Etické dilemy pri rodičovstve postihnutých detí
Prečo niektoré ženy privádzajú na svet ťažko postihnuté deti, ktoré nemajú šancu na dôstojný život?
Dnes máme ultrazvuk a vieme, že ak má plod vážne postihnutie, je možné tehotenstvo ukončiť bezpečne a bezbolestne. Napriek tomu sa niektoré matky rozhodnú pokračovať a privádzajú na svet deti, ktoré celý život nesmierne trpia, prežívajú bolesť a zomierajú vo veľkom utrpení.
Prečo to tie matky robia? Dúfajú v zázrak, veria, že Boh to tak chce, myslia si, že to je správne a tak to má byť, alebo to jednoducho nedokážu? Pre mňa je to absolútna nezodpovednosť a kruté týranie, dieťa strasne trpí, trpí rodina aj zdraví súrodenci. Trpia všetci, tak pre koho je to prospešné?
Ako môže niekto dobrovoľne nechať dieťa prežiť život plný utrpenia, keď je možné mu utrpenie ušetriť?
Nie všetko sa ukáže na ultrazvuku a nie každý dokáže urobiť také ťažké rozhodnutie.
je aj mizivé percento, kedy ti budú tvrdiť, že tvoje dieťa bude postihnuté, nedožije sa ani 5 rokov, lebo nemá vyvinuté pľúca a violá, malej nič nie je, len má o kúúúúsoček menšie pľúca a áno, má už cez 5 rokov 😁 takže podľa mňa ženy dúfajú v zlú diagnostiku 😀 a plus keď je žena staršia a ide rodiť, sú tam riziká, ale keď raz dieťa chce, nevníma čo jej gynekológ povie 💁♀️
@anonym_autor pretože ,pre ten plod to nie je ani trochu bezbolestne a bezpečne a nie každý to zvládne zobrat si to to na triko
@anonym_autor Ježiš zomrel aj za teba na kríži aby si mohla raz ísť do neba. Tomu nespravíš zvlášť tému? Aké to bolo tyranské ho bičovať, ponižovať, dať mu ocot miesto vody ????
Možno si povieš, že splietam hrušky s jablkami ale tento svet neni len o dobrom peknom a nebolestivom. O každé dieťa ktoré trpí bolesťou bude raz postarané lepšie ako o nás. Stále akosi zabúdame že sme na tomto svete len krátko. Pekný deň
@anonym_autor Ježiš zomrel aj za teba na kríži aby si mohla raz ísť do neba. Tomu nespravíš zvlášť tému? Aké to bolo tyranské ho bičovať, ponižovať, dať mu ocot miesto vody ????
Možno si povieš, že splietam hrušky s jablkami ale tento svet neni len o dobrom peknom a nebolestivom. O každé dieťa ktoré trpí bolesťou bude raz postarané lepšie ako o nás. Stále akosi zabúdame že sme na tomto svete len krátko. Pekný deň
@anonym_8a9701 🥰
@anonym_8a9701 akože fakt ideme porovnávať náboženstvo a túto tému? 😂😂😂😂
Toto bude zas téma plná vášní. Ach... ale zase v podstste s tebou súhlasím. Hoci to znie kruto, naozaj je to nefér, ale život je nefér. Zas nie je postihnutie ako postihnutie, ale priviesť na svet dieťa, ktoré nemá žiadne končatiny, a chudák je ešte aj mentálne ok, aby si uvedomoval, že čo mu to spravili, a rodičia sa tvária, že je to ok a je to dar. Poznám z práce a je mi toho chalana ľúto, život žiadny. Iba trpí.
Náboženský fanatizmus a ľudská hlúposť, často oboje naraz spojené v osobe matky. Ženy nechápu vyšetreniam, nerozumejú výsledkom, neveria lekárom, ale spoliehajú sa na zázraky a sú presvedčené, že každé embryo sa musí narodiť , lebo tak im vtláčali do hláv. A potom dobrovoľne porodia dieťa, ktoré je celý svoj život na hadičkách na dýchanie , kŕmenie, vylučovanie a žiadajú o podporu a súcit - skutočný prípad z okolia.
