Depresia z finančnej situácie a obavy o budúcnosť
Ahojte, pekný večer prajem. Prepáčte ak toto nie je to správne fórum. Potrebujem sa niekde vyrozprávať lebo sa o tom hanbím povedať svojim kamarátkam a nikoho iného nemám. Niektoré detaily možno vynechám alebo trochu zmením lebo nechcem aby niekto z rodiny zistil že som toto písala ja. Momentálne mám 17, takmer 18 rokov a som v 3. ročníku na strednej škole. Rodičia sú už starší a ja som najmladšia, mám jedného dospelého brata. Rodičia sú obdivaja na dôchodku kvôli zdravotným komplikáciam po auto nehode, obidvaja napriek tomu chodia do práce ale aj tak poslednú dobu nestíhajú nájom. Naozaj mám obavy že nás vyhodia a zostaneme na ulici. Pred rodičmi sa usmievam a tvárim sa že je všetko v poriadku lebo ich nechcem stresovať ešte viac ale celé noci preplačem, často to už nezvládam ani v škole, neviem sa sústrediť na učenie keď jediné na čo myslím je, či budeme mať tento mesiac čo jesť a či nás nevyhodia z bytu. Brat pomáha ako len môže ale tiež nie je milionár a má vlastnú rodinu o ktorú sa musí starať. Často myslím na to ako by to bolo lepšie keby som tu už proste nebola. Každý mesiac rozmýšľam len nad tým ako to zase prežijeme. Mávam extrémne bolestivé menštruácie na ktoré mi pomáha len hormonálna antikoncepcia ale uvedomujem si že tie lieky veľa stoja tak som povedala rodičom že už to nemávam až tak bolestivé a nepotrebujem ich používať. Už som aj premýšľala nad tým že skončím so školou a nájdem si prácu aby som pomohla ale kto ma zamestná bez strednej školy? Teraz chodím na brigádu len cez víkendy, ale tam moc nezarobím, peniaze z toho hlavne používam na to aby som si zaplatila veci do školy, prípadne prispejem doma na jedlo ak mi niečo zostane. Rodičom by sa tiež určite nepáčilo keby som odišla zo školy ale ja už nevidím inú možnosť. Chodím na 5 ročnú školu a neviem či to rodičia utiahnu sami do mojich maturít..
len pekne do školy choď . určite nič neprerušuj, odchodom zo školy celú situáciu len zhoršíš.
@anonym_autor trošku nechápem - dva dôchodky, dve práce a aj tak vám to nevychádza? Chcelo by to v číslach. Aké príjmy, aké výdaje. Možno sa mýlim a možno len neviete hospodáriť, správne si rozdeliť peniaze tak aby vyšlo na celý mesiac.
Ahoj, keby som si mala vysnivat dcéru, chcela by som, aby bola tak inteligetná a empatická ako ty. Neskutočne si sa rodičom vydarila. Máš byt na seba za čo hrdá už teraz.
Ak chceš rodičom pomôcť, doštuduj. So základnou školou si nielenže nenájdeš super platenú prácu, ale pokazis si aj budúcnosť. Zameraj sa na brigády. Aj to najhoršie obdobie raz pominie, to ti s plným vedomím píšem ako 40rocna korytnačka a ako mladá som zažila časy, kde som 2 týždne nič nejedla, lebo nas na brigáde okaslali a nevyplatili a pila som len vodu z vodovodu😂Teraz na to s úsmevom spomínam.
Zver sa napr školskej psychologičke a určite chod za bratom a povedz mu o svojich obavách. Často sú obavy detí väčšie, ako skutočnosť.
Toto sú problémy dospelých a ty nie si povinná ani schopná chrániť 3 dospelých ľudí.
A hlavne si nenechaj svetom ukradnúť svoje VEĽKE SRDCE!
Pokojne napis správu, ak bude ťažko, vypočujem.
@anonym_autor trošku nechápem - dva dôchodky, dve práce a aj tak vám to nevychádza? Chcelo by to v číslach. Aké príjmy, aké výdaje. Možno sa mýlim a možno len neviete hospodáriť, správne si rozdeliť peniaze tak aby vyšlo na celý mesiac.
@anonym_3c2dbf Toto skutočne nie je starost stredoškoláčky...
Dvaja poberatelia dôchodku nemajú na bežné fungovanie s jedným skoro samostatným dieťaťom? Neverím. Napíš rovno, či pijú, fajčia, stávkujú, splácajú dlžoby a exekúcie... Alebo len chceš získať od ľudí nejaké finančné príspevky?
