icon

Ako zvládajú Rómovia starostlivosť o viac detí?

5. nov 2025

Vyskočilo mi na fb toto video:

https://www.facebook.com/share/v/1ABZ5rpRzn/

No tu mi napadá veľa otázok, okrem toho, že ako doteraz žili kým pochovali otca, ako doteraz jedli, kurili atď.

Hlavne mi vŕta v hlave, že rozum hovorí keď nemám peniaze nerobím deti. Mám deti len toľko, koľko viem uživiť. No oni idú naopak. Nepoznám žiadneho róma bližšie, tak či mi to nevie niekto racionálne vysvetliť, za 30 rokov mi to nikdy nevysvetlil. Nerozumiem, ako v tej jednej izbe ako su, dokazu urobit tolko deti. To maju sex pred detmi? Nejak hlava mi to neberie. 😳

Strana
z3
huxy
7. nov 2025
@anonym_f595c3

@huxy no veď píšem to isté. Lenže hnev na nich nám nepomôže. Ani kedysi rómovia nepracovali, mali povybavované invalidné dôchodky aby nemuseli, veď toto je známa vec - blízka príbuzná ich mala za socializmu na starosti myslím ešte na onv (okresný národný výbor). A tých, ktorých nahnali do roboty viac nerobili ako robili a pracovali na tom, aby ten invalidný mali tiež čo najskôr vybavený. Takto to proste chodilo.

@anonym_f595c3 ja čo poznám pár rómov, tak tí ešte kedysi pracovali (už na dôchodku) a viedli k tomu aj svoje deti. Dnes ti robiť nepôjdu, lebo nemusia, veď štát (vlastne my) sa postará

anonym_f595c3
7. nov 2025
@huxy

@anonym_f595c3 ja čo poznám pár rómov, tak tí ešte kedysi pracovali (už na dôchodku) a viedli k tomu aj svoje deti. Dnes ti robiť nepôjdu, lebo nemusia, veď štát (vlastne my) sa postará

@huxy no ja neviem, ja vidim roky vela mladych romov makat, vacsinou kopu jamy, vykopove prace, robia pracu, ktoru ostatni nechcu robit. Ja zas nepoznam ziadnych starych romov, ktori kedysi pracovali. Vidam len mladych makajucich romov, muzov. Zeny romky ani nevidam.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_f595c3

@huxy no ja neviem, ja vidim roky vela mladych romov makat, vacsinou kopu jamy, vykopove prace, robia pracu, ktoru ostatni nechcu robit. Ja zas nepoznam ziadnych starych romov, ktori kedysi pracovali. Vidam len mladych makajucich romov, muzov. Zeny romky ani nevidam.

@anonym_f595c3 myslím tých, čo jeden kope a 12 stojí okolo a prizerajú sa? 🙂 áno, to sa stáva občas. len nezabúdaj, že plat berú všetci trinásti

anonym_f595c3
7. nov 2025
@amdornik

@anonym_f595c3 myslím tých, čo jeden kope a 12 stojí okolo a prizerajú sa? 🙂 áno, to sa stáva občas. len nezabúdaj, že plat berú všetci trinásti

@amdornik teraz nikto nebude platit 12tich aby sa pozerali na jedneho, mozno kedysi to tak bolo.
Ale nadavajte na romov, ved v pohode, ked vas to naplna a nieco vam to da do zivota, v pohode nadavajte, rozhorcujte sa, ked to potrebujete.

anonym_f1bc3b
7. nov 2025

Zapnite si pásy, pôjde to prudko dole.
Podľa môjho pozorovania, keďže ich v KE vidím hojne a už sú všade, mame a ešte budeme mať obrovský problém. Riešenie? Obávam sa, že nie je.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_f1bc3b

Zapnite si pásy, pôjde to prudko dole.
Podľa môjho pozorovania, keďže ich v KE vidím hojne a už sú všade, mame a ešte budeme mať obrovský problém. Riešenie? Obávam sa, že nie je.

@anonym_f595c3 ešte pred rokom som to videla. diaľnica ZA-KE. ale aj mimo toho, konkrétne v ZA a v PP. ale pokojne si ich zastávaj. zrejme si jedna z nich.
@anonym_f1bc3b áno, presne. toto si vystihla... som šťastná, že nežijem na východe či juhu..... hoci... postupne to ovládne celé územie. sú ako kobylky.

anonym_f595c3
7. nov 2025
@amdornik

@anonym_f595c3 ešte pred rokom som to videla. diaľnica ZA-KE. ale aj mimo toho, konkrétne v ZA a v PP. ale pokojne si ich zastávaj. zrejme si jedna z nich.
@anonym_f1bc3b áno, presne. toto si vystihla... som šťastná, že nežijem na východe či juhu..... hoci... postupne to ovládne celé územie. sú ako kobylky.

