icon

Prečo máte deti, keď viete, že sa budú trápiť?

22. okt 2025

A to sa teda budu. Hlavne ak nemate dobre zazemie. Sikany v skole, zdravotne problemy, partnerske sklamania, nakladny zivot a ucty, hypoteky, praca 40-50 rokov ako otroci, zomru im blizki, budu mat bolesti a nedajboh zdedia vase geneticke ochorenia. Nechcem tymto rypat, len sa zamyslam, preco vlastne mat deti do takehoto sveta plneho trapenia? Aby cestovali, videli peknu prirodu, zaplavali si, zasexovali, opili sa, skusili zivot? Vacsina zivota je otrocina a povinnosti, trapenie, sklamania. Hlavne prosim nepiste, kto ma doopatruje na stare kolena, kto ka bude navstevovatz budem sama, to je za mna sebeckost level 10000000

any_soj
23. okt 2025
@negymama

Ono tie porovnavacky, ako mat deti a mat malo penazi, viac starosti atd. zjednodusene povedane, vznikaju preto ze miesame hrusky s jablkami.
Miesame radost a pozitky.
Niekedy to moze splyvat, ale nie su to rovnake veci.

Lebo radost mozeme mat aj cez, ci napriek starostiam, utrpeniu, ci nedostatku. Pozitok je zase nieco, co je uspokojenim, blahobytom...ale casom straca na rozdiel od radosti silu a zovsednieva.

@negymama ❤️

mmoni89
23. okt 2025

@anonym_autor sebeckost?prepana kráľa, ty si asi riadne naštvaná na to ze teba mali tvoji rodicia.Pre mňa sú deti neopísateľný druh lásky a šťastia a aj moje deti šťastne aj s dedenymi chorobami a krivymi zubami😀

any_soj
23. okt 2025

@anonym_autor ženy, počúvajte, niektoré (či skôr väčšina) ste tu fakt strašne hnusné na ňu. Nemám pocit, že sem prišla vyplakávať, písala o svojich problémoch len ako odpovede na otázky, aj to nie všetko, lebo práveže neprišla toto riešiť.

A otázka na vás... Keď vidíte opitú staršiu ženu na ulici, alebo smradľavého bezdomovca, nikdy vám nenapadlo, že aj to je niekoho dieťa, aj to bolo malé rozkošné bábätko, a ktovie, prečo je v takej situácií a hlavne - čo ak o xx rokov aj moje dieťa bude na tom tak? Lebo mne to zvykne napadnúť. Vôbec to nie je absurdná možnosť. Kamoška robila veľkú štúdiu do rádia o ženách bezdomovkyniach v Bratislave. Viete čo? Je tam obrovské percento žien, ktoré pracovali v zdravotníctve (sanitárky a podobne). Lebo sú to tak mizerne platené práce, že žiaľ, často stačí choroba na pár mesiacov, a reálne prídu o bývanie, ktoré si z pn nemôžu dovoliť, a začne sa bludný kruh... Byť učiteľom v Bratislave či inom veľkom meste a platiť si z toho bývanie, je podobný príbeh. To len ako príklad. Ona, keďže okrem iného roky robila s bezdomovcami v Bratislave, hovorí, že je šialené, ako ľahko je ostať bez bývania.
Mňa to vždy núti správať sa ku každému s rešpektom a láskavo. Práve preto, že mi vždy napadne, že vôbec nie je vylúčené, že aj moje dieťa raz bude v podobnej pozícii, presne napríklad kvôli nejakej budúcej chronickej chorobe.
Čo neznamená, že je to dôvod na pesimizmus 🙂 To som už písala vyššie. Len nechápem, kde sa vo vás berie tá istota, ktorú tu mnohé prezentujete, že vaše deti nebudú mať taký život, ako autorka opisuje, alebo že napriek úžasné mu zivotu nebudú mať depresiu a pocity, ako opisuje autorka.

katulienkax
23. okt 2025
@doriiis

@anonym_autor ... Ci budú mať moje deti pekný život závisí hlavne od nich. Takisto aj moje šťastie záviselo vždy len do mňa. Šťastie nie je výsledkom vonkajších okolností. Šťastie je volba

