icon

Ako zvládnuť dieťa s inou sexuálnou orientáciou?

7. dec 2025

Baby, úprimne, ešte predýchavam šok... ale...zahliadla som, ako si dcéra (12r) písala do denníka, že miluje nejaké dievča a dúfa, že raz bude aj ona rovnako milovať ju. K menu si dokreslila samé srdiečka. Nechcela som ju nijako konfrontovať, lebo to boli jej intímne zápisky, len som ticho odišla. Ale celý večer ma to trápi a zožiera. Ako, jasné, že ju budem mať rovnako rada bez ohľadu na jej orientáciu, ale ako mama som si určite predstavovala, že raz budeme spolu riešiť chlapcov a neskôr vyberať svadobné šaty. Myslíte, že v tomto veku to ešte môžu byť zmätočné myšlienky vplyvom hormónov, alebo je už sexuálna orientácia vyhranená a dieťa v tom má jasno? Vôbec neviem, ako sa mám zachovať, ako s ňou komunikovať, aby sa nezablokovala. Prežívam explóziu emócií a veľmi ma to trápi ☹ Máte niektorá dieťa s inou orientáciou, ako ste tieto veci prežívali?

Strana
z3
haley7897
7. dec 2025

@anonym_autor určite to stále môžu byt zmätene pocity. Ani nie tak hormónmi ako tym ako je lgbt mladým podsúvané a normalizovane. Deti majú častokrát pocit ze je to tak bežne, ze sa to musí týkať aj ich a obyčajné dievčenské kamarátstva si môžu zameniť za romantický cit. Nemusí to mat so sexuálnou orientáciou nic spoločne.
Pozri, ak ma byť takto sexuálne orientovaná, tak bude, ak nie, je to len obyčajná fáza spoznávania a rozpoznávania medzi kamarátkou a romantickou láskou. Nepanikar, nekonfrontuj a osobne by som sa jej na to ani nepýtala. Nezivila by som v nej myšlienku ktorú sama možno v hlave nemala. Radšej si spravte babsku jazdu, kamarátka ci romantická dráma, niečo ju trápi a je sklamaná. Buduj blízky vzťah aby za tebou vždy prišla ked na tom bude záležať.

martinmmartin
7. dec 2025
@haley7897

@anonym_autor určite to stále môžu byt zmätene pocity. Ani nie tak hormónmi ako tym ako je lgbt mladým podsúvané a normalizovane. Deti majú častokrát pocit ze je to tak bežne, ze sa to musí týkať aj ich a obyčajné dievčenské kamarátstva si môžu zameniť za romantický cit. Nemusí to mat so sexuálnou orientáciou nic spoločne.
Pozri, ak ma byť takto sexuálne orientovaná, tak bude, ak nie, je to len obyčajná fáza spoznávania a rozpoznávania medzi kamarátkou a romantickou láskou. Nepanikar, nekonfrontuj a osobne by som sa jej na to ani nepýtala. Nezivila by som v nej myšlienku ktorú sama možno v hlave nemala. Radšej si spravte babsku jazdu, kamarátka ci romantická dráma, niečo ju trápi a je sklamaná. Buduj blízky vzťah aby za tebou vždy prišla ked na tom bude záležať.

@haley7897 tebe keby niekto nieco podsuval tak si vies predstavit ze zmenis svoju orientaciu? Ja nie nech by aj podsuvali non stop 24/7

haley7897
7. dec 2025
@martinmmartin

@haley7897 tebe keby niekto nieco podsuval tak si vies predstavit ze zmenis svoju orientaciu? Ja nie nech by aj podsuvali non stop 24/7

@martinmmartin ja som dospelá a predpokladám, ze aj ty. Pracujem s mladými ľuďmi a vidím ako dnešná doba vyvoláva zmätok, falošný pocit, ze by mali zvážiť ci su naozaj hetero, či su naozaj pohlavia ake im bolo pridelené pri narodení...
5 ročná mi minulý rok prišla zo školy s tym, ze co je "gender reassignment " ze im o tom učiteľka rozprávala...
Tu sa bavíme o 12 ročnom dievčati, nie o dospelom ktoreho propaganda neovplyvní. Lgbt agenda ide z každého druhého tik tok videa, youtube atd.

