Etické dilemy pri rodičovstve postihnutých detí
Prečo niektoré ženy privádzajú na svet ťažko postihnuté deti, ktoré nemajú šancu na dôstojný život?
Dnes máme ultrazvuk a vieme, že ak má plod vážne postihnutie, je možné tehotenstvo ukončiť bezpečne a bezbolestne. Napriek tomu sa niektoré matky rozhodnú pokračovať a privádzajú na svet deti, ktoré celý život nesmierne trpia, prežívajú bolesť a zomierajú vo veľkom utrpení.
Prečo to tie matky robia? Dúfajú v zázrak, veria, že Boh to tak chce, myslia si, že to je správne a tak to má byť, alebo to jednoducho nedokážu? Pre mňa je to absolútna nezodpovednosť a kruté týranie, dieťa strasne trpí, trpí rodina aj zdraví súrodenci. Trpia všetci, tak pre koho je to prospešné?
Ako môže niekto dobrovoľne nechať dieťa prežiť život plný utrpenia, keď je možné mu utrpenie ušetriť?
@doriiis prikázanie nezabiješ pochádza od Boha nie od cirkvi. Cirkev nie je svätá keďže ju riadia aj ľudia a každý človek je hriešny. Aj pápež je hriešnik aj každý kňaz. Ja som hriešnik najhrubšieho zrna. Ale rada sa pozerám pravde do očí
@majus2323 opäť sa pýtam, ako môžeš zabiť niečo, čo ešte nežije?
@zuzanita1609 som o tom presvedčená, že to bol zámer, stačí sa trochu zamyslieť a na pár dôcodov by prišla. Keď sa vyčerpajú témy očkovať - neočkovať, Fico -Šimečka, dom alebo byt, tak aj táto je dobrá
@anonym_97822a ber to tak,že nežiješ život toho druhého a si zodpovedná len za seba a svojich blízkych. A ber to tak, že každý tvoj postoj a tvoje rozhodnutie nemusí chápať ten druhý. Predstav si,že sa raz vývojom umelá inteligencia dostane do takého štádia, keď usúdi,aby planéta prežila, musí sa zmenšiť počet ľudí. A teraz si predstav,nie každé rozhodnutie môže pochopiť ten druhý,no potom si každý musí uvedomiť,ako jeho rozhodnutie dokáže ovplyvniť iných. Nik nevie,kde je pravda a nik nechodí v topánkach toho druhého. Isté je len,že človek sa narodí a človek zomrie a to medzi tým je len "tá pravda, ktorú máme každý jeden inú". Aj bolesť ma svoje opodstatnenie,tak ako aj život bez nej. (Príklad,popáliš sa a automaticky ťa nervový systém varuje,že ahaa,toto mi poškodí kožu. Predstav si,že existujú ľudia, ktorí necítia bolesť a ich život je aspoň tak ťažký,ako takých, ktorí žijú celý život s bolesťou).
@anonym_autor lebo majú nízke IQ. Žiadna vražda to nie je. Zavraždiť možno iba toho kto sa narodil 🤣
@anonym_autor lebo majú nízke IQ. Žiadna vražda to nie je. Zavraždiť možno iba toho kto sa narodil 🤣
@anonym_4e35d8 ak by to bola vražda, bolo by za ňu väzenie
Náboženský fanatizmus a ľudská hlúposť, často oboje naraz spojené v osobe matky. Ženy nechápu vyšetreniam, nerozumejú výsledkom, neveria lekárom, ale spoliehajú sa na zázraky a sú presvedčené, že každé embryo sa musí narodiť , lebo tak im vtláčali do hláv. A potom dobrovoľne porodia dieťa, ktoré je celý svoj život na hadičkách na dýchanie , kŕmenie, vylučovanie a žiadajú o podporu a súcit - skutočný prípad z okolia.
A veľmi v tom pomáha nás hlúpy štát, keďže takéto deti a ich rodičov štedro sponzoruje celý ich život. Keby si rodičia starostlivosť o ťažko postihnuté deti museli platiť zo svojho, rodilo by sa ich určite minimum.
