icon

Rady v ťažkej finančnej situácii

25. sep 2025

Dobrý deň dievčatá. Ocitli sme sa vo velmi zlej financnej sutuácii. S priatelom mame syna 2,5 ročneho a priatel ostal bez práce. Samozrejme si prácu hladá. Problém je však že sa mu nedarí. Chodi aspon na brigady no s toho platil nájom tento mesiac a na iné nám neostava. Tak isto aj ja som bola uz umyvat raz okna ale mala som s toho len 10€ a bohuzial nemame na stravu a ani žiadne zásoby. Nič nežiadam len rady co mam robit. Hlavne mi ide o syna aby mal. Ďakujem

Strana
z4
anonym_2b0543
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_1017b0 mám len kusok chleba

@anonym_autor nechcem byť na teba zlá, ale ako môžeš dať dieťaťu iba suchý chlieb ? V živote by si nemala dopustiť aby tvoje dieťa nemalo čo do úst... Ty buď hladná aj s tým svojím, ale dieťa nechať hladné a o kúsku chleba ? Nemyslíš vážne.
Choď boha aspoň na charitu tam ti dajú jedlo aj ošatenie. Rovnako vyskúšať červený kríž. A muža vyhnať do roboty aj za pár drobných.
Môj muž keby mal chodiť pešo, hladný, smädný do tej práce ide len aby sme neboli hladní. Tiež nemáme rodinu, ktorá by nám pomohla, musíme si pomôcť sami, ale toto dopustiť aby decko nemalo čo jesť 🤬

lucia11kob
27. sep 2025

Manžel dostal výpoveď z nejakého dôvodu, nemal nárok na odstupné? Na úrade práce to trošku trvá kým príde podpora.

rozculena
27. sep 2025
@lucia11kob

Manžel dostal výpoveď z nejakého dôvodu, nemal nárok na odstupné? Na úrade práce to trošku trvá kým príde podpora.

@lucia11kob autorka píše,že jej muž podporu nedostane,lebo úrady len tak hocikomu nedávajú....tají nám podstatné informácie,možno aj klame,,alebo klame jej muž ........

jaroslav81
27. sep 2025

Toto nie je rada, ale keby ja som nemal dať dieťaťu čo do úst a nemohol by som zohnať žiadne peniaze, išiel by som jedlo hoc aj ukradnúť do veľkého reťazca, ktorému by som spôsobil zanedbateľnú stratu. Samozrejme by to bolo ako posledné riešenie pred tým, než by mi dieťa umrelo od hladu alebo zobrala sociálka.

mamutka
27. sep 2025

@anonym_autor ako si ten tvoj hľadá prácu? Kde žijete? Sú tam nejaké dediny? Môj muž by v takej situácii zaklopal na každú bránu, kazdy dedinský úrad, že kde potrebuje starý človek pomôcť niečo v záhrade a okolo domu! Za trochu úrody zo záhrady, za pár domácich vajec, za par eur! Čo to tu vypisuješ, že máš len kúsok chleba doma a malé batoľa hladné!? Obidte všetky miestne úrady, farnosti, komunity a pod. Aj do potravín by som išla pýtať, čo maju na vyhodenie, že konci záruka a nepredalo sa. Viem, že sa to oficiálne nesmie, ale na haku by som mala, niekde sa niekto zľutuje a bude aj jedlo a možno aj nejaká praca

romino
28. sep 2025
@jaroslav81

Toto nie je rada, ale keby ja som nemal dať dieťaťu čo do úst a nemohol by som zohnať žiadne peniaze, išiel by som jedlo hoc aj ukradnúť do veľkého reťazca, ktorému by som spôsobil zanedbateľnú stratu. Samozrejme by to bolo ako posledné riešenie pred tým, než by mi dieťa umrelo od hladu alebo zobrala sociálka.