martinmmartin
7. dec 2025
@haley7897

@martinmmartin ja som dospelá a predpokladám, ze aj ty. Pracujem s mladými ľuďmi a vidím ako dnešná doba vyvoláva zmätok, falošný pocit, ze by mali zvážiť ci su naozaj hetero, či su naozaj pohlavia ake im bolo pridelené pri narodení...
5 ročná mi minulý rok prišla zo školy s tym, ze co je "gender reassignment " ze im o tom učiteľka rozprávala...
Tu sa bavíme o 12 ročnom dievčati, nie o dospelom ktoreho propaganda neovplyvní. Lgbt agenda ide z každého druhého tik tok videa, youtube atd.

@haley7897 Ako si si volila sexualitu ty teda?
Ja si na to moc nespominam veru ze by som si nieco volil. A to boli vtedy vsade Queen a pod .

haley7897
7. dec 2025
@martinmmartin

@haley7897 Ako si si volila sexualitu ty teda?
Ja si na to moc nespominam veru ze by som si nieco volil. A to boli vtedy vsade Queen a pod .

@martinmmartin a kto hovorí o volení sexuality. Nebud jednoduchý.

anonym_443859
7. dec 2025

Aj naša dnes už 20 ročná mladá žena od 13tich experimentovala a hľadala sa. Bola na dievčatá, potom bisexuálna, potom bola queer. Chvíľu skúšala emo, potom etno, potom dredy a tak to bolo aj s orientáciou. Dnes je z nej šikovná mladá žena, má dlhodobo priateľa a nie je na dievčatá. Sama zhodnotila, že nie je ani bi.

marianarem
7. dec 2025

@anonym_autor Vies co v 12 som bola aj ja velmi namotana na najlepsiu kamaratku. Nepisala som si do dennika srdiecka, ale citila som taku euforiu z nasho kamarastva, myslievala som na nu, bolo to pre mna ovela dolezitejsie ako chalani. Potom v tych 13-14 sa to uz zacalo otacat a chalani zacali vo mne vzbudzovat silnejsie emocie ako kamosky. Moja neterka 12r ma tiez najlepsiu kamosku, s ktorou si viac menej planuje buducnost a spolocne byvanie. Ja myslim, ze to este nemusi znacit definitivnu orientaciu, hoci moze.

anonym_98c840
7. dec 2025
@haley7897

@haley7897 súhlasím na plnej čiare

anonym_4b0cf4
7. dec 2025

Dcera mala spoluziacku co v 14r velmi hovorila, ze je lesba, nakoniec v 16 bola prva co mala sex s chalanom a teda mala frajera/ov. U nej to bola ale reakcia na rozvod jej rodicov - asi z toho bola dost mimo a vinila otca. Potom ale tiez viem, ze ma inu spoluziacku a ta mala v 16 velmi
jasnu svoju orientaciu - co neviem je to ci uz zacala prejavovat svoju orientaciu v12

anonym_b0d42d
7. dec 2025

@anonym_autor v 12 rokoch to nic neznamena, moze to byt normalna vyvinova faza

strawberry0797
7. dec 2025

Mne sa uz v skolke pacili chalani. Pamatam si to dodnes. Ved to je najzakladnejsi pud v nas, to sa neda len tak potlacit alebo zmenit nejakym brainwashingom. Vobec nechapem, ako v tom dnesne decka nemozu mat jasno.

