icon

Ako sa dostať z vyhorenia a získať čas pre seba?

14. dec 2025

Vyhorela som brutálne a netuším ako ďalej. Už skoro 20 rokov robím doma slúžku. Mám tri deti, úspešnú kariéru, vzdelávam sa, rozbieham svoj vlastný biznis. Aj napriek tomu, že mám dosť peňazí, stále som doma za slúžku. Manžel dobre zarobí, ale s domacnostou ani nehne, nevie, čo je to mat vysávač, metlu v ruke. Deti naháňam pomáhať mi, ale keď vidia, že ich otec nič nemusí, ani im sa dvakrát nechce. Jasne, bez problémov by som zaplatila upratovanie, ale tu u nás, žiaľ, také komplexné služby neponúkajú, iba ak nejaká tetuska možno chodí po domácnostiach niekde upratovať. A takej moc neverím, len takej no name tete, za ktorou treba chodiť- to mi nepomôže a nešetrí čas. Nemá mi ani kto niekoho overeneho odporučiť. Takže muklujem sama, nemám skoro vôbec čas na seba.
Baví ma moja práca, môj nový malý biznis, nemám problém učít sa s dieťaťom s poruchou učenia, variť. Ale túžim mat čas na seba, investovať zarobené peniaze do seba, ale nemám kedy. Ved treba dat veľký dom do poriadku, je nás 5, to je stále čo robiť. Keď mám trochu času, padnem do postele, to je jediný relax. Prosím poraďte, ako z toho von, ako nevyhorieť z domácnosti úplne. Dakujem

Strana
z2
doriiis
14. dec 2025

No možno konečne prestať robiť slúžku, vychovať deti poriadne a muža zatiahnuť do práce. Za tento stav si môžeš sama

majlo1234
14. dec 2025

Jedine ze sa zatnes. A nebudes im robit sluzku. Ukazes detom aj muzovi, ze tato praca sa nespravi sama. A ze je tazka.
A zaroven mozno zvolnot zo svojich narokov, a kludne vyskusat nejaku formu platenej pomoci. Pustit tu vecnu kontrolu nad svojou doˇacnostou a poriadkom, neustaly zoznam toho, co treba aby boli vsetci spokojni. Daj seba na prv miesto, o to viac, kedze sipim ze deti uz nie su najmensie

lukbe
14. dec 2025

Nechápem, čo neriesis muza, ale seba. Skús vynechať služby preňho, nech si varí, upratuje, perie. Deti su spolocne, dom ci byt tiež, takisto aj povinnosti ci vzájomná pomoc ma byť spoločná. Toto vyrieš.

ivik4
14. dec 2025

Obleciem sa a pri odchode poviem : idem na kavu, zatial uprac kuchynu pa. Ked uz nevie co ma robit tvoj muz, tak mu to povedz teda takto priamo. Naozaj si mozes zato sama, ved uz pri 1-2detoch si videla ze prstom nehne a dobrovolne s nim mas velku rodinu cize vela roboty dookola. Nech si odvykne ze vsade skaces

anonym_34d1f6
14. dec 2025

Urob rozpis sluzieb. A nie ze, ked niekto nieco neurobi, spravis to ty. Nechaj kludne bordel, nech vidia, ako to vyzera.

januska12323
14. dec 2025

Je to len a len tvoja chyba. Zadel domáce práce celej rodine a ty si vylož nohy. Neboj sa, od smradu a hladu neumrú.

tenerifka
14. dec 2025

Strajk-nevarit, neprat, neupratovat..... A hlavne vydrzat.

kavasaki370
14. dec 2025

@anonym_autor Držíme ti palce. Dáš to. V tomto buď ako chlap. Povedz a basta. Dávaj jasné pokyny. A rieš si aj seba. Svoj život. 💚

moze
14. dec 2025

Upratala by som si iba kuchynu a varila/prala iba pre seba. Aspon mesiac. Ak deti uz neveria na Jeziska, tak kludne aj cez vianoce.