@anonym_841497 ty si riadne bezcitná stvora. aj Hitler je nič proti tvojej bezcitnosti - ten dával postihnutých utrácať.
prečo by si mali rodičia postihnutých detí všetko hradiť samy? A vari nepodporujeme liečbu alkoholikom, drogovo závislým a pod. živlom? chceš mi povedať že človek sa narodí už ako alkoholik?
Vôbec aleže vôbec nevidíš do tejto témy, ale však božie mlyny meĺú pomaly ale isto - len aby sa aj tebe v rodine nevyskytol taký prípad kedy budeš prosiť ľudí o kus ľudskosti a zopár eur - lebo však liečba niečo stojí.
tak bezcitný názor aký si tu predviedla tu hádam ešte na MK ani nikdy nebol. Hanba TI.
Moja najlepšia kamarátka, pacientka s crohnom a 3x skracovaným črevom, čakala vytúžené dievčatko. Všetky dostupné vyšetrenia na Slovensku jej potvrdili down sy. Všetci jej hovorili, nech ho dá preč. Iba ja nie. Sme špeciálne pedagogičky a vieme, že sa s tými deťmi dá dosiahnuť veľa. Keď sa dcérka narodila, telefonovala mi. Bolo to v noci a ja som sa veľmi prekľakla, čo sa deje. Chcela mi oznámiť a zároveň poďakovať, že som ju podržala a zachránila jej dieťa. Ako jediná. Dcérka je zdravá, veľmi šikovná, o rok bude maturovať.
Stačí ti taká odpoveď na tvoju otázku PREČO?
@miselka257 o akom porovnávaní hovoríte ?? To, čo som napísala sú fakty. Ženy nedávajú preč také deti AJ ( nie každá je veriaca chápem a majú aj iné dôvody ) kvôli Bohu. A myslím že ich je väčšina len dnes to je nemoderné , dnes Ježiš neexistuje v móde je diabol. Nuž po "vojne" bude lepšie pokecať. Keď budeme už každý tam a poznať reálnu pravdu. A nejdem tu už písať ako anonym lebo sa nehanbím ani za Boha ani za nič z toho čo píšem. Môžte samozrejme veriť čomu chcete vy, ja vám len píšem ako sa veci majú.
@majus2323 fakty? FAKTY?? Dekel na Marse. Poprosim dostudovat co znamena fakt.
Potom to tu vyzera tak ako vyzera…
@doriiis prikázanie nezabiješ pochádza od Boha nie od cirkvi. Cirkev nie je svätá keďže ju riadia aj ľudia a každý človek je hriešny. Aj pápež je hriešnik aj každý kňaz. Ja som hriešnik najhrubšieho zrna. Ale rada sa pozerám pravde do očí
@majus2323 známa čakala ťažko postihnuté dieťa, lekári jej odporúčali potrat. Nevedeli čo majú robiť,šli za kňazom. Sám kňaz im povedal,nech idú do toho. To všetko potom by nestálo za to. Jednoducho jej vyvolali pôrod a ona porodila. Dieťa pochovali.
@anonym_6bc26b a kedy podľa teba žije? Nedýcha kým sa nenarodí, takže podľa teba je úplne v pohode zabiť dieťa v napr 38tt?
Podľa Hitlera Zidia neboli ľudia a necítili bolesť, podľa otrokárov černosi neboli ľudia a necítili bolesť. Takže bolo úplne v pohode a zákonne ich zabiť. Podľa niektorých nenarodené dieťa nie je živé a nie je človek (lebo z embria sa asi vyvinie žaba ).
@anonym_autor pri zavaznom postihnuti urcite potrat. Ale niekedy sa to nezisti dopredu, nieco sa moze pokazit priamo pri porode.
@anonym_autor preco to robia?
Lebo nemaju svedomie zabit svoje dieta, ktore nosia pod srdcom....