flatwhite
7. dec 2025

Dievca sa este hlada, je mladunka hormony teraz pracuju ze na totalku. Ja v 12 som tiez poriadne nevedela kto som co som. Daj tomu cas, ja osobne by som to s nou absolutne neriesila, ked si bude sama sebou ista a bude v tebe vidiet doveru pride aj sama za tebou aby pripadne otvorila tuto temu. Ale na margo tych svadobnych siat, tie mozete vyberat spolocne aj keby bola hetero, bi, lesba ci hocico ine 🙂. Nechapem co to s tym ma spolocne😀

anonym_79563f
7. dec 2025
@haley7897

@haley7897 nebude tu trošku problém skôr v rodičoch? Ja neviem ale od malička sa bavím so svojimi deťmi, že sú chlapci, raz si nájdu manželku,… ak by aj neboli hetero, nebude mi to prekážať ale vedia o tom, že nie sú ceruzka, dievča, bezpohlavní a že aj syn, ktorý miluje ružovú, je v poriadku, lebo ružová je tiež len farba… Ja som vyrastala na Jeffree Star a vôbec som nevidela problém v namaľovanom mužovi, ani to neovplyvnilo môj úsudok o orientácii, dokonca vtedy vyhral aj ten typek v šatách a bradov (nespomeniem si na meno) eurovision. Ja nemám pocit, že je to extra podsúvané ale som rada, že je to konečne normalizované a títo ľudia nie sú vo vzťahu len preto, že sa patrí mať už napr rodinu, ako tomu bolo v minulej ére.

anonym_46bb48
7. dec 2025

poznam pripady, kedy v 12 to prepuklo a ostalo. a pripady, kedy to prepuklo a napokon sa to este zvrtlo. urobila si dobre, ze si nepovedala o denniku. nemala ho ale nahodou tak polozeny, akoby dufala, ze to budes citat? tym by ti dala najavo, ze si zela, aby si o tom vedela. v kazdom pripade neries zatial nic, uvidis. je to priskoro na zavery. ked to bude pokracovat aj v 15, uz to zrejme bude jasnejsia, smerodajnejsia orientacia.

anonym_9dd21b
7. dec 2025

@anonym_autor Aký typ dievčaťa je tvoja dcéra? Je to taký "tomboy", alebo je skôr jemná, dievčenská?

biba_18
7. dec 2025

existuje združenie rodičov lgbt detí
tak ak by to bolo aktuálne, môžeš hľadať pomoc tam https://www.zrp-lgbt.sk/

zabka79
7. dec 2025

@anonym_autor dcera z nejakeho dovodu to dievca obdivuje a dufa ze bude v jej priazni. V skole to byva tak ze podla toho s kym sa kamaratis tak si v rebricku oblubenosti aj ty. To mi vysvetloval syn preco sa musi kamaratit s nejakym chlapcom. Je to boj o miesto v triede. Uz aj deti to riesia.😒 som si ista ze tvoja dcera to myslela takto . Co sa tyka orientacie treba to detom vysvetlit netreba to nechat na propagandu.

stellarstar
7. dec 2025

A ty akože prečo čítaš jej denník?

moonlight1210
7. dec 2025

Neries.
Sama zisti na co naozaj je. To nedokaze popriet, lebo jednoducho pri tom spravnom pohlavi bude citit viac.
A teraz je na to naozaj este priskoro, aby si bola ista.

Presne ako sme roky vyrastali v spolocnosti, kde musi byt zena a muz a nijak inak. A ti, co boli na rovnake pohlavie, sice skusali teda taketo vztahy s opacnym pohlavim, ale nudili ich, nezaujimali, neuspokojovali, citili ako viac brat so sestrou. Nechapali, co my ostatni na tom take uzasne vidime.
Az pochopili, ze ten spravny impulz naozaj citia pri rovnakom pohlavi. Neprestavilo ich ani vyrastanie od novorodenca v spolocnosti, kde sa pripustal vztah len nuz a zena.

Takze ak na dievcata nie je, je to len faza. A nemusi to byt ziadne skutocne sexualne citenie, skor len zamienanie si blizkeho kamaratstva za romanticky cit (mozno aj preto, ze sa aktualne este citi okolo dievcat pocitovo bezpecnejsie, nez okolo chalanov. Este jej nie su chalani pocitovo, nazorovo a chovanim blizki, zaujimavi. O rok to uz moze byt inak.)
To mas ako ked sa ta dieta pyta, ake je to byt zamilovany. Nedokazes mu to vysvetlit. Sprostredkovat. Musi to zazit.
Sami vieme, ze sme mohli byt viackrat v zivote zalubeni, ale ked prisiel ten jeden, zrazu to bolo uplne ine. A zrazu sme vedeli, ze co sme dovtedy povazovali za velku lasku, nebola az taka laska. Iba sme nic ine dovtedy nepoznali, tak sme to povazovali uz za tu pravu lasku. A od stretnutia toho jedneho vieme, ze ta prava sa citi uplne inak.

