icon

Je to obsedantno-kompulzívna porucha?

9. dec 2025

Ahojte prosím vás patrí medzi prejavy Ocd aj napríklad to keď si očami musím prechádzať po obryse predmetov alebo si ich v hlave rozdeliť kolmou čiarou na polovicu? 😁 Možno to zle vysvetľujem. Koľkokrát ma niečo zaujme a ja si to v hlave obchádzam dookola a náhodou zmurknem a vyjdem z línie a idem odznova a popri tom s niekym komunikujem tak sa mi stalo aj to ze som ho prestala počúvať a úplne som sa sústredila len na ten obrys predmetu..
Alebo také hlúposti napríklad vešiam na susiak dcerine šaty a keď sú naruby musím ich dať správne pretože mám pocit že sa jej niečo stane keď to takto zle nechám. To isté som mala aj včera išla som z obchodu vypadol mi bloček na zem videla som to išla som ďalej veď čo. A po 5 min som sa musela pre neho vrátiť lebo sa cítim nekomfortne a mozog vyhodnotil ze sa mi niečo stane ako "karma" za znečistenie prírody.

Takisto sa mi zhoršuje aj strach z toho ze mi budu smrdiet ruky. 😐 Nedokážem chytať jedlo hlinu saponaty keď umývam riad cesto na koláče atď. Mam strach z toho ze mi budu ruky smrdiet a ze to nebudem vedieť umyť a aj tak zápach ostane.

Pripadám si už ako úplný magor. Sú to iracionálne strachy. Sama dobre viem ze nič sa nestane keď nechám šaty naruby alebo keď nepôjdem cikať pred spaním (na toto mam hnusne nutkave pocity a nezaspím kým nepôjdem - reálne vždy v noci vstanem a idem keď treba nestala sa mi žiadna nehoda co by spustila tieto myšlienky).

Kontrola sporáka svetiel dverí atď to som brala za normálne a zodpovedne veď nechcem aby sa dačo v domácnosti stalo. Ale mi to prerastá cez hlavu. Zatiaľ som u Dr nebola neviem ci ma s takými kravinami akurát tak nevysmeje. Ďakujem za usmernenie

anonym_e32056
9. dec 2025

@anonym_autor mam to a este ovela horsie. uz aj v praci sa mi smiali ked som lomcovala dverami ci zasuvkami ze ci su dobre zamknute. :( zije sa mi na hovno

anonym_7eaa43
9. dec 2025

ano, je to OCD, mám to rovnako

morusha
9. dec 2025

@anonym_autor Stopercentne ocd, vtieravé, opakujúce sa myšlienky, nutkania. Ak ti to veľmi zasahuje do života, treba to riešiť.

autor
9. dec 2025

Proste denne mam toľko veci ktoré MUSÍM urobiť lebo cítim doslova ze dačo zle sa stane keď to neurobím, banality ako ísť dcéru v noci prezliecť (sem tam sa spoti v spánku ale nič hrozné) lebo prechladne (ani raz sa to nestalo) idem okolo dverí a vždy skúsim ci sú zamknuté aj keď viem ze určite sú. Skúšala som si nahlas povedať zamykam dvere vypínam sporák zhasinam svetlo (pred odchodom z domu) a Nepomaha. Sama seba kontrolujem 100x. Musím to a to zdvihnúť opraviť kraj deky presne rovno zdvihnúť keď je hocičo na zemi aj vonku zdvihnúť obal zo sladkosti zo zeme aj keď nie je môj 🙉 je to už také únavné.

autor
9. dec 2025
@morusha

@anonym_autor Stopercentne ocd, vtieravé, opakujúce sa myšlienky, nutkania. Ak ti to veľmi zasahuje do života, treba to riešiť.

@morusha ešte dokážem fungovať ale je to často tak ze sa zdržím s rôznymi vecami ktoré musím urobiť. Sem tam vyzerám ako úplný debil aj pred ľuďmi ale neviem si pomôcť 🙉

autor
9. dec 2025
@anonym_e32056

@anonym_autor mam to a este ovela horsie. uz aj v praci sa mi smiali ked som lomcovala dverami ci zasuvkami ze ci su dobre zamknute. :( zije sa mi na hovno

@anonym_e32056 robím to so svojou skrinkou v šatni 😁 zatiaľ to nikto neriešil

autor
9. dec 2025
@anonym_7eaa43

ano, je to OCD, mám to rovnako

@anonym_7eaa43 ako fungujes? Aké veci ta obmedzujú a kedy to začalo?

morusha
9. dec 2025
@anonym_autor

@morusha ešte dokážem fungovať ale je to často tak ze sa zdržím s rôznymi vecami ktoré musím urobiť. Sem tam vyzerám ako úplný debil aj pred ľuďmi ale neviem si pomôcť 🙉

@anonym_autor Ak by sa to stupňovalo, mala by si sa zveriť odborníkovi. Poprípade skús zatiaľ nejakú literatúru, fóra, podcasty, nájdeš tam podporu a povzbudenie, že nie si sama.

