icon

Depresia z finančnej situácie a obavy o budúcnosť

3. jan 2026

Ahojte, pekný večer prajem. Prepáčte ak toto nie je to správne fórum. Potrebujem sa niekde vyrozprávať lebo sa o tom hanbím povedať svojim kamarátkam a nikoho iného nemám. Niektoré detaily možno vynechám alebo trochu zmením lebo nechcem aby niekto z rodiny zistil že som toto písala ja. Momentálne mám 17, takmer 18 rokov a som v 3. ročníku na strednej škole. Rodičia sú už starší a ja som najmladšia, mám jedného dospelého brata. Rodičia sú obdivaja na dôchodku kvôli zdravotným komplikáciam po auto nehode, obidvaja napriek tomu chodia do práce ale aj tak poslednú dobu nestíhajú nájom. Naozaj mám obavy že nás vyhodia a zostaneme na ulici. Pred rodičmi sa usmievam a tvárim sa že je všetko v poriadku lebo ich nechcem stresovať ešte viac ale celé noci preplačem, často to už nezvládam ani v škole, neviem sa sústrediť na učenie keď jediné na čo myslím je, či budeme mať tento mesiac čo jesť a či nás nevyhodia z bytu. Brat pomáha ako len môže ale tiež nie je milionár a má vlastnú rodinu o ktorú sa musí starať. Často myslím na to ako by to bolo lepšie keby som tu už proste nebola. Každý mesiac rozmýšľam len nad tým ako to zase prežijeme. Mávam extrémne bolestivé menštruácie na ktoré mi pomáha len hormonálna antikoncepcia ale uvedomujem si že tie lieky veľa stoja tak som povedala rodičom že už to nemávam až tak bolestivé a nepotrebujem ich používať. Už som aj premýšľala nad tým že skončím so školou a nájdem si prácu aby som pomohla ale kto ma zamestná bez strednej školy? Teraz chodím na brigádu len cez víkendy, ale tam moc nezarobím, peniaze z toho hlavne používam na to aby som si zaplatila veci do školy, prípadne prispejem doma na jedlo ak mi niečo zostane. Rodičom by sa tiež určite nepáčilo keby som odišla zo školy ale ja už nevidím inú možnosť. Chodím na 5 ročnú školu a neviem či to rodičia utiahnu sami do mojich maturít..

Strana
z3
anonym_d16492
6. jan 2026
@unbeholfen

@anonym_autor ja som v podstate už polovičný bezdomovec, aj keď vládzem zatial platiť veci, ale nič neni moje, nič nevlastním. Ja sa len na oko mám dobre, ale v skutočnosti som už teraz bezdomovec. Ja mám len šťastie že rodina má dosť zdrojov aby som mohol na nich parazitovať. Jakmile sa lady zlomia bumm a som na ulici. 300 invalidný nestačí ani na ubytovňu. Možno niekde na východe. Viem že podnájom za 300 už neni nikde. Ubytovne slobodárky sú v akých cenách?

@unbeholfen naco tu toto pises 17 rocnemu dievcatu?? Chces jej ukazat, ze aj bezdomovectvo je cesta? Pri kazdom prispevku tie iste zvasty dookola..

anonym_d16492
6. jan 2026
@terry658

@anonym_autor poznám veľa deciek čo chodili brigádovať po škole a aj cez víkendy. Stačí sa zaprieť a zacať trošku makať. Vyplakávať do vankúša ti nepomôže.

@terry658 otrasne.

terry658
6. jan 2026
@anonym_d16492

@terry658 otrasne.

@anonym_d16492 je to bežnejšie než sa zdá. Prosto niekto bude vyplakávať a niekto sa posnaží.

saprofytkaveronika
6. jan 2026

@anonym_autor si uzasne empaticke, vyspele dievca.... 🥰 necitala som vsetky komentare, neviem z akeho mesta si...ak si nahodou z KE, napis mi sukromne, mozno ti budem vediet pomoct s nejakou brigadou ...

unbeholfen
6. jan 2026
@anonym_d16492

@unbeholfen naco tu toto pises 17 rocnemu dievcatu?? Chces jej ukazat, ze aj bezdomovectvo je cesta? Pri kazdom prispevku tie iste zvasty dookola..

