Etické dilemy pri rodičovstve postihnutých detí
Prečo niektoré ženy privádzajú na svet ťažko postihnuté deti, ktoré nemajú šancu na dôstojný život?
Dnes máme ultrazvuk a vieme, že ak má plod vážne postihnutie, je možné tehotenstvo ukončiť bezpečne a bezbolestne. Napriek tomu sa niektoré matky rozhodnú pokračovať a privádzajú na svet deti, ktoré celý život nesmierne trpia, prežívajú bolesť a zomierajú vo veľkom utrpení.
Prečo to tie matky robia? Dúfajú v zázrak, veria, že Boh to tak chce, myslia si, že to je správne a tak to má byť, alebo to jednoducho nedokážu? Pre mňa je to absolútna nezodpovednosť a kruté týranie, dieťa strasne trpí, trpí rodina aj zdraví súrodenci. Trpia všetci, tak pre koho je to prospešné?
Ako môže niekto dobrovoľne nechať dieťa prežiť život plný utrpenia, keď je možné mu utrpenie ušetriť?
@lucia147852 živé je keď začne vnímať/dýchať a podobne a keďže sa ani nehýbe (hýbať sa začne až neskôr vo vyššom štádiu tehotenstva), ako môže byť považované za živé? nehovorím o odstránení plodu v 38. týžni, to mi príde kus choré, lebo vtedy by už matka mala byť zžitá s plodom, ale aj také zákony sú čo viem
a čo sa týka židov a černochov, vážne chceš dať takýto argument? židia aj černosi sú ľudia, tak isto aj zvieratá cítia bolesť, plod ktorý nevníma môže ako cítiť bolesť? opakujem, keď NEVNÍMA?
@anonym_6bc26b a ja ti píšem že začne dýchať az po pôrode, potom to podľa teba nie je dieťa kým sa nenarodí? Maličký zárodok sa hýbe oveľa skôr ako ho matka dokáže cítiť, je to vidno na sone. Embryo je živé, pretože rastie a vyvíja sa. Bije mu srdiečko. Predstáv si, že už cca mesiac po oplodnení. A áno spomínam aj židov s černochov. Pretože to, že zákon dovoľuje potraty neznamená, že to nie je vražda. Kedysi zákon dovoľoval aj spomínané veci. Oplodnené vajce orla kráľovského je zákonom chránené. Zničiť ho, je trestný čin, pretože sa z neho vyliahne orol. Ľudsky zárodok je teda asi menej ako zárodok orla.
@doriiis boh odpusta tomu, kto lutuje svoje hriechy. Myslis, ze taka zena to olutuje, ak jej vsetci pritakavaju? Nema vobec pocit viny a nic nelutuje. Takze o odpustenie neprosi. A to je chyba spoločnosti. Morálne je nastavene, ze je to v poriadku. Ale potom by aj eutanazia mala byt rovnako povolena.
@kikush182329 ... No sú krajiny, kde je. Ale od tých krajín máme ešte veľmi ďaleko.
Osobne si myslím, že štatisticky prevláda prípad postihnutí, ktoré sú spôsobené nie počas prenatalneho vývoja v maternici, ale sú spôsobené počas pôrodu/príchodu na svet. Takže zlyhanie ľudského faktora. Vieme ako to v pôrodniciach na SVK funguje. Že ženy sú do poslednej chvíle tlačené do prirodzeného pôrodu aj napriek tomu, že pôrod nepostupuje, tak ako má ani po hodinách a k akútnym sekciam sa pristúpi v hodine 12tej, ak vôbec. Takže k tomuto by si sa postavila ako? Ak si mala zdravé dieťa, ktoré si nakoniec nesie doživotné nasledky zo zle odvedeného porodu na základe rozhodnutia lekára?
Za ďalšie, koľko prípadov je takých, že je tehotenstvo bezproblémové, dieťa dovtedy dokonale a proste uprosted tehotenstva sa to z ničoho nič zvrtne a žena porodí predčasne v 32tt a dieťatko si vytiahne čierneho Petra a má z toho dozivotnea ťažké nasledky? Lebo koľko detí narodených predčasne je nakoniec úplne zdravých aj keď sú tie prvé roky pre rodičov náročné?
Máš na vec veľmi jednostranný pohľad a vôbec neberieš do úvahy množstvo faktorov, ktoré predchádzajú tomu, že sa žene narodí dieťa s postihnutím.