@doriiis prd keď ta niekto sejme na diaľnici potom hovor o tom že šťastie nie je výsledkom vonkajších okolnosti

wayway
23. okt 2025

Ty si tu uz pisala temu, preco zeny nejdu na potrat, ked cakaju postihnute dieta? Styl mi pride podobny. Akokolvek to je, pride mi, ze mas nejaku traumu, hnev, nieco nedoriesene. Ak som sa vsak trafila spravne a riesis si vlastne bolestive skusenosti, chcela by som ta vyzvat aby si sa zamyslela nad svojim zivotom a sposobom, akym rozmyslas o roznych velkych temach. Z tvojich slov citim sklamanie, bolest, smutok, a naplast na to je negativne az cynicke zmyslanie a anhedonia. Neberiem ti to uplne, v niecom mas pravdu, tento zivot je jeden z najtazsich. Sme ako take mravce chodime sem a tam a plaholcime sa. Mozno si viac realista, ako vacsina ludi, zaroven si vsak aj prilis negativna. Moze ta to velmi stiahnut, daj si pozor na svoje psychicke zdravie. A mozno sa vobec netriafam, si uplne v pohode, len ti dane otazky srotia v hlave. Nemyslim si, ze dostanes jasnu odpoved, lebo zivot je velmi spletity a zlozity… Niekto najde radost napriek utrpieniu, iny by radsej nebol… 😢

negymama
23. okt 2025
@katulienkax

@doriiis prd keď ta niekto sejme na diaľnici potom hovor o tom že šťastie nie je výsledkom vonkajších okolnosti

@katulienkax ved obe mate pravdu.
stastie je vysledkom aj vlastneho pricinenia a postoja, aj vysledkom nahody ci okolnosti v ktorych sa clovek narodi a ocitne. Rozdiel je len v tom, kto ma v zivote vacsi podiel jedneho alebo druheho.

to je to iste ako spor o tom , ci to aky je dieta/clovek ma vplyv jeho vyvchova a posobenie okolia alebo jeho geny. Takisto je to oboje v originalnom mixe pre kazdeho cloveka. Preto aj deti z rovnakej rodiny, rovnakych rodicov a vychovy ci okolia, mozu mat rozne osudy a spravanie.

domkakvet
23. okt 2025

@anonym_autor tak ty by si tu potom radsej nebola?

negymama
23. okt 2025
@any_soj

@anonym_autor ženy, počúvajte, niektoré (či skôr väčšina) ste tu fakt strašne hnusné na ňu. Nemám pocit, že sem prišla vyplakávať, písala o svojich problémoch len ako odpovede na otázky, aj to nie všetko, lebo práveže neprišla toto riešiť.

A otázka na vás... Keď vidíte opitú staršiu ženu na ulici, alebo smradľavého bezdomovca, nikdy vám nenapadlo, že aj to je niekoho dieťa, aj to bolo malé rozkošné bábätko, a ktovie, prečo je v takej situácií a hlavne - čo ak o xx rokov aj moje dieťa bude na tom tak? Lebo mne to zvykne napadnúť. Vôbec to nie je absurdná možnosť. Kamoška robila veľkú štúdiu do rádia o ženách bezdomovkyniach v Bratislave. Viete čo? Je tam obrovské percento žien, ktoré pracovali v zdravotníctve (sanitárky a podobne). Lebo sú to tak mizerne platené práce, že žiaľ, často stačí choroba na pár mesiacov, a reálne prídu o bývanie, ktoré si z pn nemôžu dovoliť, a začne sa bludný kruh... Byť učiteľom v Bratislave či inom veľkom meste a platiť si z toho bývanie, je podobný príbeh. To len ako príklad. Ona, keďže okrem iného roky robila s bezdomovcami v Bratislave, hovorí, že je šialené, ako ľahko je ostať bez bývania.
Mňa to vždy núti správať sa ku každému s rešpektom a láskavo. Práve preto, že mi vždy napadne, že vôbec nie je vylúčené, že aj moje dieťa raz bude v podobnej pozícii, presne napríklad kvôli nejakej budúcej chronickej chorobe.
Čo neznamená, že je to dôvod na pesimizmus 🙂 To som už písala vyššie. Len nechápem, kde sa vo vás berie tá istota, ktorú tu mnohé prezentujete, že vaše deti nebudú mať taký život, ako autorka opisuje, alebo že napriek úžasné mu zivotu nebudú mať depresiu a pocity, ako opisuje autorka.

