Vnútromaternicové teliesko verzus hormonálna antikoncepcia

nikina17
5. nov 2013

Ahojte baby, potrebovala by som poradiť, respektíve ak by ste mi vedeli poradiť aké máte skúsenosti s vnútromaternicovým telieskom. Či je to lepšie alebo horšie ako HAK. Momentálne som 6 týždňov po druhom pôrode. Včera som bola na kontrole u dr.po šestonedelí a lekár sa ma pýtal či som uvažovala o antikoncepcii. Či sa chcem opäť vrátit ku hormonálenj antikoncepcii alebo či som neuvažovala o zavedení vnútromaternicového telieska. S HAK mám skúsenosti, momentálne som si dala nasadiť Desirett (minipilulky čo sa môžu aj počas dojčenia). O 5 mesiacov idem opäť na kontrolu, dovtedy sa mám rozhodnúť či chcem brať HAK alebo si dám to teliesko. Chcela by som počuť vaša názory (najlepšie tie, čo ste si prešli obomi variantami) čo bolo pre vás lepšie?
Prosím, ani neprispievajte tie, čo mi budete hovoriť, že ani jedno nie je dobré, že sa mám spoliehať na metódu plodných a neplodných dní a podobné veci, pretože to tu riešiť nemienim a pýtam sa na konkrétnu vec. Ďakujem 😀

darina1952
5. nov 2013

@nikina17 ahoj, aj mňa lekár lákal na Mirenu, ale známy gynekológ-pôrodník mi odporúčal počkať - že je to lepšie pre ženy skôr po 35-ke 🙂. Ono je to aj dosť veľká jednorazová investícia cca 200€ a keď ti náhodou "nesadne" a budú ti ho musieť vybrať bude to škoda... veľa som o tom aj čítala, a niektoré ženy aj napriek presviedčaniu lekára že 5 rokov počas zavedenia nebudú mať menštruáciu ju mali. Asi najviac som o tom našla na Naničmame.sk: http://nanicmama.sme.sk/search/google?cx=partne...

nikina17
autor
5. nov 2013

@darina1952 no mne nepovedal konkretny nazov, neviem ci je viac druhov tych teliesok alebo nie. Ale ked som sa pytala na cenu, tak povedal, ze to stoji 40-50 € + zavedenie. Takze okolo 75-80€ dokopy. Upozornil vsak, ze narozdiel od HAK je tam riziko otehotnenia, dokonca aj mimomaternicoveho tehotenstva. Vraj to vsak osetruje zakon a pri teliesku a naslednom otehotneni vraj zakrok preplaca poistovna. Pri HAK si to musi zena hradit sama. Lenze ja dokopy o tom teliesku nic neviem. HAK beriem niekolko rokov, presla som viacerymi druhmi, pred tehotenstvom som brala Regulon, po porode Cerazette a teraz ten Desirett. Ale toho telieska sa akosi bojim. Viem, ze by to asi tak nezatazovalo telo ako HAK, ale aj tak. Urcite je to aj lacnejsie, kedze tych 80€ na 5 rokov nie je az tak vela. Ale stale sa jej akosi obavam. Ani neviem ako prebieha to zavadzanie, ci je to bezbolestne a bojim sa aj toho, ze to nie je az tak spolahlive. No najviac ma prekvapili niektore baby co pisali, ze potom velmi dlho krvacali, spinili a mali rozne vedlajsie ucinky. Tak neviem............ idem skusit pozriet ten link od teba, zatial dakujem pekne.

darina1952
5. nov 2013

@nikina17 mne ponúkal len Mirenu (kedysi sa dávala Dana - tá sa už nerobí)...skús ten link 🙂

aaaaandreaaaa
5. nov 2013

Ahoj 🙂
Ja mam vnutomaternicove teliesko Mirena podstate 8.rokov. som spokojna nemam ziadne komplikacie.

nikina17
autor
5. nov 2013

@aaaaandreaaaa a mozem sa opytat ci je to zavadzanie bezbolestne?Inak ja som myslela,ze je to len na 5 rokov 🙂

aaaaandreaaaa
5. nov 2013

no zavadzanie je trosku take neprijeme ale da sa to v pohode vydrzat. Ano je na 5 rokov. ja uz mam Mirenu 2 krat.