A je to aj o tom, že naozaj nie je postihnutie ako postihnutie. A netreba všetky postihnutia skatulkovat. Je rozdiel narodiť sa bez nohy, ruky, bez zraku či DS (pri takýchto ochoreniach jednoducho vieš viesť relatívne plnohodnotný život, možno ešte aktívnejší než zdravý človek) a je rozdiel mať dg kde bude dieťatko ležiak čo nevníma svet, ale, že realne bude naozaj take. Lebo koľko prípadov máš, že sa ti poserie pôrod, lekár ti dá tie najhoršie prognózy sveta a ty s tým svojim dieťaťom doslova aj hory prenesieš a to dieťa nakoniec chodí, rozpráva, študuje a nie je odkázané na 24/7 starostlivosť?
Ale ako ti tu písali baby predo mnou. Mnoho dg ti neodhalia ani najlepsie ultrazvuky a milión drahých testov. Jednoducho neexistuje test na všetko. Čo by si spravila v prípade, že by sa na záväznú, možno neliecitelnu DG prišlo až po pôrode?
A ak sa nájde žena, ktorá sa rozhodne si nechať dieťatko, ktoré bude mať ťažký, ale, že naozaj ťažký a reálny hendikep zistený už počas tehotenstva, ty, ja ani nikto iný ju nemáme právo za jej rozhodnutie súdiť. Nie ty, ja alebo Anča z hornej dolnej sa budeme o jej dieťa starať. Bude to ona - jeho matka, ktorá bude musieť znášať toto bremeno.
Tak sa tu nehraj na moralistu sveta. Pretože každá jedna túžime po zdravom bábätku.
A za ďalšie, nevidím nic zle na tom, prispiet na liečbu či rehabilitáciu ak to môže pomôcť k zlepšeniu kvality života dieťatka, ktoré malo tu smolu, že sa jednoducho niečo posralo pri pôrode alebo sa proste stalo, že sa narodilo so záväznou dg. Som empatický človek a nie nejaký Hitler, ktory inakosť trestal týraním a smrťou.
@kikush182329 ... No sú krajiny, kde je. Ale od tých krajín máme ešte veľmi ďaleko.
@doriiis ano a vo veľmi vela veciach je slovensko zdegeneeovane.
@anonym_6bc26b a ja ti píšem že začne dýchať az po pôrode, potom to podľa teba nie je dieťa kým sa nenarodí? Maličký zárodok sa hýbe oveľa skôr ako ho matka dokáže cítiť, je to vidno na sone. Embryo je živé, pretože rastie a vyvíja sa. Bije mu srdiečko. Predstáv si, že už cca mesiac po oplodnení. A áno spomínam aj židov s černochov. Pretože to, že zákon dovoľuje potraty neznamená, že to nie je vražda. Kedysi zákon dovoľoval aj spomínané veci. Oplodnené vajce orla kráľovského je zákonom chránené. Zničiť ho, je trestný čin, pretože sa z neho vyliahne orol. Ľudsky zárodok je teda asi menej ako zárodok orla.
@lucia147852 tlieskam. O tom orlovi som nevedela, ale skvely argument.
Nemáš pravdu, väčšina žien keď sa dozvie vážnu genetickú alebo vývojovú vadu plodu do 20tt, to tehotenstvo aj skutočne ukončí. Tie postihnuté deti, čo “zostali” a boli privedené na svet sú spôsobené predčasným pôrodom, ktorému sa nedalo zabrániť a dieťa má následky celý život alebo spackaným pôrodom, prípadne veľmi raritnou genetickou vadou, ktorú neodhalil ani najlepší uzv u Grochala, ani trisomy testy.
Moja zlata ja som bola tehotna a najprv nič nenasvedčovalo tomu že mala byť uplne zdrava a nkoniec po mojom epileptickom záchvate zostala postihnuta.Nikto nieje tak naivný a naboženský fanatický ako to píšeš že veria že bude zdrave. Sú aj pôrody ktore žiadným vyšetrenim nezistia a narodí sa chore.Moaj kamarátka bola na pôrod v MT pred 22 rokmi a počas pôrodu anšatie už syna mala vonku s brucha lebo spadla zo stola asi 5 minút po pôrode ostala na vozíku donedavna. A čo ak sa pôrod skomplikuje ako mne epileptickým záchvatom.Jasne každý očkava zdrave raz ked to malo tak byť tal sa to stalo.A každa rodina ktora si encha chore dieťa vedia prečo.Netreba nikoho odcudzovať ak máš deti zdrave bud rada lenže to že su teraz zdrave neznamena že to bude tak do konca života.Sú aj deti ktore s anarodili zdrave a dostali počas života rôzne choroby.Takže nie že sa niekomu narodi chore ona môže aj časom na niečo ochorieť.