A veľmi v tom pomáha nás hlúpy štát, keďže takéto deti a ich rodičov štedro sponzoruje celý ich život. Keby si rodičia starostlivosť o ťažko postihnuté deti museli platiť zo svojho, rodilo by sa ich určite minimum.
@anonym_8a9701 akože fakt ideme porovnávať náboženstvo a túto tému? 😂😂😂😂
@miselka257 o akom porovnávaní hovoríte ?? To, čo som napísala sú fakty. Ženy nedávajú preč také deti AJ ( nie každá je veriaca chápem a majú aj iné dôvody ) kvôli Bohu. A myslím že ich je väčšina len dnes to je nemoderné , dnes Ježiš neexistuje v móde je diabol. Nuž po "vojne" bude lepšie pokecať. Keď budeme už každý tam a poznať reálnu pravdu. A nejdem tu už písať ako anonym lebo sa nehanbím ani za Boha ani za nič z toho čo píšem. Môžte samozrejme veriť čomu chcete vy, ja vám len píšem ako sa veci majú.
Lebo žiaľ, Slovensko je stále veľmi konzervatívna a veriaca krajina, kde ľudia veria nezmyslom ako pise
@anonym_8a9701 .Veria v nejake lepšie zajtrajšky a vykúpenie, že Boh nalozi iba toľko, koľko zvládneš a bla bla.
A beru potrat ako vrazdu. A zároveň mnohokrát tie isté ženy, používajúce slovo vražda si kľudne dajú počas tehotenstva pohárik vína a cigaretku. Take to staré dobré pokrytectvo
Lebo žiaľ, Slovensko je stále veľmi konzervatívna a veriaca krajina, kde ľudia veria nezmyslom ako pise
@anonym_8a9701 .Veria v nejake lepšie zajtrajšky a vykúpenie, že Boh nalozi iba toľko, koľko zvládneš a bla bla.
A beru potrat ako vrazdu. A zároveň mnohokrát tie isté ženy, používajúce slovo vražda si kľudne dajú počas tehotenstva pohárik vína a cigaretku. Take to staré dobré pokrytectvo
@doriiis každý si zodpovedame za seba a matka v tomto prípade za dieťa. Neviem. Každý kto má takéto úvahy by si mal pozrieť ako vyzerá potrat. A potom písať.
Ja som za to nech ma každý slobodnú vôľu. Tak isto nám ju dal Boh. Čo bude potom si povieme až potom.
Mnohé (nenapíšem väčšina…) ťažké postihnutia vznikajú počas pôrodu. Vtedy čo? Keď sa skomplikuje pôrod povedať stop, počkajme ešte nech je už neskoro..?
Veľmi nezrelý názor niekoho, kto zrejme nevie, len si niečo myslí.
Poznám aj prípad, kde sa dieťa narodilo s naozaj maximálne nevyvinutým mozgom, zistilo sa to už na sone u ambulantného gynekológa, ale informovanosť zjavne zlyhala a žena sa pred pôrodom spýtala, či je šanca, že sa uzdraví… A samozrejme sú aj také, kde diagnózy a prognózy počas tehotenstva boli katastrofálne a realita bola úplne iná - to je možno skôr vzácne, ale úplne bežné je predpovedanie DS v tehotenstve a napokon narodené úplne zdravé dieťa.
Mnohé postihnutia nie sú na sone rozpoznané alebo rozpoznateľné. Ver tomu, že NIKTO nechce mať postihnuté dieťa, ale nie každý sa vlastného postihnutého dieťaťa chce a vie zbaviť. Ja tých ľudí obdivujem, nedokážem (a dúfam, že ani nikdy nebudem musieť) si to predstaviť.
Mnohé (nenapíšem väčšina…) ťažké postihnutia vznikajú počas pôrodu. Vtedy čo? Keď sa skomplikuje pôrod povedať stop, počkajme ešte nech je už neskoro..?
Veľmi nezrelý názor niekoho, kto zrejme nevie, len si niečo myslí.
Poznám aj prípad, kde sa dieťa narodilo s naozaj maximálne nevyvinutým mozgom, zistilo sa to už na sone u ambulantného gynekológa, ale informovanosť zjavne zlyhala a žena sa pred pôrodom spýtala, či je šanca, že sa uzdraví… A samozrejme sú aj také, kde diagnózy a prognózy počas tehotenstva boli katastrofálne a realita bola úplne iná - to je možno skôr vzácne, ale úplne bežné je predpovedanie DS v tehotenstve a napokon narodené úplne zdravé dieťa.