melanka21
5. nov 2013

ahoj, ja som mala Mirenu, minuly tyzden isla vonku .... Mala som ju od jula, stale som krvacala, spinila, do mesiaca som bola cista tak mozno 5 dni, inac stale krv. Zacala som pri nej mat problemi aj so svrbenim a palenim a dokonca aj som pribrala, co sa mi nikdy nestalo, Bohuzila zapadla som medzi tie zeny, ktorym toto teliesko neurobilo dobre, len poskodilo, treba kazdopadne vyskusat. Zavadzanie je bezbolestne, trosku neprijemne ale len ak to tam zacvakne, inac uplne v pohode 🙂 vysla ma na 160 eur, ale kazda lekaren ma ine platby, vraj stoji od tych 158 do tych 240 eur. Spolahlive je to urcite. Dana sa este zavadza tiez ta stoji okolo 60 eur , ale vraj zena trosku viac krvaca, ako bezne ked ma menstruaciu. Ked mi to lekar zavadzal hovoril na 5 rokov, ale z jeho hladiska a na jeho odporucanie povedal, ze radsej tak po 4 rokoch von aby to priliz neprirastlo, nemusi sa to ale stat.

julia35
6. nov 2013

Ahoj. Ja mám tiež mirenu už dva roky a som velmi spokojná. Predtým som mala na dva krat Danu,tá je lacnejšia. Ale pri nej bol menzes a pri Mirene ho nemám len jemné špinenie počas svojich dní a aj to nie vždy. Čo mi vyhovuje,lebo ušetrím aj na alwayskach.
Je sice drahá ale určite sa to vykompenzuje pri iných nákladoch 🙂 Je spoľahlivá a na mňa nemá žiadne vedľajšie účinky. A vraj ju mozem mať 6rokov.

isabella_fly
11. nov 2013

@nikina17 to lacnejsie je bezhormonalne teliesko (su rozne druhy) a mirena je hormonalna, preto pri nej mozu vznikat take vedlajsie ucinky ako spominala aj melanka... proste su tam hormony, tak to niektorym sadnut nemusi... pri bezhormonalnom je sice vyssie riziko otehotnenia, ale to je myslim aj pri minipilulke, na druhej strane je tam ta vec ohladom poistovne, ze sa to v takom pripade preplaca... ja som si po zlych skusenostiach s hormonmi dala bezhormonalne lacnejsie teliesko, moja mama mala danu 2x a neotehotnela a bola spokojna, ja som si dala tento rok cez leto, mam ho 4 mesiace a okrem silnejsej menstruacie je to uplne super, zavadzanie bolo neprijemne, ale nebolelo... dufam, ze som pomohla

nikina17
autor
12. nov 2013

@isabella_fly dakujem,tak mam o com premyslat 😀 stale sa akosi neviem rozhodnut.Je to 50 na 50.Lebo ako tak citam polovica si tie telieska chvali a pomaly polovica opisuje vedlajsie ucinky horsie ako pri HAK.Este tak vediet co to urobi somnou a je to vyriesene 😀 mna laka ta Mirena,len je dost draha a ak nesadne tak zbytocne vyhodene peniazky.Aj mona mama mala tu Danu,sice neotehotnela,ale z nej tak strasne krvacala,ze sla 2 krat na cistenie a potom jej ju dali radsej von,tak sa trosku bojim toho.

nikina17
autor
12. nov 2013

@julia35 tak to mas super.Vediet,ze aj na mna zaberie takto tak si ju aj ja dam 😀

isabella_fly
13. nov 2013

@nikina17 tie hormony su hormony, nikdy nevies, ja by som uz do toho nesla ani za milion, radsej budem viac riskovat, ale inak ked to rozratas a keby ti ta mirena sadla, tak ani ta nie je draha na tych 5r. kazdopadne rozhodnut sa musis ty... na mna zle posobila aj azalia, ktora je vlastne minipilulka, tak uz som sa neodvazila ist do hormonov... mozno by nebolo zle si dat najprv bezhormonalne, to mas lacnejsie a zistis, ci tvoje telo znesie teliesko, lebo su aj take, ktorym to teliesko telo prirodzene vypudi von z tela, no a po nejakom pol roku, alebo roku ak by ti to po tejto stranke sedelo, tak mozes skusit tu mirenu, ak znasas hormony dobre, tak by to hadam malo byt ok, skus pokecat so svojim lekarom... viem, ze nejaka baba to tu kdesi pisala, ze si davala to bezhormonalne najprv na skusku a az potom mirenu...