V každom prípade dokončí školu a hľadaj prácu s bývaním čo najďalej od takýchto rodičov.
@anonym_3c2dbf čomu nechápeš? Možno majú ID okolo 150- 200 eur a mzdu 700 a bývajú v Bratislave. Potom to nevychádza.
Ja zacnem z ineho sudka, moji rodicia cely zivot pred nami detmi riesili, ze ich vyhodia z prace, ze nemame peniaze.....naozaj cele detstvo denno denne....realita bola ina, tych penazi bolo akurat len oni proste akoby sa vyzivali v tom stazovani a my ako deti, tiez sme chodili na strednu skolu sme to psychicky zle znasali.
@enmery to je jasné ze nie je, ale ak sú to starší ľudia, treba im vysvetliť, čo ona veľmi inteligentná, môže.
@enmery práveže je. Je pekné tu napísať príspevok a ako sa trápi. Trápenie nie je na mieste. Ale určite je namieste si zodpovedať otázky kam idu peniaze a s akou sumou sa hospodári mesacne. 2 dôchodky, 2 príjmy, pomoc brata a jej brigada na potreby do školy nebude úplne nízka suma, žeby sa muselo mladé dievča psychicky trápiť a klamať o svojom zdravotnom stave. Tu by trebalo urobit kompletnú analýzu prijmov a vydavkov. Nie je neznáme, že finančná gramotnosť niekomu nič nehovorí.
Žijete v podnájme, či vo vlastnom?
@anonym_3c2dbf čomu nechápeš? Možno majú ID okolo 150- 200 eur a mzdu 700 a bývajú v Bratislave. Potom to nevychádza.
@anonym_475ef4 ak bývaju v ba, nezarábajú 700. Presne ako bolo vyššie napísané, ak sa tam dotujú alkohol a cigarety,prípadne exekúcie, splátky na kraviny, atd je to jasné.. nič nevieme o situácii. Ak sú finančné negramotni, nepomôže ani pomoc tu na MK, ani jednorazová finančná pomoc. Iba zmeniť spôsob financovania domácnosti.
Urcite to nebude az take zle. Aj ked invalidny nie je vysoky, ale aj zarabaju. Aj keby kazdy z nich zarobil len 500€+dochodok, tak by ste mali v pohode traja vyzit. Co su najvyssie vydavky?
Skolu urcite dokonci. To by si im velmi nepomohla, keby si ju nechala.
@enmery práveže je. Je pekné tu napísať príspevok a ako sa trápi. Trápenie nie je na mieste. Ale určite je namieste si zodpovedať otázky kam idu peniaze a s akou sumou sa hospodári mesacne. 2 dôchodky, 2 príjmy, pomoc brata a jej brigada na potreby do školy nebude úplne nízka suma, žeby sa muselo mladé dievča psychicky trápiť a klamať o svojom zdravotnom stave. Tu by trebalo urobit kompletnú analýzu prijmov a vydavkov. Nie je neznáme, že finančná gramotnosť niekomu nič nehovorí.
@gemerka17 Ty fakt chceš davat 17ttke s myšlienkami na samovraždu za vinu, ako jej rodicia hospodária s peniazmi? Keď sú alkoholici, to bude tiež jej vina?
Zeny matky, fakt sa hanbite. Kopať do dieťaťa na zemi-fakt hrdinstvo.
@anonym_autor môžeš pracovať celé letné prázdniny a tak si tiež niečo zarobíš a tak pomôžeš. Si úžasná, takú dcéru mat. Držím palčeky a školu si určite správ celú, to je základ ❤️👍😊
@anonym_475ef4 Invalidné dôchodky sa odvijajú od odpracovaných rokov, určite nemajú smiešne sumy. A obaja sú invalidi po nehode, taká náhoda. Tieto bájky uverí fakt len žena z koňa. A ak máju len čiastočné ID, môžu si privyrobiť, zrejme na tom nie sú zdravotne tak zle, aspoň jeden z nich. Okrem toho sociálka takýmto asociálom platí kadejaké príspevky najmä ak majú pri sebe nezaopatrené deti. A neverím ani na tie smiešne zárobky pod úrovňou minimálnej mzdy. Skôr verím, že sa niekomu nechce pracovať a zrejme to tak má celý život. Mne to zaváňa celé podvodom ako už nejeden srdcervúci príbeh tu. Netreba to tu brať vážne, na druhej strane sa určite niekto vytešuje, že získa zadarmo peniaze.
skús sociálne štipendium
@gemerka17 Ty fakt chceš davat 17ttke s myšlienkami na samovraždu za vinu, ako jej rodicia hospodária s peniazmi? Keď sú alkoholici, to bude tiež jej vina?
