icon

Je v poriadku byť precitlivelá?

18. nov 2025

Ahojte, už od malička som citlivejšia ako ostatní, veľa veci ma vie dojat a taktiež aj rozculit alebo rozosmiať. Už som si vypočula všelijaké názory že som moc precitlivela a moc všetko riešim. Občas mi príde že to je dobre s občas že to je veľká nevýhoda a že som tak trochu čudná pre ostatných. Hnev viem ovládať teda minimálne na verejnosti sa mi ešte nidky nestalo že by som vybuchla väcsinou doma tam nemám moc filter ale napríklad pozorujem že veľa veci hrozne riešim hrozne analizujem a to čo by ostatni vôbec neriešili a posunuli by sa ďalej ja vnímam ako koniec sveta. Veľa krát (už nie tak často ako v minulosti) ale aj tak sa mi stane že má doženie taká smutná chvíľka a nad všetkým premýšľam aké je toto a toto nefér a podobne. Alebo sa mi veľa krát stane že odniekiaľ prídem kľudne aj z nejakej akcie a úplne ma to rozciti. Niekedy ma dokáže rozplakať aj len to keď sa zamyslím aký je nejaký človek milý. Alebo aj keď som niekde v kolektíve najčastejšie sa mi to stáva keď idem na nejakú zábavu tak po nejakej dobe začnem mať akú nejakú nostalgicku a smutnú chvíľku zároveň a začnem rozmýšľať nad blbostami napríklad že aké je krásne že moja kamarátka sa so mnou bavi a zároveň aké je smutné že už sme si nie je také blízke ako kedysi a prečo čo sa zmenilo. Vtedy väcsinou idem domov pretože viem že by nemalo zmysel zostať lebo by som akurát kazila náladu aj ostatným. Neviem prečo to tak mám ale mám proste už odmalička. Napríklad dnes sa mi stalo že som sa dozvedela že má kamoška nezavolala na nejakú akciu, pritom má na to právo nemusím chodiť všade kde aj ona ale má to tak nejako rozcitilo a zároveň uvoľnilo všetkej ten nahromadený smútok čo som v sebe držala dlhšie. Neviem máte to aj vy niekto? Samozrejme mám to aj naopak že veľakrát keď som niekde vonku s niekým tak som tak neskutočne šťastná keď si uvedomíme že teraz trávim čas s osobou ktorú má mnaozaj rada a ona má rada mňa.

pribinak
18. nov 2025

Nie je ok byt precitlivelá
Byt ok je byt stabilná

wolf_
Autor odpoveď zmazal
kikush182329
18. nov 2025

Je super byt hypersenzitivny ale musis to vediet ovladat. Nie pocity maju ovladat teba. Pekne si uzi do hlbky, zle pusti.

autor
18. nov 2025
@kikush182329

Je super byt hypersenzitivny ale musis to vediet ovladat. Nie pocity maju ovladat teba. Pekne si uzi do hlbky, zle pusti.

@kikush182329 ale ako sa to dá ovládať? Alebo regulovať a nechať pustiť tie zle? Lebo ja napríklad keď už prežívam takéto pocity tak to neviem len tak vypnut

anonym_d29796
18. nov 2025

@anonym_autor ježiši. Porazilo by ma z teba. 😁

viestta
18. nov 2025
@anonym_autor

@kikush182329 ale ako sa to dá ovládať? Alebo regulovať a nechať pustiť tie zle? Lebo ja napríklad keď už prežívam takéto pocity tak to neviem len tak vypnut

@anonym_autor OK je byt citliva, nebyt ako psi cumak, ale precitlivela tiez nie je dobre. Ani pre okolie, ktore nevie ako kedy zareagujes a tak sa k tebe sprava s odstupom, mozno aj neuprimne a mozno sa ti, pre istotu aj vyhyba, a je to skodlive aj pre teba, pretoze normalne veci zbytocne prezivas a upadas do zbytocnych depresii, a ludia k tebe nemozu byt uprimni lebo sa zo vsetkeho rucas.
Popracuj na tom, obrat sa na odbornikv, ak si sama nevies rady.

