Práca verzus štúdium
Ahojte,
Tento rok som začala pracovať ako vychovávateľka v špeciálnej základnej škole. Plat nie je veľmi vysoký, ale práca ma ako-tak baví. Nastúpila som sem s tým, že popri tom vyštudujem krajinné inžinierstvo. Teraz ma prijali na vysokú školu, ale ukázalo sa, že nestíham štúdium a prácu zároveň. Pôvodný plán bol prácu ukončiť a nájsť si inú, avšak navrhli mi, že ak štúdium preruším a budúci rok začnem študovať učiteľstvo, môžu ma zatiaľ preradiť na pozíciu pedagogickej asistentky a neskôr by som tam mohla pôsobiť ako učiteľka. Neviem, čo mám robiť. Mala by som už teraz o niečo lepší plat a neskôr by som pracovala ako učiteľka – už poznám deti a viem, čo mám robiť. Bojím sa však, že ak začnem študovať krajinné inžinierstvo a nájdem si prácu, ktorú sa síce dá skĺbiť so štúdiom, ale nebude ma baviť, zistím nakoniec, že ani krajinné inžinierstvo nie je to, čo som si predstavovala a v skutočnosti ma nezaujíma. Zároveň si úprimne neviem predstaviť, že by som túto prácu robila dlhodobo. Mám ju rada, ale už teraz cítim vyhorenie.
je len 12.09., a ty uz citis vyhorenie, takze praca v skolstve asi nebude to prave, venuj sa radsej skole, na ktoru ta prijali, a zo skolstva odid co najskor, lebo v skolstve je prilis vela ludi, ktorych to nebavi, a nenaplna, a tak to aj vyzera, mysli aj na tie deti, ci si to zasluzia, aby s nimi pracovali ludia, ktori k tejto praci nemaju ziadny vztah
@liz_lemon v práci som nezačala teraz v septembri ale počas roka, ale áno, chápem. Máš pravdu, ďakujem.
@liz_lemon v práci som nezačala teraz v septembri ale počas roka, ale áno, chápem. Máš pravdu, ďakujem.
@anonym_autor stale je to velmi kratka doba na vyhorenie, viem, ze pracovat s detmi jvelmi narocne, preto by to mali robit ludia, ktori maju nekonecnu trpezlivost, a naozaj vztah k detom
Súhlasím s prvým komentárom. Začala si s deťmi pracovať len tento rok a už sa cítiš vyhorená. Tak sa máš cítiť po dlhých rokoch praxe a nemyslím 2-3 rokoch. Práca s deťmi ťa môže baviť, páčiť sa ti, ale ak si po pár mesiacoch v stave vyhorenia alebo hoci len ten pocit máš, tak to nie je job pre teba. Krajinné inžinierstvo riešiš zrejme preto, že to je niečo, čomu si sa rozhodla venovať. Tak to nezahoď iba preto, že ti niekto dal ponuku na trvalý job.
Áno, máte pravdu. S deťmi ma práca baví a robím to rada ale zjavne to moja psychika nezvláda. Krajinné inžinierstvo je niečo, čo ma lákalo vždy avšak mám strach z neznámeho
Nikdy sa nikam neposunieš, ak neprekonáš strach z neznámeho. Veď to by sme nemali ani mužov, ani deti, ani prácu, ani na dovolenku by sme nešli. Obava je normálna záležitosť, ľudská. Ale nemôžeš ju nechať, aby ti bránila robiť či študovať to, čo ťa zaujíma.
Myslis, ze praca v skolstve bude pre teba? Vyhorenie by som cakla od zamestnanca, ktory robi aspon niekolko rokov. Ved takym tempom to ani nedostudujes a budes si hladat nieco v inom odbore.
radšej sa venuj škole. do špec. môžeš ísť pracovať kedykoľvek - tam ľudia chýbajú neustále.
je to určite ťažké zamestnanie, post. deti + ich rodičia je ťažká kombo.

je len 12.09., a ty uz citis vyhorenie, takze praca v skolstve asi nebude to prave, venuj sa radsej skole, na ktoru ta prijali, a zo skolstva odid co najskor, lebo v skolstve je prilis vela ludi, ktorych to nebavi, a nenaplna, a tak to aj vyzera, mysli aj na tie deti, ci si to zasluzia, aby s nimi pracovali ludia, ktori k tejto praci nemaju ziadny vztah