autor
14. dec 2025

Odpoviem spoločne všetkým - manžel radšej bude žiť v špine, akoby mal upratať. Je pravda, že on navarí, ale varenie mám rada aj ja, ja potrebujem pomoc s upratovaním. Deti naháňam len ja, on chce mať pokoj. Možno len taky môj výkrik do tmy - ale vážne som si myslela, že v dnešnej dobe bude platená pomoc v domácnosti bežný štandard, ako napr.ze ľudia nevaria, ale stravujú sa vonku alebo majú donášky, že si dajú napiect atď, že si objednajú služby na sadenie a úpravy záhrady a pod. - to ja nepotrebujem. Tieto služby ako upratovanie domácností u nás nie sú. Kadejaké ženy, čo tieto služby poskytujú- je otázne na akej úrovni a či ich netreba kontrolovať, bez odporúčania je to také, no neviem....
Proste cítim frustráciu, že síce mam na to peniaze, ale neviem si takúto službu nájsť a žijem ako pred 50 rokmi. Tak v podstate rozmýšľam, na čo mi je kariérny úspech a peniaze, keď som slúžka a upratovacka ako moja babka, ktorá celý život poriadne nepracovala a bola len doma. Ale asi som sa fakt otravoval len vyrozprávať, ďakujem všetkým za rady.

januska12323
14. dec 2025

No okej ako chceš.

autor
14. dec 2025
@anonym_autor

Odpoviem spoločne všetkým - manžel radšej bude žiť v špine, akoby mal upratať. Je pravda, že on navarí, ale varenie mám rada aj ja, ja potrebujem pomoc s upratovaním. Deti naháňam len ja, on chce mať pokoj. Možno len taky môj výkrik do tmy - ale vážne som si myslela, že v dnešnej dobe bude platená pomoc v domácnosti bežný štandard, ako napr.ze ľudia nevaria, ale stravujú sa vonku alebo majú donášky, že si dajú napiect atď, že si objednajú služby na sadenie a úpravy záhrady a pod. - to ja nepotrebujem. Tieto služby ako upratovanie domácností u nás nie sú. Kadejaké ženy, čo tieto služby poskytujú- je otázne na akej úrovni a či ich netreba kontrolovať, bez odporúčania je to také, no neviem....
Proste cítim frustráciu, že síce mam na to peniaze, ale neviem si takúto službu nájsť a žijem ako pred 50 rokmi. Tak v podstate rozmýšľam, na čo mi je kariérny úspech a peniaze, keď som slúžka a upratovacka ako moja babka, ktorá celý život poriadne nepracovala a bola len doma. Ale asi som sa fakt otravoval len vyrozprávať, ďakujem všetkým za rady.

@anonym_autor nie *otravoval*, ale *potrebovala vyrozpravat* 😀

kavasaki370
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie *otravoval*, ale *potrebovala vyrozpravat* 😀

@anonym_autor chápeme neboj 😀😉

doriiis
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ... Skôr by som na tvojom mieste rozmýšľala, že načo je ti taký manžel a prečo si sa zobudila až po rokoch. A nevesty a zenichovia tvojich detí sa ti tiež raz ,, poďakujú".
Ty miesto riešenia problému v základe a to je vaša nefungujúca rodina a domácnosť hľadáš chybu inde
Preto si ako tvoja babka,lebo si si to také spravila

autor
14. dec 2025
@doriiis

@anonym_autor ... Skôr by som na tvojom mieste rozmýšľala, že načo je ti taký manžel a prečo si sa zobudila až po rokoch. A nevesty a zenichovia tvojich detí sa ti tiež raz ,, poďakujú".
Ty miesto riešenia problému v základe a to je vaša nefungujúca rodina a domácnosť hľadáš chybu inde
Preto si ako tvoja babka,lebo si si to také spravila