@anonym_f1bc3b ja byvam na zapade, tu normalne robia, ale tu na zapade nie su ziadne Luniky ani osady, sem sa dostanu len ti, ktori su schopni a ochotni robit. Tu nemaju rodiny, nemaju kde byvat zadarmo, ked chcu byvat a jest, musia robit.
A vychod je problem, ale poriadne riesenie sa za desatrocia nenaslo.
@amdornik preco myslis, ze ja sa ich zastavam?
Ja len pisem, ze nadavat na nich na socialnych sietach fakt nepomoze. Ty myslis, ze to pomoze? Nie, nie som romka, len nie som clovek, ktory na vsetko frfle a nadava. V dnesnej dobe socialnych sieti kazdy len nadava, frfle, osocuje sa.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_f595c3

@anonym_f1bc3b ja byvam na zapade, tu normalne robia, ale tu na zapade nie su ziadne Luniky ani osady, sem sa dostanu len ti, ktori su schopni a ochotni robit. Tu nemaju rodiny, nemaju kde byvat zadarmo, ked chcu byvat a jest, musia robit.
A vychod je problem, ale poriadne riesenie sa za desatrocia nenaslo.
@amdornik preco myslis, ze ja sa ich zastavam?
Ja len pisem, ze nadavat na nich na socialnych sietach fakt nepomoze. Ty myslis, ze to pomoze? Nie, nie som romka, len nie som clovek, ktory na vsetko frfle a nadava. V dnesnej dobe socialnych sieti kazdy len nadava, frfle, osocuje sa.

@anonym_f595c3 nie, nadávať nepomôže. jediné, čo pomôže, je odstavenie od nezmyslených dávok. keby si si prečítala celú diskusiu, tak by si reagovala inak. a áno, ak vidíš nejakých "na západe" slovenska, to budú tí, ktorí ako-tak sa snažia pracovať.

anonym_f595c3
7. nov 2025
@amdornik

@anonym_f595c3 nie, nadávať nepomôže. jediné, čo pomôže, je odstavenie od nezmyslených dávok. keby si si prečítala celú diskusiu, tak by si reagovala inak. a áno, ak vidíš nejakých "na západe" slovenska, to budú tí, ktorí ako-tak sa snažia pracovať.

@amdornik no a kto ich ma odstavit od davok? Treba zodpovedne volit. Ale dnesna vladna garnitura potrebuje nevzdelaneho volica, aby si mohla safarit a opit volica rozkom. Toto nie je lahka a lahko vyriesitelna tema.
A obavam sa, ak na vychode romov odstavia od davok, nastane rabovanie a zle casy pre bielych.

karolinakr
7. nov 2025

keby si aj priznali svoje chyby, a snažili sa vlastnou pracou pričinit o lepšiu buducnost, aj ludia by ich brali inak..naozaj vykrikovanie slova rasizmus ich z biedy nevytrhne..stači sa pozriet na Vietnamcov, pracuju, žiju si svoj život , nie su s nimi žiadne problemy, nemaju zrejme čas robit 18 deti, ked maju svoje reštauracie, obchody s oblečenim a salony...ja som s nimi nemala jeden konflikt za cely život

anonym_f595c3
7. nov 2025
@karolinakr

keby si aj priznali svoje chyby, a snažili sa vlastnou pracou pričinit o lepšiu buducnost, aj ludia by ich brali inak..naozaj vykrikovanie slova rasizmus ich z biedy nevytrhne..stači sa pozriet na Vietnamcov, pracuju, žiju si svoj život , nie su s nimi žiadne problemy, nemaju zrejme čas robit 18 deti, ked maju svoje reštauracie, obchody s oblečenim a salony...ja som s nimi nemala jeden konflikt za cely život

@karolinakr ale to je utopia co pises, oni nemaju mentalnu kapacitu chapat vlastne chyby a nieco si uvedomit, ved si pozri nejake reportaze, oni su niektori poloretardovani a s takym sa nedohodnes. Tu musi intervencia prist zvonku, ale presna a usita na mieru.

My sme mali kedysi susedov romov v panelaku. Boli to hudobnici a zili v pohode, len boli obcas hlucni. Ale tito neprisposobivi z osad su problem.

amdornik
7. nov 2025
@anonym_f595c3

@karolinakr ale to je utopia co pises, oni nemaju mentalnu kapacitu chapat vlastne chyby a nieco si uvedomit, ved si pozri nejake reportaze, oni su niektori poloretardovani a s takym sa nedohodnes. Tu musi intervencia prist zvonku, ale presna a usita na mieru.

