Ako pomôcť bratovi nájsť vhodnú prácu?
Ako pomôcť môjmu bratovi s prácou?
Ahojte, trápi nás celú rodinu môj brat a on sa tým trápi ešte viac. Nevieme mu pomôcť a skúsim napísať jeho príbeh. Brat je pekný chlap a vždy bol usmievavý, šikovný, baby na neho leteli, bol to športovec. Športoval celú základnú a strednú školu a tak učenie išlo bokom (chodil iba na SOU bez maturity) a všetko podrobil športu. Žiaľ v 19tich rokoch musel kvôli vážnemu zraneniu so športom skončiť. A tak ostal bez nejakého vzdelania a znalosti jazykov. Zamestnal sa vo fabrike a pracoval tam 20 rokov. Dorobil si maturitu. Robil manuálne, ale na viac vzdelanie nemal a išlo mu to. Práca bola ťažká a špinavá. Chcem ešte poznamenať, že nemá vodičák (v detstve bol účastníkom dopravnej nehody a má obrovský blok od detstva a jednoducho fóbiu zo šoférovania). Vo fabrike sa mu darilo, robil na zmeny. Po 20 tich rokoch si však práca vypýtala svoju daň. Začali mu zdravotné problémy. Kopilo sa to jedno na druhé a bol často PN ( zanesené dutiny a prepichovanie dutín opakovane, operácie nôh ( žíl, kolená), operácie pruhu opakovane, operácie žlčníka apd. Brat dostal výpoveď a bol rok doma na PN, dával sa zdravotne dokopy, potom si vybral ešte podporu. Potom si dlho nevedel nájsť prácu. Napokon sa zamestnal v druhom závode, ale ešte v skúšobnej dobe mal úraz chrbtice a musel byť operovaný. Prepustili ho a opäť bol rok na PN, to už dostával veľmi nízku PN. Operácia sa nie úplne podarila, má stále zdravotné problémy, bolesti, parestézie, nemôže nič dvihnúť, je veľmi unavený, má závraty a točenie hlavy. Je už viac ako rok po operácii. Podal si žiadosť o ID, ale bol mu zamietnutý, aj po odvolaní. Reálne nie je schopný fungovať viac ako 3h, aj to musí striedať polohy, nesmie iba stáť, alebo iba sedieť. Nič ťažké do ruky už vziať nevie. Okrem toho mu začali vážne problémy so žalúdkom a chodí po vyšetreniach a chudne, chudne...
Posledné roky je doma, u mami. ŽIjú z maminho dôchodku a jeho hmotnej núdze. Nič si neželá zo všetkého najviac, ako byť zdravý a robiť. Ale on po 3 hodinách musí oddychovať a ľahnúť si, lebo nevládze. Snažili sme sa mu nájsť robotu, ale aj zdravý človek má problém s robotou. Na administratívnu prácu potrebuje dobrú znalosť PC a jazyk, to nemá. Na IT nemá znalosti. Na ostatné činnosti nemá buď VP, ale neprejde lekárskou prehliadkou, nevie pracovať ani na zmeny. Veľmi by som mu chcela nejako pomôcť, ale neviem ako. Najviac sa bojím čo sa stane, keď tu mama nebude. On to nedá, ani zdravotne, ani psychicky, ani finančne. Čo by ste nám poradili? Ako mu pomôcť?
@doriiis to do určitej miery - ak treba staršieho človeka polohovať, obracať, umývať, to nezvládne.
@simsalabim
@anonym_autor ... Ale možno by sa dalo, že by opatroval iba takých, ktorých netreba dvíhať, polohovať, atď. Neviem, či sa to dá, len rozmyslam
Neda sa odvolat ohladom toho ID? Neviem, ako je to na SK, ale mne v AT tiez najprv pre syna prispevok kvoli autizmu zamietli, po odvolani schvalili.
@anonym_302b3f no ved sme sa odvolali, ja som mu s tym pomahala. Ani vo sne by nas nenapadlo, ze by mu ciastocny ID neschvalili. Ze by mu nedali aspon 40% na chrbticu a 5% na ostatne. Nic, ani na odvolanie. Ze bol zoperovany a je v poriadku.
@simsalabim
@anonym_autor ... Ale možno by sa dalo, že by opatroval iba takých, ktorých netreba dvíhať, polohovať, atď. Neviem, či sa to dá, len rozmyslam
@doriiis v DSS a zariadeniach sa to neda. Jedine to, co som spominala, osobnu asistenciu, ale niekomu vitalnemu, kto nepotrebuje dvihat a pomahat s hygienou.