Mnohé postihnutia nie sú na sone rozpoznané alebo rozpoznateľné. Ver tomu, že NIKTO nechce mať postihnuté dieťa, ale nie každý sa vlastného postihnutého dieťaťa chce a vie zbaviť. Ja tých ľudí obdivujem, nedokážem (a dúfam, že ani nikdy nebudem musieť) si to predstaviť.
@anavixy presne tak, počas pôrodu, poznám taky pripad. A zbabrali to lekári.
@doriiis každý si zodpovedame za seba a matka v tomto prípade za dieťa. Neviem. Každý kto má takéto úvahy by si mal pozrieť ako vyzerá potrat. A potom písať.
Ja som za to nech ma každý slobodnú vôľu. Tak isto nám ju dal Boh. Čo bude potom si povieme až potom.
@majus2323 .... To su také alibistické kecy. No nepovieme si, čo bude potom, keďže aj keď je nejaké potom,nikdy sa o ňom a aké je nedozvedia živi.A čo je lepšie? Vražda, alebo týranie niekoho celý život? Je to na úplne rovnakej úrovni. Čo je viac sadisticke? Ukončiť niečo, skôr ako to začne alebo nechať dušu zomierať každý deň nanovo?
@majus2323 ... A presne preto, že Boh dal slobodnú vôľu, tak ani nesúdi. Toto sudenie potratu a spájanie si to s vraždou si vymyslela cirkev a ľudia. Cirkev a Boh nemajú nič spoločné. Cirkev je biznis.
@anonym_autor Lebo myslia na seba len. Veľa matiek sa vie obetovať a starať sa o choré postihnuté dieťa a hoci je to náročné, napĺňa ich to a baví ich to, možno aj viac ako normálna práca. Ale nejako neriešia či by chceli byť v koži toho dieťaťa čo je nevládne alebo mentálne na tom zle, že to dieťa trpí. Plus sú samozrejme také deti finančná záťaž pre spoločnosť, zdravotný systém a tak. Ja nepochopím ani ak napríklad dvaja Aspergeri sa rozhodnú mať dieťa ak vedia že sú na spektre, lebo je tam vysoká pravdepodobnosť autizmu u dieťaťa. Ale to tiež robia pre seba aby mali dieťa, to že to dieťa bude celý život trpieť neriešia... Proste ako keby ľudia nevedeli používať rozum.
@majus2323 .... To su také alibistické kecy. No nepovieme si, čo bude potom, keďže aj keď je nejaké potom,nikdy sa o ňom a aké je nedozvedia živi.A čo je lepšie? Vražda, alebo týranie niekoho celý život? Je to na úplne rovnakej úrovni. Čo je viac sadisticke? Ukončiť niečo, skôr ako to začne alebo nechať dušu zomierať každý deň nanovo?
@doriiis mozno človek spôsobí druhému väčší teror psychický , ako dieťa čo znáša svoje postihnutie.
@doriiis mozno človek spôsobí druhému väčší teror psychický , ako dieťa čo znáša svoje postihnutie.
@majus2323 ... Nepochopila si ma. Nevadí. V týchto prípadoch nie postihnuté dieťa je ten, kto týra.
A čo iné ostáva tomu dieťaťu,ako znášať svoje trápenie? Keď už ho niekto priviedol na svet bez šance na vlastnú vôľu?
Boh nie je krutý,ale ľudia sú.A keď privedies na svet dieťa s vedomím,že bude trpieť si na takej istej úrovni ako vrah.Mozno horšej.Lebo smrť je fatalna a niekedy je vykúpením.Zatial čo utrpenie a bolesť sú v podstate nekonecne
@majus2323 ... A presne preto, že Boh dal slobodnú vôľu, tak ani nesúdi. Toto sudenie potratu a spájanie si to s vraždou si vymyslela cirkev a ľudia. Cirkev a Boh nemajú nič spoločné. Cirkev je biznis.
@doriiis potrat a spájanie s vraždou? Tak mi teda povedzte inak čo je ten potrat keď to neni vražda. Počúvam.
