icon

Návrat z UK v 6. mesiaci a prihlásenie u doktora

labkat
9. feb 2020

Zdravim,
mam otazku a dufam ze sa tu niekto najde kto ma podobnu skúsenosť. Momentalne zijem v Skotsku a som v 8 tt. Vsetku zdravotnu starostlivosť mam tu zabezpečenú. Mam svoju porodnu asistentku(tu uvidis dr len ak mas vazne zdravotne problemy) všetky vysledky testov a skenov sa zapisuju online do takej aplikacie ku ktorej mam pristup aj ja. V maji koncim v praci a v juni sa vraciame domov. Vsetky papiere si musim este tu vytlacit a doniest novemu dr na SK. Myslite ze to bude problém? Ma niekto s tym skusenost? Papiere budu v anglickom jazyku samozrejme. Za odpovede vopred dakujem.

končím v

mogaa
9. feb 2020

@labkat problém v tom nebude, len najskôr si musíš vybaviť poistenie tu,takže záleží či zo Škótska budeš poberať materskú - lebo nemôžeš byť súbežne poistená v 2 štátoch EU....čiže ak budeš poberať materskú zo Škótska - si stále poistencom v Škótsku - to znamená že tu ti môžu poskytnúť len akútnu starostlivosť...

labkat
autor
9. feb 2020

@mogaa Dakujem za odpoved. S tou materskou je to dost komplikované. Samozrejme budem poberat matersku tu, ktorú mi bude platit zamestnavatel. Matersku na SK v ziadnom pripade nedostanem to mi je jasne. Ako to mam potom urobit aby som dostavala normalnu zdravotnú starostlivosť? Platit si zdravotne poistenie zvlast? Pregooglila som vsetko a nic doveryhodne som nenasla.

mogaa
9. feb 2020

@labkat ty si nemôžeš ani platiť zdrav.starostivosť na Slovensku - pokiaľ si zdrav.poistená v inom štáte EU.....a pokiaľ vSkótsku čerpáš materskú, tak si tam aj zdravotne poistená.....nemôžeš byť súbežne poistená v 2 štátoch EU.....napíš si do ZP či sa dá poistiť ako samoplatiteľ v tvojej situácii keď budeš na Slovensku ale poberať materskú z iného členského štátu EU......
https://www.vszp.sk/poradna-menu/poradna/podmie...

mogaa
9. feb 2020

@labkat jedine vybaviť si nejaké tlačivo na svojej zdravotke že ti budú preplácať zdrav.starostlivosť poskytnutú na Slovensku, v niektorých diskusiách bolo to tlačivo aj uvedené Enejaké číslo....v opačnom prípade jedine platiť za starostlivosť a následne si ju nechať preplatiť u svojej poisťovni v Škótsku.....vieš sa odhlásiť zo zdravotky v Škótsku keď budeš poberať od nich materskú? lebo ak ano tak by sa to malo dať....

mogaa
9. feb 2020

@labkat zdravotka na Slovensku od teba môže vyžadovať že od kedy do kedy si bola v Škótsku poistená a že máš uhradené všetky odvody.....neter toto riešila len bola v trochu inej situácii, na Slovesko prišla až po materskej, takže keď chcela prejsť na rodičovskú tak všetko musela dokladať aj od kedy do kedy tam poberala materskú a aj že má ukončené všetky poistenia v Írsku

juliet86
9. feb 2020

a tu zdravotnu dokumentaciu si mozes dat uradne prelozit v sr a najst si gybekologa k tomu vhodneho

mogaa
9. feb 2020

@labkat neviem ako je to v Śkótsku ak ti bude materskú preplácať zamestnávateľ (na Slovensku ju platí SP)a budeš mať skončený prac.pomer a teda aj odhlásená budeš zo zdravotnej poisťovne tak po návrate sa môžeš prihlásiť na UP a vtedy by za teba platil aj štát zdravotku...to si musíš ale zistiť ako to je a čo všetko k tomu potrebuješ....+ čo v prípade keď sa narodí dieťa

labkat
autor
9. feb 2020

tak diky baby, budem priamo pisat na SP aby mi to preverili ze co a ako. odísť na SK by sme mali zaciatkom juna dovtedy dufam všetko bude vyjasnene. nikdy som nemala v laske vybavovačky na uradoch, tu v UK sa mi to zda ovela lahsie a priehladnejsie. diky

syslik81
9. feb 2020

kym budes poberat matersku z uk budes i poistena v uk a nemozes mat 2 poistenia- takze nemozes platit na sk ani ako samoplatca.. vybavit formular s1 a daju ti docasnu karticku v zdravotke na kt ta osetria ale budu to preplacat z uk ... ak chces na sk aj rodit tak treba aj s2 formular

syslik81
9. feb 2020

vypoved v praci v uk nedavaj az ked ti skonci materska .. pred skonceenim ukoncis pracovny pomer a hotovo ...

mogaa
9. feb 2020

@labkat Na SP ti nepovedia čo so zdravotkou....a ozdrav.ošetrenie prepláca zdravotná poisťovňa nie SP.