icon

Psychické problémy a depresie matky

lena0071
15. dec 2025

Ahojte,
Mám depresie ale snažím sa s tým bojovať sama občasným cvičením a diétami. Po pôrodoch som pribrala na 95 kg,teraz mám 84. Mám problémy s emočný jedením. Neviem vydržať drzat ani obyčajnú týždňovú diétu alebo aspoň vynechať večere. Potom si to v kuse vycitam a chytím zlú náladu a potom som zlá na deti a potom sa zapriem a keď zlyham že sa zas najem tak tu zlosť si vybijam na deťoch.
S manželom máme 2 deti (7 r a 6 r) , deti i sú zlaté ale čoraz častejšie strácam nervy a manžel má dve roboty tak mi s nimi nepomáha a cítim sa byť na to všetko sama. Už 3 a pol roka som po materskej zamestnaná....deti som dala do škôlky,dcérka mala 2 a pol roka a už išla do školky a ja do práce...ale nakoľko sa s manželom často hádame, starostlivosť o deti a práca do toho a celkovo tá záťaž a moja slabá citlivá nepriebojna povaha ......nevyddrzala som v prácach dlho ,z jednej som odišla po roku a pol kôli kolegyni ktorá sa do mňa navazala potom som bola celý rok doma lebo manžel chodil do práce a po práci staval ďalší dom na prenájom pre nás aby sme sa mali v budúcnosti finančne lepšie. ...potom som bola v inej práci na 3 zmenku z ktorej som odišla práve kôli tomu že 3 zmeny a teraz som opäť nezamestnaná a ťažko si hľadám prácu , vôbec si už neverim.... Manžel mi naznačuje že som neschopná a keď vybuchnem pri deťoch tak niekedy nadávam čo trápi aj mňa, neviem sa ovládať, mám záchvaty hnevu ,plačem, kričím...keď ho požiadam o pomoc a vysvetľujem mu že to nezvládam tak ma prirovnáva k iným ženám že niektoré ženy majú mužov v zahraničí a zvládajú aj samé..... Pritom tým ženám keď sú doma tak chlapi pomáhajú a on mne ani nepomáha upratať,navariť,oprať,nakúpiť,nič.....lebo on keď príde z práce ide stavať doma aby sme sa v budúcnosti mali lepšie ....Len momentálne sa nevenuje deťom,.mne a domácnosti..... doma

januska12323
15. dec 2025

Máš dva problémy.
"Mám depresie ale snažím sa s tým bojovať sama" depresia sa lieči s odborníkom. A druhý problém je tvoj muž - budúci bývalý.

anonym_89f006
15. dec 2025

@lena0071 obe deti su cez den v skole a ty si doma(nezamestnana) a vyzadujes pomoc?
Ale hlavne si pories depresie a to emocne jedenie, hrozne takto fungovat...a to co pises " zlost si vybijam na detoch" ani nemam slov

tatiana288
15. dec 2025

Deti za nič nemôžu, prestaň si na nich vybíjať zlosť, to je hrozné. Kúp si domov boxovacie vrece a vybi sa na ňom, pomôže ti to aj s postavou. Si doma, deti predpokladám v škole, muž v práci, vidím veľa priestoru pre domácnosť a aj pre seba. Zmanažuj si to lepšie. Ak máš depresie, rieš ich s lekárom, z toho čo píšeš to vyzerá, že to sama nedáš, a bohužiaľ, odnášajú si to najmä tvoje deti.