@simsalabim
@doriiis ano, mozno sa to da. Ale ak by roznasal obedy a pomahal s upratovanim, ci by to zvladol.
Kedy mal naposledy podany ID ? Či by mu napr teraz neprešiel aspoň čiastočný
@doriiis ano, mozno sa to da. Ale ak by roznasal obedy a pomahal s upratovanim, ci by to zvladol.
@simsalabim ... Jaj no, to hej. Tak už neviem
@simsalabim ja poznam ludi, co robia v DSS, a je to tazka praca, aj pre zenu. Muzi tam robia naozaj velmi tazke roboty.
Kedy mal naposledy podany ID ? Či by mu napr teraz neprešiel aspoň čiastočný
@pribinak pol roka po operacii, odvolanie bolo 9m po operacii. Pred rokom a pol. Dali mu dohromady 35%.
Ono povedzne si pravdu, aj ked by mu schvalili ciastocny ID, nejakych 45%, kolko by dostal, mozno ak 300 eur? Mozno ani to nie. Robit by musel tak ci tak, z toho sam nevyzije jedneho dna.
@pribinak pol roka po operacii, odvolanie bolo 9m po operacii. Pred rokom a pol. Dali mu dohromady 35%.
@anonym_autor skúsila by som to opäť. Nech sa trosku posťažuje lekárke, napr že nezvláda toto a hento, zmeny počasia, trpnu mu nohy a tak
Aby mu to vyšlo aspoň na čiastočný
Ale mal by ai urobiť nejaký kurz, pozri čo u vás ponuka úrad prace
Aj 300 eur je lepšie ako nič a jemu to pomôže po psychickej stránke. Niečo má. Nejaký základ
@anonym_autor skúsila by som to opäť. Nech sa trosku posťažuje lekárke, napr že nezvláda toto a hento, zmeny počasia, trpnu mu nohy a tak
Aby mu to vyšlo aspoň na čiastočný
Ale mal by ai urobiť nejaký kurz, pozri čo u vás ponuka úrad prace
Aj 300 eur je lepšie ako nič a jemu to pomôže po psychickej stránke. Niečo má. Nejaký základ
@pribinak bol na odvolacej komisii v uvode 2025, so vsetkymi papiermi, hovoril jej o tom, ako preziva, ako nevladze, ake ma bolesti. Odpoved bola, ze to je cerstve, ze to trva aj rok, dva, kym sa to da dokopy, ze ma rehabilitovat a cvicit a bude v poriadku. Ze to nie je na ID. Tak ja teda neviem. On odtial odchadzal a plakal do telefonu skoro, ked som mu volala.
@pribinak bol na odvolacej komisii v uvode 2025, so vsetkymi papiermi, hovoril jej o tom, ako preziva, ako nevladze, ake ma bolesti. Odpoved bola, ze to je cerstve, ze to trva aj rok, dva, kym sa to da dokopy, ze ma rehabilitovat a cvicit a bude v poriadku. Ze to nie je na ID. Tak ja teda neviem. On odtial odchadzal a plakal do telefonu skoro, ked som mu volala.
@anonym_autor podať v novom roku opäť, musí byt trpezlivý a neodbytný ako naši spoluobčania
pomocný vychovávetaľ alebo asisten vychovávateľa v ŠKD? keď to vide s deťmi ako píšeš?
Alebo zatiaľ normálne po známosti hľadať či niekto nepotrebuje pomoc k deťom napr. po škole. odprevadiť zo školy do školy, urobiť úlohy - bol by troška mužský vzor..
A aj to opatrovanie by mohlo byť naši známi tak hľadali dohľad pre mamku ešte chodiacu, aj obsluha OK, ale zabúdala sa najesť, zobrať lieky, doprovod k lekárom...
pomocný vychovávetaľ alebo asisten vychovávateľa v ŠKD? keď to vide s deťmi ako píšeš?
Alebo zatiaľ normálne po známosti hľadať či niekto nepotrebuje pomoc k deťom napr. po škole. odprevadiť zo školy do školy, urobiť úlohy - bol by troška mužský vzor..
A aj to opatrovanie by mohlo byť naši známi tak hľadali dohľad pre mamku ešte chodiacu, aj obsluha OK, ale zabúdala sa najesť, zobrať lieky, doprovod k lekárom...
