icon

Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?

29. nov 2025

Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?

Strana
z10
jana_eyre_2
2. dec 2025

hlavne sa autorka porad s odborníkmi, ktorí by mu vedeli nájsť vhodnú prácu, vedeli by odkomunikovať firmy, kde by vyšli v ústrety jeho potrebám..

https://www.sosrdcom.sk/o-profesia-labe/

vo firme kde pracujem je pár ľudí vďaka profesia Lab zamestnaných a myslím že sú spokojní oni, aj ostatní..

autor
2. dec 2025
@anonym_4b7fdc

@anonym_autor Pekny chat gpt

@anonym_4b7fdc ja som robila na call centre od multifunkčného agenta, cez leadra telesales, supervízora po trénera predajných zručností, čiže nepotrebujem k tomu chatgpt, aby som zosumarizovala, čo je prácou agenta call centra a aké skills by mal mať.

autor
2. dec 2025
@jana_eyre_2

hlavne sa autorka porad s odborníkmi, ktorí by mu vedeli nájsť vhodnú prácu, vedeli by odkomunikovať firmy, kde by vyšli v ústrety jeho potrebám..

https://www.sosrdcom.sk/o-profesia-labe/

vo firme kde pracujem je pár ľudí vďaka profesia Lab zamestnaných a myslím že sú spokojní oni, aj ostatní..

@jana_eyre_2 ďakujem, už si myslím, že sme našli riešenie, s ktorým by mohol byť aj on ok. Dôležité je, aby operácia dopadla ako tak dobre a dal sa dokopy z nej rýchlejšie, ako pri tej prvej. Dovtedy bude mať brigádu, snáď to zvládne a hlavne nech sú s ním spokojní. Je to len dočasné riešenie, ďalej sa uvidí, či toto bude pre neho cesta. Pekný deň všetkým 🙂.

anonym_20972c
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_4b7fdc ta práca je vec, na ktorej pracujeme 9 mesiacov. Dnes sme sa finálne dohodli, že by mohol pracovať, aspoň na pár hodín mesačne. O kontrole na neurochirurgii som nevedela ani ja. To si rieši brat sám, nehovorí mi o každom jeho kroku. Sama som prekvapená, že sa dohodli na ďalšej operácii, keď pred mesiacom ju ešte odmietal, lebo sa bál. Zrejme nemá čo stratiť. Každopádne tá brigáda na nákupe bude skôr taká na kávu, za pár eur mesačne, ale aspoň získa nejakú prax, keď by sa ukázal v dobrom svetle, tak po rekonvalescencii s ním môžu rátať. Aspoň tú maďarčinu využije v práci 🙂.

@anonym_autor a teraz daj tu o červenej ciapocke prosím. Inak tých pár eur na akoze kávu ho nebodaj vytrhne z biedy?
A prosím ta, najmä ho nepchaj do školstva 🙏 taky ako tvoj (nevzdelany) brat tam naozaj nemajú co hľadať.

anonym_20972c
2. dec 2025
@pipimonterova

@anonym_autor ved nech si urobi sbs kurz a bude esbeeskar.Nuz ale musi stat.Aku pracu by mal vlastne robit ked nemoze dlho sediet ani stat?

@pipimonterova žiadnu. Jeho snom ja ID, na ktorý narok nema.

unbeholfen
2. dec 2025
@anonym_autor

@unbeholfen na call centre potrebuješ byť hlavne rýchly, mať multitasking, time management, zvládať náročných zákazníkov a vedieť uzavrieť obchod. Popri tom, ako rozprávaš a hovorí klient, robíš poznámky do systému, načítavaš si informácie o zákazníkovi a jeho histórii, preklikávaš sa na web na produkty, ich špecifikáciu a cenu a značíš objednávku tak, aby sa ti hneď počas hovoru generoval template zmluvy. Okrem štandardných cien prichádzajú kampane, čiže musíš sa stále učiť nové produkty a nové ceny a benefity. Potrebuješ výborné komunikačné zručnosti, schopnosť argumentácie, znalosť predajných techník - napr. noha vo dverách, dvere pred nosom, kotvenie, sociálny dôkaz, framing, nedostatok, reciprocita apd. Na call centre plníš predajné plány a každý aj incoming hovor tzv. inbound musíš preklopiť na predajný. Okrem toho väčšina call centier dnes funguje na princípe outboundov - tzv. telesales oddelení, ktoré rieši prioritne odchádzajúce hovory. Musíš mať silný ťah na bránku a byť ok s tým, že musíš plniť predajné plány a tvoje odmeňovanie je závislé od výkonu.