Zeny matky, fakt sa hanbite. Kopať do dieťaťa na zemi-fakt hrdinstvo.
@enmery ty si sedíš na dráte ? Sa zobuď. Píšem jasne, že to nemá byť pre ňu trápenie akú majú doma finančnú situáciu a rozhodne kvôli tomu nemá nedokončiť školu a klamať o zdravotnom stave lebo lieky sú drahé (HAK). Ale treba sa zamyslieť kam idú peniaze. Ak sa sama zamyslí vôbec tá situácia nemusí byť taká zlá a bude na všetko potrebné. Je takmer dospelá a základy finančnej gramotnosti musí vedieť pri takých rodičoch, lebo štart do života bude mať ťažší.
@anonym_3c2dbf tiež sa mi to nezdá, a ona píše že ešte aj brat pomáha.
Nuž prenajímajú luxusny apartmán alebo to bude troll
@enmery ty si sedíš na dráte ? Sa zobuď. Píšem jasne, že to nemá byť pre ňu trápenie akú majú doma finančnú situáciu a rozhodne kvôli tomu nemá nedokončiť školu a klamať o zdravotnom stave lebo lieky sú drahé (HAK). Ale treba sa zamyslieť kam idú peniaze. Ak sa sama zamyslí vôbec tá situácia nemusí byť taká zlá a bude na všetko potrebné. Je takmer dospelá a základy finančnej gramotnosti musí vedieť pri takých rodičoch, lebo štart do života bude mať ťažší.
@gemerka17 Na drate si sedíš ty...
@anonym_475ef4 ak bývaju v ba, nezarábajú 700. Presne ako bolo vyššie napísané, ak sa tam dotujú alkohol a cigarety,prípadne exekúcie, splátky na kraviny, atd je to jasné.. nič nevieme o situácii. Ak sú finančné negramotni, nepomôže ani pomoc tu na MK, ani jednorazová finančná pomoc. Iba zmeniť spôsob financovania domácnosti.
@anonym_3c2dbf ak pracujú na polovičný úväzok, aj menej 🙃
@anonym_3c2dbf tiež sa mi to nezdá, a ona píše že ešte aj brat pomáha.
Nuž prenajímajú luxusny apartmán alebo to bude troll
@anonym_75bfe8 nemusia ani apartmán ani byť troll..je veľa ľudí finančne negramotných a keď príde príjem, hrrr sa do obchodov..nakúpiť hovadiny, alebo alkohol ..všetko ide veľmi do peňazí..doslova najprv hojno potom ho*o
Takže ťažko bez skutočných údajov niečo poradiť..
@anonym_75bfe8 nemusia ani apartmán ani byť troll..je veľa ľudí finančne negramotných a keď príde príjem, hrrr sa do obchodov..nakúpiť hovadiny, alebo alkohol ..všetko ide veľmi do peňazí..doslova najprv hojno potom ho*o
Takže ťažko bez skutočných údajov niečo poradiť..
@anonym_3c2dbf ak to to bolo skutočne aj tak neverím že by ich vyrthlo z biedy keby baba s ukončením zš pracovala niekde za minimálku.
Ale nauciť sa sporiť a uskromniť sa to nie...
@anonym_autor skolu urcite dokonci.
@anonym_475ef4 Invalidné dôchodky sa odvijajú od odpracovaných rokov, určite nemajú smiešne sumy. A obaja sú invalidi po nehode, taká náhoda. Tieto bájky uverí fakt len žena z koňa. A ak máju len čiastočné ID, môžu si privyrobiť, zrejme na tom nie sú zdravotne tak zle, aspoň jeden z nich. Okrem toho sociálka takýmto asociálom platí kadejaké príspevky najmä ak majú pri sebe nezaopatrené deti. A neverím ani na tie smiešne zárobky pod úrovňou minimálnej mzdy. Skôr verím, že sa niekomu nechce pracovať a zrejme to tak má celý život. Mne to zaváňa celé podvodom ako už nejeden srdcervúci príbeh tu. Netreba to tu brať vážne, na druhej strane sa určite niekto vytešuje, že získa zadarmo peniaze.
