Ako prekonať sebadeštrukčné sklony a negatívne myšlienky?
Dobrý deň,
prispievam do fóra s trošku dosť netradičnou témou s cieľom nájsť kroky ako postupovať ďalej.
Som 26r muž, pracujem na home office. Celý tento rok 2025 sa začal veľmi zle pre mňa, začalo to pokazeným autom na ceste na kamarátovu svadbu, následne veľmi ťažké situácie s ex priateľkou ktorá mi ešte viac pomotala hlavu po rozchode a nakoniec ma aj tak poslala kade ľahšie - čo viedlo ku sebapoškodzovaniu sa formou rezania a pokračovaním vo svojích hazardných sklonoch.
Postupne po mesiacoch tohto celého to vyústelo do veĺmi silných negativých psychických obrazov o sebe samom - vyslovene sa neznášam - odčlenennia sa od spoločnosti (niesom v kontakte skoro s nikým a odstránil som si socialne siete po tom ako som verejne tam prial každemu nech zomrú), prehrávaním celých výplat v herni, dlhov voči inštitúciam a blízkym, prestalo mi záležať na všetkom, na sebe, som arogantný, drzý a prajem každému okolo mňa len to najhoršie (často krát aj mojím blízkym smrť - hlavne pod vplyvom alkoholu, a následne aj sebe samému).
Dosť som aj zneužíval alkohol a pár mesiacov dozadu som pod vplyvom alkoholu sadol do auta - s myšlienkou že už je mi všetko jedno - a nabúral v noci do cudzieho plota, priśiel o vodičák a spôsobil škody za 10000 euro.
Momentálne situácia pretrváva, som izolovaný, neznášam sa, alkohol už ale pijem velmi príležitostne, čo príde z výplaty - a niesu to male peniaze - ide do herne, dlhy pretrvávajú.
Dnes som bol svojmu nebohému otcovi na hrobe a v hlave som si hovoril že čoskoro sa aj tak vidíme.
Som psychiatricky pacient, diagnostikovaný na úzkosti a depresie ale doktorka o týchto "temných" myšlienkach nevie, ale vie o tom že som nabúral pod vplyvom a o hazarde.
Čo mám robiť? Mám pocit že takto to ďalej nemôže ísť a obávam sa že stratim kontrolu nad sebou a siahnem si na život. Takýto som nebýval ale mám pocit že niečo so mnou je veľmi zle tento rok.
Daj sa hospitalizovať na psychiatrii
@doriiis Rád by som ale kto bude robiť? Tým pádom prídem už aj o robotu, veci treba mesačne platiť a dlhy treba vyrovnať.
@doriiis Rád by som ale kto bude robiť? Tým pádom prídem už aj o robotu, veci treba mesačne platiť a dlhy treba vyrovnať.
@jan1234567 preco tvoja lekarka nevie o vsetkych tvojich problemoch? Preco ich pred nou zatajujes? Ako chces z toho von, ked ta nemoze liecit adekvatne tvojmu stavu?
Ked budes hospitalizovany, bude ti vyplacana PN, takze na to co nutne musis zaplatit peniaze mat budes.
@anonym_4dbcd2 Ovladaj sa, prosim ta 🤦♀️
@jan1234567 Bola som na tom podobne, ale v takej viac light forme. Absolvovala som diagnostiku klinickym psychologom a vyslo mi bpd. Neviem ti poradit ale viem to pochopit. Je to shit ale nikto to nevyriesi za teba. Mne pomohlo nadchnut sa pre jeden sport a podriadit tomu vsetok svoj volny cas, mat rutinu a kamosov. Aj ked v najtemnejsich chvilach som volala do Svajciarska kvoli eutanazii. Po dvoch rokoch som viacmenej stabilna. Prajem ti vela stastia 🌸
@anonym_4dbcd2 Ovladaj sa, prosim ta 🤦♀️
@jan1234567 Bola som na tom podobne, ale v takej viac light forme. Absolvovala som diagnostiku klinickym psychologom a vyslo mi bpd. Neviem ti poradit ale viem to pochopit. Je to shit ale nikto to nevyriesi za teba. Mne pomohlo nadchnut sa pre jeden sport a podriadit tomu vsetok svoj volny cas, mat rutinu a kamosov. Aj ked v najtemnejsich chvilach som volala do Svajciarska kvoli eutanazii. Po dvoch rokoch som viacmenej stabilna. Prajem ti vela stastia 🌸
@anonym_b914b3 čiže v skratke HPO. Aj ja to mám. A kopec dnešných mladých ľudí to má. Sklony ku sebapoškodzovaniu, závislostiam, nefunkčné vzťahy.
