icon

Oplatí sa presťahovať z Bratislavy na Liptov?

nairobi
30. okt 2025

Ahojte, chcem vedieť hlavne názor, ktorí tak urobili... 🙂
Žijem v Bratislave 20r., pôvodne som z Liptova. Manzel je z BA. Mame dom,skoro bez hypotéky už a byt. Celú rodinu mam na Liptove, manžel v Bratislave uz nikoho nemá,max kamarátov a sám mi navrhol,ze nič nas v Bratislave nedrží,nech všetko predáme a ideme na Liptov. Nemala som to nikdy v pláne, ale coraz viac sa s tou myšlienkou zahrávam. Ked postavíme nový dom bez hypotéky, ešte nam aj ostanú nejake peniaze na kľudný život. Urobil niekto takýto životný krok a nebanuje?

Strana
z2
matus229
30. okt 2025

@nairobi asi by záležalo od prace 🙂 ja som so ženou tiež sťahoval na opačnú stranu Slovenska, ale za prácou. V Liptove budú veľmi slabé pracovne vyhliadky. Tým pádom si aj zamestnávatelia môžu dovoliť viac ako povedzme v BA, lebo vedia, že nemáš kam ísť. Inak Liptov je pekná krajina, trochu studena, ale super príroda

doriiis
30. okt 2025

My sme tak urobili v roku 2013.S trojročným dieťaťom. Predali sme byt a kúpili dom v nitrianskom kraji. BA nie je miesto, kde som chcela vychovavat deti.

zuzanita1609
30. okt 2025

Som tiež rodáčka z Liptova, bývam v okolí Prešova,chodíme dosť často na Liptov,mňa ťahá stále domovina a môjho chlapa príroda a dobrí ludzé (nevravím, že by na východe neboli)😉. Zamestnať sa na Liptove dá,v oblasti turizmu (hotely, penzióny, koliby, chaty, reštaurácie). Mňa osobne by to z Ba veľmi ťahalo domov,nedokázala by som žiť v meste,uhynula by som časom ako tá kvetina. Chápem ťa,že ťa to ťahá domov, musíte sa len porozprávať,ako rodina. Dom je iba miesto,domov je niečo viac.

anonym_8b4d84
30. okt 2025

@nairobi ak by som mala napríklad prácu z domu a ešte aj istú do dôchodku, neváham.

anonym_8e5e3e
30. okt 2025

ja určite. len by som možno počkala do dôchodku. či máš ešte moc ďaleko? poznám viacerých čo zmenili domov - aj keď to spravili skôr že chodia na chatu. chalupu nekonečne dlhý čas a nehn.v meste si nechávajú.

madeincssr
30. okt 2025

@nairobi nevyhodou hornatych slovenskych regionov (Liptov, Orava, Kysuce, Tatry, vseobecne sever Slovenska) je podnebie, teploty (dlzka vykurovacej sezony, dlzka letnej bike/moto sezony) a mnozstvo zamracenych a hlavne mokrych dni. Kto odtial nepochadza, alebo nie je povahou horal, moze mu to casom prekazat.

alexis41
30. okt 2025
@zuzanita1609

Som tiež rodáčka z Liptova, bývam v okolí Prešova,chodíme dosť často na Liptov,mňa ťahá stále domovina a môjho chlapa príroda a dobrí ludzé (nevravím, že by na východe neboli)😉. Zamestnať sa na Liptove dá,v oblasti turizmu (hotely, penzióny, koliby, chaty, reštaurácie). Mňa osobne by to z Ba veľmi ťahalo domov,nedokázala by som žiť v meste,uhynula by som časom ako tá kvetina. Chápem ťa,že ťa to ťahá domov, musíte sa len porozprávať,ako rodina. Dom je iba miesto,domov je niečo viac.

@zuzanita1609
Ano ale ako čitam zilinčák furt sa tam koná kriminalita.Za mna NIE!

zuzanita1609
30. okt 2025
@alexis41

@zuzanita1609

@alexis41 Lebo v Ba nie a Žilina nie je Liptov 😉

zuzanita1609
30. okt 2025
@madeincssr

@nairobi nevyhodou hornatych slovenskych regionov (Liptov, Orava, Kysuce, Tatry, vseobecne sever Slovenska) je podnebie, teploty (dlzka vykurovacej sezony, dlzka letnej bike/moto sezony) a mnozstvo zamracenych a hlavne mokrych dni. Kto odtial nepochadza, alebo nie je povahou horal, moze mu to casom prekazat.