@anonym_d8478f aj keby to bol troll, ty si fakt nikdy nepočula o autohaváriách, nízkych ID ak vôbec pri ťažkých diagnózach?Nikdy si nepočula o tom, aké ťažké je nájsť si prácu ak máš obmedzenia?Či si myslíš, že firmy sa trhajú o ŤZP ľudí? A že zarábajú cez tisíc eur? Fakt trápne zmýšľanie. Prajem ti z celého srdca, aby si to zažila, potom možno pochopíš. A možno ani vtedy nie.
@gemerka17 Hlavne si polajkuj vlastne komenty...príspevok som nahlásila. Ak je to podvodník, nemá tu co robiť, ak je to reálne dieťa, hanbím sa za matky, ktoré taký hejt napíšu decku. A ešte si to same lajknú.
Ahojte. Ďakujem, dúfam že tento komentár isté veci objasní. Áno, rodičia v živote spravili chyby. Jedna z veľkých chýb ktorú spravili bola že otec pred autonehodou pracoval na čierno tak to sa mu nepočíta ako odpracované roky. Teraz kvôli tomu nemajá zrovna najvyšší invalidný dôchodok. Sme jeden nájom dlžný a ten rodičia splácajú. Cigarety tam boli, no už nie su lebo si ich nemôžu dovoliť. Alkohol nikdy nepili. Fakt od nikoho nechcem peniaze, som si istá že naša situácia je ešte ideálna, oproti tomu, čím si prechádzajú iní ľudia. Teraz len dúfam že to nejako vydržíme dokým si dokončím školu a nájdem si nejakú okej prácu.. Ďakujem tým, čo boli milí. Určite sa budem snažiť zostať v škole. ❤
@anonym_autor Ak teraz necháš školu budeš to potom ľutovať. Môj bývalý kolega v práci mal iba základnú školu lebo strednú nedokončil. Potom to ľutoval lebo kvôli tomu, že nemal strednú školu mal nižší plat ako ostatní.
On si strednú dorábal popri zamestnaní.
Na sociálne štipendium nemáš nárok ?.
Ahojte. Ďakujem, dúfam že tento komentár isté veci objasní. Áno, rodičia v živote spravili chyby. Jedna z veľkých chýb ktorú spravili bola že otec pred autonehodou pracoval na čierno tak to sa mu nepočíta ako odpracované roky. Teraz kvôli tomu nemajá zrovna najvyšší invalidný dôchodok. Sme jeden nájom dlžný a ten rodičia splácajú. Cigarety tam boli, no už nie su lebo si ich nemôžu dovoliť. Alkohol nikdy nepili. Fakt od nikoho nechcem peniaze, som si istá že naša situácia je ešte ideálna, oproti tomu, čím si prechádzajú iní ľudia. Teraz len dúfam že to nejako vydržíme dokým si dokončím školu a nájdem si nejakú okej prácu.. Ďakujem tým, čo boli milí. Určite sa budem snažiť zostať v škole. ❤
@anonym_autor prajem ti veľa šťastia v živote!
@enmery Ďakujem ja to nepotrebujem. Nedostala tu žiadne hejty, postav sa zo stoličky, aby ti to docvaklo. Väčšina komentárov sú mierené veľmi realisticky. Zbytočne sa jej pcháš do zadku komentármi typu empatickosť a bla bla. Radu treba mieriť, tak aby jej to pomohlo. Riešenie situácie je počítanie a sledovanie príjmov a výdavkov, o ktorom zrejme vôbec nič netuší a mala by vedieť nejaké informácie, aby sa netrápila, čo nie jej vec. V jej veku už musí ovládať, čo koľko stojí. Ďalej odborná psychologická pomoc a dokončenie školy. Taktiež myslenie na jej vlastnú budúcnosť. Bez presných čísel ťažko radiť.
@anonym_autor toto platí aj pre teba, musíš vedieť presné čísla, ID, platy, výdavky - nájom vs podnájom. Finančná gramotnosť je veľmi dôležitá. Chyba sa ľahko robia, aj keď určite nie úmyselne, z tých sa treba poučiť, keď ich máš pred sebou. A hlavne mysli na svoju budúcnosť. Psychické zdravie je treba, škola detto. Budeš sa chcieť čo najrýchlejšie osamostatniť. Ber ohľad aj na seba. Držím palce. Určite to zvládnete. Doplatok za niektoré lieky sa dajú vypýtať od zdravotnej poisťovne, skús sa aj na to pozrieť.

@anonym_autor ani neuvažuj, že necháš školu. Do ukončenia nejak vydrž ty aj rodičia, keď budeš mať školu, urcite budeš mať viac možností, ako potom pomôcť rodičom. Najhoršie, čo môžeš urobiť, je teraz nechať školu.