesli na chvilku na vysetrenie, otecko bol pri tom, mne vtedy tusim akurat sla placenta. Pocas bondingu dokonca parkrat prisli sestry kuknut, ci sa maly prisava, inak zhasli tie hnusne neonky a nechali nas osamote. Co sa tyka vysetreni na rodicke, tak na informacnej prednaske primar novorodeneckeho vravel, ze to nerobia. Lenze ten teraz nejak onedlho ide do dochodku, bohvie, co bude potom... inak na Antolskej sa ziadne preventivne odoberanie na vyhrievacie lozko nekona, ale samozrejme hovorime o bezproblemovom dietatku. a po porode sa pytali, ci chcem dieta hned nastalo, alebo prvu noc bude u sestier. A drvivu vacsinu vysetreni na sestonedeli robili za pritomnosti matky. Inak viac podrobnosti o skusenosti z Antolskej mam v clanku na blogu, ak si chces precitat, ja som tiez povodne planovala 'porodnu turistiku' kvoli prirodzenemu porodu 🙂
@mariannnka81
Zas nejaka premudrela mater co pozrala vsetku mudrost sveta😒
@mariannnka81 nerozumiem preco si proti odneseniu babatka na maximalne 5 minut kvoli dolezitym vyseteniam...ja som si ani neuvedomila a uz aj bolo babo naspat na mne ... nie je to to uz vymyslanie? Lekari to nepripustia oni maju tiez pracovnu napln ktoru musia dodrzat a ich zodpovednost je obrovska ... potom sa budu matky stazovat ako zanedbane sa urobilo to a to...
Na Slovensku v tomto bohuzial zaostavame co je skoda, lebo toto je ten najkrajsi okamih. Nechapem ze preco robia take dramy okolo toho. (Lekari by mali byt pri porode iba ak je komplikacia, oni nikdy nemaju cas, chcu odrodit zenu rychlo alebo ked to nejde tak pod noz rychlo) Rodil som mimo sk a tu sa take ani nerobi ze zoberu dieta prec (pokial to nie je emergency ). Ja som rodila.cisarskym rezom a lekara.som.poprosila nech ju nechaju na pupocnej snure co najdlhsie. Bohuzial to bolo len tri minuty lebo bola sa sale zima. Ocistili ju narychlo od krvi a hned mi ju dali. Pokial ma zasivali lezala na mne. Ja by som si vypyskovala to co chcem!
@lavender273 Zaostavame lebo sa asi nenajde dostatocny pocet zien nespokojnych s tym systemom. Vid komentare "mater co pozrala mudrost sveta", drzat hubu a krok, ved je to jedno, dieta bude rovnake tak ci tak. Tak ja by som svoje krasne spomienky na porod nerada nemala.... Jedna z najkrajsich veci v zivote 🙂
@momoqui A ja sa zase pytam, ako je mozne, ze v zahranici je bezne, ze dieta neodnesu na tie dolezite vysetrenia hned po porode a nepovazuju to za ohrozenie dietata. Proste to tam tak bezne funguje. A ze maju lekari taky zauzivany postup je len o tom, ze to nechcu zmenit, nie o tom, ze by sa to nedalo.
@mariannnka81 Plne chapem tvoje tuzby a zaroven aj obavy, ci su splnitelne v bratislavskych porodniciach. Bola som v rovnakej situacii pred par mesiacmi. Prvy porod na Antolskej a cista katastrofa. Nastastie som 2 tyzdne pred terminom natrafila na diskusiu tu na mk o Breclave a velmi rychlo padlo rozhodnutie rodit tam. Netvrdim, ze je to najlepsia porodnica, ale s Antolskou sa to neda porovnat. Neprerusovany bonding nie je pre nich problem, pokial je babo a mamina ok. Ja som chcela ist rodit tam, kde si nebudem musiet vydobijat svoje prava a ignorovat frflajuci personal. To k pohode neprida a pohoda pri porode je veeeeelmi dolezita. Chcela som ist rodit tam, kde sa ma spytaju, ze co mi vyhovuje a ake su moje predstavy a pokial to moj a babatkov zdravotny stav umozni, tak to bez problemov splnia. Druhy porod a vsetko okolo bolo tak, ze som vyhlasila, ze mozem rodit kazdy mesiac. 🙂 Drzim palce k porodu a aby si nasla miesto, kde budes spokojna.