@anonym_b914b3 čiže v skratke HPO. Aj ja to mám. A kopec dnešných mladých ľudí to má. Sklony ku sebapoškodzovaniu, závislostiam, nefunkčné vzťahy.
@anonym_b44def Z toho co si popisoval mi to hned napadlo. Ked sa z toho najhorsieho "vyliecis", tak tvoj zivot bude objektivne lepsi ale strasne mi niekedy chybaju tie downs, pretoze vdaka nim som mohla tak silno prezivat tie highs. Ak sa chces nieco viac dozvediet, tu vela pochopenia nenajdes, vid prispevky vyssie. Odporucam reddit alebo quoru. A terapiu. Niekolkorocnu. Pretoze aj ked sa ti bude zdat, ze sa citis lepsie, tak s touto diagnozou je to klam 😀
@anonym_b44def Z toho co si popisoval mi to hned napadlo. Ked sa z toho najhorsieho "vyliecis", tak tvoj zivot bude objektivne lepsi ale strasne mi niekedy chybaju tie downs, pretoze vdaka nim som mohla tak silno prezivat tie highs. Ak sa chces nieco viac dozvediet, tu vela pochopenia nenajdes, vid prispevky vyssie. Odporucam reddit alebo quoru. A terapiu. Niekolkorocnu. Pretoze aj ked sa ti bude zdat, ze sa citis lepsie, tak s touto diagnozou je to klam 😀
@anonym_b914b3 mne to pises? Ja zijem s diagnozou 28 rokov.
@anonym_b914b3 mne to pises? Ja zijem s diagnozou 28 rokov.
@anonym_b44def Hupsik, sorry, myslela som, ze odpovedam autorovi.
@jan1234567 👆
A v tej herni kolko zarabas? Nebolo by vyhodnejsie sa zapisat na ten zoznam negemblerov?
@jan1234567 preco tvoja lekarka nevie o vsetkych tvojich problemoch? Preco ich pred nou zatajujes? Ako chces z toho von, ked ta nemoze liecit adekvatne tvojmu stavu?
Ked budes hospitalizovany, bude ti vyplacana PN, takze na to co nutne musis zaplatit peniaze mat budes.
@viestta prečo? Lebo vie, že keby jej to povedal, tak ho pošle na hospitalizáciu na psychiatriu. A to nechce. Tam by nemohol gemblit a piť.
@anonym_b914b3 nevieš sa adekvátne vyjadriť po slovensky? Nie každý ovláda Aj.
@anonym_b914b3 nevieš sa adekvátne vyjadriť po slovensky? Nie každý ovláda Aj.
@anonym_3306e8 to napisala nazvy diskusneho fora 😆 inak sa to neda napisat
@viesttaja som svojej o sebaposkodzovani povedala a ani to neriesila.
@autor anonym , ked budes hospitalizovany, budes na PN, dake peniaze mat budes.
si v zacarovanom kruhu, tiez som pila, rezala sa, zavidela ludom, a doteraz mam zast, ked vidim ako sa niektorym rodinam dari, mne umiera rodina, som nestastna ked vidim ako sa vsetci stretavaju , ake banality riesia, a pritom na mna sa nakopili same sracky ...
a smutne udalosti v zivote.
