Ako prestať klamať?
Zacala som si vsimat ze zvyknem niekedy uplne bezdôvodne zaklamať. Napriklad aj v úplných banalitach, v ktorých by som klamat nemusela... Napriklad som ranajkovala omeletu, ale ked sa ma na to kamaratka spyta, poviem, ze som mala nieco ine. Mozno to robim castejsie, ale niekedy si to ani neuvedomim. Alebo sa ma niekto spyta co som robila a ja poviem ze som upratovala aj, ked som napr. malovala steny. To su len priklady. Niekde som citala ze to je priznak poruchy osobnosti, ale ja si nepridem ako psychopat. Empaticka som az az, rozreve ma fakt hocico. Nerobim to s cielom niekoho zmanipulovat, fakt si vacsinou az potom uvedomim, ze - Aha, zas som klamala. Uz mi to je samej neprijemne, lebo potom to musim dalej rozvijat, aby som nebola za kravu. Som jedina co to robi? Je to dovod na to, aby som isla ku psychologovi?
neklamať a hotovo
Ja by som ku psychológovi kľudne išla, zo zvedavosti, keby sa mi niečo takéto dialo a nevedela by som si to vysvetliť, zaujímal by ma názor odborníka na toto 🙂
@anonym_autor neviem, co by mohlo pomoct, ale urcite s tym nieco rob. Mam vo svojom okoli cloveka, ktory takto klame. Je to otrasne, tiez su to uplne kraviny, nechapem preco to robi, ale ja tej osobe uz nic neverim, aj keby to bola pravda. Beriem to tak, ze zo mna robi blbca…
@anonym_autor a nie je to tak, ze si v tej sekunde nevies spomenut (nejako sa zaseknes), tak rychlo tresnes nieco ine (co ta napadne)? Alebo ze niekde v podvedomi si chces nejak iracionalne chranit svoje sukromie? Vies v danej chvili (na jej zaciatku), ze klames? Ak ano, necitis tam vtedy nejaku pricinu/dovod, preco to robis (ides urobit)?
No konecne pohlad z "druhej strany" s vysvetlenim, preco to robis. Mas to pod kontrolou a nebude sa to nabalovat, mozno. My sme mali v dedine nieco podobne, v 1988 sa dovalila k susedom tlupa nasrdenych ludi, ze mlady slubil hodit ich na prisahu do Asu💔jeho mamka na nich, ci su udereni, ze veria sopliakovi, ze nema auto, ani VP, ani mapu CR. No povedz, preco to spravil? 🤣
Mozno si vsimaj akym osobam to klamstvo hovoris. Nie je to tak, ze by ta sudili alebo zahanbovali za pravdu a preto tresnes nieco ine?
Napriklad kamoska na omeletu: To keby ja zjem omeletu, tak som za chvilu ako vagon. Mala som taku kamosku, ta mala vycitky za vsetko co zjedla, az chorobne sa sledovala, ci je to zdrave, ci je to nizkokaloricke... bolo mi to jej posudzovanie neprijemne, tak som jej radsej nehovorila uz nikdy nic alebo sa nejako vyhybala odpovedaniu.
Alebo to malovanie/upratovanie: Raz svokor nadaval mojmu muzovi, ako krivo namontoval zachodovu dosku. Ja som sa v duchu zabavala, lebo to som montovala ja - moj muz je neprakticky, oni ho nic take nenaucili, len ho stale za vsetko sudi aj otec aj mama, co nevie... cize zase som radsej bola ticho, naco budem potapat seba aj muza este viac...
Podla mna ludia obcas takto mlcia a ked ta druha strana vyzaduje odpoved, povies jej co chce pocut, lebo je to jednoduchsie.
určite skús odborníka.
máme v rod. tiež takého čo klame a klame. už nevieme čo mu máme veriť. radšej som s ním už neni ani v kontakte, lebo ma nebaví počúvať blbosti čo si navymýšľa. Nechápem prečo to robí. Je to vzdelaný muž , dokonca v rokoch takže žiadny sopliak čo chce zaujať.
mne to skôr príde ako diagn. len nechápem aká.

Podľa mňa klamať = cielene zavádzať. Ak ti niečo vyletí len tak, to by som ako klamstvo nebrala, to je skôr že "huba rýchlejšia ako rozum", je dosť jedno, či si upratovala alebo natierala steny, aj či si jedla omeletu alebo rožok a zrejme aj tebe je to úplny šumák, možno je len jednoduchšie pre teba niečo vymyslieť, ako loviť v pamäti...