@mariannnka81 a čo porodnice Breclav? Náklady ti neskôr preplatí nasa poisťovňa..rodila som tam, to čo popisujete je tam samozrejmosť..na všetko sa ma pýtali, glukózu mala dostala až s mojim súhlasom, mojim podaním, kým mi prišlo mlieko..24h po porode jej ajtak nič nebolo treba a stále som prikladala..z ba sa sem bezne chodí..
@tova
@tncka
Damy, nemáte pravdu a zbytočne zhadzujete jednu tehotnú ženu, ktorá chce to, čo jej inštinkty kazu. A vôbec nevymýšľa:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/1919818/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/12093942/
To sú seriózne štúdie.
Ale samozrejme, nemusíte to vôbec čítať, môžete radšej všade posmešne šíriť, že ak matka chce byť so svojim dieťaťom, na ktoré čakala, tešila sa naň 9 mesiacov a nechce ho pustiť z náručia - je len precitlivená sliepka, čo vymýšľa. Aj tak sa dá.
Alebo sa dá aj priznať, že sme boli obeťami zbytočného odlúčenia od detí, lebo systém nie je dobre nastavený. A prispieť drobnou zmenou vo svojom správaní ku oveľa väčším zmenám.
Je to vaša voľba.
Autorka @mariannnka81 - nerodila som v Bratislave, ale v Trnave. Tiež mi dve deti vzali, tretie nie. Znamenalo to sa dobre obrniť a čeliť podceňovaniu a ut
@mariannnka81 odoslalo skôr:
Znamenalo to dobre sa obrniť a čeliť kvázi útokom: podchladí sa, bude mu lepšie u nás, prečo vymýšľate, zatvoria nás, veď to je len pár hodín, nehýbte sa, nechoďte dole z postele.
Mna chceli totiž z dôvodu nedostatku miesta previezť na rizikovú tehotnost a dieťa o poschodie nižšie na novorodenecke. Je bežne, že ženy si nevidia aj 25 hodín svoje dieťa, ak sa napríklad nemôžu hybat. Lebo nikto im dieťa neprinesie na rizikové.
Dieťa ti nemôžu vytrhnúť z rúk, ty si zákonný zástupca, nemocnica je iba poskytovateľ starostlivosti. Dohodni si sprievodnú osobu, ktorá ti bude pomáhať v starostlivosti o bábätko, pokým sa dostaneš do formy v čase bezprostredne po pôrode. Ponukni viacero alternatív, kde všade vás môžu spoločne ubytovať. Ja osm priniesla návrhy:
"Dobre, prevezte mi posteľ na novorodenecke
Dobre, mame izbu matiek, odvezte nás tam.
Dobre, idem na rizikové s dieťaťom
Dobre, zostávame tu
Vo všetkých prípadoch dieťa zostava s matkou"
Nakoniec ma nechali na vzdycharnach, ktoré boli nevyužité a o niekoľko hodín nás previezli na sestonedelie, keď sa uvoľnilo miesto. Vždy sa dá nájsť riešenie.
Ja som rodila u kocha. Malu mi dali na brucho, skontrolovali a zistili, ze je trochu pridusena. Mala viac krat omotanu pipocnu snuru okolo krku.Na 2 minutky ju odniesli, rozdychali, rychlo vsetrili a vratili naspet. Mala som ju na holej kozi. Tam standard. Myslim, ze sa da dohodnut aj tak, ze dieta, pokial nema problem, osetretria na matkinom bruchu. Ak chces naozaj iny pristup, chod do hainburgu. Ale aj tam si za starostlivost priplatis. V statnych nemocniciach asi tazko. Skus sa opytat v skupine GPN Koch, ci sa to babam podarilo.
mozno to vyznie trocha sebecky,ale ja som bola stastna za tie 4 hodky,co som tesne po porode mala maleho na novorodeneckom. Tie 4 hodky som stravila vacsinou na wecku pri prvom cikani, dokonca som prvu hodinu co ma priviezli na izbu nekulturne zaspala, tak tvrdo,ani nepamatam kedy som spala. ale asi len telo vyplo po tom vykone. myslim ze na neho mame narok, ze to nie je hanba. takze ked mi priniesli drobceka, bola som spokojna, umyta, vycurana /horkotazko/ , naplno som si uzila ho mat na rukach. pri sebe, skusili sme hned kojenie, ktore neslo,lebo mam namiesto prsnikov lentily, takze klobucik to istil a hned to ficalo.