Toto je taká téma, že ako som drzá, nedovolím si starať sa do druhých. Každému držím palce ❤️
Aspoň sa vyjadri a diskutuj, keď si mala za potreby založiť túto tému.
Moja najlepšia kamarátka, pacientka s crohnom a 3x skracovaným črevom, čakala vytúžené dievčatko. Všetky dostupné vyšetrenia na Slovensku jej potvrdili down sy. Všetci jej hovorili, nech ho dá preč. Iba ja nie. Sme špeciálne pedagogičky a vieme, že sa s tými deťmi dá dosiahnuť veľa. Keď sa dcérka narodila, telefonovala mi. Bolo to v noci a ja som sa veľmi prekľakla, čo sa deje. Chcela mi oznámiť a zároveň poďakovať, že som ju podržala a zachránila jej dieťa. Ako jediná. Dcérka je zdravá, veľmi šikovná, o rok bude maturovať.
Stačí ti taká odpoveď na tvoju otázku PREČO?
@nikaeli na Slovensku by konečne mali urobiť niečo s 2 vecami
1. amniocentéza - všade vo svete 99,4% spoľahlivosť, u nás na Slovensku niekde okolo 50%, lebo niet témy, kde polovica ľudí tvrdí, že mali mať oni/suseda/kamaratka/sesternica ….dieťa s DS, ale narodilo sa zdravé
2. Oralna antikoncepcia spoľahlivosť 99%, len u nás polovica žien záhadne otehotnie počas jej užívania.
Toto by fakt chcelo medzinárodný výskum.
@nikaeli na Slovensku by konečne mali urobiť niečo s 2 vecami
1. amniocentéza - všade vo svete 99,4% spoľahlivosť, u nás na Slovensku niekde okolo 50%, lebo niet témy, kde polovica ľudí tvrdí, že mali mať oni/suseda/kamaratka/sesternica ….dieťa s DS, ale narodilo sa zdravé
2. Oralna antikoncepcia spoľahlivosť 99%, len u nás polovica žien záhadne otehotnie počas jej užívania.
Toto by fakt chcelo medzinárodný výskum.
@anonym_cf80f5 🤣👍🏻
Absolutne suhlasim s tvojim pohladom autorka. Ked je uplne jasne, ze dieta bude extremne tazko postihnute a matka sa aj tak rozhodne nechat si ho, pre mna je to brutalna nezodpovednost a krutost voci tomu dietamu a surodencom. Vybieha mi kazdu chvilu na FB jeden taky priserny pripad, to dieta ma tazko zdeformovanu tvar a hlavu, vyzera hrozne a raz si to bude uvedomovat a hlavne na to bude reagovat okolie, plus je 24 hodin napojeny cez tracheo na kyslikovy pristroj, cize nikdy nebude mat normalny zivot, plus ma dalsie hadicky neviem kde vsade a ake kadejake diagnozy a operacie za sebou a urcite aj pred sebou a to ma mozno 2 mac.3 roky. Ona toto vsetko vedela uz v tehotenstve. A aj tak ho priviedla na svet. A predvadza ho ako cvicenu opicu neustale na socialnych sietach...
Absolutne suhlasim s tvojim pohladom autorka. Ked je uplne jasne, ze dieta bude extremne tazko postihnute a matka sa aj tak rozhodne nechat si ho, pre mna je to brutalna nezodpovednost a krutost voci tomu dietamu a surodencom. Vybieha mi kazdu chvilu na FB jeden taky priserny pripad, to dieta ma tazko zdeformovanu tvar a hlavu, vyzera hrozne a raz si to bude uvedomovat a hlavne na to bude reagovat okolie, plus je 24 hodin napojeny cez tracheo na kyslikovy pristroj, cize nikdy nebude mat normalny zivot, plus ma dalsie hadicky neviem kde vsade a ake kadejake diagnozy a operacie za sebou a urcite aj pred sebou a to ma mozno 2 mac.3 roky. Ona toto vsetko vedela uz v tehotenstve. A aj tak ho priviedla na svet. A predvadza ho ako cvicenu opicu neustale na socialnych sietach...
@anonym_3bafbb mne zas obdobne prípady občas vybehnú na insta. A som presne rovnakého názoru robía z nich cvičené opice
@anonym_autor bola si v takej situácii? Ja áno, mala som to však trochu "ľahšie", lebo nebola šanca, aby sa moje dieťa dožilo pôrodu, odišlo ešte skôr ako som mohla ísť po všetkých vyšetreniach na ukončenie. ALE! Nesudim rozhodnutie inej ženy, ktorá aj tak to dieťa chce, to má byť len a len jej rozhodnutie. Hoci poznám nie jednu, ktorá potom ľutovala. No vždy to má byť o tom, ako to cíti tá žena.