svetlonos
15. dec 2025

@lena0071
Daj sa hospitalizovat s tou depresiu aspom tak na dva tyzdne a drahúšik nech je otcom. A pokial bude po 2-4 tyzdnoch s detmi ako baranok bozi, tak ok. To sa keca ako to ine zeny bez mizov bla bla... Ved mu na to odpovedz, ze si nemala v imysle byt samovychovavajucim rodicom, to by si tie deti nemala asi. Ci si mu snad povedala - ty mi urob deti a potom sa uz len financne staraj - asi nie!
Moj muz ked je chvilu sam s detmi (ked som bola v porodnici) tak vsetko chapal paradne. Ale teda vsetci svati by ho opatrovali, keby mi chcel davat najavo, ze som neschopna a ine su skvele!
A teda este ten jednorocny rozdiel - suoer pre deti, zahul pre rodicov = pre teba.
A take ze aby vam do budcna boli keosie - hm, to je sice chvalyhodne ale ty ho potrebujes teraz.
A tu deoku ries s dr. Nechcem zkahsovat ake mas feritin v poriadku? Skus dat zistit dr a dopln si zelezo a ostatne vitaminy mineraly.
A v strese sa nedietuje, zvlast neexistuje byt hladna pri detoch!!! Ja by som bola hotova harpia! Staci ked sa nenajem lebo nestiham koli detom, no priekak ako Brno! A to uz vobec neriesim zamerne diety, radsej menej skadkeho. Si doma - hyb sa. Chod na pre hadzky, bud vonku s detmi - aj ked je zima, pomoze to. A dietu - hm. Emocii zajedz jablkom a bananom (ja si to zalejem smotanou 🫣) Zdtavsia varianta je jogurt biely a oriesky 🙂. Zhec veka zeleniny pravidelne,tej moues potom aj vela.
Drzim palce.

anonym_989e8e
15. dec 2025

Potrebuješ pomoc, nie je to hanba. Ani ta hospitalizácia na psychiatrii nie je zlý nápad. Manžel by videl ako si poradí sám s deťmi a ty by si si oddýchla. Ľahko sa mu hovorí ako to majú iné ženy. Ty mu povedz ako to majú iní muži.
Potrebuješ si na chvíľu oddýchnuť od toho celého kolobehu doma aj od detí. Nemáš poblízku niekoho kto by ti pomohol s deťmi alebo v domácnosti, rodinu čo by ti pomohla, kamarátky? Alebo aspoň niekoho komu sa mozes vyrozprávať, posťažovať? Určite by som sa skúsila porozprávať s dobrým kňazom alebo psychológom. Ak máš depresiu psychológ ťa nasmeruje k psychiatrovi a možno ti predpíše niečo, čo ti pomôže trošku. Možno budeš mať viac energie alebo by si bola kludnejsia, viac trpezlivá na deti. Začneš cvičiť. Budeš mať menej chuť na sladké. Veľa veci súvisí so psychikou ak sa dáš do psych. pohody to je základ.