@madeincssr A výhoda južných oblastí? Sucho a kolo Žitného ostrova vypestovať niečo tiež umenie. Možno banány, citrusy,sóju. Nehovorím o klimanitazii, ktorá je tam už potrebná.

madeincssr
30. okt 2025
@alexis41

@zuzanita1609

@alexis41 kriminalita je vsade. A so schudobnovanim obyvatelstva (ceny, energie; platy to nedokazu v casoch minimalneho/nuloveho rastu dohanat), nielen u nas, sa to bude zhorsovat. Noznice medzi extremne bohatou mensinou a chudobnou/prezivajucou masou (stredna vrstva zanika) sa otvaraju.

lubina2
30. okt 2025

Ja som sa na Liptov vydala. som tu už skoro 20 rokov a na východ by som sa nevrátila.. A to nemyslim ďaleký východ.. Mne sa tu páči, ľudia sú fajn, práca tu je.. Jedine čo mi vadí, je malo teplých dni.. Nie v lete, ale tak celkovo počas roka.. Inak by som nemenila, aspoň momentalne nie..

anonym_f1f245
30. okt 2025
@zuzanita1609

@madeincssr A výhoda južných oblastí? Sucho a kolo Žitného ostrova vypestovať niečo tiež umenie. Možno banány, citrusy,sóju. Nehovorím o klimanitazii, ktorá je tam už potrebná.

@zuzanita1609 strašné niečo tu vypestovať no naozaj😂

zuzanita1609
30. okt 2025
@anonym_f1f245

@zuzanita1609 strašné niečo tu vypestovať no naozaj😂

@anonym_f1f245 podľa toho,či polievaš dažďovou vodou,alebo z vodovodu, pitnou 😏.

anonym_1c6a30
30. okt 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 no mozem ta ubezpecit ze na juhu praveze vypestujes co chces 😁🙈. Skor a viac ako v hornatych oblastiach. Ze banany 😂😂😂. Polievat sa da napriklad aj studnovou vodou, neviem ci vies

doriiis
30. okt 2025
@zuzanita1609

@anonym_f1f245 podľa toho,či polievaš dažďovou vodou,alebo z vodovodu, pitnou 😏.

@zuzanita1609 .. väčšina ľudí tu dole polieva a má studnovu vodu. Mame síce nadpriemerne suchá a tepla ale máme aj slušne zásoby podzemnej vody.

anonym_f1f245
30. okt 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 studňovou, ktorá vždy vyjde na výbornú pri rozbore

zuzanka.zuzu
30. okt 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 to čo je za blbosť? 😂 tam práveže vypestuješ snáď všetko 😀 teda okrem banánov citrusov a ani sóju nemáme, to je pravda 🙈😂😂😂

anonym_52fce4
30. okt 2025

Ja by som nesla, hoci zijem doma a muz je z ineho mesta a aj by siel, dokonca sme uz raz boli vo faze vyberat tam byty, za cenu bratislavskeho by sme mali pomaly 2, ale vyhodnotili sme to nastastie prakticky a uznal, ze by to bola blbost.
Mate tam (potencialnu) pracu? Budete schopni si ju tam najst? To je klucova otazka. Dalej ja napriklad by som sa tam nudila, chybalo by mi kulturne vyzitie, potom z praktickeho hladiska niektore urady a tak. Predstava predat vsetko v BA a tam si zit za vodou je lakava, ale zamysli sa, ci raz deti nepridu studovat alebo zit sem a nezide sa im ten byt - ked uz by som nieco predavala, tak dom a byt v BA by som prenajala. Chapem tuzbu vratit sa, ale nie vzdy je to ta najlepsia moznost. To len tak na zamyslenie. Mozno usudite ze toto pre vas nie je prekazka, potom smelo do toho. Ja mam kamaratov, co sa prestahovali a nelutuju, aj takych co sa vratili po par rokoch, je to individualne.

zuzanita1609
30. okt 2025

A potom o čom to každý rok splietajú poľnohospodári na juhu,že sucho všade 🤨. Od Dunaja treba vody brať a zalievať (ironick).

doriiis
30. okt 2025
@zuzanita1609

A potom o čom to každý rok splietajú poľnohospodári na juhu,že sucho všade 🤨. Od Dunaja treba vody brať a zalievať (ironick).