@anonym_autor ďakujem. Je toho dost. Hlavne tie noermy že ak nepredáš tolko kolko vyžadujú tak vyhadzov že? Pre laika to vyzerá lahko, že len telefonuješ ale naozaj to tak neni. Keď sú ludia otrávení tými telefonátmi, nič nechcú alebo nemajú peniaze. Ja som na tom dosť podobne ako ten spomenutý brat. Z každej práce ma vyhodia, lebo nazvládam, nestíham, mal som už cez 50 zamestnaní, tam kde niesu normy, tam zase kolegovia majú príliš veľa času a začne šikana, zamestnávatel nemá páky aby to riešil, väčšinou to ani nechcú riešiť a bagatelizujú. Tak nakoniec musím odísť ja. Tak som uvažoval nad prácou v call centre. Ale po tom čo si vymenovala by som letel medzi prvými.

unbeholfen
2. dec 2025
@pipimonterova

@anonym_autor ved nech si urobi sbs kurz a bude esbeeskar.Nuz ale musi stat.Aku pracu by mal vlastne robit ked nemoze dlho sediet ani stat?

@pipimonterova ja mám kopu kurzov ako SBS aj VZV a je mi to nanič, v jednej ma šikanovali a v druhej som nestíhal.

unbeholfen
2. dec 2025

Ja mám polovičný ID mám psychiatrickú diagnózu, ale tiež nechcel posudkový dať. Takže takmer nastala situácia že ID nebude, ale odporučili nám úradníčky že treba ísť do sociálnej poisťovne aj s papiermi od lekárov. Tak sociálna poisťovňa to nejako prepočítala a uznali ID. Na základe tých náleziv treba ísť na úrad práce a vybavia ZŤP preukaz. Hlavne tým získa že štát zaplatí odvody aby nevznikal dlh na zdravotnom poistení, keď sa so zamestnaniami nedarí, ale to že budú aj peniaze som ani ja nečakal. To vypočítali z odpracovaných rokov a vyšlo mi. Ale to nieje suma na vyžitie tak pracovať treba ale ID je hlavne o tom aby sme mohli ísť do sociálneho podniku, chránenej dielne, kde už zamestnávatel musí dohliadnúť aby nebola šikana. a nemôže dať také nesplnitelné normy a nadludské výkony.

unbeholfen
2. dec 2025

@anonym_autor takže skúste toto vychodiť. Tam vyššie čo píšem si prečítaj.

autor
2. dec 2025
@unbeholfen

@anonym_autor ďakujem. Je toho dost. Hlavne tie noermy že ak nepredáš tolko kolko vyžadujú tak vyhadzov že? Pre laika to vyzerá lahko, že len telefonuješ ale naozaj to tak neni. Keď sú ludia otrávení tými telefonátmi, nič nechcú alebo nemajú peniaze. Ja som na tom dosť podobne ako ten spomenutý brat. Z každej práce ma vyhodia, lebo nazvládam, nestíham, mal som už cez 50 zamestnaní, tam kde niesu normy, tam zase kolegovia majú príliš veľa času a začne šikana, zamestnávatel nemá páky aby to riešil, väčšinou to ani nechcú riešiť a bagatelizujú. Tak nakoniec musím odísť ja. Tak som uvažoval nad prácou v call centre. Ale po tom čo si vymenovala by som letel medzi prvými.

@unbeholfen on je psychicky v pohode, pred operáciou chrbtice zvládal aj tempo, myslí mu to pomerne rýchlo a robil aj ťažkú prácu. Len sa po 20r vo výrobnej spoločnosti troku dokatoval. Čiže čo čert nechcel, išli operácie za sebou, najprv také banálne, čo sme si mysleli, že nič nie je a potom ho jeden deň vo výrobe vyplo a skončil v nemocnici na neurológii a dávali ho tam dokopy, Čaká ho teda druhá operácia. Dovtedy bude mať brigádu na nákupe a po operácii snáď sa zotaví skoro a nabehne aj na zmluvu. Už to zrejme nikdy nebude tak ako to bolo predtým, ale snáď to bude lepšie a uchytí sa to na tom nákupe. Uvidíme.

unbeholfen
2. dec 2025
@anonym_autor

@unbeholfen on je psychicky v pohode, pred operáciou chrbtice zvládal aj tempo, myslí mu to pomerne rýchlo a robil aj ťažkú prácu. Len sa po 20r vo výrobnej spoločnosti troku dokatoval. Čiže čo čert nechcel, išli operácie za sebou, najprv také banálne, čo sme si mysleli, že nič nie je a potom ho jeden deň vo výrobe vyplo a skončil v nemocnici na neurológii a dávali ho tam dokopy, Čaká ho teda druhá operácia. Dovtedy bude mať brigádu na nákupe a po operácii snáď sa zotaví skoro a nabehne aj na zmluvu. Už to zrejme nikdy nebude tak ako to bolo predtým, ale snáď to bude lepšie a uchytí sa to na tom nákupe. Uvidíme.