miadi
Včera o 00:34

Mne to nepride ako depresia , ale tak ako tie ,co si myslia , ze to je Depresia nie som odbornik aby som ti davala diagnozu . Mne pride ze Si frustrovana nahnevana nemas ventil tak si si z deti urobila ventil . Lebo oni jedine su v tomto bezbranne a na nich si vies ventilovat hnev . Je u vas velky nepomer ty nerobis a muz robi privela .. aby nemusel byt doma . Kde sa zena ukludnuje emocionalnym prejedanim a nadavanim detom. Zas nie je len on na vine vsetkemu . On maka aby ste sa mali lepsie v buducnosti .. zameskava pritomnost . A ty tu pritomnost netvoris k lepsiemu no nicis svoje deti . Prepac neda sa mi ta len polutovat je mi viac luto tvojich deti . Toto si nezasluzi ziadne dieta . Toto je verbalne tyranie.Vytvaras rany co si ponesu do života . A koli comu ? Koli tomu ze mas 80+ kg ???? Moj muž ma 120kg a Keby sa choval ako ty tak bezim prec aj s detmi . Ty mas pocit ze muz ti nepomaha .. Kym on zas financne taha vsetko . Ty jemu pomahas ako ? Aspon milou prijemnou atmosferou doma by si mohla . A Hlavne koli tym detom . Nechovas sa ako milujuca matka , to je sice Mile ze potom ti to je luto .. ale ides dookola to iste. Ty ked schudnes tak zazracne budes kludna a mila na deti ? Alebo si najdes iny dovod ? Nadavat im ? Vzdy existuju nejake problemy . Nemusis hladovat vynechat veceru . Ide skor o to co jes . Malo by to byt prevazne zelenina . Obmedzit mucne jedla chleba . Menej ovocia - je v nom vela cukru. Ziadne sladkosti ., ziadne vyprazane len pecene alebo varene vo vode atd. Si doma nerobis mas cas aj cvicit . Deti su vacsinu dna v skole . Muz ta nevie motivovat ani podporit ale Hlavne je ze ty to nevies sama . Ty sa potrebujes naucit ovladat . Svoj hnev vybusnost aj zravost . Pokracovat na svojim sebavedomi extra kg ta nerobia skaredou ale hnev a vulgarizmus ano . Kopec krasnych zien ma tvoju vahu . Krasa vychadza z nutra . Co citis to vyzarujes . Citis nenavist pri pohlade do zrkadla a potom ju pustas na svoje deti . A to maju super vek, ked uz su sikovne dost samostatne a este nie su protivne pubertalne . . Ja by som sa nespoliehala ze 2-4T na psychiatrii a tvoj muz sa bez teba zruti a bude ta potom na rukach nosit . je sanca ze zisti ze bez teba je mu aj detom lepsie .. ten druhy dom bude pomalsie stavat alebo to odlozi .. tych par tyzdnov bez teba vecne zurivej harpie nezamestnanej mu pridu ako raj .. a nakoniec ten druhy dom bude prenho ked sa rozvediete . Takze ja by som radila aby si skusila byt mila na muza aj na deti ( aj seba) a cez vikend by ste mali fungovat ako rodina ist na vylety . Nepracujes tak mas kopec casu venovat sa sebe . Zacat zdravsiu stravu denne cvicit .. Nepozerat sa na seba ako na obet , ze za vsetko moze muz.. lebo ozaj 2 deti 7a8 rocne zas nie su tolko roboty aby ti z toho malo prepnut . Ak ti ma prepnut tak vdaka psychickej chorobe. Nie si prepracovana . Si frustrovana. Sustredis sa viac na zlihanie v dietach necitis sa pekna - si zamerana viac sama na seba ako na deti . A to ze nemas pracu ti tiez nepomaha . Cele dni doma mas cas akurat na jedlo mysliet a na to ako si sama ako je muz vecne niekde . Vyhladat odbornu pomoc nebude na skodu .

miadi
Včera o 00:55

A Hlavne ak stym nadavanim krikom na deti neprestanes je sanca ze sa budu rovnako chovat k svojim detom. A kruh verbalneho tyrania bude pokracovat. V podstate ked sa nad tym
Zamysls .. pribrala si v tehotenstvach podvedome vinis deti zo svojej vahy . Mysli na to ze tie deti uz stebou budu len 10-12r a potom ti odletia zit si svoj zivot. A ty si na ceste uplne znicit vas vztah . Co mà viac hodnotu ? Byt chuda ? Alebo byt kludna stastna a mat stastne deti ? Pacit sa sama sebe je vec uhla pohladu . Treba sa na seba pozerat laskavym pohladom . Anorexicky su chude na kost a stale sa vidia tucne . Si predstav ako sa asi citi dieta ktoremu mama hnusne vynada .. Len Preto ze mama zjedla veceru .malo by ti byt viac luto tych deti ako seba . Ty si tu od toho aby si ich chranila . Nie ich zranovala . Este si nozu pri rozvode vybrat zit s otcom Aj ked ho malo vidia bude pre nich mensie zlo . Takze treba to riesit a hladat zmenu u seba . A muz sa casom prida .

