Je v dnešnej dobe správne rozhodnúť sa pre dieťa?
Čisto hypoteticky.... V dnešnej dobe bez komunitného bývania, bez "village", bez suportu od rodiny lebo babičky ešte pracujú a potom sa venujú sebe.. Popri hypotéke a inej zadlženosti, stojí za to vobec mat dieťa? Keď nepozeráme na tu lásku, pokračovanie rodu, vdacnost, ze nás to naučí pokory a trpezlivosti.. Lebo v okolí vidím rodiny s malými deťmi, ako majú kazdy den len boj. Z choroby do choroby a často tak ze dieta to prekoná tralala ale matka a otec sú odpísaní, no ale nemôžu to ani len poriadne v ležať lebo doma treba fungovať.. Keď niesu prachy na upratovaciu službu ci predražené menucka, aj varit treba.. Ja len, ze ci mat dieta dnes, nieje až príliš veľká obeta. Áno stále to bola obeta ale dnes mi to príde, ze ti rodičia majú z každej strany len nepomoc, polená pod nohy, separáciu, samotu, extrémnu stratu slobody, finančnú úzkosť, chýbajúcu pomoc rodiny, krachujice manželstva Lebo ved sa nemajú kedy ani porozprávať, nieto ešte rande ci kino ci večera.. Nemá kto strážiť dieťa..... Takto si myslím ze radšej nebudem mat deti lebo mam rada seba, každú chorobu chcem poradne vylezat aby som na starobu nebola mrzak, bojim sa tiez fin neistoty ale hlavne, to dieta by to zomna asi aj tak všetko cítilo... Ako to mate vy?
@anonym_autor materstvo vnímaš jednosmerne, len z tvojho uhla pohľadu... tvoje dieťa nebude naveky bábätkom, ani 3r dieťaťom ani predškolákom atď. Bude aj tvojím parťákom, najväčším fanúšikom, kritikom, zrkadlom pravdy...raz pôjde s tebou na kávu, ako tu niekto napísal...a áno zmení ťa, zocelí ťa, spoznáš samu seba, naučí ťa bezpodmienečne milovať...akurát deň blbec za nami, celý deň sme sa nezastavili, teraz sme douspávali naše 3 deti - 3, 1, 1 nakoniec v jednej posteli, ani nie na posteli, ale na matraci 2×2m na zemi...a vieš na čo som myslela, ako nám je dobre (a nie sme soc prípad, máme sa nadštandartne)
Mama mojej mamy mala 3 synov a potom moju mamu. Chlapci sa narodili velmi krátko po sebe v období 2.svetovej vojny. Keby babina s dedom uvažovali, že načo deti, asi by som tu nebola ani ja. Každá doba je špecifická, ale beriem to tak,že pre niečo som tu práve teraz. Dieťa je pre mňa darom,novým rozmerom lásky, upevnením rodinného puta. Som šťastná a vďačná, že ich mám... Mladé rodiny,nebojte sa,choďte do toho🍀
@misanthropicdann asi nejako tak je to ako píšeš. A este sa boja ze dieta im zníži štandard a obmedzi ich v ich doterajšom aktívnom živote.
@anonym_823ba3 a ja sa priznám ja som úplne rovnaký, predstava dieťaťa má absolútne nenapĺňa a nevyvoláva vo mne žiadne pozitívne pocity.
Nevidím význam si teraz zhoršiť životnú situáciu len pre to aby som sa rozmnožil, aj keď je určite lepšie aby dieťa dosiahlo 18 rokov pred mojou 45-50kou ako po nej. Dieťa má výrazný vplyv na finančnú situáciu a výrazne obmedzí alebo úplne zavrie niekto možnosti v živote ktoré sa môžu a vyskytnú. Ak človek nieje aspoň jak tak zabezpečený dieťa ho v prípade väčšieho finančného problému absolútne položí.
Preto sa pozerám cez prsty na ľudí ktorí si robia deti minimalne pred zabezpečením bývania.
A hlavne by si ľudia nemali nahovárať aké je dieťa super, a ako nikto neľutuje ze si spravil dieťa.
Medzi rodičmi je tabu hovoriť ako bolo dieťa chyba ako to rozhodnutie ľutujú. Náhodou to niekto povie a mamičky ho/ju idú ukamenovat, stačí mať kamaráta/kamarátku psychológa a človek zistí že to % ľudí čo to ľutujú je dosť vysoké.

@anonym_autor a dôchodok by si chcela? A kto naň má robiť? Cudzie deti? A čo sa týka otázky, áno, je to o tom, čo píšeš. Ale aj o iných veciach, ktoré nevidíš a pozná to len ten, kto to zažije. Tie pekné veci s tým spojené. Pre tie to niektorým stojí za to. A ešte niečo, čo si nespomenula tiež s tým súvisí. Neskutočný strach o tie deti, čo ich tu v tejto krajine, v tejto dobe, v tomto pokazenom svete čaká a či vôbec niečo. To je ešte len stres.
@lauricka na dôchodok ako taky zabudni. Teraz sa všetko preje a my nebudeme mat nič. Do 5 max.10 rokov celý systém skolabuje. Len nejakú smiešnu rentu budeme mat. Ale však to už bude jedno, ako politikom, tak i terajším dôchodcom. Oni robili, tak si zaslúžia predsa. My si asi šunky valame. Mas si predsa šetriť. Ze si ale nešetrili ti terajší dôchodcovia?