icon

Ako zvládnuť dieťa s inou sexuálnou orientáciou?

7. dec 2025

Baby, úprimne, ešte predýchavam šok... ale...zahliadla som, ako si dcéra (12r) písala do denníka, že miluje nejaké dievča a dúfa, že raz bude aj ona rovnako milovať ju. K menu si dokreslila samé srdiečka. Nechcela som ju nijako konfrontovať, lebo to boli jej intímne zápisky, len som ticho odišla. Ale celý večer ma to trápi a zožiera. Ako, jasné, že ju budem mať rovnako rada bez ohľadu na jej orientáciu, ale ako mama som si určite predstavovala, že raz budeme spolu riešiť chlapcov a neskôr vyberať svadobné šaty. Myslíte, že v tomto veku to ešte môžu byť zmätočné myšlienky vplyvom hormónov, alebo je už sexuálna orientácia vyhranená a dieťa v tom má jasno? Vôbec neviem, ako sa mám zachovať, ako s ňou komunikovať, aby sa nezablokovala. Prežívam explóziu emócií a veľmi ma to trápi ☹ Máte niektorá dieťa s inou orientáciou, ako ste tieto veci prežívali?

Strana
z3
autor
9. dec 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor to co si si predstavovala je len tvoj problem. Moze to byt faza ale nemusi. A ohladom preberania chlapcov,v zivote som s mamou neriesila opacne pohlavie, len som im predstavila partnera uz ked na to prislo. Toto fakt nie je ziadna tragedia. Nabuduce si necitaj jej sukromne veci ak nechces byt zaskocena.

@denithestrange1993 Aha, tak keď o probléme nebudem vedieť, on v podstate nebude existovať, áno? Mne na mojich deťoch záleží a ak si prechádzajú niečím zložitým, chcem tu pre nich byť, chápať ich pocitom, tešiť sa s nimi a byť im oporou, keď to budú potrebovať. Zatvárať oči pred problémami nič nevyrieši. A pokiaľ ide o rodičov, každý to máme inak. Niekto s nimi žije ako so spolubývajúcimi a niekto ich vníma ako priateľov. To, že Ty si s mamou nemala blízky vzťah, neznamená, že niekto iný ho mať nechce.

denithestrange1993
9. dec 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 Aha, tak keď o probléme nebudem vedieť, on v podstate nebude existovať, áno? Mne na mojich deťoch záleží a ak si prechádzajú niečím zložitým, chcem tu pre nich byť, chápať ich pocitom, tešiť sa s nimi a byť im oporou, keď to budú potrebovať. Zatvárať oči pred problémami nič nevyrieši. A pokiaľ ide o rodičov, každý to máme inak. Niekto s nimi žije ako so spolubývajúcimi a niekto ich vníma ako priateľov. To, že Ty si s mamou nemala blízky vzťah, neznamená, že niekto iný ho mať nechce.

@anonym_autor myslela som problem,ze si si predstavovala ako riesite chalano ,saty atd. Mas pocit,ze tvoje dieta potrebuje pomoc? Mozno hladas problemy tak kde nie su. Mozno je uplne ok s tym ze ma inu orientaciu. A nie, nie je pravda,ze nemam s mamou blizky vztah,akurat nerozoberame urcite temy.

autor
9. dec 2025
@denithestrange1993

@anonym_autor myslela som problem,ze si si predstavovala ako riesite chalano ,saty atd. Mas pocit,ze tvoje dieta potrebuje pomoc? Mozno hladas problemy tak kde nie su. Mozno je uplne ok s tym ze ma inu orientaciu. A nie, nie je pravda,ze nemam s mamou blizky vztah,akurat nerozoberame urcite temy.

@denithestrange1993 Žiaľ, v našej spoločnosti je to problém, aj keď je s tým človek vnútorné vyrovnaný. Lebo narazí na predsudky a rôzne spoločenské bariéry, šikanu, výsmech, diskrimináciu. A jasné, že ako mama jedinej dcéry som si vždy myslela, že raz budeme vyberať svadobné šaty, neskôr zo mňa bude babka... Na Slovensku je ťažké byť iný ☹

denithestrange1993
9. dec 2025
@anonym_autor

@denithestrange1993 Žiaľ, v našej spoločnosti je to problém, aj keď je s tým človek vnútorné vyrovnaný. Lebo narazí na predsudky a rôzne spoločenské bariéry, šikanu, výsmech, diskrimináciu. A jasné, že ako mama jedinej dcéry som si vždy myslela, že raz budeme vyberať svadobné šaty, neskôr zo mňa bude babka... Na Slovensku je ťažké byť iný ☹

@anonym_autor ja mam tiez 1 dceru,ale absolutne ziadne ocakavania nemam smerom ku nej, je inou osobou ako ja. Spolocnost sa meni,aj ked sa to nezda. Dnes uz mladi ludia ziju viac podla seba a nehanbia sa za svoju inakost ako tomu bolo kedysi.

ketrin1984
9. dec 2025

@anonym_autor
Ide skôr o obdiv k tomu dievčaťu,jej vzor...A kľudne môžu byť aj tie svadobné šaty keď bude bisexuálna.

barborab1411
10. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@barborab1411 Ty nie a ja ano. 🙂

@anonym_dfdbfd taký dúfam že si na seba patrične hrdá a dúfam ,že dcérka o Tom tiež vie

anonym_b92bdb
10. dec 2025

V 13tich som tiež mala naj kamošku, s ktorou sme sa bozkávali, sprchovali a plánovali sme ako budeme spolu bývať a žiť. V 17nástich sme si našli narovnako chlapcov, máme manželov, deti a sme stále spolu, chodíme na dovolenky a sme takmer denne v kontakte, vieme o sebe všetko a nikdy sme nič intímne nemali.
Deti to majú náročné, do toho hormóny, hľadajú spriazdnenú dušu, ospevovanú lásku, ale tá pravá láska pride so sexualitou čosi neskor, teraz len sú zmatené z hormónov.

Strana
z3