zara3
Včera o 01:46

@lena0071 vies co, na svete je kopa zien, co to maju horsie. Aj ja. Ja mam viac deti aj vetsie a aj velmi male 2 a 3 rocne. Som chora, nemozem velmi chodit, mam aj zenske problemy, isla som aj na krv a cakam vysledky na cukrovku alebo stitnu zlazu, ci vitaminy, lebo mam denne bolesti hlavy a tiez som na prasky , ale z bolesti co mam kazdodenne. A teraz. Doma mam cisto, o deti postarane, muz robi, takze velmi cas nema mi pomoct, do skolky som deti nedala, aj preto ze by mi velmi chybali a je jedno , ze su v tom veku kedy to je tazke, ale chcem si ich co najviac uzit, nez nastupia do skoly.Po doktoroch chodim tiez. Niekedy sama placem vecer, hovoriac si, ako nemozem schudnut (nedari sa mi momentalne) a tie bolesti ma zabijaju. Su dni, kedy len "vypnem" a sadnem si s detmi u toho bordelu, co narobili s hrackami, a len tak si ich vytiskam a bozkam a pozerame na rozpravky. A ver mi, ze dokazu urobit bordel ked maju svoju slobodu jak hovorim v smiechu.
A ano, teraz som dopiekla medovnicky, deti spia a premyslam na sebou, tiez ma to nebavi, vela veci uz neobleciem, ale moj muz mi vzdy povie, ze som jeho najkrasia. Ide aj o pristupe. Ked si furt vystresovana, ani muz by s tebou doma neposedel. Zmen pristup, namaluj sa, mas viac casu pre seba ako mam ja a ja sa niekedy namalujem len z hecu a obleciem pekne, vsetci doma a aj muz sa usmieva.Ukludni sa, vaz si co tvoj chlap robi pre teba a deti, nie kazdy chlap v tejto dobe takto premysla. Daj mu pocit dolezitosti doma a detom tiez pocit ze su tvoji najmilovanejsi na svete, oni su taki aki su, lebo ich ty znervoznujes. Ked budes kludna aj oni budu, ver mi. Ty si srdcom vo vasom dome a bez teba vsetko krachne, aj domaca pohoda.

anonym_275393
Včera o 02:09

Prečo tu nadávate na muža? Veď v tom rozhodnutí o zabezpečení ďalšieho domu na prenajom boli obidvaja. Holdl, nedá sa mať všetko. Aj peniaze, aj čas na rodinu, aj budovať, aj mať upratane tak, akoby doma nikto nebýval, aj vyzerať tak, akoby si nikdy nemala deti.. vždy je niečo, čomu sa človek venuje viac a tomu ostatnému menej. Je to otázka priorít. Ak si doma, máš na seba čas, v prvom rade si to uprac v hlave v tom, že ak chceš, aby si bola spokojná ty a cela rodina, musíš dať seba na prvé miesto a počúvať samú seba. Čo ti najviac pomôže? Externá sila v domácnosti? Psychická podpora muža? Prítomnosť muža ? Viac efektívne stráveného času s deťmi? Porozprávať sa s odborníkom ? Vieš, že zajedáš emocie, prečo? Čo ta k tomu vedie ? Vieš si pomôcť inak ako jedením…
Je super, že vieš, kde je problém. Len ho treba riešiť.
Ak vieš, ze ti najviac chýba prítomnosť muža, tak jednoducho stopnite investíciu alebo obmedzte jej budovanie na čas, kým sa nedáš dokopy.. toto je pre celu vašu rodinu toxické.

Keď budeš spokojná ty, bude spokojná celá rodina .

Myslíš si, že vašim deťom záleží na tom, aby mali druhý dom? Nie. Jedine, čo ich zaujíma sú spokojní a milujúci rodičia vo fungujúcej rodine!

Veľa šťastia! ❤️

anonym_bf7af9
Včera o 06:38

v prvom rade toto nie je depresia.. ta ma uplne iny klinicky obraz... je lahke svojiu neschopnost skrývať za odborne terminy.. mas proste vysoku mieru frustracie z toho ako vyzeras, z toho, ze sa nedokazes realizovat a vlastne ta nikde (profesijne) nepotrebuju a, že tvoj svet sa neustale toci okolo deciek a domacnosti.. plus tvoje sebavedomie je na bode mrazu.. a ani sa nedivim... a ze ti muz nepomaha.. maka aby ste sa mali lepsie.. ved ty si doma tak co... ako si ta moze vazit, ked ty si nevazis samu seba? co by si robila bez neho ? bola by si stratena?

anonym_4bafdf
Odpoveď bola odstránená
anonym_3ba8e3
Včera o 08:20

No áno, ty máš v prvom rade problém sama so sebou, takže daj to dokopy aby nemuseli tym trpieť ostatní členovia rodiny
Lebo ak si doma a bez práce a máš pocit ,ze je to na teba ,, veľa,, tak potom neviem co by si chcela?vzdelavas sa?aby si mohla mať lepšiu pracu alebo len riešiš váhu a nervy na všetko?treba sa aj posúvať makať na sebe a ked to nedokážes sama tak odborník ta nasmeruje
Je to len o tebe a hlavneeeee deti trpia a je mi ich neskutočne ľúto a malo by aj tebe by ich byť viac ľúto nech ťa to konečne dokope dať sa dohromady