Uplne jednoducha odpoved. Tak ako by normalna matka, nezabila svoje dieta, ktore po autonehode ochrnulo... Tak by aj tato matka nezabila svoje dieta, ktore nosi pod srdcom.
Myslis si, ze za to, ze nie je zdrave nema pravo zit? Za to, ze je v skrytosti v utrobach matky nema pravo zit... A niekto ma pravo zobrat ho, roztrhat a zabit? Tak mozme teda kazde postihnute dieta dat pod deku, roztrhat a znicit... Ked je to podla vas v poriadku....a mozu zacat vami. Pretoze neviem kde ste prisli na to, ze vy mate vacsie pravo na zivot ako to dieta nad ktorym sa zamyslate....!
Myslet ze tvoj zivot ma vacsi vyznam ako zivot postihnuteho dietata je hlupe....
Postihnute deti, su mnoho krat tisicnasobne stastnejsie ako deti zdrave... A problem nie je to ze dieta je postihnute... Problem je to, ze matka a otec ho nechcu...tak ho zabiju. Len preto, ze svet tu vrazdu zlegalizoval.
@anonym_6bc26b a kedy podľa teba žije? Nedýcha kým sa nenarodí, takže podľa teba je úplne v pohode zabiť dieťa v napr 38tt?
Podľa Hitlera Zidia neboli ľudia a necítili bolesť, podľa otrokárov černosi neboli ľudia a necítili bolesť. Takže bolo úplne v pohode a zákonne ich zabiť. Podľa niektorých nenarodené dieťa nie je živé a nie je človek (lebo z embria sa asi vyvinie žaba ).
@lucia147852 živé je keď začne vnímať/dýchať a podobne a keďže sa ani nehýbe (hýbať sa začne až neskôr vo vyššom štádiu tehotenstva), ako môže byť považované za živé? nehovorím o odstránení plodu v 38. týžni, to mi príde kus choré, lebo vtedy by už matka mala byť zžitá s plodom, ale aj také zákony sú čo viem
a čo sa týka židov a černochov, vážne chceš dať takýto argument? židia aj černosi sú ľudia, tak isto aj zvieratá cítia bolesť, plod ktorý nevníma môže ako cítiť bolesť? opakujem, keď NEVNÍMA?
@anonym_6bc26b Si myslis, ze ty si bola najprv mrtva v bruchu matky a porodom si ozila ? Ved predsa to, co nezije, je mrtve a co je mrtve sa nevyvíja. Ale malinke embryo, ten, podlá niekoho "zhluk buniek" sa vyvíja, rastie tak je logické že je to živé, žije !
autorka moj nazor zabijat nenarodene deti je dnes v mode, čo na tom, že mnoho z tých o ktorých sa povie v tehu že MOZU byt postihnute sa moze narodit zdravych... o par rokov to mozno dospeje s tymto tvojim pristupom k zabijaniu starych a chorych lebo sa budeme vyhovarat na ich utrpenie, na ich neplnohodnotny zivot, a nedajboze na to, ze sa o nich musime starat. takze tes sa na svoju starobu...
@anonym_841497 ty si riadne bezcitná stvora. aj Hitler je nič proti tvojej bezcitnosti - ten dával postihnutých utrácať.
prečo by si mali rodičia postihnutých detí všetko hradiť samy? A vari nepodporujeme liečbu alkoholikom, drogovo závislým a pod. živlom? chceš mi povedať že človek sa narodí už ako alkoholik?
Vôbec aleže vôbec nevidíš do tejto témy, ale však božie mlyny meĺú pomaly ale isto - len aby sa aj tebe v rodine nevyskytol taký prípad kedy budeš prosiť ľudí o kus ľudskosti a zopár eur - lebo však liečba niečo stojí.
tak bezcitný názor aký si tu predviedla tu hádam ešte na MK ani nikdy nebol. Hanba TI.