@any_soj nikto nema v nicom istotu. co bude. asi je to aj lepsie, ze nevieme, co nas caka.

ale aky postou zaujmeme, je na nas. Pesimisticki ludia zazivaju nestastia a problemy asi tak casto ako optimisti, ale rozdiel je v tom, ze na rozdiel od optimistov alebo dajme tomu optimistickych realistov, co je asi najcastejsia skupina...oni svoje problemy zazivaju 3x. Raz ked spominaju co zle sa im stalo v minulosti, druhy raz ked sa im zle veci deju a treti x ked ich predpokladaju v buducnosti. Ostatni prezivaju zle veci iba raz...prave ked sa stanu. Vtedy ich riesia alebo prijmu, ak nie je riesenie.

autorka je ako reflektor, ktory z celej sceny zivota fokusuje luc, len na tie zle veci.

v niektorom prisevku dozadu, som jej pisala o svojom otcovi ktory tiez "nemal stastie" - narodil sa do chudoby pocas vojny, a ma mnohe zdravotne problemy, jeden aj ako autorka a vzdy ked sa ho niekto pyta ako sa ma, tak povie "bajecne" alebo "bohovsky".
a co urobila autorka? z celej historky jej luč nasiel len tu vec, ze ale jemu ma aspon kto zavolat ako sa ma, takze to ma on lepsie.

Je to niekedy az komicke /ano je mi autorky aj luto, naozaj/...ale prippomina mi to mojho syna ked bol maly...vzdy za kazdych okolnosti skysnuty, ududrany, kazic nalady. Ked bol prvacik, tak pred prvym vysvedcenim vyhlasil. "ja budem mat najhorsie znamky na svete!" ja mu na to, ale nehovor, ved budes mat same jednotky. a on Ale moje jednotky budu tie NAJHORSIE na svete!!" ,

anonym_1c58c8
23. okt 2025

@anonym_autor zase ma tu ľudia ukrizuju ale tak to je.
Človek je veľakrát sebecký tvor, ktorý myslí v prvom rade len na seba. On chce dieťa, lebo nechce byť sám, lebo chce po sebe niečo zanechať a bla bla. Tak si urobí dieťa. Ale to aký bude mať v mnohých veciach ťažký život, to už ho nezaujíma

any_soj
23. okt 2025
@negymama

@any_soj nikto nema v nicom istotu. co bude. asi je to aj lepsie, ze nevieme, co nas caka.

ale aky postou zaujmeme, je na nas. Pesimisticki ludia zazivaju nestastia a problemy asi tak casto ako optimisti, ale rozdiel je v tom, ze na rozdiel od optimistov alebo dajme tomu optimistickych realistov, co je asi najcastejsia skupina...oni svoje problemy zazivaju 3x. Raz ked spominaju co zle sa im stalo v minulosti, druhy raz ked sa im zle veci deju a treti x ked ich predpokladaju v buducnosti. Ostatni prezivaju zle veci iba raz...prave ked sa stanu. Vtedy ich riesia alebo prijmu, ak nie je riesenie.

autorka je ako reflektor, ktory z celej sceny zivota fokusuje luc, len na tie zle veci.

v niektorom prisevku dozadu, som jej pisala o svojom otcovi ktory tiez "nemal stastie" - narodil sa do chudoby pocas vojny, a ma mnohe zdravotne problemy, jeden aj ako autorka a vzdy ked sa ho niekto pyta ako sa ma, tak povie "bajecne" alebo "bohovsky".
a co urobila autorka? z celej historky jej luč nasiel len tu vec, ze ale jemu ma aspon kto zavolat ako sa ma, takze to ma on lepsie.

Je to niekedy az komicke /ano je mi autorky aj luto, naozaj/...ale prippomina mi to mojho syna ked bol maly...vzdy za kazdych okolnosti skysnuty, ududrany, kazic nalady. Ked bol prvacik, tak pred prvym vysvedcenim vyhlasil. "ja budem mat najhorsie znamky na svete!" ja mu na to, ale nehovor, ved budes mat same jednotky. a on Ale moje jednotky budu tie NAJHORSIE na svete!!" ,

@negymama áno, súhlasím. Ten reflektor si trafila. Ale to je podľa mňa normálna regulérna depresia. Už som písala vyššie, že ja mávam presne rovnaké pocity ohľadom detí - keď mám kus zhoršenú depresiu. Nikdy som ju nemala napríklad takú, že by som bola pn kvôli nej a podobne, naopak, som dosť aktívny človek. Ale tie pocity nihilizmu, čo ma vedia prepadnúť, to je hrôza. Ja už ale mám skúsenosť, že to je skreslené vnímanie reality, a že keď sa mi obnoví chemická rovnováha v mozgu, tak to vnímam inak - takže aj zvládnuť tie myšlienky je ľahšie, lebo sa vedome snažím v nich nerypat, lebo si to nezaslúžia.

negymama
23. okt 2025
@any_soj

@negymama áno, súhlasím. Ten reflektor si trafila. Ale to je podľa mňa normálna regulérna depresia. Už som písala vyššie, že ja mávam presne rovnaké pocity ohľadom detí - keď mám kus zhoršenú depresiu. Nikdy som ju nemala napríklad takú, že by som bola pn kvôli nej a podobne, naopak, som dosť aktívny človek. Ale tie pocity nihilizmu, čo ma vedia prepadnúť, to je hrôza. Ja už ale mám skúsenosť, že to je skreslené vnímanie reality, a že keď sa mi obnoví chemická rovnováha v mozgu, tak to vnímam inak - takže aj zvládnuť tie myšlienky je ľahšie, lebo sa vedome snažím v nich nerypat, lebo si to nezaslúžia.

