icon

Ako nájsť rovnováhu medzi slobodou a rodičovskou kontrolou?

Včera o 19:33

Som 20 ročná študentka. Bývam s rodičmi, študujem v prvom ročníku na VŠ. Popri Tom pracujem. Ja už však ďalej nemôžem. Doma mám pravidlá a kontroly akoby som mala 15. Nemôžem ísť ani s kamarátmi na výlet. Každý večer musím spať doma nemôžem nikam ísť. Strašne chcem zažiť slobodu a užívať si život. Rozmýšľala som že sa odstahujem, ale pracovala by som ako zodraty kôň aby som to utiahla aj so štúdiom. Mne je však s nasimi keď som doma dobre, samej by mi bolo asi smutno v byte. Ale pod týmto tlakom nedokážem byť. Po nociach plačem ako ma dusia a cítim sa že mi uteka život. Moji rodičia sú toho názoru ze kým ma zivia môžu kontrolovať čokoľvek čo robím. Oznámila som mame ze v lete sa s novým priateľom chystám na dovolenku, povedala že ma nikam nepusti.... Čo mám robiť?

anonym_ee896f
Včera o 19:35

Usla by som a napisala sms,ze som isla.Policiu na teba volat nebudu,si dospela,svojpravna.Len vyhodit ta mozu.

crazy_cat_lady
Včera o 19:35

No jedine sa osamostatnit, tu ine asi nepomoze.
, rozhovor si skusila?

autor
Včera o 19:36
@anonym_ee896f

Usla by som a napisala sms,ze som isla.Policiu na teba volat nebudu,si dospela,svojpravna.Len vyhodit ta mozu.

@anonym_ee896f tento komentár bol úplne mimo mojej otázky. Nepotrebujem utekať, pýtam sa niečo iné.

autor
Včera o 19:37
@crazy_cat_lady

No jedine sa osamostatnit, tu ine asi nepomoze.
, rozhovor si skusila?

@crazy_cat_lady tak bavili sme sa o tom že si tiež chcem riadiť vlastný život, niesom nezodpovedná, len proste už nemám 13. Oni sú ta stará škola že kým bývam u nich ich pravidlá, ale toto už je úplne mimo

anonym_ee896f
Včera o 19:38
@anonym_autor

@anonym_ee896f tento komentár bol úplne mimo mojej otázky. Nepotrebujem utekať, pýtam sa niečo iné.

@anonym_autor ved odpoved si uz dostala od mami,ze nikam nejdes.Jej dom,jej pravidla.Co chces citat,posluchaj alebo sa osamostatni.

autor
Včera o 19:39
@anonym_ee896f

@anonym_autor ved odpoved si uz dostala od mami,ze nikam nejdes.Jej dom,jej pravidla.Co chces citat,posluchaj alebo sa osamostatni.

@anonym_ee896f ale nepríde mi normálne aby rodičia týmto spôsobom riadili dospelé deti. Poviem jej kam aj s kým, ale nepride mi to od nej správne týmto vydieracim sposobom to riešiť

anonym_ee896f
Včera o 19:40
@anonym_autor

@anonym_ee896f ale nepríde mi normálne aby rodičia týmto spôsobom riadili dospelé deti. Poviem jej kam aj s kým, ale nepride mi to od nej správne týmto vydieracim sposobom to riešiť

@anonym_autor preto sa radsej osamostatni,sa divim,ze ti priatela vobec dovolila,ze mas len riesit skolu a ucit sa.Tak nebudu az taki prisni.

klara546
Včera o 19:41

Nech ti napíšeme cokolvek, aj tak ostanes s nimi. Lutujes das 200-300 eur za izbu? Sloboda ti za to nestoji? Moja dcera byva v Ba,v zdieľanom byte s dvoma studentkami a spokojná. Prečo nehladas taký spôsob ked sama najom neutiahnes. Dokedy chces zit pod dozorom dalsich 5 rokov ,ci 10 kym nezistis že máš 30?

viera
Včera o 19:41

@anonym_autor Ze ta na dovolenku s priatelom nikam nepusti?🤣👌Preco?Pozna priatela?Videla ho?Plati ti dovolenku ona(rodicia)?Alebo ty s priatelom?…

pribinak
Včera o 19:42

Máš na vyber: buď si pobalíš caky páky a pôjdeš na intrak, či k priateľovi a budeš samostatná a slobodná,
alebo: buď ďalej ticho, poslúchať a suchaj nohami

Akože aby jedna vysokoskolacka sa nevedela postaviť za seba ? Veď potom sa nemôžeš čudovať že sa k tebe správajú ako k malému decku

mmonika
Včera o 19:42

@anonym_autor neviem v ktorom meste študuješ na VŠ, ale napr moja dcera šla byvať do tzv. zdielaneho bytu.Býva v byte s dalšími študentkami, kde si plati izbu, poprotom chodi na brigádu a do školy... Tiež jej aj my rodičia niečo prispievame ale to je už na nas ako sme sa dohodli, dcera to ani nechcela.. všetko je o dohode.. Dcera bude mať tento rok 24 rokov a funguje tak už 2 rokom, domov chodi podľa potreby , ci na sviatky ako teraz .. .