@jaroslav81 samozrejme ze su to vsetko bludy. Este aj mnohi ti co sa k takemu uchylia, to spravia nakoniec pre alkohol a cigarety. Resp. nepriamo, ze predtym minuli na alkohol a cigarety, a preto nasledne "musia" kradnut, žobrat .. kvoli "hladu"

margotka17
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_1017b0 mám len kusok chleba

@anonym_autor to nemáš doma fakt ani mlieko a puding či krupicovu kašu pre drobca? Žiadnu múku, olej, vajíčko, aby si aspoň bublaninu urobila? To musí byť hrozne, mne je z toho až zle a smutno.

margotka17
28. sep 2025
@jaroslav81

@jaroslav81 neviem, ale my keby teraz hneď nemáme ani cent, vojdem do špajze a mám toľko zásob, kompóty, uhorky, šaláty, múku, olej, džemy, zemiaky, šošovicu, cukor, hrášok, cibuľu.... , v mrazáku mäso, že dokážem navariť lukulske hody z toho. Nechápem ľudí, že si neurobia potravinovú poistku.

rozculena
28. sep 2025
@margotka17

@jaroslav81 neviem, ale my keby teraz hneď nemáme ani cent, vojdem do špajze a mám toľko zásob, kompóty, uhorky, šaláty, múku, olej, džemy, zemiaky, šošovicu, cukor, hrášok, cibuľu.... , v mrazáku mäso, že dokážem navariť lukulske hody z toho. Nechápem ľudí, že si neurobia potravinovú poistku.

@margotka17 tiež nechápem,že nemá absolútne nič

anonym_e191f2
28. sep 2025
@rozculena

@margotka17 tiež nechápem,že nemá absolútne nič

@rozculena tiež nechápem. Veď snáď muku, vajíčko, cestoviny nejake ma.....presne pre takýto prípad treba deti od mala učiť finančnej gramotnosti. Som na 3 deti sama, nikoho nemam. A vstala som z absolutneho dna, začala pracovať a teraz si prevažne užívame. Pokiaľ mam prácu tak sporim čo najviac ide, ak by nastal taky problem ako u autorky tak mam z čoho zaplatit a navariť. Na nejakú hmotnú núdzu možno mate narok. Ale aj tak som toho nazoru,ze aspon potravinovu rezervu by mala mat každá rodina. Potraviny su drahé, ale do frasa nemať ani múku ani vajce ani cestovinu?????

kajka2022
Autor odpoveď zmazal
lucia11kob
4. okt 2025
@rozculena

@lucia11kob autorka píše,že jej muž podporu nedostane,lebo úrady len tak hocikomu nedávajú....tají nám podstatné informácie,možno aj klame,,alebo klame jej muž ........

@rozculena presne..môj manžel dostal výpoveď, dostal odstupné a mal nárok na podporu. Kým mu prišla prvá podpora, tak sa výdavky vykryli z odstupné. Ale vždy sa nájde riešenie. Odísť na pár týždňov do zahraničia už není problém a hlavne pre mužov .. ale pred desiatimi rokmi, keď sme mali finančné problémy, tak som išla ja s kamoškou na dva mesiace zberať jahody do Talianska..boli to krásne časi 😅😅

maros88
4. okt 2025

Držím vám palce, viem, že je to veľmi ťažké obdobie. Skúste sa obrátiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny – môžete mať nárok na príspevok v hmotnej núdzi alebo prídavky, prípadne aj jednorazovú pomoc. Odporúčam tiež kontaktovať charitatívne organizácie vo vašom meste (napr. Slovenský Červený kríž, Katolícka charita, Maltézska pomoc), často poskytujú potravinové balíčky a oblečenie. Niekedy sa oplatí opýtať aj v miestnej farnosti či na obecnom úrade. Nebojte sa poprosiť o pomoc – každý môže raz potrebovať podporu.

catita
Odpoveď bola odstránená
enmery
Odpoveď bola odstránená
diablikovci
9. okt 2025
@sasa1310

@anonym_autor čo klameš? Veď keď pracoval, tak musí dostať dávku v nezamestnanosti. Stačí spĺňať podmienky

@sasa1310 Ja som tiež nemala dávku v nezamestnanosti lebo som nedopracovala 2 roky. :( Taká bola podmienka.

petamich
9. okt 2025

Autorka mrzi ma vasa situacia, na druhej strane sa necudujem komentujucim, ze takto reaguju. Ono je to totiz zvlastne ale takmer v kazdej takejto teme - nejde o ziadost o peniaze, autor zamlcuje skutocnosti (lebo tu podporu ti naozaj daju, ked splnas podmienky a nie je to o tom, ze pani na urade bol tvoj muz nesympaticky tak zamietla), nemate rodinu, priatelov, susedov, nikoho kto vam moze pomoct, ziadne moznosti, tak vies to je maximalne cudne.

