Prebieh pôrodu prvorodičky
Ahojte, som prvorodička a mám termín vo februári. Chcela by som sa spýtať mamičiek, ktoré už rodili, ako u vás prebiehal pôrod. Neviem si to úplne predstaviť a mám aj trochu obavy. Ako to začalo, čo sa dialo v nemocnici a čo vám najviac pomohlo? Budem vďačná za každú skúsenosť.
@mimi1256 rada nad zlato, počúvaj personál
vo vyssom stadiu tehotenstva ta tie obavy prejdu a budes rada ze ides rodit :D mne odtiekla voda a dalej sa nic nedialo, takze mi vyvolavali porod, najhorsie na vyvolavani boli kontrakcie, aj sme mali nejake komplikacie ale nakoniec vsetko dobre dopadlo a z odstupom casu na ten porod a na sestonedelie velmi pekne spominam 🙂
dam ti radu - hlavne nepozeraj ziadne videa, nic. idealne je ist do toho s tym, ze nebudes mat ziadne informacie od druhych, pretoze ta to moze akurat tak vydesit. ja som necitala a nepocuvala nic, nebola som vobec v strese, proste som nevedela, co ma caka a nemala som pred ocami katastroficke scenare mamiciek, ktore mali velmi tazke porody. 😀 maximalne nejaky predporodny kurz by som ti odporucala, to je ine. tam ta na to pripravia, ale bez tych katastrofickych scenarov 😀
@mimi1256 doma mi praskla voda, isli sme do porodnice, rovno na salu. Prezliekla som sa, postala v sprche, dostala som klystir a do 3h bolo hotovo. Potom mi dali hned na mna babatko, zatial poupratovali.
Pocuvaj co ti hovoris, zvladnes to. Isla som do porodnice s tym ze kazdej zene sa narodi ibatake babo ktore dokaze vytlacit a ze ked to zvladla maria terazia 16x zvladnem to aj ja.
Najdi si nejaky predporodny kurz ale taky kde ti tak nastavi hlavu ze sa budes na porod tesit.
A cim menej vies tym lepsie
@mimi1256 pomoze ti predporodny kurz a pocuvat personal. Mozes si aj zaplatit online clenstvo na mamaclass. Je tam vela vela prednasok na tjto temu a vies sa tam pytat aj priamo lekara.
Dôležitá pripomienka: nechod sama! Zober si muža, sestru, mamu, ….ale nebud sama
Ano, ak sa dá, maj pri sebe oporu. Niekoho. Pri pôrode nemusí byt, môže pockat na chodbe. Zvyčajne je to o tom, že ta pripravia… ak nie si, oholia. Si v nočnej košeli. Zvyčajne klistir. Kanila do zily. Sledujú ozvi. Dobre je mať pri sebe vodu, hroznových cukor, toaletny papier.. Ináč ta nechajú si vybrať, či sprcha, fitlopta alebo chodiť… závisí ako dlho sa budeš otvárať. Kontrakcie bývajú rôzne bolestivé. Ak budú prepichovat vodu alebo dávať vyvolávačku, tak je to zvyčajne bolestivejšie. Samotný pôrod nieje taký dlhý,i keď náročný, pri prvorodičke určite. Verím, že v každej nemocnici sledujú ženu sestričky, doktor raz za čas a je pri pôrode. Zvyčajne nastrihujú,potom tlaciš, potom placenta a máš babo. ;D Rýchlo ho ešte zmerajú, zvážia, troska umyjú a zabalia a máš ho pri sebe. Nvm ako inde ale ak chceš byt hodinu s babom, tak po pôrode musíš mať niekoho pri sebe z rodiny/známych. V Novej nemocnici to tak je, nenechávajú vysilenu ženu samu s bábätkom a nie vždy je ktosi v blízkosti.. Majú iné povinnosti. Mnoho x viac pôrodov naraz.