crazy_cat_lady
Včera o 19:43

Nic ine ako osamostatnenie ti nepomoze... A potom sa rodicia cuduju, ze ich deti po osamostatneni nenavstevuju a nemaju dobre vztahy

anonym_b8039b
Včera o 19:46

@anonym_autor joj moja ako ti rozumiem. Moji rodičia mi robili do 25 takéto scény až dokým som sa fakt neodsťahovala...

marca12
Včera o 19:56

@anonym_autor Nuz jedine vydrzat. Tiez som takto zila,mala som prisnu vychovu. Nikde som nemohla ist,ziadne diskoteky,opekacky,chaty s kamaratmi alebo len tak ist von. Zivot som si zacala uzivat v 25tke po skole a hned ako som isla do podnajmu.

autor
Včera o 20:09
@anonym_ee896f

@anonym_autor preto sa radsej osamostatni,sa divim,ze ti priatela vobec dovolila,ze mas len riesit skolu a ucit sa.Tak nebudu az taki prisni.

@anonym_ee896f nie len riešiť školu a učiť sa, môžem chodiť von, ale s kamarátmi na dlhšie výlety nie

autor
Včera o 20:11
@anonym_b8039b

@anonym_autor joj moja ako ti rozumiem. Moji rodičia mi robili do 25 takéto scény až dokým som sa fakt neodsťahovala...

@anonym_b8039b qle odišla si až po skončení VS?

autor
Včera o 20:11

Mne je aj s nimi dobre mám ich rada ale zároveň sa cítim že mi uteka život

pralinka25
Včera o 20:17

no pravda je ze ti zivot naozaj uteka. uz nikdy nebude taky ako teraz.
najdi si zdielane byvanie alebo internat.
a teda musis sa rozhodnut. je ti dobre alebo nie je. vsetko ma svoju dan. vyber si ktoru zaplatis.

sisska96
Včera o 20:30
@anonym_b8039b

@anonym_b8039b mne tiež kým som neukončila školu 🙈

minenkaa
Včera o 20:31

A internát

anonym_545f48
Včera o 20:40

@anonym_autor žiaľ, v tvojom prípade sú len dve možnosti. Buď proste ostaneš bývať s rodičmi a budeš musieť znášať ich rozkazy alebo sa odsťahuješ a musíš sa živiť sama, tak už to v živote chodí.

anonym_b5b867
Včera o 20:50

S novým priateľom sa chystáš na dovolenku? A so starým ťa mama na dovoenku pustila? Nemeniš často pristeľov ?

klotildabazarik
Včera o 20:52

@anonym_autor sa odstahuj co ine?

anonym_035558
Včera o 21:02

@anonym_autor akú školu študuješ? Ja som na jednej z najtazsich VŠ na Slovensku dokázala aj brigádovať. Rodičia mi prispievali ale 70% som musela zatiahnuť sama. Ale teda nebyvala som sama v byte mala som spolubývajúce. Sama v byte to nedáš finančne ak študuješ v BA. Intrák nezvažuješ? Určite ti niečo rodičia prispejú, sú prísni takže im určiite záleží na tom aby dcerenka dostduovala

anonym_dae659
Včera o 21:10

Bývala som doma do 24r. Kým som študovala na VŠ. Áno, žiadne prespávačky nikde, žila som u rodičov, oni ma viac menej živili, takže som dodržiavala ich pravidlá. A nič mi neušlo. Po skončení VŠ som si našla prácu, osamostatnilla som sa a užila som si toľko slobody, že až veľa bolo.

anonym_059c5d
Včera o 21:52

neter tiež chodila na vš viacmenej kvôli rodičom.
v lete odišla do brigádu do zahraničia. Tesne pred príchodom poslala rodičom sms že sa viac domov nevráti, že ostáva v zahraničí. Otec z tejto správy nespal pol roka.
V zahr. bola asi 3 roky.

autor
Včera o 23:53
@anonym_b5b867

S novým priateľom sa chystáš na dovolenku? A so starým ťa mama na dovoenku pustila? Nemeniš často pristeľov ?

@anonym_b5b867 nemenim, mala som len jedného na dva roky, a s ním má pustila keď sme spolu boli pol roka cca

anonym_0912e9
Dnes o 01:01

jedináčik? Rodičia čo povedia to platí alebo sú schopní robiť aj ústupky?

vilma7
Dnes o 05:20

A v čom ti akože uteká život??? V ničom.

Nájdi si podnájom, prácu a študovať mozes externe alebo ked si na štúdiom zarobíš. Rodičov asi nezmeníš.

sophinella
Dnes o 06:54

@anonym_autor cele zle. Ja taketo nezmyselne pravidla a zakazy nemam. V pohode ma pustia hocikam, chodim von, aj na diskoteky obcas. V sobotu som bola u priatela v noci do druhej, na silvestra sme boli na chate, cez prazdniny sme isli na tri dni na vylet. Aj s kamoskami som bola. Sice ucim sa dobre, nerobim sprostosti, mozu mi verit, nezneuzivam to. Keby to bolo inak, mozno by aj mama mala iny pristup. Ale urcite si neviem predstavit, ze by som uz bola na VS, a toto by mi robila.
No tazko ti poradit, co mas robit, ked to jedine co mozes urobit, ty nechces urobit.