@anonym_autor ale na také tiež je ID a keď posudkový nechce dať (ani mne nechcel dať) tak do sociálnej poisťovne a oni vedia nejako aj vo vlastnej osi posúdiť. My sme tiež mysleli že nič z toho nebude a bolo.
V podstate psychická porucha je z pracovného hladiska skoro to isté ako pohybové lebo darmo som fyzicky zdravý ale neviem jednať s luďmi, nezapadnem do kolektívu, nestíham tempo, neviem multitasking, nezvládam pracovné tempo… Takže darmo sa hocikde zamestnám do mesiaca ma vyhodia.

autor
2. dec 2025
@unbeholfen

@anonym_autor ale na také tiež je ID a keď posudkový nechce dať (ani mne nechcel dať) tak do sociálnej poisťovne a oni vedia nejako aj vo vlastnej osi posúdiť. My sme tiež mysleli že nič z toho nebude a bolo.
V podstate psychická porucha je z pracovného hladiska skoro to isté ako pohybové lebo darmo som fyzicky zdravý ale neviem jednať s luďmi, nezapadnem do kolektívu, nestíham tempo, neviem multitasking, nezvládam pracovné tempo… Takže darmo sa hocikde zamestnám do mesiaca ma vyhodia.

@unbeholfen písali sme odvolanie s právnikom. Jeho primárnu diagnózu ohodnotili na málo %, na ostatné nedali nič. Teraz keď bude po 2, operácií a bude mať stále problémy, požiada opäť. Odvolanie išlo do BA na centrálu priamo.

unbeholfen
2. dec 2025
@anonym_autor

@unbeholfen písali sme odvolanie s právnikom. Jeho primárnu diagnózu ohodnotili na málo %, na ostatné nedali nič. Teraz keď bude po 2, operácií a bude mať stále problémy, požiada opäť. Odvolanie išlo do BA na centrálu priamo.

@anonym_autor počkaj ešte som dopísal nejake veci. My sme tiež plánovali odvolanie, ale boli sme prekvapený keď sociálna poisťovňa vyriešila takto.

unbeholfen
2. dec 2025

Len možno horšie berú nive zranenia. Ja som mal psychické problémy celý život od škôlky som evidovaný ako psychicky chorý. Chodil som do pomocnej školy, bol niekolkokrát hospitalizovany na psychiatrii a mal som na to papiere tak možno preto skôr uznali ID ale išlo to s ťažkosťami.

gabrielabydzo
2. dec 2025
@doriiis

@pribinak ... Ty aj čítaš, či len chrlis nasratost? Maturitu ma

@doriiis Autorka hneď v úvode píše že športoval a nemá ani maturitu!!

tiika
2. dec 2025
@gabrielabydzo

@gabrielabydzo hneď v úvode píše: Dorobil si maturitu..

doriiis
2. dec 2025
@gabrielabydzo

@gabrielabydzo ... 🙄Ďalšia, čo nečíta poriadne

anonym_a9a544
2. dec 2025
@anonym_20972c

@pipimonterova žiadnu. Jeho snom ja ID, na ktorý narok nema.

@anonym_20972c ty si strašná krava. Koho snom už len môže byť ID. Kto by vymenil zdravie za ID. Hrabe ti?

unbeholfen
2. dec 2025
@anonym_a9a544

@anonym_20972c ty si strašná krava. Koho snom už len môže byť ID. Kto by vymenil zdravie za ID. Hrabe ti?

@anonym_a9a544 to nieje sen ale jediné riešenie. Mne ID vyriešilo dosť problémov aj keď nie všetky.

anonym_888fb7
2. dec 2025
@anonym_a9a544

@anonym_a9a544 Na Slovensku každý nevzdelanec, lenivec a vychcanec. Čiže veľmi veľa ľudí. A netvárme sa, že nie. Invalidný dôchodok, rovnako ako predĺžený rodičák a opatrovateľský príspevok je pracovný sen mnohých ľudí.

anonym_4b7fdc
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Mysli mu to rychlo, len nema vodicak, nevie robit s pc, nema maturitu, nevie vlastne nic okrem jednoduchych manulanych prac...zase sa zamotavas

anonym_4b7fdc
2. dec 2025

Opravujem, maturitu si dorobil, ale bola mu na nic

unbeholfen
2. dec 2025

My také nevyužijeme. Aj ja som kedysi veľmi dávno bol na počítačovom kurze, ale k lopate mi to bolo na nič. Celý žuvit robím manuálne pomocné práce. Tam maturita a kurzy nemajú zmysel.

