icon

Ako sa zbaviť závisti voči rodine?

27. nov 2025

Ahojte, skúsim v skratke, môj otec bol ženatý dva krát, z prvého manželstva má iba mňa. Keď začal podnikať popri práci s kamarátom chodil domov v noci, potom už mal byt v meste a chodil domov iba cez víkend a neskôr až ani vtedy a nasledoval rozvod mala.som vtedy 8.. Mama bola na všetko sama a otcovi sa nechcelo platiť. Nebol pri mne, ked som ho najviac potrebovala. Kým som zmaturovala mama bola na tom zdravotne veľmi zle, lekári jej žial nevedeli pomôcť, jej stav sa stale zhrošoval. Miesto štúdia som musela opatrovať mamu.
Otec sa o pár rokov neskôr oženil, má dvoch synov. Mala som 23 keď mi mama zomrela, otec v tej dobe už predal firmu a s rodinou odišli do zámoria. Pred pár rokmi sa vrátili domov, rok nežijú spolu, akurát sa rozvádzajú.
Otec berie chlapcov na drahé dovolenky, a kupuje im ešte drahšie darčeky. O to viac ma bolí dianie posledných rokov. Mňa nikdy nikde nebral, ledva zaplatil výživné. Ani k sebe ma nepozval. Chcela som za ním vycestovať aby som prvé Vianoce nebola sama, ale nemohla som, údajne by sa mi nemohol dostatočne venovať.
On sa na rodinných stretnutiach akoby chváli, kde všade bol a čo všetko zažil, videl.
Závidím nerastným bratom, zážitky, čas strávený s otcom, celé ich detstvo. Ale aj materiálne veci a istotu v ich živote. Neviem sa odpútať od minulosti a aj po rokoch mi veľmi chýba mama. Som sama na dve deti a mám zdravotné problémy.

Strana
z2
autor
28. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor zatrpknutý clovek s pocitom krivdy sa nikdy nepohne dalej. A naopak bude sa mu to vraciat aj v zivote, kym to zo seba neda. Ok tak si nemala realne nikdy otca v pravom slova zmysle. To podla mna nema tak 40% deti. Teba zo zivota vytesnil a neriesi ta. Ok proste to nezmenis. Ty vies zmenit iba seba a svoj zivot. Ty vies dat svojim detom dovolenku niekde pri mori, kupit apartman alebo ist na 5 tyzdnov do ameriky? Nevies. Ale to nie je kvoli otcovi? To kvoli tebe. Ty si si vybrala rolu obete. Ale mohla si si vybrat aj rolu víťaza. Ja ti ukazem, ze aj ja pojdem do tej ameriky a nepotrebujem ta k tomu. Chapes???? Vo vidia tvoje deti? Matku co citi krivdu. Preco nevidia matku, ktora s nimi cestuje po svete? Lebo TY si sa tak rozhodla!!!! Je to tvoja volba!!! Jasne, ze sa ti opakuju zivotne traumy, mas sama dve deti, nemas dost penazi a mas zdravotne problemy. Takze je cas to zmenit. Zmenit seba, zmenit svoje myslenie a pristup. Urob to uz len pre svoje deti aby sa im neopakovala ich trauma. Zacni sebou, napr. rodinne konstelacie, to je take najľahšie. Ale je kopec dalsich metód. Googli, YT. Ked to pochopis, preco sa to deje ale ty to mozes zmenit, zmeni sa ti vsetko. A na otca kasli. To je jeho zivot. Ty mas svoj zivot.

@yoginka231 chceš mi povedať že dieťa nemá právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov?
Vždy keď to mama chcela riešiť súdne, babka poslala nejaké peniaze v otcovom mene. Ale mama bola presvedčená že otec zarába oveľa viac ako je na papieri, len aby mu nezvýšili výživné.
@betulinka1 moja voľba bola nejsť študovať ale opatrovať nezvládnu matku, mala som iba 18 a považovala som zo za svoju povinnosť. Ako som písal štvrtý rok chodím k psychológovi. Niekedy je to lepšie niekedy horšie.
November je vždy v novembri zomrela mama aj babka a zomrel aj môj partner, bolo to ťažké obdobie ja som následne porodila mladšie dieťa predčasne, celé roky sme bojovali s následkami.

betulinka1
28. nov 2025
@anonym_autor

@yoginka231 chceš mi povedať že dieťa nemá právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov?
Vždy keď to mama chcela riešiť súdne, babka poslala nejaké peniaze v otcovom mene. Ale mama bola presvedčená že otec zarába oveľa viac ako je na papieri, len aby mu nezvýšili výživné.
@betulinka1 moja voľba bola nejsť študovať ale opatrovať nezvládnu matku, mala som iba 18 a považovala som zo za svoju povinnosť. Ako som písal štvrtý rok chodím k psychológovi. Niekedy je to lepšie niekedy horšie.
November je vždy v novembri zomrela mama aj babka a zomrel aj môj partner, bolo to ťažké obdobie ja som následne porodila mladšie dieťa predčasne, celé roky sme bojovali s následkami.

