icon

Predpôrodný kurz, knižka či dula

frida1990
24. júl 2025

Ahojte žienky. Moja otázka sa týka prípravy na pôrod. Odporúčate absolvovať nejaký kvalitný ucelený predpôrodný kurz, alebo mi postačí dobrá knižka a pár individuálnych stretnutí s dulou? Som prvorodička, ale nie som úplný nováčik, avšak potrebujem sa na pôrod určite pripraviť. Aký postup najlepšie zafungoval vám? Ktorú knižku v tomto odporúčate? Takú, ktorá je "kompatibilná" s našimi pôrodnicami (neplánujem pôrod doma ani nič podobné). Čo by ste mi všeobecne odporučili? Vopred ďakujem 🙏

michaelam2
24. júl 2025

@frida1990 odporucam online prednasky na mamaclass. Absolvovala som aj klasicky predporodny kurz a to bolo tiez fajn. Len si treba dobre vybrat ku komu ist. Odkial si?

tanicka907
24. júl 2025

Ahoj, ja som absolvovala vsetko a najpozitivnejsie hodnotim stretnutia pred pororom a po porode s dulou. Ale trea si najst niekoho so zdravym rozumom a ampatiou, nie nejaku mamilu.
Knizky su fajn na neskor na vychovne metody atd. O samotnom porode som sa docitala vela, ale nejako ma to neovplyvnilo az kym som si to sama nezazila.
Kurz bol fajn, lebo tam bol aj partner, tak sme to mali ako taku pripravu na dietatko, ale bolo to trochu trapne, lebo v tehottenstve ho ucili ako a ma drzat atd... realita je uplne ina a pri samotnom porode proste enchces aby ta hladkal.... takze za mna ta dula, ktora mi povedala, ze je vsetko v poriadku a ked nebolo ma usitila ze bude 🙂

simona109
24. júl 2025

@frida1990 ja som bola na kurze v TN. Prednasa byvala sestra z porodnice a veeelmi mi to pomohlo. Ci uz pri samotnom porode, baleni veci, 600 nedeli ale aj kopec tipov k dojceniu a starostlivosti

tiika
24. júl 2025
@simona109

@frida1990 ja som bola na kurze v TN. Prednasa byvala sestra z porodnice a veeelmi mi to pomohlo. Ci uz pri samotnom porode, baleni veci, 600 nedeli ale aj kopec tipov k dojceniu a starostlivosti

Knižka určite nestačí.
@frida1990 ako myslis, že si prvorodička ale nie úplná zaciatocnicka? 😅
@simona109 to 600 nedeli som nikdy nechápala, prečo sa to tak vola, to by predsa bolo 12 rokov 🫣 Až jeden kolega mi to vysvetlil, že sa tým mysli sice 6 nedieľ, ale pre chlapa, keď na to musí čakať, je to ako 600 nedeli😂
Pravda je taká, že je to asi prebraté z českého jazyka, kde šestinedelí znamená 6 nie 600.

simona109
24. júl 2025
@tiika

Knižka určite nestačí.
@simona109 to 600 nedeli som nikdy nechápala, prečo sa to tak vola, to by predsa bolo 12 rokov 🫣 Až jeden kolega mi to vysvetlil, že sa tým mysli sice 6 nedieľ, ale pre chlapa, keď na to musí čakať, je to ako 600 nedeli😂
Pravda je taká, že je to asi prebraté z českého jazyka, kde šestinedelí znamená 6 nie 600.

@tiika ja som tiez mala pocit ze to trva 600 nedeli😂😂😂

frida1990
autor
25. júl 2025
@tiika

Knižka určite nestačí.

@tiika myslím to tak, že som prvorodička, ale bola som osobne pri dvoch pôrodoch, aj mám dosť veľa informácií už, ale teda skúsenosť "na vlastnom tele" ešte len zažijem prvýkrát

tanicka907
25. júl 2025
@frida1990

@tiika myslím to tak, že som prvorodička, ale bola som osobne pri dvoch pôrodoch, aj mám dosť veľa informácií už, ale teda skúsenosť "na vlastnom tele" ešte len zažijem prvýkrát

@frida1990 ja soom mala extremne tazky a bolestivy porod, sama som to tak nevnimala, az ked mi spatne doktori povedali, ze som si presla naozaj niecim strasnym. Stale sa mi to zdalo v pohode v porovnani s tym co bolo po porode - to si uz asi s tymi dvoma porodmi nezazila, priprav sa hlavne na to 600nedelie 😀

frida1990
autor
25. júl 2025
@tanicka907

@frida1990 ja soom mala extremne tazky a bolestivy porod, sama som to tak nevnimala, az ked mi spatne doktori povedali, ze som si presla naozaj niecim strasnym. Stale sa mi to zdalo v pohode v porovnani s tym co bolo po porode - to si uz asi s tymi dvoma porodmi nezazila, priprav sa hlavne na to 600nedelie 😀

@tanicka907 no ako tak čítam, vychádza mi z toho to, že skôr sa oplatí dať pár stretnutí s dulou k pôrodu, a dosť sa orientovať potom práve na šestonedelie. Čiže ak už kurz, tak taký, ktorý je zameraný aj na šestonedelie. Ďakujem , už mám jasnejšie ☺️

tanicka907
25. júl 2025
@frida1990

@tanicka907 no ako tak čítam, vychádza mi z toho to, že skôr sa oplatí dať pár stretnutí s dulou k pôrodu, a dosť sa orientovať potom práve na šestonedelie. Čiže ak už kurz, tak taký, ktorý je zameraný aj na šestonedelie. Ďakujem , už mám jasnejšie ☺️

@frida1990 tak tak, najdolezitejsia je starostlivost po porode o seba, lebo porod nijako neovplyvnis.

robo1990
29. júl 2025
@tiika

Knižka určite nestačí.

@tiika to bude asi tým že je to šesto a nie šesťsto (600) ako niektoré píšu..

tiika
29. júl 2025
@robo1990

@tiika to bude asi tým že je to šesto a nie šesťsto (600) ako niektoré píšu..

@robo1990 šesťsto je spisovne a šesto je nespisovné, ale rozdiel tam nevidim; skôr ide o nesprávny ekvivalent - k šestinedelí by nemal byť šesťstonedeli ale šesťnedelí

robo1990
29. júl 2025
@tiika

@robo1990 šesťsto je spisovne a šesto je nespisovné, ale rozdiel tam nevidim; skôr ide o nesprávny ekvivalent - k šestinedelí by nemal byť šesťstonedeli ale šesťnedelí

@tiika no tak čo sa týka toho čo je spisovne tak nemáš pravdu... Šesťsto je síce spisovne ale čo sa týka šestonedelia tak je to šesto a nie šesťsto.. len bohužiaľ Slovenky si to neviem prečo zauzivali ako šesťsto 🤷🏻‍♀️