morusha
9. dec 2025
@anonym_autor

biba_18
9. dec 2025

áno, je to ocd. niektoré prejavy v živote nevadia (napr. ja si skladám papieriky), niektoré vadia (napr. tá kontrola šuflikov alebo dverí)
ak ťa to neobmedzuje, tak sa na to vykvajzni. ak už áno, je dobré si vytvoriť nejaké rituály… ak ani to nepomáha - odborník

autor
10. dec 2025

Prosím vás a ma to tendenciu zhoršiť sa alebo to vie ostať v takej podobe? Do prace mi to nezasahuje ale tam potrebuje byť bez záznamu o psychológa /psychiatra. Poznáte nejaké metódy ako myseľ ukludnit? Ako sa premôcť a uvedomiť si ze nič sa nestane keď dane veci Neurobím?

morusha
10. dec 2025
@anonym_autor

Prosím vás a ma to tendenciu zhoršiť sa alebo to vie ostať v takej podobe? Do prace mi to nezasahuje ale tam potrebuje byť bez záznamu o psychológa /psychiatra. Poznáte nejaké metódy ako myseľ ukludnit? Ako sa premôcť a uvedomiť si ze nič sa nestane keď dane veci Neurobím?

@anonym_autor Premôcť sa musíš tak, že ideš cez ten diskomfort, jednoducho daný úkon neurobíš a znesieš tú úzkosť, ktorá nastane. Vyšší stupeň je úmyselne sa vystavovať takým situáciám a neurobiť kompulziu podobne pracuje aj kbt terapia.

anonym_bcc484
10. dec 2025
@biba_18

áno, je to ocd. niektoré prejavy v živote nevadia (napr. ja si skladám papieriky), niektoré vadia (napr. tá kontrola šuflikov alebo dverí)
ak ťa to neobmedzuje, tak sa na to vykvajzni. ak už áno, je dobré si vytvoriť nejaké rituály… ak ani to nepomáha - odborník

@biba_18 mňa by zaujímalo ako v takomto prípade pomôže odborník? Nikdy som nebola na takom sedení

biba_18
10. dec 2025

@anonym_bcc484 naučí ťa to čo píše napr. @morusha - cez kbt terapiu sa naučíš zvládať úzkosť a potláčať prejavy…

anonym_278fa4
10. dec 2025
@anonym_bcc484

@biba_18 mňa by zaujímalo ako v takomto prípade pomôže odborník? Nikdy som nebola na takom sedení

@anonym_bcc484 tá úzkosť z niečoho vychádza a takto dáva o sebe vedieť.Zaciatok je úplne niekde inde.
@anonym_autor choď k lekárovi bude sa to stupnovat a neviem prečo sa klameš, že ti to nezasahuje do života, keď ti to výrazne zasahuje do bežného dňa.Potrebujes lieky a ukľudniť myseľ.Na záznam sa vykašli a neviem kto by si pozeral tvoje záznamy.Tvoje rituály a kompulzie od teba odpozera dieťa.Musis sa liečiť.Pedanti, perfekcionisti chcú mať všetko pod kontrolou .

biba_18
10. dec 2025

@anonym_278fa4 začiatok je niekde inde, príčiny môžu byť rôzne a veľa ľudí má ocd už od útleho veku…

jessica6
10. dec 2025

Ja mam tiez urcitu formu ocd. Nikdy som s tym nebola u odbornika, nikomu to nepovedala. Pamatam si presne moment, kedy sa to objavilo - mala som asi 8 rokov. Myslim si, ze spustacom boli iste traumy v detstve. Ja s tym dokazem zit, ale niekedy mi to dost lezie na nervy. V zivote sa mi stalo dost vela traumatizujucich udalosti a toto ocd pride vtedy, ked neriesim nic, som kludna a pokojna. Ked mam toho extrem vela, problemy, stresy, na hovno obdobie, vtedy akoby nema priestor vstupit mi do zivota.

dlucy
10. dec 2025

@anonym_autor ahoj treba to riesit/liecit nie je to sranda. Hlavne s tym zit je nieco hrozne.

anonym_7eaa43
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor už asi 10 rokov to mám, ak idem niekam na dlhší čas všetko kontrolujem aj 10x trvá mi to niekedy aj hodinu, odstavujem vodu, plyn, kontrolujem okná, svetlá či sú všade zhasnuté, potom zamykanie, kontrola zamknutia...ruky si umývam aj 15x denne, zamknem auto a ešte 2x kontrolujem, či sú všetky dvere zamknuté, či sú svetlomety zhasnuté, okná zatvorené

anonym_e32056
10. dec 2025

kontroluje niekto smeti ci nahodou daco dolezite nevyhodil? mne uz sibe

anonym_3233f3
12. dec 2025
@anonym_e32056

@anonym_e32056 Za toto sa Vám vysmiať môže akurát tak hlupák. Je to diagnóza áno a nežije sa s tým ľahko určite. Ale neuvedomelému človeku to môže pripadať ,že tem človek je blbec.Riešte to čím skôr.

anonym_e32056
12. dec 2025
@anonym_3233f3

@anonym_e32056 Za toto sa Vám vysmiať môže akurát tak hlupák. Je to diagnóza áno a nežije sa s tým ľahko určite. Ale neuvedomelému človeku to môže pripadať ,že tem človek je blbec.Riešte to čím skôr.

@anonym_3233f3 lekarka tvrdi ze to je normalne kedze prezivam stres enormny ale ja mam toto roky. uz snad 20