@anonym_3deeaf 👍
@anonym_autor pretože sú to sebecké matky, ktoré nechcú mať výčitky svedomia, tak radšej dieťa privedú na svet, ale to že to dieťa trpí už nikoho nezaujíma
Toto bude zas téma plná vášní. Ach... ale zase v podstste s tebou súhlasím. Hoci to znie kruto, naozaj je to nefér, ale život je nefér. Zas nie je postihnutie ako postihnutie, ale priviesť na svet dieťa, ktoré nemá žiadne končatiny, a chudák je ešte aj mentálne ok, aby si uvedomoval, že čo mu to spravili, a rodičia sa tvária, že je to ok a je to dar. Poznám z práce a je mi toho chalana ľúto, život žiadny. Iba trpí.
@anonym_1a98d2 aj tohto ti je ľúto? https://cs.wikipedia.org/wiki/Nick_Vujicic
Lebo ten pán je presne ako píšeš, bez nôh, rúk a mentálne v poriadku. Je dokonca šťastný a spokojný, založil si rodinu, má milujúcu manželku..
@anonym_autor švagrinej povedali že dieťa bude mať downov syndróm a je úplne zdravá krásna slečna.
Všetko je to len štatistika a nie vždy veľmi presná
@anonym_autor preco to robia?
Lebo nemaju svedomie zabit svoje dieta, ktore nosia pod srdcom....
Uplne jednoducha odpoved. Tak ako by normalna matka, nezabila svoje dieta, ktore po autonehode ochrnulo... Tak by aj tato matka nezabila svoje dieta, ktore nosi pod srdcom.
Myslis si, ze za to, ze nie je zdrave nema pravo zit? Za to, ze je v skrytosti v utrobach matky nema pravo zit... A niekto ma pravo zobrat ho, roztrhat a zabit? Tak mozme teda kazde postihnute dieta dat pod deku, roztrhat a znicit... Ked je to podla vas v poriadku....a mozu zacat vami. Pretoze neviem kde ste prisli na to, ze vy mate vacsie pravo na zivot ako to dieta nad ktorym sa zamyslate....!
Myslet ze tvoj zivot ma vacsi vyznam ako zivot postihnuteho dietata je hlupe....
Postihnute deti, su mnoho krat tisicnasobne stastnejsie ako deti zdrave... A problem nie je to ze dieta je postihnute... Problem je to, ze matka a otec ho nechcu...tak ho zabiju. Len preto, ze svet tu vrazdu zlegalizoval.
@derdia klobúk dole. Povedané od pľúc úprimne a priamo ale toľko pravdy je v tvojich slovách 💔🩷
Súhlasím. Potom tu len žobrú a zakladajú rôzne "zbierky"😤 keď už sa rozhodnú ho aj napriek postihnutiu priviesť na svet, nech sa starajú.
@majus2323 ... Ale Boh odpúšťa aj hriešnikom. Takže tak ako odpustí tebe odpustí aj vrahovi. Nie je medzitým žiaden rozdiel
@doriiis boh odpusta tomu, kto lutuje svoje hriechy. Myslis, ze taka zena to olutuje, ak jej vsetci pritakavaju? Nema vobec pocit viny a nic nelutuje. Takze o odpustenie neprosi. A to je chyba spoločnosti. Morálne je nastavene, ze je to v poriadku. Ale potom by aj eutanazia mala byt rovnako povolena.
Jedna časť žien verí v zázrak, druhá sa boji odsúdenia okolia. Aj tu čítaš, že je to vražda, ak sa rozhodneš pre potrat zo zdravotných dôvodov. Iné ženy si myslia, že ak susedova Zuzka mala mať postihnuté dieťa a nakoniec je dieťa zdravé, tak isto to tak bude aj v jej prípade. A samozrejme tie krásne fotky na sociálnych sieťach, kde rodičia postihnutých detí tvrdia ako majú zrazu krásny naplnený život, ako ich postihnutie, zlý zdravotný stav dieťaťa posunul k lepšiemu ja.... proste tie sladké klamstvá ktoré nemajú s realitou nič spoločné,.