@anonym_6bc26b nemyslíte vážne túto otázku že
@majus2323 prečo? nie je definícia živého tvora okrem iného aj dýchanie a vnímanie okolia? týždňový plod vníma čo podľa teba?
@majus2323 prečo? nie je definícia živého tvora okrem iného aj dýchanie a vnímanie okolia? týždňový plod vníma čo podľa teba?
@anonym_6bc26b ... Tak ona zas asi nenaraza nato, keď žena potrati sama. To je prirodzený výber a prírodu nepresti ani cirkev, aj keby veľmi chcela.
Ona myslí asi potrat v tom 11.- 12. TT keď už srdce dokázateľne bije. Nikto nejde na potrat v prvom, druhom týždni tehotenstva.
Stále však platí, že tieto cirkevné blaboly o vražde nemajú s Bohom nič spolocne
Mam pocit, ze tato tema sa tu pravidelne recykluje, ked je nuda. Ano, jasne, kazdy je hrdina, kym on sam nemusi toto riesit. Ja by som si nikdy nedovolila tvrdit, co by som v tomto pripade urobila. Nikdy. A nikdy nechcem ani stat pred takouto dilemou. Dokazem pochopit aj cloveka, ktory si take dieta necha a aj cloveka, ktory si ho nenecha. A tie co odsudzuju akukolvek stranu, nemaju stipku empatie.
@anonym_autor ruku na srdce autorka. Bol tvoj prvý zámer na založenie témy rozhádzať ženy na koni? Pretože túto otázku si mohla položiť aj AI a mohla si dostať možno priamu odpoveď ,bez emócií a nekonečného vykladania svojích právd bez kompromisov náprotivkovi. Veriaci-ateista.
Mam pocit, ze tato tema sa tu pravidelne recykluje, ked je nuda. Ano, jasne, kazdy je hrdina, kym on sam nemusi toto riesit. Ja by som si nikdy nedovolila tvrdit, co by som v tomto pripade urobila. Nikdy. A nikdy nechcem ani stat pred takouto dilemou. Dokazem pochopit aj cloveka, ktory si take dieta necha a aj cloveka, ktory si ho nenecha. A tie co odsudzuju akukolvek stranu, nemaju stipku empatie.
@diewcatqoo ja neodsudzujem nikoho ako som písala nech ma každý sám svoju vôľu. Odpovedala som autorke na otázku a tak isto som napísala že nie každý má na to tento dôvod.
@anonym_6bc26b ... Tak ona zas asi nenaraza nato, keď žena potrati sama. To je prirodzený výber a prírodu nepresti ani cirkev, aj keby veľmi chcela.
Ona myslí asi potrat v tom 11.- 12. TT keď už srdce dokázateľne bije. Nikto nejde na potrat v prvom, druhom týždni tehotenstva.
Stále však platí, že tieto cirkevné blaboly o vražde nemajú s Bohom nič spolocne
@doriiis prikázanie nezabiješ pochádza od Boha nie od cirkvi. Cirkev nie je svätá keďže ju riadia aj ľudia a každý človek je hriešny. Aj pápež je hriešnik aj každý kňaz. Ja som hriešnik najhrubšieho zrna. Ale rada sa pozerám pravde do očí
@anonym_autor ruku na srdce autorka. Bol tvoj prvý zámer na založenie témy rozhádzať ženy na koni? Pretože túto otázku si mohla položiť aj AI a mohla si dostať možno priamu odpoveď ,bez emócií a nekonečného vykladania svojích právd bez kompromisov náprotivkovi. Veriaci-ateista.
@zuzanita1609 som o tom presvedčená, že to bol zámer, stačí sa trochu zamyslieť a na pár dôcodov by prišla. Keď sa vyčerpajú témy očkovať - neočkovať, Fico -Šimečka, dom alebo byt, tak aj táto je dobrá

Nikdy neviete. Znamej určili, ze to bude Downov syndróm a ma 5 zdravých detí. Niekto si nechce zaťažovať svedomie takouto vraždou, lebo to vražda je. Ak vy mate iný názor, je to len a len vaša vec. Prečo sa týmto zaťazujete? Ži a nechaj žiť.