@anonym_d16492 sama písala že sú takmer bezdomovci. Nemajú vlastné bývanie, ich osud je v podstate v rukách majiteľa nehnuteľnosti. Ja som na tom rovnako, a aj bezdomovectvo sa dá prežiť ak je na to človek pripravený. Doštuduje a čo ďalej? Bývanie sa stáva čoraz nedostupnejšie a to zneužívajú aj tí čo prenajímajú, lebo vedia že inú možnosť ludia nemajú, tak dávajú už nehorázne sumy za bývanie. Ja jej napíšem realitu, lebo taká je. To že ju budete utešovať ju nenakŕmi. Nič iné nám nezostáva, ako sa zmieriť s realitou.

anonym_8f769c
6. jan 2026

@anonym_autor v akom kraji bývaš?ten čo sa čuduje, že dvaja majú po autonehode ID na tom nie je nič neobvyklé.Staci dolamana chrbtica, nohy a už nemôžu plnohodnotne pracovať.Nas sused 60 r je už na ID a čaká na predčasný dôchodok bol klampiar a má tak zničenú chrbticu závraty, že už nemôže pracovať.Ked otec pracoval na čierno môže to byť podobná práca.

unbeholfen
6. jan 2026

Ja to všetko chápem, spolu išli v tom aute, tak spolu aj havarovali. Mne tak zomreli traja kamaráti. Obitraja čerstvo po strednej, išli na brigádu, nezobrali zákrutu, a fatálna autonehoda… Lebo volakerí tu ondili že ako je možné že obaja rodičia mali rovnakú nehodu. Keby som bol milionár tak jej pomôžem ako Vilo Rozboril.

anonym_d49b65
6. jan 2026

ved si skus najst brigadu na vikendy alebo roznasat letaky .. strazit deti a podobne .. popri skole by si to stihala vela ludia tak maka.. a aspon co to malo pomozes aj ty ...

kattrin5
6. jan 2026
@unbeholfen

@anonym_d16492 sama písala že sú takmer bezdomovci. Nemajú vlastné bývanie, ich osud je v podstate v rukách majiteľa nehnuteľnosti. Ja som na tom rovnako, a aj bezdomovectvo sa dá prežiť ak je na to človek pripravený. Doštuduje a čo ďalej? Bývanie sa stáva čoraz nedostupnejšie a to zneužívajú aj tí čo prenajímajú, lebo vedia že inú možnosť ludia nemajú, tak dávajú už nehorázne sumy za bývanie. Ja jej napíšem realitu, lebo taká je. To že ju budete utešovať ju nenakŕmi. Nič iné nám nezostáva, ako sa zmieriť s realitou.

@unbeholfen to ze ty nemas peniaze na zivot predsa neznamena ze ich nebude mat ani ona.. studuje, ma cely zivot pred sebou. Ja som tiez vyrastala chudobna, rodicia mi nic neplatili, sama som si zarobila a zaplatila vysku v zahranici, nasla potom omnoho lepsie platenu pracu a teraz sa mam nadpriemerne dobre..keby som rozmyslala tak ako ty sa v zivote daleko nedostanem..vsetko sa da, ked clovek chce. Ja verim, ze aj autorka to kludne zvladne, ja som od 18 aj pracovala aj studovala, a do toho som este bola slobodna mamicka..

bebko1995
6. jan 2026

🫶🏻 ahoj, ja len že posielam vela vela lasky a silne objatie 🫂 urcite sa priklanam tu k jednemu komentu - ist za skolskou psychologickou alebo za nejakou ucitelkou ktorej doverujes a porozpravat sa o svojich problemoch. Mozno by ti vedeli vybavit aspon napriklad obedy v skole zadarmo - mozno aj pre rodicov. Si uzasne dievca, naozaj toto je sen kazdeho rodica! Zo skoly by som neodchadzala, radsej sa mozno snazila od juna hned ako ti skonci skola ist brigadovat cez letne prazdniny co najviac - mozno aj niekde do zahranicia ak ovladas jazyk. Alebo este obratit sa na donio stranku, obi zvyknu mat vela roznych vyziev a podobne, a ludia tam zvyknu pomoct. Prajem vela sil!

anonym_7227b7
6. jan 2026
@anonym_68528d

Ja zacnem z ineho sudka, moji rodicia cely zivot pred nami detmi riesili, ze ich vyhodia z prace, ze nemame peniaze.....naozaj cele detstvo denno denne....realita bola ina, tych penazi bolo akurat len oni proste akoby sa vyzivali v tom stazovani a my ako deti, tiez sme chodili na strednu skolu sme to psychicky zle znasali.

@anonym_68528d aj u nas toto, matka mi zobrala aj peniaze, co som na narodeniny dostala, lebo bolo potrebne nieco zaplatit... Ona to volala pozicala, ale samozrejme nikdy nevratila.
A potom si prerobila kuchynu 🤷🏻‍♀️

Strana
z3