@janage ... Takéto som myslela. Lebo aj u nás často hľadajú niekoho k dôchodcom, kto im pomôže navariť, alebo ich zoberie na prechádzku, poda lieky a pod. Často to vidím na FB.
@janage toto by vedel robiť určite, ten asistent podľa mňa by mohlo byť fajn. Ako som písala, on by mal trpezlivosť a vie byť veľmi empatický ku deťom s hendikepom. Má aj veľmi rád zvieratá, len v ZOO by robil s bremenami aj na nejakej farme, to by fyzicky nedal.
@janage toto by vedel robiť určite, ten asistent podľa mňa by mohlo byť fajn. Ako som písala, on by mal trpezlivosť a vie byť veľmi empatický ku deťom s hendikepom. Má aj veľmi rád zvieratá, len v ZOO by robil s bremenami aj na nejakej farme, to by fyzicky nedal.
@anonym_autor ale asistent v škole sedí, sedí pri tom dieťati.
@anonym_autor Asistent na normálnej škole musí mať dúfam pedagogické vzdelanie a nemôže to byť akúkoľvek neschopný chlap z fabriky. A vôbec, nepríde mi normálne dávať cudzieho chlapa k deťom, ešte aj postihnutým. Už len podľa popisu je to des. Nejaký nesamostatný štyridsiatnik, bez ženy, bez detí, s fyzickými a psychickými problémami a niekto by mu len tak zveril dieťa - veď to je šialený nápad. Kto vie, ako by to dopadlo. Je mi zle už z tej predstavy. Navyše, ako môže niekomu pomôcť s učením, keď sám nebol nikdy schopný nič sa naučiť? To už by bol skôr využiteľný ako pomoc v nejakom DSS, ale to by musel mať tiež VŠ vzdelanie ako sociálny pracovník, pedagóg...
Inak, tento príbeh tu už bol, ale vtedy to písala akože známa toho muža, tiež mu veľmi chcela pomáhať, hoci s ním nič nemala, len jej ho bolo ľúto. Toto je ako cez kopirák, len teraz je to brat.
Tu je jediné riešenie - dochovať ho v rodine ako kedysi.a nech vám za to pomáha v domácnosti a s vašimi deťmi.
Autorka a čo venčenie psíkov napr. ak má vzťah k zvieratám, doučovanie toho čo mu ide napr. gramatiky - nech začne hoci zadarmo ako dobrovoľník - získa kontakt s ďalšími ľudmi, skúsenosti a odporúčania.
Nemáte v okolí kontaktnú osobu na predaj nota bene? Tam sú aj ludia čo im hrozí, že prídu o bývanie, nie len tí, čo oň prišli a mozno by mu pomohli aj s vhodnou prácou.
Cez šport, keď sa tomu toľko venoval by sa nedalo niečo poriešiť, pretrhal kontakty, už sa tomu vôbec nevenoval? Údržbár, upratovač, pomoc pri tréningoch detí....
zavolajte televíziu. poukážte na jeho naozaj zlý zdravotný stav a na to, že nemá nárok na ID, hoc mrte cigánov ID dostanú bez jediného odpracovaného roka iba preto, že preukážu, že sú debili. choďte tvrdo po tom. ja osobne mávam dni, kedy ledva vyleziem z postele /iná diagnóza/, a dni, kedy je lepšie. diagnóz po .....kt, ale ani jedna nie na 40%. SP to má bohovsky ošetrené. čo je však magické, je to, že cigáni vždy dosiahnu, čo potrebujú. možnosť vidím v medializácii jeho prípadu, inak už asi nepochodíte. ak je na tom vážne zle, čo teda nespochybňujem, tak nebude vládať ani ako asistent učiteľa (na čo si sa tu konkrétne pýtala). uvádzaš predsa, že neobsedí - chrbtica. čo myslíš, čo robí asistent učiteľa celé vyučovanie? sedí pri žiakoch, ktorí ho potrebujú a pracuje s nimi... takže tade cesta nevedie...
@anonym_autor Asistent na normálnej škole musí mať dúfam pedagogické vzdelanie a nemôže to byť akúkoľvek neschopný chlap z fabriky. A vôbec, nepríde mi normálne dávať cudzieho chlapa k deťom, ešte aj postihnutým. Už len podľa popisu je to des. Nejaký nesamostatný štyridsiatnik, bez ženy, bez detí, s fyzickými a psychickými problémami a niekto by mu len tak zveril dieťa - veď to je šialený nápad. Kto vie, ako by to dopadlo. Je mi zle už z tej predstavy. Navyše, ako môže niekomu pomôcť s učením, keď sám nebol nikdy schopný nič sa naučiť? To už by bol skôr využiteľný ako pomoc v nejakom DSS, ale to by musel mať tiež VŠ vzdelanie ako sociálny pracovník, pedagóg...