Ja som tak že neviem nič okrem jednoduchých manuálnych prác, a je veľmi ťažké si nájsť také zamestnanie. Väčšinou sú len vo forme brigád a fušiek.

anonym_20972c
2. dec 2025
@anonym_a9a544

@anonym_a9a544 ak nie si troll, tak potom tu kecas 2 na 3.
Si môžeš vybrať.
Tvoj brat je jeden lenivec, nepouzitelny na nič, ktorý len čaká, co mu kapne od statu. Sama píšeš, že vyziera tvoju matku. A sorry, ale byt 2 roky na PNke je sila. Jasne, ze sa mu uz nechce robiť. Keby mal ďalej tu PNku, ani robiť nepotrebuje, ze? Tak preto sníva o tom ID. Aj pri tej druhej PNke len účelovo odrobil istý čas, aby ju zase mohol čerpať. Keby bol prípad na ID, už dávno ho ma. A môžu mu chrbticu operovať aj 5x. Samotná operácia mu ešte nezakladá narok na ID.

gabrielabydzo
3. dec 2025
@doriiis

@gabrielabydzo ... 🙄Ďalšia, čo nečíta poriadne

@doriiis Chodil na SOU bez maturity ....píše autorka.Kde píše že má ukončenú maturitu?? Nemôže stať, nemôže sedieť, nemôže nič ťažké dvíhať.NIČ nemôže.Či aj to je podľa teba blud alebo ako?Nájdi mu prácu,takému čo nič nemôže,keď si taká chytrolínka.Nepoužitelny chlap do života ale asi podľa teba úplne úspešný.Vezmi si ho k sebe domov.

doriiis
3. dec 2025
@gabrielabydzo

@doriiis Chodil na SOU bez maturity ....píše autorka.Kde píše že má ukončenú maturitu?? Nemôže stať, nemôže sedieť, nemôže nič ťažké dvíhať.NIČ nemôže.Či aj to je podľa teba blud alebo ako?Nájdi mu prácu,takému čo nič nemôže,keď si taká chytrolínka.Nepoužitelny chlap do života ale asi podľa teba úplne úspešný.Vezmi si ho k sebe domov.

@gabrielabydzo .... No chcela si uraziť brata autorky, ale akurát si urazila tak samu seba, že aká si blba, slepá a nevieš čítať.
Tak ako pre teba. Je to 10.riadok zhora, kde je to napísané a prikladám ti foto so zakrúžkovanou časťou. Aby si to v tom texte vedela nájsť.
Ostatné nepotrebuje komentár. Blbi lidi, taki lidi

anonym_a9a544
3. dec 2025
@anonym_4b7fdc

@anonym_autor Mysli mu to rychlo, len nema vodicak, nevie robit s pc, nema maturitu, nevie vlastne nic okrem jednoduchych manulanych prac...zase sa zamotavas

@anonym_4b7fdc ja neviem, prečo sa pozastavuješ nad tým, že nevie robiť s PC. Veď to je úplne normálne a bežné, že človek celý život pracujúci manuálne nebude PC zručný. A vodičák tiež nezvládne každý, môžeš byť neviem aký šikovný, múdry, ale keď je tam raz nejaký blok/fóbia, tak proste za ten volant nesadneš. Ja neviem, to sa tu teraz ideš vysmievať z ľudí s nižším vzdelaním, ktorí nerobia hlavou ale rukami? Majú brutálnu nevýhodu, ak ich takto zdravie zradí, predsa len človek duševne pracujúci má viac možností, ak sa mu stane niečo podobné.

jaroe
3. dec 2025
@gabrielabydzo

@gabrielabydzo ako hnusne si to napisala...nepoužitelny chlap....ty myslíš, že on je z toho nadšený, že má takéto zdravotné obmedzenia? Veď preto sem predsa autorka píše, či má niekto nejaký nápad, čím by sa mohol živiť.

unbeholfen
3. dec 2025

Maturita už neni nič, hlavne keď je externe. Ja robím celý život manuálne práce a na PC viem akurát tak hrať hry, sťahovať filmy a hudbu, napaľovať CD-čká, cracknúť softvér aby som ho zadarmo získal, dávať hudbu na USB kľúč alebo do mobilu, craknúť mobil aby sa dal použiť pirátsky softvér. V našich kruhoch sa toto na PC robí. Odblokovávajú telefóny a pod. Proste to čo my roboši potrebujeme. Ale zamestnávatelia chcú excel a také. Alebo angličtinu, ale nevím načo keď pri lopate je rozšírenejšia rómčina, maďarčina, slovenčina… A takisto aj ten excel mi bude pri lopate na nič. Teraz skôr ukrajinčina keďže v poslednej dobe ju je v robote počuť často.

Strana
z10