@doriiis neboj, moje deti vedia, aká je situácia. Najstarší syn je premiant v škole a ide na výberovu vš do zahraničia. Od mala ma pripomíname, že keď nebude partnerke pomáhať, tak je jeho psou povinnosťou zaplatiť tieto sluzby do spoločnej domácnosti, s čím už teraz súhlasí. Ale on bude, dúfam, bývať tam, kde budú tieto služby bežne dostupné, nakoľko so školou, ktorú plánuje vystudovat, nemôže bývať v nejakej diere.
A celkovo si myslím, že o nejakých 15 rokov budú konečne tieto služby dostupné a nebudeme žiť ako v minulom storočí.
Moje dve ďalšie deti sú ešte menšie, ale budú rovnako vychovavane a samozrejme pomáhajú, primerane veku, ale to je len taka mala vypomoc, gro je na mne.
Preto sa neboj o moje budúce nevesty a zaťov, moje deti už teraz vedia, že keď sa im nebude chcieť pracovať v domácnosti, budú si musieť tieto služby zaplatiť.

dadis
14. dec 2025
@anonym_autor

@doriiis neboj, moje deti vedia, aká je situácia. Najstarší syn je premiant v škole a ide na výberovu vš do zahraničia. Od mala ma pripomíname, že keď nebude partnerke pomáhať, tak je jeho psou povinnosťou zaplatiť tieto sluzby do spoločnej domácnosti, s čím už teraz súhlasí. Ale on bude, dúfam, bývať tam, kde budú tieto služby bežne dostupné, nakoľko so školou, ktorú plánuje vystudovat, nemôže bývať v nejakej diere.
A celkovo si myslím, že o nejakých 15 rokov budú konečne tieto služby dostupné a nebudeme žiť ako v minulom storočí.
Moje dve ďalšie deti sú ešte menšie, ale budú rovnako vychovavane a samozrejme pomáhajú, primerane veku, ale to je len taka mala vypomoc, gro je na mne.
Preto sa neboj o moje budúce nevesty a zaťov, moje deti už teraz vedia, že keď sa im nebude chcieť pracovať v domácnosti, budú si musieť tieto služby zaplatiť.

@anonym_autor Neverim, ze na SK je miesto, kde sa neda najst takato sluzba. Preco by to mala byt firma? Ved sa popytaj kamaratiek - urcite najdes 2-3, ktore platia nejakej pani, ak uz nechces verit portalom typu hlidacky.sk a pod.

doriiis
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ..... Aha, takže miesto toho, aby si ich naučila starať sa samých o seba a normálne fungovať, vedieť základné veci o starostlivosti o domácnosť, tak ich učíš, že však niekto to za nich spraví.
Tak potom dobre ti tak, ako si. Zaslúžiš si to

amdornik
14. dec 2025

nadobudla som pocit, že ste postavili veľký dom pánu bohu za chrbtom, lebo....? veľký lacný pozemok? zdedený pozemok? alebo neviem teda, v akej diere žiješ, že nedokážeš nájsť šikovnú a serióznu pani na upratovanie? neverím tomu, že aj keby šlo o dedinu, žeby sa taká nenašla, ktorá je šikovná a rada by si privyrobila.

autor
14. dec 2025
@amdornik

nadobudla som pocit, že ste postavili veľký dom pánu bohu za chrbtom, lebo....? veľký lacný pozemok? zdedený pozemok? alebo neviem teda, v akej diere žiješ, že nedokážeš nájsť šikovnú a serióznu pani na upratovanie? neverím tomu, že aj keby šlo o dedinu, žeby sa taká nenašla, ktorá je šikovná a rada by si privyrobila.

@amdornik ale žijem v okresnom meste, v strede Slovenská, nie je to žiadna diera, ani hladova dolina. A áno, nechcem hocijakú pani, ktorá nemá odporúčania, a ver tomu, že mu nemá kto doporučiť niekoho overeneho. Moje kamošky tieto služby nevyužívajú, zväčša sa upratali na hocijakú pozíciu do školstva, len aby sa moc nenarobili a mali plno času, hlavne cez leto stihnu dobehnúť počas svojho volna všetko, čo nestihli cez rok. Ja pracujem na vyššej biznis pozícii, času mám málo, preto riešim tento problém.