Inak, tento príbeh tu už bol, ale vtedy to písala akože známa toho muža, tiež mu veľmi chcela pomáhať, hoci s ním nič nemala, len jej ho bolo ľúto. Toto je ako cez kopirák, len teraz je to brat.
Tu je jediné riešenie - dochovať ho v rodine ako kedysi.a nech vám za to pomáha v domácnosti a s vašimi deťmi.
@anonym_888fb7 brat mal 15 ročný vzťah so slobodnou matkou dvoch detí. Býval s nimi, pomáhal im, deti vychovával ako svoje, pokúšali sa o dieťa, ale potratila. Akonáhle brat začal mať zdravotné problémy a vyhodili ho z práce, pre ňu už nebol zaujímavý, rozišla sa s ním a dnes ma iného. A tak sa brat vrátil domov ku mame. Nemá psychické problémy. Vďaka Bohu. Ak by nebol tak psychicky silný, nedal by to celé a dnes by tu nebol. Napriek tomu všetkému obdivujem jeho vieru, že bude lepšie a jeho zmysel pre humor.
Neviem ci to uz bolo spomenute, ale co tak kurz SBS?
@bielasovicka no vidíš, nechválili, dali mu 35%, na ostatné ani %. Že žiadna z ostatných nie je na ID. A na chrbticu 35%. Ani po odvolaní nezvihli.
@anonym_autor to je zvláštne, môjmu zaťovi teraz schválili ID cez 40% a dostane cca 300€. A to mal "iba" dve operácie chrbtice a normálne normálne robí vo fabrike na tri zmeny.
školníka. to nie je náročné, aj si posedí, aj niečo urobí.
ak si zo ZA tak ti dám typ.
@anonym_autor to je zvláštne, môjmu zaťovi teraz schválili ID cez 40% a dostane cca 300€. A to mal "iba" dve operácie chrbtice a normálne normálne robí vo fabrike na tri zmeny.
@anonym_5fb65a tak jemu sa to asi podarilo a je opäť fit nie? Tak by to malo byť v normálnom prípade. Že operácia ťa vratí späť do života, nie že ťa z neho vyradí.
@anonym_888fb7 asistent si toto vzdelanie može dorobiť počas práce - on má maturitu a sú oblasti, v ktorých je dobrý ako gramatika. Je trpezlivý a vie to s deťmi aj s tými s hendikepom. Čo také špeciálne by potreboval ako asistent v ŠKD, kde už často ani úlohy deťi nerobia, ale naopak treba sa im trpezlivo venovať pri rôznych činnostiach. A tiež ŠKD je nie na 8hod. denne v kuse.
@anonym_5fb65a to je práve ten nerovnaký prístup, že jeden raálne nedokáže pracovať a neuznajú a druhý veselo robí a má aj ID
zavolajte televíziu. poukážte na jeho naozaj zlý zdravotný stav a na to, že nemá nárok na ID, hoc mrte cigánov ID dostanú bez jediného odpracovaného roka iba preto, že preukážu, že sú debili. choďte tvrdo po tom. ja osobne mávam dni, kedy ledva vyleziem z postele /iná diagnóza/, a dni, kedy je lepšie. diagnóz po .....kt, ale ani jedna nie na 40%. SP to má bohovsky ošetrené. čo je však magické, je to, že cigáni vždy dosiahnu, čo potrebujú. možnosť vidím v medializácii jeho prípadu, inak už asi nepochodíte. ak je na tom vážne zle, čo teda nespochybňujem, tak nebude vládať ani ako asistent učiteľa (na čo si sa tu konkrétne pýtala). uvádzaš predsa, že neobsedí - chrbtica. čo myslíš, čo robí asistent učiteľa celé vyučovanie? sedí pri žiakoch, ktorí ho potrebujú a pracuje s nimi... takže tade cesta nevedie...
@amdornik oni majú všetci ID na psych. diagnózy. Ja tomu vôbec nerozumiem. ...

Neda sa odvolat ohladom toho ID? Neviem, ako je to na SK, ale mne v AT tiez najprv pre syna prispevok kvoli autizmu zamietli, po odvolani schvalili.