Lebo ak by som ja zajtra nemala co do ust, tak by nas pokojne zivili mesiac tie styri dobre kamaratky co mam. A tiez ich nemam vela. Kazdopadne ako som uz pisala, daj si inzerat napr. na FB do nejakych lokalnych skupin, ze upraces, umyjes okna, ....manzel/partner je evidentne doma a moze byt s dietatom a tych par zarobenych € vam bude stacit na potraviny na den.

lienka.7
9. okt 2025

@anonym_autor ja sa pri takýchto témach vždy zamýšľam, ze aj ked nemám čo dať do huby, tak stále drepim doma na tom sprostom rodicaku a vypisujem po nete, aký je svet zlý...
Prosím ta, kde to žijete ze si chlap nevie nájsť prácu? Keď som bez peňazí, tak vezmem na čas aj kopanie kanálov. Plus vy ste obaja siroty, nemáte bratov, sestry, bratrancom, babky, dedkov... nikoho na celom svete?

lienka.7
9. okt 2025
@petamich

Autorka mrzi ma vasa situacia, na druhej strane sa necudujem komentujucim, ze takto reaguju. Ono je to totiz zvlastne ale takmer v kazdej takejto teme - nejde o ziadost o peniaze, autor zamlcuje skutocnosti (lebo tu podporu ti naozaj daju, ked splnas podmienky a nie je to o tom, ze pani na urade bol tvoj muz nesympaticky tak zamietla), nemate rodinu, priatelov, susedov, nikoho kto vam moze pomoct, ziadne moznosti, tak vies to je maximalne cudne.

Lebo ak by som ja zajtra nemala co do ust, tak by nas pokojne zivili mesiac tie styri dobre kamaratky co mam. A tiez ich nemam vela. Kazdopadne ako som uz pisala, daj si inzerat napr. na FB do nejakych lokalnych skupin, ze upraces, umyjes okna, ....manzel/partner je evidentne doma a moze byt s dietatom a tych par zarobenych € vam bude stacit na potraviny na den.

@petamich ako píšeš, keby ma kamoska požiada, ze nemá čo pre dieta, hneď jej pomôžem. Čo kamoska, suseda, co býva v dome....ale to je tu taka tradícia, ze nikoho na svete nemám, muz si nevie nájsť pracú a ja musím doma sedieť na rodicaku. Čo k tomu viac dodať. Jaj, ešte úrady sú zlé, lebo nechcu dat len tak peniaze...

anonym_8ad049
9. okt 2025

Moja rada - nevyplakávaj na MK, že úrady nič nedajú len tak a šup do roboty. Dieťa môže zostať s nezamestnaným oteckom. A rada do budúcna - kto ojeb.va systém, vždy na to doplatí on sám. Skôr či neskôr. Vy ste to už zistili....

petamich
9. okt 2025
@lienka.7

@petamich ako píšeš, keby ma kamoska požiada, ze nemá čo pre dieta, hneď jej pomôžem. Čo kamoska, suseda, co býva v dome....ale to je tu taka tradícia, ze nikoho na svete nemám, muz si nevie nájsť pracú a ja musím doma sedieť na rodicaku. Čo k tomu viac dodať. Jaj, ešte úrady sú zlé, lebo nechcu dat len tak peniaze...

@lienka.7 musim len suhlasit, ja chapem, ze clovek sa moze zo dna na den ocitnut v zlej situacii a ak si nemal/a dobre platenu pracu a roky ste zili z vyplaty do vyplaty asi ani uspor vela nebude, len teda ja mozno zijem v bubline ale v nasej komunite stale niekto hlada pani na upratovanie, umytie okien, ...jasne neriesi to situaciu ale aspon na zakladne potraviny by bolo, mozno autorka zije v malom meste, tak si nedovolim ju sudit, na druhej strane ziadna rodina, priatelia, aka taka rezerva, ziadna praca, potom nechapem zmysel tychto tem - je to naozaj len potreba postazovat sa (v poriadku) alebo potom? Lebo nic zazracne jej nik z nas neporadi. Len hladat brigadu, pracu.

catita
Odpoveď bola odstránená
enmery
Odpoveď bola odstránená
catita
Odpoveď bola odstránená
enmery
Odpoveď bola odstránená
catita
Odpoveď bola odstránená
enmery
Odpoveď bola odstránená