autor
18. nov 2025
@viestta

@anonym_autor OK je byt citliva, nebyt ako psi cumak, ale precitlivela tiez nie je dobre. Ani pre okolie, ktore nevie ako kedy zareagujes a tak sa k tebe sprava s odstupom, mozno aj neuprimne a mozno sa ti, pre istotu aj vyhyba, a je to skodlive aj pre teba, pretoze normalne veci zbytocne prezivas a upadas do zbytocnych depresii, a ludia k tebe nemozu byt uprimni lebo sa zo vsetkeho rucas.
Popracuj na tom, obrat sa na odbornikv, ak si sama nevies rady.

@viestta nemyslím si že som sa niekedy zrútila alebo že sa niekedy úrazim a podobne. Ale chápem

wolf_
Autor odpoveď zmazal
majus2323
18. nov 2025
@pribinak

Byt ok je byt stabilná

@pribinak je to ok. Taký človek proste je.

smilingwoman
18. nov 2025

@anonym_autor podľa mňa je to ôk. Každý máme nejakú povahu. A My ženy casto zvykneme myslieť na veľa veci naraz a niekedy az prehnane analyzovať. Občas si tým sami trosku skodime. Ináč Súhlasím s @wolf ,pekne napísané.

anonym_cfadf7
18. nov 2025

@anonym_autor " veľa veci hrozne riešim hrozne analyzujem a to čo by ostatni vôbec neriešili a posunuli by sa ďalej ja vnímam ako koniec sveta"... toto by ma zabilo... lebo to je o ovladani sa... chapem, ze plac alebo tak neovladnes, ale "riesit veci" - to by mohlo ist...

anonym_aa498a
18. nov 2025
@pribinak

Byt ok je byt stabilná

@pribinak mýliš sa.. precitlivenosť je dar, len treba vedieť s ním narábať. Prestať si hovoriť prečo práve ja, ale vnímať to ako cestu, že preto práve ja. Takýto ľudia ( som taká istá) sú oveľa viac empatickejší, viac chápu druhých a vedia sa vcítiť do ich kože. Sú veľmi starostliví a obetaví.

@anonym_autor nič si z toho nerob, akurát začni na sebe pracovať aby ťa to nepohltilo. Ja svoju precitlivenosť napríklad veľmi dobre využívam vo svojej hlbokej viere k Bohu, dokážem precítiť lásku k nemu hlboko v duši. Cítim aj to čo iní len túžia cítiť. Ale to už je iná téma..
Zaiste si odomna mladšia preto si myslím že to chce ešte veľa tréningu na sebe samej. Ako to už bolo spomenuté, zle a negatívne veci skús vyňať tak aby si sa neutrapila a nestála na mieste, a tie dobré vyzdvihni tak aby ťa tvoja precitlivenosť posúvala ďalej.

autor
18. nov 2025
@anonym_aa498a

@pribinak mýliš sa.. precitlivenosť je dar, len treba vedieť s ním narábať. Prestať si hovoriť prečo práve ja, ale vnímať to ako cestu, že preto práve ja. Takýto ľudia ( som taká istá) sú oveľa viac empatickejší, viac chápu druhých a vedia sa vcítiť do ich kože. Sú veľmi starostliví a obetaví.

@anonym_autor nič si z toho nerob, akurát začni na sebe pracovať aby ťa to nepohltilo. Ja svoju precitlivenosť napríklad veľmi dobre využívam vo svojej hlbokej viere k Bohu, dokážem precítiť lásku k nemu hlboko v duši. Cítim aj to čo iní len túžia cítiť. Ale to už je iná téma..
Zaiste si odomna mladšia preto si myslím že to chce ešte veľa tréningu na sebe samej. Ako to už bolo spomenuté, zle a negatívne veci skús vyňať tak aby si sa neutrapila a nestála na mieste, a tie dobré vyzdvihni tak aby ťa tvoja precitlivenosť posúvala ďalej.