ked dostal zltacku,na noc musel ist zase hore na UV lampu, co som orevala ako decko, lebo co mi ho co maju brat, ale lekarka mi vysvetlila ze to treba,sama som zdravotnik, vzdy ma zavolali na kojenie a maly spinkal ako na plazi pod tou lampou. ja som nezistovala ci dostal glukozu, priznam sa. bolo to posledne co som riesila, hlavne bolo papanie a uprava vysledkov. na zltacku plati jedine plne brusko a teplo. 🙂 ked sa upravili, uz som vo vyhrevnej deke pri mne v postielke, ktora tiez mala nejake svetlo a boli sme spolu.
tesne po porode , na hrudnik mi ho hned prilozili,ale mne sa tak triasli ruky, nohy, vsetko a este ma cakalo velke sitie, ze som sa sama bala,aby mi nepadol, neviem ci by som zvladla ho drzat hodinku, tak som ho po 500 pusinkach na gebulku dobrovolne podala sestrickam, ktore ho hned brali vedla a kedze neplakal, tak mu asi hlavu netrhali .
keby to mam zhrnut, maly je najvacsia pijavica na svete, kontaktny a uzasny chlapcek, naozaj si nenesie ziadne traumy z prvych chvil na svete. mozno by ho viac ovplyvnila nervozna ja, ktora by sice trvala na okamzitom kontakte vsade,ale to by som nedala. aj mama potrebuje sebecku chvilocku, aj v porodnici, pretoze akonahle mame drobcov uz pri sebe, nikdy uz nie sme same. aspon kym sa neodstahuju raz.
tak vam zelam,aby to bolo podla vasich predstav,aby bol cely ten pobyt pre vas v pohode, aj pre deti. tych par dni oproti rokom co pridu sa da zvladnut aj v rezime a pravidlach nemocnice. 🙂
@redlola Ono je to všetko krásne, že štúdie sú. Len všetko sú to štúdie na predčasne narodených deťoch, takže pre deti narodené v termíne tá výpovedná hodnota nie je veľká. Pretože čo platí na predčasniatko sa nemusí automaticky preniesť aj na bábätko narodené v termíne. Vysvetlenie napr. aj tu: https://sciencebasedmedicine.org/kangaroo-mothe...
Aby sme si rozumeli, netvrdím, že kontakt koža na kožu sa robiť nemá. Ak si to matka želá, určite by jej malo byť, v rozumnej miere, vyhovené, Len by mala poznať aj riziká a jej želanie by nemalo byť nadriadené zdraviu bábätka. Lebo koža na kožu sa na mnohých stránkach prezentuje ako hádam liek na všetko, pričom realita je iná (u detí narodených v termíne). A kopu mamičiek má pocit, že ak sa im toho kontaktu nedostane, že to bude mať obrovské následky a že to je jediný správny postup. Skrátka, pravda je uprostred, netreba z toho robiť tragédiu.
To ako vysvetlili, ze ho po porode vzali prec na 5h? Nechapem.. Ja som rodila 3x v priebehu 3ch rokov a vysetrenia trvali maximalne 5minut a vsetky deti mi vratili naspat namna, kde boli aspon hodinu.. Potom zaspali, odniesli ich a mna na izbu, kde mi ich znova dali (len prveho neskor, tam boli same komplikacie)
A teda rodila som v ruzinove vzdy..

Neviem ci je vobec take nieco mozne.
Asi je najlepsie si dohodnut stretko s primarom a porozpravat sa s nim o tom.
Ja som druhu rodila na Antolskej a zobrali ju na vysetrenie mimo, mam pocit, ze VIP box je vybaveny vysetrovacim pultom tak tam by ste ho mali mat pod dohladom.
Trvalo to cca 5 min a malu mi priniesli prisat a nechali na mne hodinu
Tych 5 min bol partner s malou vo vysetrovni.
Potom ma prevazali do izby a malu mi po pol hodine priniesli.
Potom uz bola stale so mnou, iba ked som mala navstevu tak som ju supla do sesterskej, ale vzdy bola vtedy uspata tak bola v poho