anonym_58aa30
14. dec 2025

Neverim ze uz vas neexistuju tzv gazdinky co ti pridu pomoct s domacnostou daj nazov okresu kde zijes
proste toto su len vyhovorky, normalne si najdi pani do domacnosti co ti bude chodit pravidéne plus zahradnika
a bezny poriadok nech robia aj deti

autor
14. dec 2025
@doriiis

@anonym_autor ..... Aha, takže miesto toho, aby si ich naučila starať sa samých o seba a normálne fungovať, vedieť základné veci o starostlivosti o domácnosť, tak ich učíš, že však niekto to za nich spraví.
Tak potom dobre ti tak, ako si. Zaslúžiš si to

@doriiis oni vedia tieto veci spraviť, sú vedení od malička. Ale ako každé dieťa, nechce sa im, veď ktoré deti to robia dobrovoľne, však? Ci ty máš tak úžasne deti, že všetko za teba spravia? Tak asi zato neupravujes pred Vianocami, ako si písala v inej diskusii.
Problém je ten, že ja keď im poviem, manžel na to kašle a radšej prehodí, že nech je doma kľud. Preto moje deti sú vedené k tomu, že keď na to nebudú mať čas, príp. nebude sa im chcieť, majú si to zaplatiť, nie ze to niekto ma spraviť za nich, normálne si majú kúpiť službu a to je rozdiel.
Ja som najstaršia z veľkej rodiny 5 deti a namakala som sa v detstve dostatočne a neznášala som to. Preto dúfam, že aspoň pre moje deti tu už bežne bude dostupná tato služba.

amdornik
14. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik ale žijem v okresnom meste, v strede Slovenská, nie je to žiadna diera, ani hladova dolina. A áno, nechcem hocijakú pani, ktorá nemá odporúčania, a ver tomu, že mu nemá kto doporučiť niekoho overeneho. Moje kamošky tieto služby nevyužívajú, zväčša sa upratali na hocijakú pozíciu do školstva, len aby sa moc nenarobili a mali plno času, hlavne cez leto stihnu dobehnúť počas svojho volna všetko, čo nestihli cez rok. Ja pracujem na vyššej biznis pozícii, času mám málo, preto riešim tento problém.

@anonym_autor tak keď nechceš, ako to ty píšeš - hocijakú pani, tak si upratuj sama. prepáč, ale vzbudzuješ vo mne taký dojem, že ty si človek, ktorý si všetko urobí najlepšie sám. a je dosť možné, že za roky si o tom presvedčila aj muža, tak čo by si nesadol a neoddýchol, keď ty si dokonalá? tak rob. per, var, upratuj...

autor
14. dec 2025
@anonym_58aa30

Neverim ze uz vas neexistuju tzv gazdinky co ti pridu pomoct s domacnostou daj nazov okresu kde zijes
proste toto su len vyhovorky, normalne si najdi pani do domacnosti co ti bude chodit pravidéne plus zahradnika
a bezny poriadok nech robia aj deti

@anonym_58aa30 @dadis nechcem hocijakú tetkuu z mesta, ktorá bude ohovárať co v ktorom šuplíku nasla, pripadne stale ju kontrolovat. Ak niektoré známe aj takúto pomoc mali, museli kontrolovať a behať za nimi. Ja by som preto chcela nejakú overenú službu od profi firmy a kľudne by som si za to aj priplatila.

doriiis
14. dec 2025
@anonym_autor

@doriiis oni vedia tieto veci spraviť, sú vedení od malička. Ale ako každé dieťa, nechce sa im, veď ktoré deti to robia dobrovoľne, však? Ci ty máš tak úžasne deti, že všetko za teba spravia? Tak asi zato neupravujes pred Vianocami, ako si písala v inej diskusii.
Problém je ten, že ja keď im poviem, manžel na to kašle a radšej prehodí, že nech je doma kľud. Preto moje deti sú vedené k tomu, že keď na to nebudú mať čas, príp. nebude sa im chcieť, majú si to zaplatiť, nie ze to niekto ma spraviť za nich, normálne si majú kúpiť službu a to je rozdiel.
Ja som najstaršia z veľkej rodiny 5 deti a namakala som sa v detstve dostatočne a neznášala som to. Preto dúfam, že aspoň pre moje deti tu už bežne bude dostupná tato služba.