Takze:
aj ona si musi prejst roznymi emocnymi fazami, nez zisti, ci to, co teraz citi ku kamoske, by o rok stale nazvala laska/zalubenie, alebo len hlboke priatelstvo. Aktualne este nepozna nic ine, tak to povazuje uz za to pravé.

A vplyv spolocnosti moze ponukat sto moznosti na vyber, ale realne sexualne nastavanie nezmeni.
Striktne nastavenie spolocnosti (po stovky generacii) nezmenilo nic predtym, volne nastavenie teraz nezmeni tiez nic.

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@stellarstar

A ty akože prečo čítaš jej denník?

@stellarstar Tak ja si napr. tiez prelistujem dennik mojho dietata. A vobec v tom nevidim problem. Hovori sa tomu rodicovstvo.

biba_18
7. dec 2025

@anonym_dfdbfd hovorí sa tomu zásah do súkromia

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@stellarstar Tak ja si napr. tiez prelistujem dennik mojho dietata. A vobec v tom nevidim problem. Hovori sa tomu rodicovstvo.

@anonym_dfdbfd ja som písavala tiež denníky ale moju mamu nikdy nenapadlo sa do nej pozrieť. Nvm sme čudný? Keďže za mňa písanie denníka je súkromná a osobná záležitosť čiže je akýmsi tajomstvom medzi mnou a papierom

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@stellarstar

@anonym_dfdbfd ja som písavala tiež denníky ale moju mamu nikdy nenapadlo sa do nej pozrieť. Nvm sme čudný? Keďže za mňa písanie denníka je súkromná a osobná záležitosť čiže je akýmsi tajomstvom medzi mnou a papierom

@stellarstar To nikdy nevies, co kedy tvoju mamu napadlo a co nie. Nedozvies sa to.
Naivita krasna. 🙂

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@stellarstar To nikdy nevies, co kedy tvoju mamu napadlo a co nie. Nedozvies sa to.
Naivita krasna. 🙂

@anonym_dfdbfd poznám svoju mamu 😉

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@biba_18

@anonym_dfdbfd hovorí sa tomu zásah do súkromia

@biba_18 Hovori sa tomu 12 rocne dieta. A rodicovska zodpovednost.
To akoze tvoje dieta si v 12 vypisuje cez gmail (facebook, whats up...) s kadekym a ty nemas absolutne ziaden prehlad s kym je a v akom kontakte - lebo zasah do sukromia?

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

Naivita krasna. 🙂

@anonym_dfdbfd inak tebe by sa páčilo keby si písala denník dcéra si to nájde a začne čítať?

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@stellarstar

@anonym_dfdbfd poznám svoju mamu 😉

@stellarstar Jasneeeeeee. Dobry argument. 😀

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@stellarstar Jasneeeeeee. Dobry argument. 😀

@anonym_dfdbfd tu nejde o argument ale o fakt

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@stellarstar

@anonym_dfdbfd inak tebe by sa páčilo keby si písala denník dcéra si to nájde a začne čítať?

@stellarstar Keby ma moja dcera 12 rokov, som za nu zodpovedna (cim viac o nej viem, tym viacej ju mozem chranit a pripravit na zivot). Moje dieta ma zaujima.
Ja som uz niekolko 10rony dospely jedinec (zodpovedny sam za seba), takze u mna by to bol zasah do sukromia.
Mas deti?

stellarstar
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@stellarstar Keby ma moja dcera 12 rokov, som za nu zodpovedna (cim viac o nej viem, tym viacej ju mozem chranit a pripravit na zivot). Moje dieta ma zaujima.
Ja som uz niekolko 10rony dospely jedinec (zodpovedny sam za seba), takze u mna by to bol zasah do sukromia.
Mas deti?

@anonym_dfdbfd iná vec je denník a iná vec je fb, wa... mám

Strana
z3