My sme mali kedysi susedov romov v panelaku. Boli to hudobnici a zili v pohode, len boli obcas hlucni. Ale tito neprisposobivi z osad su problem.

@anonym_f595c3 odstrihnúť od dávok. natvrdo. budú rabovať? posadiť do väzenia o chlebe a vode (ale aj iných zločincov, samozrejme)... ale u nás utópia, lebo ako prvý by o chlebe a vode bol pán premiér

anonym_f595c3
7. nov 2025
@amdornik

@anonym_f595c3 odstrihnúť od dávok. natvrdo. budú rabovať? posadiť do väzenia o chlebe a vode (ale aj iných zločincov, samozrejme)... ale u nás utópia, lebo ako prvý by o chlebe a vode bol pán premiér

@amdornik no jo, takto v diskusii na modrom koni sa lahko riesia problemy, tu je kopec odbornikov. Treba tie riesenia niekde inde presadzovat, nie na modrom koni.

mira0611
7. nov 2025

@anonym_autor ahoj v prvom rade sa ta cast romov, (lebo neda sa zovseobecnit, nie kazdy je taky) tak ona sa nestara, tie deti nemaju poriadne jedlo, ani oblecenie velakrat...
Ziju z pridavkov, casto si buchaju brucho, aby sa narodilo postihnute dieta = viac penazi na dieta + peniaze za starostilovost o postihnute dieta. (Viem je to hrozne).

Romovia, ziju pre okamih, neriesia co bude zajtra.
Maju peniaze tak si 2-3, dni ci tyzden ziju ako krali a potom nemaju co do ust.
Tak isto je to aj so se.om, teraz si uzivame a dieta bude az o 9 mesiacov, teraz to neriesim, co bude neviem, ani ma to nezaujima, nie je to starost dneska.
V niecom im zavidim, lebo len teraz som uvedomila, ze nepoznam ziadneho roma, ktory by trpel depresiou alebo uzkostou. :D takze aj tento ziv.styl ma svoje pozitivum.

leonie35
7. nov 2025

@anonym_autor Osobny zazitok u lekara - ortopeda.
2 romky s cca 2.mesacnym babatkom na kontrole bedrovych klbov. Matka maloletej "matky" mala asi 30-32 r. Matka 2.mesacneho babatka 15 rokov. Sestricka jej kazala napisat meno dietata a datum narodenia do takej knihy, kde sa zapisuju pacienti.Nevedela pisat a dokonca ani precitat datum narodenia z rodneho listu....
Ja sa pytam, ako je toto mozne v dnesnej dobe, kde mame povinnu skolsku dochadzku?! 🙈

anonym_f595c3
7. nov 2025
@leonie35

@anonym_autor Osobny zazitok u lekara - ortopeda.
2 romky s cca 2.mesacnym babatkom na kontrole bedrovych klbov. Matka maloletej "matky" mala asi 30-32 r. Matka 2.mesacneho babatka 15 rokov. Sestricka jej kazala napisat meno dietata a datum narodenia do takej knihy, kde sa zapisuju pacienti.Nevedela pisat a dokonca ani precitat datum narodenia z rodneho listu....
Ja sa pytam, ako je toto mozne v dnesnej dobe, kde mame povinnu skolsku dochadzku?! 🙈

@leonie35 evidentne nas stat zlyhava na plnej ciare. Rodicom kedysi boli odoberane rodinne pridavky, ked deti nechodili do skoly.

karolinakr
7. nov 2025

štat si pili konar sám pod sebou, lebo keby ich bolo viac ako pracujucich, ide do bankrotu raketovou rychlostou, dôchodky by sa nevyplacali atď...
štat ako taky by zanikol, zrutil by sa socialny system ...tych par ludi neuživi tu kopu nepracujúcich, ušli by do zahraničia a ostali len nepracujúci...čo by bolo potom? je vo hviezdach

leonie35
7. nov 2025
@anonym_f595c3

@leonie35 evidentne nas stat zlyhava na plnej ciare. Rodicom kedysi boli odoberane rodinne pridavky, ked deti nechodili do skoly.

@anonym_f595c3 presne tak a kludne by som to z tohto dovodu zaviedla znova...

anonym_f595c3
7. nov 2025
@leonie35

@anonym_f595c3 presne tak a kludne by som to z tohto dovodu zaviedla znova...

@leonie35 ale je to legislativne osetrene aj teraz v skolskom zakone, malo by to tak byt. Rodicovi pridavok nebude vyplateny, ale obci a moze byt znizeny. Len asi to nejako nefunguje.
Hoci v dnesnej dobe je kopec absolventov socialnej prace, praca s romami pre nich nie je atraktivna.
https://www.kosiceonline.sk/v-pripade-zaskolact...

Strana
z3