mam odporucane chodit do denneho stacionara. to by si nedaL? pochopit ze nie si sam, co sa ma podobne, tiez obcas pijem, ale alkohol je hrozna vec, jednu zavislost s koncim a zacnem s druhou. ale vzdy si predstavim, ze zijem. a zivot si vazim. vzchop sa. urcite to ries. si mlady, a toto je way to hell. co vedies. ja to zacinam riesit no postupne. tiez ma irituju ludia co riesia debiliny a pritom zivot je totalne o inom. najviac sa mi pacia kamarati co vedia ze som na dne a zacnu sa mi chvalit ako sa maju dobre, ja som sa tiez odstrihla a najlepsie je mi samej. dokonca niekedy bez deti a muza. proste samej. dokonca som premyslala ake by to bolo ist dakam prec, sama. tiez ma vela veci nebavi, ale ked mi pred ocami sa zadusila milovana osoba, som pochopila, ze zivot je tak krehky. nenicme si ho. aj ked to tak nevnimas, zivot je dar. skus bojovat. nikto s nas nie je na tomto svete nahodne. nikto.
@anonym_4dbcd2 zavislost, hocjaka, je na najjednoduchsia cesta. preto. si tuto cestu vyberu.
@anonym_4dbcd2 zavislost, hocjaka, je na najjednoduchsia cesta. preto. si tuto cestu vyberu.
@anonym_6ae51d áno, to je podľa mňa ale také pubertálne, nevyzreté správanie, nefunkčné volanie o pomoc, miesto toho, aby sa človek zaťal a snažil sa ako vie.. a to hovorím ako človek, čo zrovna nemal na ružiach ustlané.
@anonym_6ae51d áno, to je podľa mňa ale také pubertálne, nevyzreté správanie, nefunkčné volanie o pomoc, miesto toho, aby sa človek zaťal a snažil sa ako vie.. a to hovorím ako človek, čo zrovna nemal na ružiach ustlané.
@anonym_4dbcd2 nevyzrete, asi skor toto. pozeram inymi ocami na zivot az ked mi dodychal iny zivot v rukach a pred ocami. ja som sa vsak sebapozkodzovala kvoli tomu ze som sa nechala zneuzit.
@anonym_4dbcd2 nevyzrete, asi skor toto. pozeram inymi ocami na zivot az ked mi dodychal iny zivot v rukach a pred ocami. ja som sa vsak sebapozkodzovala kvoli tomu ze som sa nechala zneuzit.
@anonym_6ae51d so zneužitím sa tu stretlo viacero z nás obijmam ťa na diaľku 🫂 aj s množstvom iným nepríjemným (na zvracanie životom), je to niečo neznesiteľné. Ale sama vidíš, že sebadeštrukčné sklony nie sú cesta. V dnešnej dobe, kedy ani psychológ nie je tabu je úplne zvláštne, že to ľudia neriešia a častokrát sú tieto slabé kusy ľudia, čo nič hrozné v živote nezažili a boli hýčkaní z každej strany, len ich akoby prehýčkali až dieťa (dospelák) už nevie čo so sebou.
Takýto človek je hrozba pre každého, kto sa mu pripletie do. cesty. Nejakú samovraždu tu nevnímam ako problém, skôr, že niekoho môže zabiť, či už vedome alebo z nezodpovednosti a zlosti.
@anonym_3306e8 to napisala nazvy diskusneho fora 😆 inak sa to neda napisat
@slnecnica30 tak nech predtým to napíše, že je to názov diskusného fóra. A nech dá veľké písmeno, tak človeku dopne.
@jan1234567 Ahoj, vidím, že to musí byť ťažké, chcem ťa podporiť, lebo som si prešla podobným dnom z ktorého som si myslela, že sa už nejde dostať. A stále sa z neho hrabem, ale ide to💓 Ak chceš - napíš ku nám do skup. mental health tu na modrom koníku, vypočujeme, poradíme, pozdieľame naše príbehy a hlavne sa budeš môcť vyrozprávať v bezpečnom mieste, ak sa na to cítiš a chceš. Ak máš otázky kľudne píš. Budeš vítaná😊

Daj sa hospitalizovať na psychiatrii