Ono je to proste o tom, že neexistuje zlatá stredná cesta, ideme z extrému do extrému, Určite nie je správne postihnutých niekde zatvárať alebo zabíjať ako v minulosti, proste ak sa narodí choré dieťa hoci je genetika ok a tehotenstvo bezproblémové má dieťa právo v rámci možností prežiť dobrý život a aj jeho rodina a mali by byť prijaté spoločnosťou. Ale zároveň by mal byť aj nejaký zdravý rozum a ak je vysoké genetické zaťaženie alebo testy ukážu že plod nie je zdravý nie je správne rodiť vedome postihnuté deti alebo deti kde je veľmi vysoká pravdepodobnosť že budú postihnuté.
Ono je to proste o tom, že neexistuje zlatá stredná cesta, ideme z extrému do extrému, Určite nie je správne postihnutých niekde zatvárať alebo zabíjať ako v minulosti, proste ak sa narodí choré dieťa hoci je genetika ok a tehotenstvo bezproblémové má dieťa právo v rámci možností prežiť dobrý život a aj jeho rodina a mali by byť prijaté spoločnosťou. Ale zároveň by mal byť aj nejaký zdravý rozum a ak je vysoké genetické zaťaženie alebo testy ukážu že plod nie je zdravý nie je správne rodiť vedome postihnuté deti alebo deti kde je veľmi vysoká pravdepodobnosť že budú postihnuté.
@marsmykkok netrep hlúposti.Ked ma rodič pas dieťa ho vôbec nemusí mať predsa sú tam gény aj z druhého partnera.A rakovina asi si nevidela malé deti s rakovinou.Dieta sa môže pridusit pri pôrode, pupocna šnúra a máš ťažko choré dieťa.Dnes, keď je tretina deti v triedach s diagnózami máš smelé tvrdenie.Zapal mozgových blán dostaneš len tak ako virózu a zostane ti leziak.A testy a amnio nikdy nevylúčia všetky choroby potom by nebolo toľko chorých detí od narodenia.Neviem odkiaľ máš údaje, že u človeka prepukne rakovina v druhej polovici života asi by nebrali prsníky mladým ženám, keď sú rodovo zaťažené rakovinou.Raz to máš v génoch kedy to prepukne je to lotéria.A nie je PAS ako PAS
@anonym_841497 ty si riadne bezcitná stvora. aj Hitler je nič proti tvojej bezcitnosti - ten dával postihnutých utrácať.
prečo by si mali rodičia postihnutých detí všetko hradiť samy? A vari nepodporujeme liečbu alkoholikom, drogovo závislým a pod. živlom? chceš mi povedať že človek sa narodí už ako alkoholik?
Vôbec aleže vôbec nevidíš do tejto témy, ale však božie mlyny meĺú pomaly ale isto - len aby sa aj tebe v rodine nevyskytol taký prípad kedy budeš prosiť ľudí o kus ľudskosti a zopár eur - lebo však liečba niečo stojí.
tak bezcitný názor aký si tu predviedla tu hádam ešte na MK ani nikdy nebol. Hanba TI.
@anonym_3deeaf Pri citani jej prispevku mi napadlo uplne to iste. Hitler a jeho eugenika. Utratit postihnutych lebo stat ma s nimi vydavky. Wtf?! Kto bude dalsi? Dochodci su ok alebo aj s nimi prec? Tehotne zeny co? A co nizki ci obezni? Neskutocne, ze niekto dokaze mat takyto bezcitni nazor a este viac crazy je, ze zeny, ktore jej ten koment lajkli maju tiez deti. 🤯
@anonym_autor buduci rok si vitana ako dobrovolnik na sutaz postihnutych do BB. Uvidis, pochopis ze tieto deti/dospeli su neskutocne bytosti!

@marsmykkok vieš koľko je aspergerov ľudí o ktorých by si to nepovedala?Keby sme išli na to takto tak každý má v rodine nejaké vážne choroby epilepsia, depresia, rakovina, závislosti to nemajú mať deti?
@anonym_ab62a2 Tak porovnajme teda tú rakovinu a PAS. Rakovina až tak dedičná nie je ako PAS a keby aj človek rakovinu zdedí prepukne väčšinou až v druhej polke života a zatiaľ je človek zdravý, funkčný, pracujúci a potom bud sa vylieči alebo umrie. PAS sa liečiť nedá a dieťa sa a tým trápi odmala. Teda nemiešaj hrušky s jablkami.