@any_soj ano depresia. autorka to bez liekov AD neda. a ak uz nejake berie, mala by opat navstivit lekara na upravu liecby, niekedy to dost dlho trva kym sa liecba spravne nastavi.

alenka58
23. okt 2025
@anonym_1c58c8

@anonym_autor zase ma tu ľudia ukrizuju ale tak to je.
Človek je veľakrát sebecký tvor, ktorý myslí v prvom rade len na seba. On chce dieťa, lebo nechce byť sám, lebo chce po sebe niečo zanechať a bla bla. Tak si urobí dieťa. Ale to aký bude mať v mnohých veciach ťažký život, to už ho nezaujíma

@anonym_1c58c8 vôbec nemusí mať ťažký život, všetko záleží na rodičoch a aký má dotyčný postoj k životu, že majú aj takí deti ktorý sa o ne nezaujímajú prípadne robia deťom zle tak to je realita a s tým nikto nič nespraví, je mi ľúto takých detí ale predpokladám že viac je tých ktorých rodičia sú milujúci a deti sú šťastné, ja vlastne také deti ani nepoznám neviem o nich len na MK sa dočítam

anonym_866d6e
23. okt 2025
@anonym_autor

@kaca222 Zivot je krasny? A co je na nom krasne akoze? Jedlo, sex, priroda? Otrocit kdesi 40-50 rokov a kolko krat v bolestiach, to je ta krasa zrejme...a platit nekrestanske peniaze za to, ze clovek vobec zije, aby neskoncil v krabici pod mostom.

@anonym_autor a ty si sa pytala tvojich rodicov ze na keru onu ta vlastne priviedli na tento svet?

majkamajusqa
23. okt 2025

To si ty, co bi si nedala zivot za svoje dieta?

anonym_923325
23. okt 2025

@anonym_autor tak ja neviem ja si myslím že mám krásny život a moje dieťa je šťastne , ty to máš očividne inak

anonym_790d86
23. okt 2025

@anonym_autor autorka, mrzi ma, ze mas zly zivot a prajem ti aby si sa z toho dostala. Nema to vsak nic spolocne s tym, ze niekto ma mat alebo nema mat deti. Moji rodicia sa napriklad rozhodli mat deti a som im za to vdacna, mam dobry zivot.

zuzana76
23. okt 2025

Ja som si uz viac krát vsimla, ze mladsia generacia obvinuje svojich rodicov aj z toho, ze sa narodili. resp. ze oni sa na tento svet nepytali a teda nemusia sa zivit a mali by to robit ich rodicia, kedze ti ich vlastne chceli. Citala som uz nejeden taky nazor. Asi sa nam tu rozmaha novy nešvár.

enmery
23. okt 2025
@any_soj

@any_soj Veľmi pekne píšeš. Ale ak poviem A, mala by sme povedať aj B. A to, že bezdomovcom sa nestane človek len tak. Vždy ja za tým nezodpovednosť-dlhotrvajúca, sociálna neprisôsobivosť, závislosti, finančná negramatonosť, generačný traumy /z ktorých sa tu mnohé vysmievajú, že neexistujú/. Vlastne človek iba robí to, čo vie a vždy videl.

sashenocka007
23. okt 2025

@anonym_autor a mozno budú mať krásny zivot a budu zit svoje sny...

martin96321
23. okt 2025
@anonym_autor

@koniarova s cim preboha mozes nieco urobit? Vies ake to je zit s chronickym ochorenim, alebo s posttraumou? Vy si myslite, ze lekari caruju? Ani netusis, kolko dnes stoja liecby, to su tisice aj desattisice eur a kto ti to zaplati, poistovna? Hah.

@anonym_autor Nechcem byt sprosty,ale vzdy mas minimalne dve moznosti na vyber. Ide iba o to,ako sa na to pozeras. Ako si tak citam co pises,Ty sa radsej nerozmnozuj. Ak nie pre seba,tak to urob pre dobro potomkov.

martin96321
23. okt 2025
@anonym_3adde0

@anonym_autor

@anonym_3adde0 Povedal clovek,ktory sa vzdal snubenice a prezil zvysok zivota v celibate?😃

anonym_7da341
23. okt 2025
@anonym_autor

@doriiis Nie, tvoje stastie nezalezi len od teba. Ked ochories, nebudes mat rodinu na pomoc, ani peniaze, skoncis pod mostom, potom sa pobavime o tom, ako tvoj zivot zalezi od teba.