@mimi1256 odporúčam online kurz od mamaclass, mne to pomohlo. Dozvieš sa ako rozpoznať kontrakcie, čo robiť, kedy ísť do pôrodnice, ako to tam potom prebieha...samozrejme realita bude čiastočne odlišná ale aspoň nebudeš úplne stratená...a hlavne do porodnice chod s niekym.
Smer predpôrodná príprava. Záleží od personálu ale u nás vysvetlili fyziologický priebeh pôrodu, polohy, aké máme možnosti zvládania bolesti od teplej sprchy, polohy, rôzne techniky dýchania, aké cvičenie je vhodné robiť pred pôrodom - taktiež dôležitá pripomienka, aj keď momentálne nechceš lieky proti bolesti tak predsa len podpíš ten papier. Je lepšie ho mať a nepoužiť než neskôr chcieť a nemať tú možnosť.
Taktiež v rámci predpôrodnej prípravy vysvetlovali čo robiť v prípade že odíde zátka, plodová voda, dokedy je bezpečné byť doma a že ak máme tú možnosť a máme ten kľud tak časť prvej pôrodnej doby si môžeme absolvovať doma [inými slovami, kým kontrakcie nie sú moc intenzívne na frekvencií a sile], že pôrod je ovplyvnený aj naším zmýšľaním. Môžeš mať kontrakcie, ísť do nemocnice a kým tam prídeš tak zo stresu ti doslovne "ustúpia" - pretože neznáme prostredie, neznámi ľudia, nevieš čo ťa čaká. A ešte čo sú to poslíčkovia, ako ich rozlíšiť, ako sa starať o seba v dobe popôrodnej, mastičky/krémy/možnosti.
To či chceš nejakú podporu pri sebe je iba a iba na tebe - sú ľudia ktorým to pomáha, sú naopak ľudia ktorí by v tom momente vzali nôž a zasekli by ho mužovi do chrbta pretože "vlastne ty si na vine tejto bolesti lez mi z očí grrr". To čo pomohlo ukľudniť jednu ženu môže mať opačný efekt u druhej.
TLDR, čím viac si v strese, tým horšie to pôjde a viac budeš trpieť. A pravdepodobne dlhšie. Yay! Vynikajúce, že? Ale trpieť budeš tak či onak a rovnako to bude pravdepodobne trvať niekoľko hodín [sú prípady ktoré to mali "za sebou" veľmi krátko a na opačnom konci máme prípady ktorým to trvalo "dlho", taktiež individuálne], pozitívne je že naše vlastné telo má vynikajúcu schopnosť, vytláčať z pamäte bolestivé a nepríjemné spomienky alebo si dávať "ružové" okuliare.
Teda pri/počas pôrodu budeš asi preklínať všetkých svätých aj ostatných a o pár mesiacov budeš nostalgicky spomínať na "nádherný" a "takmer bezbolestný" pôrod.
Viem, že sa to ťažko hovorí ale jednoznačne čo ti pomôže najviac je nestresovať sa a dôverovať svojmu telu. Naše telo je extrémne múdre a vlastne samo vie ako porodiť bábätko. Osobne veľmi veľmi odporúčam naštudovať si hypnopôrod. Mám aj knižku tak ti môžem za poštovné poslať ak by si chcela. Nenechaj sa odradiť názvom nie je to žiadne šarlatánstvo 😄 naučilo ma to čo sa bude s mojím telom diať a čo robiť aby som si pomohla. A vďaka tomuto nastaveniu mám s pôrodu naozaj krásnu spomienku. Jasné bolelo to ale ešte keď som bola otvorená na 7 cm som dokázala telefonovať s mamou, počas kontrakcie v kľude predýchať a pokračovať v rozhovore ďalej takže myslím že to hovorí za všetko 😂. Ako vravím naozaj je to z veľkej časti v hlave.

Odporúčam ti nejaký predpôrodný kurz najmä ak si prvorodička. U každej ženy prebieha pôrod inak, inak sa rozbieha, inak dlho trvá, môžu nastať rôzne komplikácie. Je dobré byť na všetko pripravená informáciami z kurzu, nie od žien z MK