gelifil
Včera o 08:38
@anonym_989e8e

Potrebuješ pomoc, nie je to hanba. Ani ta hospitalizácia na psychiatrii nie je zlý nápad. Manžel by videl ako si poradí sám s deťmi a ty by si si oddýchla. Ľahko sa mu hovorí ako to majú iné ženy. Ty mu povedz ako to majú iní muži.
Potrebuješ si na chvíľu oddýchnuť od toho celého kolobehu doma aj od detí. Nemáš poblízku niekoho kto by ti pomohol s deťmi alebo v domácnosti, rodinu čo by ti pomohla, kamarátky? Alebo aspoň niekoho komu sa mozes vyrozprávať, posťažovať? Určite by som sa skúsila porozprávať s dobrým kňazom alebo psychológom. Ak máš depresiu psychológ ťa nasmeruje k psychiatrovi a možno ti predpíše niečo, čo ti pomôže trošku. Možno budeš mať viac energie alebo by si bola kludnejsia, viac trpezlivá na deti. Začneš cvičiť. Budeš mať menej chuť na sladké. Veľa veci súvisí so psychikou ak sa dáš do psych. pohody to je základ.

@anonym_989e8e otazne je, ako s ak tomu taky ,,empaticky" manzel postavi

msc22
Včera o 11:00

Tak ja mam doma podobný prípad. Deti sa narodili počas covidu. manželka sama doma, ja som musel do práce chodiť. Proste jej tá samota udrela na hlavu. Začala priberať, vrčať na každého naokolo. Začala s terapiou. Moc jej to nepomáha. Terapia sposobom vrtania sa v minulosti a rozdrapovania rán. Dakujem pekne. Doma varím, starám sa o deti, upratujem - proste pomáham. A čo myslis: čím viac pomáham, tým je manželka šťastnejšia? Vôbec nie. Potom sa to otočí: budeš vyčítať že varí iba on. Ze mu/ deťom tvoje jedlo nechutí. Ze iní chlapi chodia do zahraničia. Nemôžeš svoje šťastie budovať na niekom alebo niečom inom.je to podmienená láska. Keď toto a toto dokážem, tak budem spokojná. Vždy si nájdeš iný problém. Lebo je to najľahšie. Nájsť si dôvod prečo nie som šťastný / á. Tu a teraz: ako tu a teraz môžem byť šťastný/á? Nie zajtra, keď muž povysáva.

anonym_2530d1
Včera o 11:19

Si doma, máš dve deti v zariadeniach a muža čo má 2 práce a stavia dom pre vás a chces ešte aby ti pomáhal? Prepáč ale s čím? Ja som tiež doma, dcéra v škole, muž chodí na služobky takže sme často samé. Žijeme takto odkedy mala dcéra 1,5roka a ja teda ozaj neviem s čím by mi mal pomáhať? Keď neni odcestovaný a príde večer domov ja už mám dávno všetko hotové.

anonym_5f3c28
Včera o 23:30
@anonym_3ba8e3

No áno, ty máš v prvom rade problém sama so sebou, takže daj to dokopy aby nemuseli tym trpieť ostatní členovia rodiny
Lebo ak si doma a bez práce a máš pocit ,ze je to na teba ,, veľa,, tak potom neviem co by si chcela?vzdelavas sa?aby si mohla mať lepšiu pracu alebo len riešiš váhu a nervy na všetko?treba sa aj posúvať makať na sebe a ked to nedokážes sama tak odborník ta nasmeruje
Je to len o tebe a hlavneeeee deti trpia a je mi ich neskutočne ľúto a malo by aj tebe by ich byť viac ľúto nech ťa to konečne dokope dať sa dohromady

@anonym_3ba8e3 Veď a ako sa má keď jasne píše, že to nedáva..to nejde len tak lúsknutím prsta .Ono to nemusí byť depresia, ale bez odborníka a podpory rodiny to nepôjde.
Určite zlosť, výbuchy hnevu,sebaoviňovanie,obviňovabie okolia a všetko čo opisuje aj
emocionálne prejadanie problém psychicky je.