Nepochopíš to, máš šťastie, že si nikdy takéto rozhodnutie nemusela robiť, tak ich nesuď a nechaj to tak.
Autorka co s takymi ľudmi, ktori ostanu postihnuti po uraze? Mame moznost aj ich odstranit? Ci taki ti uz neprekazaju?
@marsmykkok vieš koľko je aspergerov ľudí o ktorých by si to nepovedala?Keby sme išli na to takto tak každý má v rodine nejaké vážne choroby epilepsia, depresia, rakovina, závislosti to nemajú mať deti?
Lebo veria v hodnotu ludskeho zivota nezavisle od veku a zdravotneho stavu.
Alebo o zavaznosti postihnutia nevedeli, pripadne poskodenie vzniklo pocas porodu. (Niektore postihnutia NIE su viditelne na uzv.)
Priznam, osobne mam dilemu, co by som robila v pripade zavazneho postihnutia a som vdacna, ze som ju nikdy nemusela riesit v praxi. Vseobecne som pre horeuvedenu prvu vetu proti potratom aj eutanazii. Na druhej strane vsaka pokrokom v medicine ludom umelo predlzujeme nie zivot, ale utrpenie ktore by uz davno viedlo k smrti, nebyt externej pomoci. Takze ak niekto vazne chory odmietne vziat dalsie lieky, lebo si uz praje odist a netrapit sa, nech je tak. A takto to vnimam v pripade velmi tazkych postihnuti plodu… je mozne, ze by som sla na potrat. Lebo babatko ktore je od zaciatku udrziavane na zivote x zakrokmi, na hadickach, ventilacii a v bolestiach… je pre mna podobny pripad ako ten chory ktory tuzi po vykupeni, vyslobodeni z utrpenia. V minulosti by take dietatko skor ci neskor zomrelo a musel to byt pre vsetkych zucastnenych velmi smutny a boelstivy proces. Ako mensie zlo preto, rovnako ako ty, vidim upt. Dieta so “stredne” zavaznym stupnom postihnutia by som si nechala. Aj downik si dokaze zivot uzit, smiat sa, zit relativne bez bolesti… (chapem ze mavaju pridruzene problemy napriklad choroby srdca, budis... ). Ako nezodpovedne mi pride vediet o silnej predispozicii na alebo rovno mat geneticku poruchu a vedome ist do tehotenstva.
A keby sme išli na to cez morálku, etiku, svedomie..čo potom s tými, ktorý vedome ubližujú a zároveň ich to baví, iným? Pedifilní,sociopatistickí,Či sérioví vrahovia, či diktátori, ktorí vedome a preukázateľne dá popraviť 1000ce, milióny ľudí, čo s tými, ktorí sú pre spoločnosť hrozbou? Kto určuje, kto si zaslúži a nezaslúži žiť? (Len mi napadlo,keď sme už pri tom odsudzovaní).
@anonym_autor Neurazte sa,ale dúfam,že Vy nemáte deti. S takým nastavením si ich ani nezasluzite. Evidentne si nevidíte na koniec nosa, to sa naozaj pýtate,že ak budúce matky majú cez testy pravdepodobnosť ochorenia,diagnózy svojho ešte nenarodeného dieťaťa, tak ju berú ako 100 perc. Pravdu!? Taky test ešte nevymysleli,aby ukazoval 100 pravdivosť. Ak máte čas vypisovať takéto netolerantne veci na portály určenom mamičkám, tak si vyhrnte rukávy a presvedčte ma o tom ,že to vaše bytie nie je zbytočné.
Taktiež otázka transplantácie a záchrana iného ľudského života orgánom z iného ľudského tela. Väčšina veriacich je proti,ak ide o transplantácie a záchrany iného života,no zároveň odsudzujúci voči potratom. V tomto sú tiež tak trošku "falošní".

@majus2323 ... Ale Boh odpúšťa aj hriešnikom. Takže tak ako odpustí tebe odpustí aj vrahovi. Nie je medzitým žiaden rozdiel