@anonym_autor ... Hej, predstav si. Keďze sú k tomu vedené odmalička, tak vedia si izbu upratať a spraviť všetko. Od malého nákupu až po naloženie práčky. A dokonca aj zehlia. 🤷🏻‍♀️
Vieš autorka, zbytočne sa tu ofukujes. Zle si si to vytvorila, naučila a zaviedla. Zbytočne fnukas, za svoju situáciu si môžeš sama.

doriiis
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ... A nie, na Vianoce nijak extra neupratujem. Nie som otrok svojej domácnosti.

anonym_663880
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_58aa30 @dadis nechcem hocijakú tetkuu z mesta, ktorá bude ohovárať co v ktorom šuplíku nasla, pripadne stale ju kontrolovat. Ak niektoré známe aj takúto pomoc mali, museli kontrolovať a behať za nimi. Ja by som preto chcela nejakú overenú službu od profi firmy a kľudne by som si za to aj priplatila.

@anonym_autor Vieš, že existujú upratovacie firmy? Zamestnávajú aj ženy na RD, študentov, upratujú kancelárie, bytové domy, novostavby pred sťahovaním. V každom meste ich je niekoľko a stačí im zavolať a niekoho ti ponúknu. Aj jednorázovo aj pravidelne. Stačí si nadiktovať podmienky, v tejto dobe si mnohé ženy rady privyrobia.

anonym_9e734d
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor že ohovárať…lebo celé mesto zaujíma čo máte vy doma v suflikoch 🙈 v skutočnosti ste každému ukradnutí 🤭

autor
14. dec 2025
@anonym_663880

@anonym_autor Vieš, že existujú upratovacie firmy? Zamestnávajú aj ženy na RD, študentov, upratujú kancelárie, bytové domy, novostavby pred sťahovaním. V každom meste ich je niekoľko a stačí im zavolať a niekoho ti ponúknu. Aj jednorázovo aj pravidelne. Stačí si nadiktovať podmienky, v tejto dobe si mnohé ženy rady privyrobia.

@anonym_663880 pred par mesiacmi som zadala ponuku do takejto firmy asi 30 om od nás. Myslíš, že sa ozvali? Asi majú dosť zákaziek u ničh v okolí a 30 km dochádzať sa im nechce a to som chcela veľkú jednorazovú objednvku - hĺbkové čistenie, ktoré vraj preferujú.

wiliam3royal
14. dec 2025

Takých ľudí ako si ty poznám a že sa nakopili, "nikdy nemám na nič čas" a dnes už ležia po infarktoch a mozgových príhodách v nemocniciach a ak to prežili, sú doma ale už s doživotným postihnutím na fyzike / psychike, ja fakt nechápem načo robíš x-aktivít naraz, 3 deti, práca, štúdium, osobné podnikanie a ešte aj obskakovať manžela, deti ti vyrastú a nebudeš z nich mať nič lebo si svoj čas premrhala práve na 2 práce a štúdium, manžela si už ani neriešila lebo to šlo automaticky, dávaj si veľký pozor aby sa ti niečo nestalo lebo keď sa ti stane, tak tvoj muž neviem ako sa rýchlo dokáže adaptovať na novú realitu života, "Aj napriek tomu, že mám dosť peňazí", áno? Tak si kúp auto a choď sa poriadne vyvetrať z domácnosti, objednaj si víkendový pobyt, buď sama, užívaj si preboha, relaxuj!

marci9
14. dec 2025

Ty furt melieš o akýchsi službách, ale nie platená upratovačka, ale TVOJE DETI by mali upratovať!!! Či oni sú nejako postihnuté? Koľko majú rokov? Normálne by som si ich posadila a veľmi rázne by som im vysvetlila, ako to odo dneška bude fungovať. A boh ich ochraňuj, ak by to tak nebolo.

Strana
z2