@anonym_autor ja pracujem rada, spoznam dobrych ludi v praci, s nietorymi sa stretavam aj mimo prace. Kazdu stredu ideme na kavu po praci. Vela sa nasmejeme. Kolko krat stretnem kamaratku, kolegynu v meste, zdvihne mi to naladu, sme dobry kolektív, tesim sa tam. V manzelstve som preto lebo muža milujem, tesim sa ked pride z prace domov, travime spolu čas, je vesely typ, bud vtipkuje, je sarkasticky ale hlavne nechodi domov nahnevany ani namrzeny napriek tomu že v praci rieši milion problemov. Mam deti lebo som po nich tuzila, su sice v puberte ale aj to je celkom sranda. Rada sa o nich staram, je im doma dobre. Mame pohodu krore doplnaju mačičky. Život nie je lahky, borime sa s problémami denno-denne, ale naučili sme sa ich nenosit do vztahov. Za všetko dakujem pánu Bohu a modlim sa k nemu. Prajem ti aby si v sebe našla pokoj. Prečitaj si o pozitivnom secrete, mozno ti to zmeni pohlad

anonym_ddbec8
23. okt 2025
@anonym_autor

@negymama tak ja rovno potrebujem v momentalnom stave zazrak

@anonym_autor prestaň sa tu láskavo ľutovať to že si chudera bez deti a áno poviem ti to napriamo.! Za to ti nikto tu nemôže!! My čo deti máme sme spokojný a život majú krásny treba totižto myslieť keď si robíš decká ale ty sa nemnož ,chod na psychiatriu nech ta dajú dokopy …evidentne sa vieš len ľutovať . Otras

evansova
24. okt 2025
@simona20201309

@anonym_autor priority draha!!!! Priority!!!! Niekto dokáže byť šťastný aj bez 100t, niejto nebude šťastný ani s miliónom na účte....

@simona20201309 Presne tak. Niekto si myslí, že šťastie je mať a ak nemá, trpí. Treba žiť, spraviť všetko pre to, aby bolo dobre. Pečené holuby do huby nelietajú, ale ak sa človek snaží, raz možno budú. Ak potrebujem pomoc, nájdem ju na konci svojej pravej ruky.

mircalla
24. okt 2025

Zase ten isty naruseny troll

jankacl83
24. okt 2025

@anonym_autor Mnoho ľudí trpí chronickým ochorením a teraz čo? Majú to rovno vzdať? Lebo Ty máš tak negatívny pohľad na svet? Mnohí z nás túžia po živote, aj napriek všetkému, čo nás stretlo. Či už to bolo dobré alebo zlé. Našťastie, nie všetci máme tak prízemné vnímanie sveta ako Ty. Sa spamätaj a niečo s tým urob.

marca12
24. okt 2025

@anonym_autork tomuto ti napisem len jedno. Clovek vnima len taky svet, ktory v sebe nosi.

alenka58
24. okt 2025
@zuzana76

Ja som si uz viac krát vsimla, ze mladsia generacia obvinuje svojich rodicov aj z toho, ze sa narodili. resp. ze oni sa na tento svet nepytali a teda nemusia sa zivit a mali by to robit ich rodicia, kedze ti ich vlastne chceli. Citala som uz nejeden taky nazor. Asi sa nam tu rozmaha novy nešvár.

@zuzana76 áno to je najnovší trend keď sa nedarí

magdalienka11
24. okt 2025
@koniarova

Život je taký, akým si ho sama urobíš.

@koniarova astrológia, numerologia ma vplyv na život človeka. To, ako si zivot človek zariadiť sám je tak 50%, vplyv na život ma aj fakt do akej rodiny sa narodis.

anonym_403b31
24. okt 2025

@anonym_autor
Prečo máte deti, keď viete, že sa budú trápiť?
To je čo za otázku??? Máme snáď všetci doma vešteckú guľu? Nikto nevie, čo bude dopredu, ale snaží sa prežiť svoj život čo najlepšie, ako vie a dať to najlepšie svojim deťom.
To, že ty si také šťastie nemala a čo čitam o tebe, my za to nemôžeme. Neporovnávaj sa a nerieš okolie, ale seba. Choroby, prežitie, bývanie. To sú prioritné témy pre teba, nie toto.