@anonym_autor tvoja povinnost nebola opatrovať matku v 18-tke. Bola to tvoja volba. To je rozdiel. To, ze matka neriesila sud, bola jej volba. Proste to bol tvoj zivot. Ale hnev to nezmeni. Iba prijatie.

autor
28. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor tvoja povinnost nebola opatrovať matku v 18-tke. Bola to tvoja volba. To je rozdiel. To, ze matka neriesila sud, bola jej volba. Proste to bol tvoj zivot. Ale hnev to nezmeni. Iba prijatie.

@betulinka1 ak babka zaplatila namiesto otca z akého dôvodu by dala mama otca na súd? Ty by si Som ozaj zvedavá na tvoju odpoveď
Ty by si nechala svoju matku asi aj skapať....
Mám kamarátku, ktora pred pár rokmi. Dostávala 30€/ dieťa výživné, potom mala 35 a teraz od leta o pár eur viac. Podľa teba stačí toľko na dieťa?

minenkaa
28. nov 2025
@anonym_autor

@betulinka1 ak babka zaplatila namiesto otca z akého dôvodu by dala mama otca na súd? Ty by si Som ozaj zvedavá na tvoju odpoveď
Mám kamarátku, ktora pred pár rokmi. Dostávala 30€/ dieťa výživné, potom mala 35 a teraz od leta o pár eur viac. Podľa teba stačí toľko na dieťa?

@anonym_autor sbytocne sa v tom váľať ,ani tvoja mama malamriesit vyzivne na teba,ak mal vysoké príjmi mala pytat vyzivne
Prečo cakas od otca teraz pomoc keď cely živiť to nerobil

autor
28. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor sbytocne sa v tom váľať ,ani tvoja mama malamriesit vyzivne na teba,ak mal vysoké príjmi mala pytat vyzivne
Prečo cakas od otca teraz pomoc keď cely živiť to nerobil

@minenkaa mama to riešila, myslíš si že otec bol jediný chlap čo nechcel platiť a kvôli tomu nepriznal/zatajovali príjmy?

minenkaa
28. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa mama to riešila, myslíš si že otec bol jediný chlap čo nechcel platiť a kvôli tomu nepriznal/zatajovali príjmy?

@anonym_autor a prečo sa v tom po aj tak dlhej dobe ešte váľaš,čo ti to prináša

autor
28. nov 2025
@minenkaa

@anonym_autor a prečo sa v tom po aj tak dlhej dobe ešte váľaš,čo ti to prináša

@minenkaa viacerí sa na to pýtali a viacerí nepochopili čo som napísala

minenkaa
28. nov 2025
@anonym_autor

@minenkaa viacerí sa na to pýtali a viacerí nepochopili čo som napísala

@anonym_autor tak to vysvetlí ,o čo ti vlastne ide,aby ti otec pomohol alebo čo

betulinka1
28. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zase sa hneváš na druheho. Zamysli sa, co ti clovek pise.

autor
28. nov 2025

To nič, mea culpa, ak bude moja choroba takto napredovať zrejme sa moje deti dostanú do decaku a ja zostanem na ulici

minenkaa
28. nov 2025
@anonym_autor

To nič, mea culpa, ak bude moja choroba takto napredovať zrejme sa moje deti dostanú do decaku a ja zostanem na ulici

@anonym_autor ach boze,takto sa z toho nedostaneš
Čo potrebujes peniaze?Mas kde bývať?

petrofka
28. nov 2025

a skončí to tak, že ho bude doopatrovávať nakoniec ona... Tu je posledným svetielkom terapia.. Prestaň sa žena už stále stavať do role obete. Svoj život si môžeš zariadiť po svojom. Ale vyzerá to, že kopíruješ ten mamin. Potrebuješ sa už posunúť ďalej. Držím palce.

denithestrange1993
28. nov 2025

@anonym_autor je smutne pozerat ako vlastny otec,ktory ma kapacitu nadovsetko sa venovat synom to iste nerobil s dcerou z prveho manzelstva. To sa neda odpustit ani zabudnut. Tvoji nevlastni bratia maju uplne inu startovaciu ciaru ako ty v zivote,aj ked asi tiez to nemaju idealne kedze aj s ich mamku sa rozvadza. Oni vsak za to nemozu,otec sa tak rozhodol. V tejto suvislosti by som nanho zanevrela a absolutne by ore mna prestal existovat,ziadne ze doopatrovanie,navstevy,nutene usmevy...Sustred sa na seba,nejaky psycholog by ti urcite pomohol. A tvojej mamky mi je luto,verim ze vsetko perfektne zvladnes s vlastnymi detmi 🥰

anonym_6bace0
28. nov 2025

ja sa ti necudujem.Mna by to nasralo tiez.Ale vidis asi tvoj oco je povahovo o nicom.Nikto s nim nevydrzi.Len rozvody stale riesi.Takze asi nebude ziadne eldorado co sa povahy tyka.No kaslala by som na neho.Ale jasne koho by toto nestvalo ty si potom ako piate koleso na voze

Strana
z2