@zuzanita1609 ... No lebo sa to posudzuje podľa zrážok. Prsi tu najmenej z celého Slovenska. Sme najsuchsia oblasť na slovensku

zuzanita1609
30. okt 2025
@doriiis

@zuzanita1609 ... No lebo sa to posudzuje podľa zrážok. Prsi tu najmenej z celého Slovenska. Sme najsuchsia oblasť na slovensku

@doriiis
@doriiis No veď a ani tu na severe už nie je toľko snehu, kedy ste mali na juhu sneh aspoň po topánky?

doriiis
30. okt 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 ... Toto leto bolo studené a upršané. Za celé leto som polievala tak 3- 4 x. Ale minulé leto bolo okolo 40 stupňov a neprsalo asi mesiac a pol.

doriiis
30. okt 2025
@zuzanita1609

@doriiis
@doriiis No veď a ani tu na severe už nie je toľko snehu, kedy ste mali na juhu sneh aspoň po topánky?

@zuzanita1609 ... Keď sme boli deti. Take 90 roky, odvtedy zriedka. Minulú zimu snežilo asi 2 x. Ja som spokojná, mne to takto vyhovuje

zuzanita1609
30. okt 2025
@doriiis

@zuzanita1609 ... Toto leto bolo studené a upršané. Za celé leto som polievala tak 3- 4 x. Ale minulé leto bolo okolo 40 stupňov a neprsalo asi mesiac a pol.

@doriiis a naša Mara vyschnutá ako skoro na juhu. Nepršalo, nesnežilo už pekných pár rokov. To že prší týždeň,ešte neznamená,že je vody 😉.

mircalla
30. okt 2025

Ja som zaryta bratislavcanka a fakt by ma maloco dostalo niekam inam v ramci Slovenska....Ale Liptov milujem, pre mna najkrajsi kut Slovenska a mam pre neho slabost, takze toto by som nepovazovala za nepredstavitelne. Ex kolegovia tak isli, ale robia pre firmu v BA na permamentnom HO

anonym_a6ec2e
31. okt 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 kto zije vodou , slnkom , kulturou a umenim a akciami tak by som umrela hornom SK nudou za par dni

zuzanita1609
31. okt 2025
@anonym_a6ec2e

@zuzanita1609 kto zije vodou , slnkom , kulturou a umenim a akciami tak by som umrela hornom SK nudou za par dni

@anonym_a6ec2e no vidíš a mne stačí pre radosť len hora vedľa a hrajúce sa veverky 😉.

arieska
31. okt 2025

ja Liptov milujem, žijem tu celý život. Ja vnímam, že je tu málo pracovných príležitostí, nízke platy a je tu draho (potraviny aj bývanie)

anonym_2a6207
31. okt 2025

@nairobi Liptov a tatry sú moja srdcovka, keby som tam mala také zázemie ako máš ty určite by som tam išla žiť.

anonym_f74410
31. okt 2025

Predtym nez by som spravila take velke rozhodnutie by som si to minimalne na par mesiacov vyskusala. Neviem ci mate moznost pracovat na dialku ale ak ano, tak by som si tam na vasom mieste prenajala byvanie a vyskusala si novy zivot bez kulturneho, spolocenskeho a gastro vyzitia. Mozno si to casom rozmyslite a ak nie, tak potom mozete nehnutelnosti v BA predat a stahovat sa natrvalo. My sme sa takto spontanne prestahovali do inej krajiny a po par mesiacoch sme si uvedomili, ze sa predsalen chceme vratit do BA. Natastie sme nase byty nepredavali ale na tu dobu prenajali a je sa kam vratit. Inak ma to samu prekvapilo lebo som nemyslela, ze sa budeme chciet vratit ale Bratislava je fakt top miesto na zivot.

Strana
z2