@anonym_aa498a ďakujem

pribinak
18. nov 2025
@anonym_aa498a

@anonym_aa498a precitlivelost nie je dať a nikdy nebude
Dar je stabilita, vyrovnanosť, odolnosť a radosť

dadis
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_aa498a ďakujem

@anonym_autor Je v poriadku byt precitlivena. Tu je jeden vyborny rozhovor s Emmou Mullerovou. Aj ja som taka, jednoducho sa rozcitim a rozplacem. Nebojujem s tym, som to ja, som taka. https://open.spotify.com/episode/7AoW8cBBYANZmc...

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_aa498a
18. nov 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@pribinak je to dar a myslí si co chceš. . ak si tvrdas tak si buď, ak si necitlivá tak si buď, ak nemáš tento dar tak nevieš o čom tu píšem, a nemôžeš pochopiť nás precitlivelých. Každopádne súhlasím s
@wolf_ , naozaj sa hypersenzitivita vôbec nevylučuje so stabilitou, vyrovnanosťou, odolnosťou, ani radosťou .. som precitlivela, a veľmi.. zároveň som človek vyrovnaný, stabilný a odolný 🙂

anonym_afdd6a
18. nov 2025
@pribinak

@anonym_aa498a precitlivelost nie je dať a nikdy nebude
Dar je stabilita, vyrovnanosť, odolnosť a radosť

@pribinak veľmi sa mýliš.

pribinak
18. nov 2025
@anonym_afdd6a

@pribinak veľmi sa mýliš.

@anonym_afdd6a jasne jasne 🤦🏻‍♀️

pribinak
18. nov 2025
@anonym_aa498a

@pribinak je to dar a myslí si co chceš. . ak si tvrdas tak si buď, ak si necitlivá tak si buď, ak nemáš tento dar tak nevieš o čom tu píšem, a nemôžeš pochopiť nás precitlivelých. Každopádne súhlasím s
@wolf_ , naozaj sa hypersenzitivita vôbec nevylučuje so stabilitou, vyrovnanosťou, odolnosťou, ani radosťou .. som precitlivela, a veľmi.. zároveň som človek vyrovnaný, stabilný a odolný 🙂

@anonym_aa498a nie nechcem mat dar byt precitlivelá, ďakujem za dar byt stabilná

majus2323
18. nov 2025
@pribinak

@anonym_aa498a nie nechcem mat dar byt precitlivelá, ďakujem za dar byt stabilná

@pribinak pani pani ...

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_aa498a
18. nov 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ to som chcela presne napísať, zbytočne sa s ňou vôbec púšťať do komunikácie, ona si ide svoje 🙂))

anonym_cdf405
23. nov 2025

@anonym_autor Precitlivelosť je vrodená osobnostná črta, nie porucha.
Nie je cieľom precitlivenosť "liečiť" ani potláčať, ale skôr ju pochopiť ako súčasť osobnosti, naučiť sa s ňou pracovať a nastaviť si zdravé hranice a využiť jej výhody (napr. vysokú empatiu, svedomitosť, intuíciu).
Niekedy sa precitlivenosť môže zamieniť s depresiou a uzkostnou poruchou ..ale sama o sebe nie je to duševná choroba.

anonym_f5fe6f
23. nov 2025

A vies,co je najhorsie ked clovek place kvoli praci v praci.Alebo ked je dobre,tak opet to vsetci vidia,ze je dobre.Ano mavam take dni,lebo ked ti povedia ze clovek za nieco nemoze,a oni to vedia ale aj tak vlastne za to mozes,aj ked to neni tvoja chyba,makas,nezastavis ale ked to neni tak to neni.Nenakreslim to,nepozvaram,nenaklonujem to,nepricarujem to,ale je to moja chyba.Jej,vtedy by som sa fakt,ze zobrala a isla prec.Ale take dni su fakt malo kedy,inak je to pohoda.Ale vie ma to vtedy takto dostat.
To iste mi kazdy hovori,ze to moc prezivam,ze tu robotu moc zeriem ale ked mi neni umoznene riadne pracovat a o tu robotu prist nechcem.
Aj muz ma kolko razy po tel.ukludnuje,ze take praktiky su u nich normalne,hoci oni dobre vedia.Potom sa to zase ukludni a zase je na dlho dobre.